DI malam hari, kami menginap di Rumah Panjang Awana. Sebelum My Selangor Story Tour ni start, aku ingatkan Dapat tidur hotel best-best kat Awana Genting Highlands ni, rupanya tidur kat rumah panjang. Huhu..tipah tertipu. Tapi takpe, aku OK je, sebab ni kira first time juga aku tidur kat rumah panjang. So, tak payah pergi Sarawak untuk tengok rumah panjang. Kat Awana Genting Highlands pun ada. 😀

Pandangan rumah panjang Awana dari luar. Kredit foto: Nigel Low

Harga sewa rumah panjang Awana:
RM1, 400 (1 malam) untuk 40 orang dan kebawah.
RM35 (1 orang) untuk 41 orang ke atas.

Ok, bilik-bilik kat rumah panjang ni ada pintu. Mula-mula tengok dari bawah, kami ingatkan rumah panjang ni takde pintu, dah suspense dah. Dalam kepala dah siap plan agar tak payah tidur malam ni kalau takde pintu. Tapi rupa-rupanya ada pintu. Automatik bibir ni mengukir senyuman manis. 😀 Selamat!.

Keadaan rumah panjang Awana (kawasan luar bilik).

Dalam rumah ni ada 6 bilik, termasuk 1 bilik stor. Ni keadaan dalam bilik. Terdapat beberapa tilam dibentangkan berderet-deret dengan beralaskan cadar putih.

Malamnya, kami makan di Pasar Ikan Bakar. Wow! Dari luar pun dah nampak menarik.

Bila dah masuk dalam, memang cantik menarik tertarik. Memang da bom!.

Terlebih dahulu, Amelia memberikan ucapan penghargaan kepada pihak Awana Genting kerana menyediakan kami makan malam yang memang superb!. Kemudian, En. Christopher Eric Ruxton, Penolong Pengurus Eksekutif Awana Genting Highlands Golf And Country Resort pula memberikan ucapan.

Kredit foto: Tian Chad

Di sini terdapat perlabagi pilihan seafood yang segar-segar kesemuanya.

Kesemua makanan di sini dimasak dan dihidangkan terus kepada para tetamu.

Makanan yang sememangnya menyelerakan. Mmmm…nyummy-nyummy!. Kat sini macam-macam ada. Pelbagai jenis sambal, orange tangerine dressing dan italian dressing pun ada.

Suasana makan malam tidak dibiarkan sunyi kerana kami dihiburkan oleh Mercy Akoustika Band yang sememangnya mendendangkan lagu yang sedap untuk didengari. Salah seorang peserta MSS siap kata nak beli album mereka. Hehe… tapi memang sedap pun suara penyanyi ni.

Ketika kami sedang makan, tiba-tiba, Mr. Christopher dan En. Zul datang memberikan kami goody beg yang mengandungi sehelai tshirt Awana Genting Highlands dan juga beberapa keping risalah berkaitan Awana Genting Highlands Golf And Country Resort.

Kredit gambar: Tian Chad

Ms. Amelia Tan juga turut menyumbangkan suaranya untuk kami. Ada bakat menyanyi juga rupanya mama Amelia kami ni. 😀

Amelia Tan menyanyi penuh perasaan. Kredit foto: Nigel

Pasar Ikan Bakar ini beroperasi setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad mulai 5 petang – 11 malam. Untuk tempahan, boleh hubungi 03-61013015 sambungan 53020 atau 7605 ( 9 pagi – 5 petang ).

Selapas makan, kami menjalankan aktiviti seterusnya, iaitu >> BLIND TRAIL <<

Terima kasih kepada para penaja My Selangor Story Contest 2011:

Lembaga Pelancongan Rasmi: Tourism Selangor
Sistem penerbangan rasmi: Fly Firefly Sdn Bhd
Internet rasmi: The Cube
Restoran rasmi: The Mix
Kamera rasmi: Pentax