Hari ke-4, kami bangun seawal 6 pagi. Jam 7 pagi, kami sudah mula melakukan senaman pagi untuk morning walk (melakukan jungle trekking). Senaman ini diketuai oleh Dwi Andi sebagai denda kerana dia lambat (tapi sebenarnya dia pergi toilet). Tapi best juga dia lead sebab menarik senaman yang dilakukan. Ala-ala poco-poco.

Kemudian, kami memulakan jungle trekking. Ini sebenarnya sebagai persediaan kepada kami, kerana selepas ini kami akan melakukan aktiviti yang mencabar fizikal, iaitu merentasi halangan (obstacle).

Ada banyak pacat juga di sini. Kepada yang takut dengan pacat, sila hati-hati ya.

Ramai juga blogger yang digigit pacat. Aku pun nyaris digigit, tapi mujurlah dia tak sempat gigit. Ketika aku check kaki, ternampak pacat sedang terkial-kial cuba menembusi stokinku, cepat-cepat aku cekut dan buang. Hehe..nasiba baik stokinku tebal. Tu yang ia tak dapat nak gigit tu. (takde rezeki dia lah nak dapat darah aku. 😀 )

Pacat gigit kaki Pamela walaupun berstokin.

Cara untuk mengelakkan dari digigit pacat:

1. Pakai stokin tebal. kalau stokin nipis pun dia boleh gigit juga.

2. Masukkan kaki seluar ke dalam stokin.

3. Sapu seluruh anggota badan dengan mosquito repellent.

4. Selalulah check kaki ketika berjalan di hutan tu. Kot lah dia baru je nak gigit, so kita boleh buang cepat-cepat.

Cara untuk menyuruh pacat melepaskan gigitan:

Kalau dah digigit, nak suruh ia lepaskan gigitan:

1. Titikkan minyak cap kapak pada pacat tu

2. Layangkan mosquito repellent kepadanya. Ia rasa panas, so ia akan lepaskan gigitan.

Setelah selesai jungle trekking, kami bersarapan di Pasar Ikan Bakar. Makan sikit-sikit dan ringan-ringan je, sebab lepas ni nak kena dera. Hehe…takde lah kena dera sangat pun. 😀

Selesai makan, kami bergerak ke tepi padang tempat kami berkumpul selepas melakukan aktiviti blind trail malam tadi. Di sini, kami melakukan senaman (warm up) sekali lagi.

 Blogger ceria melakukan senaman 😀 Kredit foto: Nigel

Kemudian, kami dikehendaki berjalan lagi di dalam hutan melalui trek yang telah ditetapkan sebelum tiba di tempat untuk aktiviti merentasi halangan. Aktiviti ini dikenali sebagai “Tears of The Sun”.  Inilah antara halangan yang perlu kami tempuhi.

“Bloggers, 1, 2, 3 – action!”

 Tekun je yang tengah memanjat tu!. Tak pandang kamera pun.Kredit foto: Hafiz

Turun bukit. Kredit foto: Nigel

1, 2, 3 – Jump! Ala-ala macam nak bunuh diri, tapi bukan bunuh diri. Kredit foto: Nigel

Serius je muka!. Kredit foto: Nigel. 

Yang ni seronok pula! Kredit foto: Feeq

By the way, air-air kolam ni sebenarnya sejuk sedikit. Maklumlah, air di Genting Highlands, so takde lah rasa geli sangat. Best je juga berendam dalam air kolam ni. 😀

Yang ni senang je. Hanya perlu imbangkan badan. Kredit foto: Nigel. 

Untuk aktiviti Tears of The Sun ini memerlukan team work, kerana ini adalah salat satu aktiviti team building. Aku berada dalam kumpulan 1, seramai 5 orang. Pada awalnya, kami berlima. Tapi setelah selesai beberapa halangan, salah seorang ahli kumpulan kami menarik diri dari meneruskan aktiviti. Di sini, tiada paksaan. Jika rasa nak hentikan cabaran Tears of The Sun, boleh cakap pada krew. Kemudian, kami berempat meneruskan perjuangan. Selang beberapa halangan, seorang lagi ahli kumpulan kami (Oliv) menarik diri kerana ‘celana sobek’. Kini tinggal aku dan 2 orang lagi ahli kumpulan lelaki. Pada asalnya, 3 perempuan, 2 lelaki. Tetapi di akhir-akhir halangan, Oliv masuk semula setelah mendapat kain sarung untuk menutup celana yang sobek dan akhirnya kami menamatkan aktivit berempat. 😀

*celana sobek: seluar koyak.

Ini juga team work? Oh no!. Ini team work untuk menolak Zaid ke dalam kolam. Hehe..ini hanyalah sekadar lakonan. Don’t try this at home!. Kredit foto: Feeq 

Selepas berjaya merentasi semua halangan, blogger kelihatan terlebih gembira kerana telah melepasi proses penderaan fizikal dan mental lalu menari dengan girangnya. Memang mereka menari dengan gaya bebas lah time tu.

Setelah semua peserta berkumpul, kami diajar oleh En. Zul menari Macarena. Saksikan kegirangan top 24 blogger menari Macarena:

Kemudian, En. Zul offer untuk para peserta naik ke pentas dan menari. Bella dan Hijrah ditarik kepentas, tapi kemudian Hijrah menari rentak Shakira. Fuyooh! Danial kat bawah tu pun boleh tahan juga!.

Percubaan Dwi Andi untuk menarik Jard ke pentas tapi tak berjaya:

Ehem! Ehem! =D


Kemudian, kami pulang semula ke rumah panjang untuk mandi. Selepas memnbersihkan badan, kami berjalan kaki (jungle trekking) sejauh 1km untuk turun ke Awana Genting Highlands Golf adn Country Resort, di mana kami akan makan tengahari di sana.

Aktiiviti Tears of The Sun ini berlangsung selama 2 jam dan berharga:

RM 1,400 ( 1 sessi) untuk 40 orang dan ke bawah

RM 35 ( seorang) untuk lebih dari 41 orang

Bersambung ke entri berikutnya >> MAKAN TENGAHARI DI RAJAWALI COFFE HOUSE <<

Terima kasih kepada para penaja My Selangor Story Contest 2011:

Lembaga Pelancongan Rasmi: Tourism Selangor
Sistem penerbangan rasmi: Fly Firefly Sdn Bhd
Internet rasmi: The Cube
Restoran rasmi: The Mix
Kamera rasmi: Pentax