Mungkin ramai yang dah tahu pasal ni, tapi aku baru je tahu semalam, sebab baru semalam aku dapat berblog dengan bebasnya tanpa sebarang kekangan. Iya, seperti tajuk di atas, Nuffnang telah pun memperkenalkan jenis iklan baru, yang dipanggil CPA (Cost Per Action). 

CPA? Macam mana tu?
Melalui iklan CPA ini, Nuffnangers berpeluang menjana pendapatan lebih dengan Nuffnang jika pengunjung klik pada iklan, dan melakukan pembelian atau pendaftaran (bergantung pada iklan yang disiarkan). Pembelian atau pendaftaran inilah yang dikenali sebagai ‘action’.

Berapa earning boleh dapat melalui CPA ni?
Duit yang  Nuffnanger leh dapat boleh jadi RM1-RM 2 untuk 1 action yang telah dilakukan, contohnya: sign up (bergantung kepada iklan dan juga pengiklan). 
Kalau ‘action’ lebih mencabar, contohnya seperti peng’klik’ membuat pembelian barang yang lebih mahal, maka, Nuffnanger boleh dapat sehingga RM 50 untuk 1 transaksi (bergantung kepada iklan dan juga pengiklan). 
Best kan!
Bunyinya macam best. Aku pun rasa CPA ni best. Boleh tambah duit dalam tabung. Tapi, kalau kita tengah ada Buffered, tak dapat iklan CPA ni, sebab keutamaan diberikan kepada Buffered (mCPM) . Lagi 1, bukan senang juga orang nak sign-up atau beli barang dari iklan yang ada kat blog kita.
Di bawah ni aku letakkan pengumuman yang Nuffnang buat di website Nuffnang. Aku copy paste je tanpa mengubah sebarang ayat. Bacalah.

Not everyone has a constant stream of ads running all the time so we’ve been experimenting with methods in which to further optimize the ad space from your blogs and increase earnings. After consulting some of our loyal Nuffnangers, we’ve decided to roll out our first Cost Per Action (CPA) ads. With CPA ads, you get rewarded whenever there’s a specified action desired by the advertiser e.g. a product being purchased or, a registration form being submitted as a result from clicking on the ad from your blog etc. The amount earned will range from the transaction involved. The more difficult it is to do the transaction the more you earn. For example, if users who click on a banner are meant to just fill up a form, a blogger can earn say RM1 to RM20 per sign up (depending on the advertiser). However if it’s something more challenging, say if something of high value is bought then the amount rewarded can be even over RM50 being rewarded per transaction.

Please note that mCPM or “buffered earnings” (as some Nuffnangers refer to it as) will always take priority over CPC or CPA ads. Should your blog be selected by an advertiser for an mCPM ad, it will override the CPC and CPA. The CPC and CPA ads will only come on if there are no other ads running.

Kalau tak faham, boleh hantar tiket pada Nuffnang. InsyaAllah, mereka akan jawab soalan anda secepat mungkin. So far, aku dah 2 kali hantar tiket pada Nuffnang. Diorang jawab dalam tempoh 24 jam (tolak hari cuti dan cuti umum).

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?


Kongsi entri ini dengan rakan-rakan anda yang lain di Facebook dengan menekan button share ini.

error: Content is protected !!