i-CITY SHAH ALAM – APA YANG MENARIK?

by syaisya on February 20, 2012

icity%2520shah%2520alam%2520picture i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

i-City dari perkarangan luar tempat parking kereta

i-City merupakan destinasi terakhir yang aku kunjungi untuk tahun 2011. Aku rasa tahun 2011 lah yang paling banyak aku jalan-jalan mengunjungi tempat-tempat menarik di Selangor dan juga tempat menarik lain di Malaysia seperti Melaka dan lain-lain. i-City yang terletak di Seksyen 7, Shah Alam ini juga merupakan tempat menarik di Selangor yang aku lawati selain dari tempat-tempat menarik yang lain sepanjang menjadi peserta MySelangorStory Contest.

Selalu aku tengok kat internet je gambar-gambar i-City ni. Tengok memang ler cantik membuatkan aku teruja nak pergi dan dah lama juga menyimpan hasrat untuk ke sini. Akhirnya. kawan aku mengajak aku ke sini.

Harga tiket masuk ke i-City Shah Alam:

6 pagi – 6 petang : RM 1.00 ( 1 kenderaan)

6 petang – 6 pagi : RM 10 ( 1 kenderaan)

Kalau pergi i-City ni pada tahun 2010, memang free je. Tapi sekarang dah kena bayar dah. huhu..

parking%2520lot%2520icity i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

Car park i-City Shah Alam

Tempat parking yang disediakan memang luas. Dalam hati mula mencongak, kalau car park full, berapa agaknya kenderaan boleh dimuatkan dalam satu-satu masa?. Memang berkepoklah poket tauke i-City ni. Lumayan, lumayan. Hehe…

Apa yang ada di i-City?. Biarkan gambar-gambar pemandangan di i-City ni sahaja yang berbicara. Layan…zas!

gambar pemandangan icity malaysia shah alam i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

 

merak%2520di%2520icity%2520shah%2520alam i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

 

shah%2520alam%2520icity i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

 

old%2520town%2520white%2520coffee%2520icity%2520shah%2520alam i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

old town white coffee

Apa yang menarik di i-City? Bagi aku, kalau nak rasa syok dan berbaloi datang ke i-City ni, haruslah menaiki cable car yang ada.

cable%2520car%2520icity%2520shah%2520alam i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

Cable car

Sebabnya, masa naik cable car ni, akan melalui satu bahagian di mana, kanan dan kiri kita ialah pokok yang berlampu. Sangat cantik pemandangan ni. Serius ni, memang cantik dan rasa waaahhhh! Cantiknya..! icon biggrin i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK? Barulah aku senyum dan rasa best. Kalau tak, aku dengan kawan aku rasa hambar je. Memang rasa nak naik lagi je cable car ni, sebab sekejap sangat tournya. Rasa tak puas.

kereta%2520kabel%2520icity%2520malaysia%2520shah%2520alam i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

Harga tiket cable car i-City Shah Alam:

RM 10 untuk 1 cable car dan 1 cable car maksimum 2 orang sahaja.

kaunter%2520tiket%2520cable%2520car%2520icity%2520shah%2520alam i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

Kaunter tiket cable car i-City

Syarat-syarat menaiki cable car i-City Shah Alam:

harga%2520tikel%2520kabel%2520car%2520icity%2520shah%2520alam i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

Syarat-syarat menaiki cable car i-City, Shah Alam

Sila baca dengan teliti syarat-syarat untuk menaiki cable car di i-City Shah Alam ini, terutama sekali kepada ibu bapa yang membawa anak kecil, kerana ada had ketinggian untuk kanak-kanak yang mahu menaiki kereta ini.

Pastikan ketinggian anak anda melepasi syarat. Kalau yang dukung baby tu, memang tak payah lah susah-susah beli tiket dan beratur panjang untuk menaiki cable car ni, sebab bayi memang tak dibenarkan untuk menaiki cable car ini.

Masa aku nak naik cable car ni, beratur memanglah panjang. Makan masa sejam lebih juga beratur. Masa tu adalah kes 2 keluarga yang beratur dihadapanku, mereka tak dibenarkan membawa anak mereka menaiki kereta kabel ini, sebab kecil lagi. Ketinggian tak lepas.

beratur%2520panjang%2520untuk%2520naik%2520kereta%2520kabel%2520icity%2520shah%2520alam%25202 i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

beratur untuk naik cable car

So, berlakulah sedikit pertengkaran antara pengunjung dan pekerja di situ. Mestilah orang tak puas hati, dah beratur berjam-jam lepas tu tak boleh naik pula. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, adalah lebih baik kita membaca term and condition yang telah ditetapkan. Ianya ada dilekatkan di kaunter pembelian tiket dan juga di tepi tangga untuk menaiki ke bahagian cable car.

p/s: Tapi aku pun mula-mula takut juga naik kereta kabel ni. Huhu..rasa macam nak jatuh je, nak tangkap gambar pun rasa tak senang perut. Ngeh2..

beratur%2520panjang%2520untuk%2520naik%2520kereta%2520kabel%2520icity%2520shah%2520alam i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

Fuuhhh..Q punyalah panjang

Oh ya, lagi satu, kalau tak nak beratur panjang sangat untuk naik kereta kabel ni, kenalah datang awal sikit, sebab, masa aku datang tu, awal pukul 8. Masa aku mula beratur, ada 2 barisan je, tapi, bila aku turun dari cable car, aku tengok dah jadi 3 barisan penuh. Fuuuhhhh! Pelik sungguh aku sebab sedangkan aku pergi hari Jumaat, malam Sabtu, dan hari Jumaat tu bukannya public holiday.

Tapi ramai betul manusia di i-City. Mungkin juga sebab time tu cuti sekolah dan kebetulan ada Karnival Sayangi Selangor. So, masa tu ada juga pancaragam dan konsert. Hehe.. Dengar suara orang nyanyi je, tapi aku tak pandang pun ke arah pentas, sebab tak pergi dekat dengan pentas. Pandang dari jauh, nampak orang kecil je kat atas pentas.

Apa ada di i-City Shah Alam?

1) Permainan untuk kanak-kanak:

Permainan untuk kanak-kanak memang banyak di i-City ni. Ini adalah antara permainan yang disediakan untuk budak-budak. Ada beberapa permainan ini, bersyarat iaitu kanak-kanak perlu melepasi had ketinggian yang ditetapkan. Tapi, ada juga yang tak bersyarat (agaknya lah..hehe… sebab aku tak bawa budak kecil time tu, so tak tahu sangat. Kawan aku yang baca dan tanya orang yang jaga permainan tu).

game%2520kanak kanak%2520di%2520icity%2520shah%2520alam i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

 

game%2520kanak kanak i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

 

kanak kanak%2520main%2520riang i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

seronok betul kanak-kanak ni main lompat-lompat

permainan%2520budak%2520di%2520icity%2520kiddie%2520ride i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

seronok%2520jadi%2520budak budak i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

Banyak, kan permainan untuk kanak-kanak. Jelous sungguh aku dengan budak-budak  ni boleh main macam-macam permainan. Tiba-tiba aku rasa nak jadi budak-budak semula. Hehe..tapi mana bisa, kan?. icon biggrin i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

2) Snow Walk

snowalk%2520icity%2520shah%2520alam%2520malaysia i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

Pintu gerbang Snowalk i-City, Shah Alam

Aku rasa kalau tak masuk kat snowalk ni mesti rasa kurang best lah i-City ni kan. So, kalau nak rasa fun kat sini, silalah masuk ke dalam Snowalk  ni. Tapi aku dan kawan tak masuk sini, lagipun kitorang dah penat, seharian pusing-pusing Selangor sebab sesat. Hehe…Masa tu aku tak guna Papago lagi. icon razz i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

Harga tiket SnoWalk i-City Shah Alam:

Dewasa : RM 25 seorang

Kanak-kanak : RM 20 seorang

Sewa boot : RM 10

Sarung kaki disediakan : Deposit RM 20 (wang dikembalikan)

Harga peralatan untuk snowalk yang ada dijual:

Ear Muff : RM 7 – RM 15

Gloves : Dewasa (RM 10 – RM 15), kanak-kanak (RM 7 – RM 10)

Scarf : RM 10 – RM 20

Snow cap : RM 10 – RM 20

Disebabkan aku dan kawan tak nak masuk dalam Snowalk ni, jadi ni aku ambil gambar pemandangan dalam Snowalk i-City, Shah Alam dari blog danarif khas untuk tatapan pembaca blog ni. Kalau nak tengok lebih banyak gambar dalam snowalk ni, boleh lawati blog danarif tu. Link aku dah letakkan.

snowalk%2520i city%2520shah%2520alam i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

Snowalk i-City, Shah Alam

Best atau tak bestnya i-City ni, terpulanglah pada individu itu sendiri. Masing-masing mempunyai pendapat yang tersendiri. Bagi aku, banyak lagi improvement yang boleh dilakukan. Kalau tak, pengunjung akan rasa datang dan sekadar tengok lampu aje. Pastu bergambar-gambar. Ramai juga orang yang aku tengok sekadar duduk dan melepaskan lelah. Huhu..mestilah penat berjalan, kan. Tapi tempat duduk pun takdelah banyak disediakan.

gambar%2520shah%2520alam%2520i%2520city%2520malaysia i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

Ada yang duduk je melepaskan lelah

Sepupu aku pergi sini pun dia kata boring. Member aku pun kata boring juga sambil muka dia memang jelas terbayang kebosanannya. Best atau tak best, setiap individu ada persepsi masing-masing. Sebab tu lah aku kata kat sini, kalau nak rasa best, kena naik cable car dan masuk dalam Snowalk tu. icon biggrin i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

Tapi, aku pasti, kanak-kanak memang akan rasa seronok datang i-City ni, sebab memang banyak permainan untuk kanak-kanak selain dari budak-budak pun memang suka tengok lampu. Hish! Memang aku rasa jelous kat budak-budak ni.

Untuk keluar dari i-City ni, masa tu, mak aih, punyalah panjang barisan kereta. Mahunya 45 minit aku terperuk dalam kereta, bergerak ke hadapan sikit-sikit untuk sampai keluar. Huhuhu.. letih aku. Kakilah letih nak tekan brek. Nasib ler kereta auto. Kalau manual, maunya rasa tercabut kaki ni. Kui kui kui…

p/s: Ada orang dah berkali-kali datang i-City ni. Bagi aku pergi sekali je dah lah. Cukuplah tu. Asalkan dah pernah jejakkan kaki. Lagipun, rumah aku dan i-City ni jauh, beratus-ratus kilometer. Hehe icon biggrin i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

Info tambahan: i-City terletak berhampiran dengan Lebuhraya Federal (Federal Highway).

Alamat i-City:

Jalan Multimedia 7/A, City Park, i-City, 40000 Shah Alam, Selangor

Tel: +603 5521 8800

Peta i-City Shah Alam, Selangor

peta%2520i city%2520shah%2520alam%2520selangor i CITY SHAH ALAM   APA YANG MENARIK?

Peta ke i-City Shah Alam

{ 21 comments… read them below or add one }

Juan February 20, 2012 at 10:00 am

saya x pernah pi lagi
Juan Entri terkini..The Sketchbook Project | I try to sketch againMy Profile

Reply

Sukacuka.com February 20, 2012 at 10:02 am

tak berkesampaian lagi untuk kesana,
Sukacuka.com Entri terkini..Penampilan Istimewa Zarina Anjoulie Dan Man KidalMy Profile

Reply

shraqs February 20, 2012 at 2:11 pm

Masa pegi tempohari belum bukak lagi SnowWalk ni. Tapi sekarang ni berapa seronok la pegi i-City tak macam dulu, masa awal2 dibukak. Banyak ngan permainan je… :(
shraqs Entri terkini..Jana Duit Melalui Blog Dengan Sponsor PostMy Profile

Reply

titan February 20, 2012 at 9:05 pm

i-citu makin popular dengan kes KFC tu. hoho..
titan Entri terkini..Kanak-kanak perempuan yang kacak..My Profile

Reply

Denaihati February 20, 2012 at 11:09 pm

memang cantiklah, rugi kalau xsampai lagi.
Denaihati Entri terkini..MacBook Air Gadget Impian Ariff ShahMy Profile

Reply

Affan Ruslan February 21, 2012 at 8:51 am

Dekat je ngn rumah saya kat Seksyen 9 tu.
Dulu pernah g, tapi tengah2 malam buta. Haha.
Masa g dulu cable car, snow walk dgn permainan tu semua takde lagi, kedai2 pun byk belum bukak lagi masa tu. Skg mcm dah jauh beza. Hoho
Affan Ruslan Entri terkini..Bantu Saya Untuk Menang Macbook ProMy Profile

Reply

Nurul February 22, 2012 at 8:13 am

dah lama nurul x g sana.. macam macam dah ade..
Nurul Entri terkini..CONTEST KAROK with Zarul Umbrella Featuring Madammondoq, Abangensem & EyriqazzMy Profile

Reply

leena March 1, 2012 at 12:40 pm

memang best!

Reply

shara April 12, 2012 at 6:25 pm

Cable car I-City tutup pkul brapa?

Reply

syaisya April 12, 2012 at 6:31 pm

erm..tak pasti lah pula pukul berapa. Cuba buat pertanyaan kat FB page i-City.

Reply

nur ain November 25, 2012 at 7:35 pm

best x kat i cty

Reply

nur ain November 25, 2012 at 7:38 pm

bulan 12 ni nak gi tak sabar nyer…..

Reply

syaisya January 22, 2013 at 12:56 am

dah pergi dah I-City? So, macam mana. Best tak?. Main salji tak kat Snow Walk tu?

Reply

ain November 25, 2012 at 7:39 pm

gi sane nak main salji je!…..:P

Reply

syaisya December 24, 2012 at 4:57 pm

memang beratur panjang nak masuk sini.

Reply

NUR HAZWANI March 21, 2013 at 4:53 pm

isnin nie dapat pergi tapi x masuk snow walk ..
sian kan ?emm
aslkan dat amik gmbrkat situ pun jdilah .. ~ngee~

Reply

shima November 20, 2013 at 10:33 am

masuk kena bayar ke tak….
da sampai dalam kalau x main apa2 boley ke…just tengok2 jew….

Reply

syaisya November 21, 2013 at 7:03 am

Kena bayar harga parking. Kalau tak nak main apa-apa pun boleh. Tengok view je. Kalau nak main baru kena bayar lagi harga tiket untuk permainan tu.

Reply

pidah March 27, 2014 at 3:52 pm

hotel paling dekat dekat icity ni hotel apa ek?

Reply

Seo Jane April 14, 2014 at 6:28 pm

macam mana kalau nk buat lwatn untk stu skolah eyh? kena byr skaligus atau sorang2 jgk?

Reply

syaisya April 15, 2014 at 11:32 am

boleh call I-City, tanya :)

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: