it started with a kiss ISWAK taiwanese drama

It Started With A Kiss (ISWAK) adalah drama dari Taiwan yang diadaptasi dari manga Jepun bertajuk ย “Itazura na Kiss” (Mischievous kiss) oleh Tada Kaoru. Untuk manga, ada 23 volume, tapi untuk drama bersiri ISWAK, cuma ada 20 episod sahaja.

Walaupun drama ni dah lama dah pun ditayangkan, sejak tahun 2005 lagi, tapi baru sekarang aku habis tengok cerita ni. Memang DVD drama ni dah lama dah ada dalam simpanan aku, cuma aku je yang tak tengok-tengok cerita ni. Almaklumlah, banyak sangat DVD Korea, dan Jepun yang kawan-kawan aku bekalkan masa aku di tahun akhir postgraduate dulu. Drama Taiwan rasanya memang kurang dalam simpanan aku.

ย Kalau drama Melayu sekarang ni banyak adaptasi dari novel, tapi drama Korea, Jepun dan Taiwan banyak yang diadaptasi dari manga (komik). Sepanjang aku tonton cerita ni, memang gelak je lah tak habis-habis. Ceritanya memang kelakar sebab watak heroin yang bodoh, clumsy dan tak tahu apa tu memang boleh buat penonton gelak.

SINOPSIS IT STARTED WITH A KISS

Dalam cerita ni, hero, Jiang Zhi Shu (lakonan Joe Cheng) merupakan seorang yang genius, mempunyai tahap IQ 200, belajar dalam kelas A, dan sangat cool orangnya. Manakala heroin, Yuan Xiang Qin (lakonan Ariel Lin), seorang yang bodoh, belajar dalam kelas F dan cemerkap orangnya. Xiang Qin memang suka dekat Zhi Shu, siap bagi surat cinta depan-depan orang ramai, tapi di reject oleh hero. Perbezaan watak mereka ni memang ketara, tapi end up boleh jadi sweet couple juga lah. Tu pun setelah Xiang Qin dan bapanya berpindah ke rumah keluarga Zhi Shu setelah rumah mereka runtuh akibat gempa bumi. Ibu bapa Zhi Shu dan bapa Xiang Shin merupakan kawan satu kolej.

Ending cerita ni memang agak tak disangka-sangka jugalah. Hehe..memang kreatif pemikiran mendiang Tada Kaoru dalam mencipta manga yang best ni. Tapi aku tak berminat baca manga lah, tengok drama aku suka lah. Hehe ๐Ÿ˜€

Apapun, memang makan masa 2 minggu jugalah untuk aku khatamkan cerita ni. Memang kelakar habis lah si Xiang Qin ni. Aku rasa dah macam setiap scene dia buat orang gelak. Tapi dalam cerita ni sedih pun ada jugalah. Paling kasihan dekat Ah Jin, lelaki yang sama rendah IQ nya dengan Xiang Qin, tapi sangat menyintai Xiang Qin, tapi Xiang Qin sebelah mata pun tak pandang dia. Kasihan sungguh. ๐Ÿ™

Apapun, aku rasa eager lah pula nak tonton sequel cerita ni, They Kiss Again. Tapi, yang tak bestnya, sequel cerita ni takde dalam simpanan aku. So, kena lah cari sendiri. Nak tengok online kat MySoju, makan masa pula nak hadap. Kalau line internet laju best lah. Nak download rasa malas pula nak menunggu. Cari je lah DVD ek. ๐Ÿ˜€

p/s: Oh ya. Aku suka OST drama It Started With A Kiss (ISWAK) ni, yang bertajuk Say You Love Me. Best. Layannn…

Say that you love me

Say that you care….

ISWAK VS PLAYFULL KISS (ISWAK VERSI KOREA)