MENGINAP DI SEPANG GOLD COAST | GOLDEN PALM TREE ICONIC RESORT AND SPA

by syaisya on October 8, 2011

Malam pertama, kami menjamu selera di Restoran Sepoi Sepoi. Teringat perkataan yang selalu diucapkan “Sepoi-sepoi bahasa”, “angin bertiup sepoi-sepoi”. :D. Restoran ini beroperasi mulai 10.00 pagi sehingga 10.30 malam pada hari Isnin-Jumaat. Manakala pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum, dibuka mulai 9.00 pagi sehingga 10.30 malam.

 

Ketika menunggu makanan sampai (perlu order makanan mengikut citarasa sendiri – A la Carte), Amelia Tan memberikan sim kad data dari The Cube (Celcom) agar kami boleh twit apa yang sedang kami lakukan sepanjang menjalankan aktiviti.

Setiap starter pack didatangkan dengan RM5 kredit. Kami diberitahu yang kami akan diberikan kredit RM30 keesokan hari, tetapi akhirnya kami dapat top up RM50 seorang. Hoorey! Terima kasih, The Cube! kerana menghubungkan kami dengan dunia luar sepanjang kami di pantai dan keluar masuk hutan.

Setelah menjamu selera, aku, Bella dan Fie mengambil keputusan untuk berjalan kaki sahaja untuk ke bilik kami. Walaupun ada buggy untuk menghantar kami ke bilik, tapi kami saja je nak exercise. Di resort ini, buggy disediakan sebagai pengangkutan utama untuk ke bilik penginapan dan ke lobi kerana jaraknya yang jauh.

Kami yang konon-kononya nak exercise ni berasa penat berjalan kaki. Baru kami sedar yang jaraknya memang jauh. Sebelum berjalan, pekerja resort sudah beritahu jauh, tapi nak adventure kan, so jalan kaki lah. Tapi best juga, baru ada feel, menghirup udara segar di malam hari. :D

Bella dan Fie sedang berjalan sambil borak-borak :D

Akhirnya, kami tiba di bilik. Bilik aku bernombor 508. Sebaik sahaja menjejakkan kaki ke bilik, waah! Teruja dengan suasa dan interior bilik yang cantik dan kelihatan esklusif. Resort 5 bintang lah katakan. :D

Bilik ini dikenali sebagai Canary Palm Villa, berkeluasan 82 sentimeter persegi. Terdapat 2 buah bilik, 1 bilik ada 2 single bed, manakala bilik lagi 1 ada 1 katil queen size. Inilah bilikku.

Design toilet juga tidak sama untuk setiap bilik. Toilet dalam bilikku mempunyai bahagian shower yang dipisahkan oleh dinding kaca. Dalam toilet ni juga mempunyai hair dryer. Kedua-dua ciri ini tiada dalam toilet di bilik lagi 1. Toilet bilik satu lagi pun lebih kecil dari ni.

Bath gel, syampu dan losyen di sini berunsurkan serai. Tapi aku lebih suka mandi menggunakan sabun di sini, kerana apabila menggunakan bath gel serai ini, terasa seperti badanku masih lagi licin walaupun dah bilas beberapa kali. Tapi ada juga orang yang suka pakai bath gel serai ni. Citarasa masing-masinglah, kan :D

Jika dilihat dari udara, resort ini berbentuk seperti pokok kelapa sawit. Golden Palm Tree Iconic Resort and Spa ini merupakan resort pertama di dunia yang eco-friendly, juga merupakan pemenang Anugerah Harta 2 CNBC Asia Pasifik 2008 dan Anugerah Hiasan Dalaman Terbaik 2008.

Gambar pandangan dari udara ini diambil dari website Golden Palm Tree Iconic Resort Dan Spa.

Resort ini terletak di Kampung Sungai Pelek, Bagan Lalang.

Peta lokasi Golden Palm Tree Iconic Resort Dan Spa.

Untuk ke sini, jika menggunakan jalan darat, perjalanan mengambil masa:

15 minit memandu dari  Sungai Pelek
35 minit memandu dari Sepang International F1 Circuit
41 minit memandu dari Sepang
41 minit memandu dari Low Cost Carrier Terminal (LCCT)
43 minit memandu dari Morib
46 minit memandu dari Kuala Lumpur International Airport (KLIA)
47 minit memandu dari Port Dickson
57 minit memandu dari Banting
62 minit memandu dari Cyberjaya
64 minit memandu dari Putrajaya
85 minit memandu dari Kuala Lumpur

Oleh kerana dah penat, kerana perjalananku bermula sejak 6.20 pagi lagi, maka tidurku benar-benar lena dengan tilam dan bantal yang empuk, ditambah pula dengan suasana bilik yang romatik dan ekslusif.

Teruskan membaca pengalamanku sepanjang bersama My Selangor Story 2011 Blogger Competition untuk aktiviti keesokan harinya >> Sukan Air di Pantai Smiley <<.

Terima kasih kepada para penaja My Selangor Story Contest 2011:

Lembaga Pelancongan Rasmi: Tourism Selangor
Sistem penerbangan rasmi: Fly Firefly Sdn Bhd
Internet rasmi: The Cube
Restoran rasmi: The Mix
Kamera rasmi: Pentax

Comments on this entry are closed.

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: