Baru-baru ni aku berada di kampung selama seminggu. Kali ni balik kampung, terlebih lama sikit. Tangan mak aku sakit, so banyak kerja dia tak boleh nak buat. Uruskan itu ini, tolong mak aku macam-macam lah kat kampung, last-last seminggu juga aku melepak kat kampung.

Lepak jugalah, menguruskan segala macam hal rumah, bukan 1 rumah tetapi 2. Huhu… Walau bagaimanapun, masa dok kat kampung tu, aku ada buat marathon tonton drama Bicara Hati secara online. Fuhh… dah lama tak buat marathon tengok drama Melayu. Selalu aku marathon drama Korea atau Jepun. 😀

Selepas aku download drama Seindah Sakura, aku pun tertarik hati nak tengok drama Bicara Hati ni. Dah lama juga aku tahu pasal drama Bicara Hati yang juga merupakan drama yang diadaptasi dari novel Bicara Hati hasil tulisan Damya Hanna ni. Tapi, disebabkan aku tak menonton rancangan di Astro, so terlupalah pasal drama ni.

Novel Bicara Hati ni dah lama aku baca. Ketika aku buat ijazah dulu. Masa aku 1st year kalau tak silap, aku khatamkan novel ni. Memang best pun novel Bicara Hati ni. Asyik… Jom baca Sinopsis Bicara Hati yang ada kat belakang novel ni:

Sinopsis Bicara Hati

Dalam satu kemalangan kecil yang tidak disengajakan, Tengku Syahran dan Zahlia bertemu. Ketika itu, Tengku Syahran sedang buntu memikirkan cadangan emaknya ingin menjodohkan dia dengan Linda, seorang wanita yang tidak pernah dicintai.

Seminggu mengenali Zahlia, Tengku Syahran menyatakan hasratnya untuk memperisterikan Zahlia untuk mengelak dirinya dikahwinkan dengan Linda. Zahlia terkejut dengan permintaan Tengku Syahran. Tengku Syahran tidak dikenali dan tidak mungkin Zahlia boleh jatuh dengan pemuda itu. Zahlia serba salah untuk menerima lamaran itu. Pelbagai cara dilakukan oleh Tengku Syahran untuk memenagi hati Zahlia. Akhirnya Zahlia akur tetapi dengan syarat, iaitu hak – hak peribadi Zahlia tidak akan diganggu.

Setelah diijabkabul, Tengku Syahran mula berubah. Egonya terlalu tinggi dan dia tidak mengikut perjajian yang telah ditetapkan. Zahlia rasa tertipu. Tengku Syahran telah mengingkari. Kini timbul pelbagi konflik dalam rumah tangganya.

Benarkah hakikat bahawa perkahwinan yang berdasarkan kontrak tidak dapat mengundang rasa cinta, kasih, sayang dan kerinduan?

Drama Bicara Hati, sebanyak 26 episod ni mula ditayangkan di Astro Prima 3 Januari lalu. Tapi baru ni aku nak tengok. Tu yang marathon tu. Hehe.. lagipun kat kampung je lah aku boleh tengok drama atau movie secara online tanpa terputus-putus sebab laju je loading. Kalau kat universiti ni, Wifi uni kadang ok, kadang tak. Kalau nak tonton menggunakan broadband pula, cepatlah habis bandwith. Huhu… Tapi baru sempat tengok sampai episod 15 je.

Best tonton drama ni kat ohumedia.com. Memang updated lah blog tu. Bukan setakat drama Bicara Hati ni je ada kat situ, banyak lagi drama-drama bersiri lain yang ditayangkan di Astro, tv3, tv9 dan RTM pun ada juga di blog ni. Nak download boleh, nak tonton online pun boleh. Best betul. Mana yang tak boleh download, terpaksalah aku tonton online. Huhu.. Tonton online kat ohumedia ni takde part-part, so senang, boleh layan 1 episod sampai habis. Ada juga aku jumpa link download drama Bicara Hati ni, tapi rasa malas pula nak download sebab ada 2 part setiap episod.

PELAKON BICARA HATI

Sharnaaz Ahmad (Tengku Syahran)
Christina Suzanne Stockstill / Kris Cempaka (Zahlia)
Marsha Milan Londoh (Linda)
Josiah Hogan (Razif)
Zaidi Omar (Tengku Ismail – bapa Tengku Syahran)
Mislina Mustafa (Puan Azizah – ibu Zahlia)
Azizah Mahzan (Tengku Badariah)
Abby Nazri (Fatimah)
Lash Mokhtar (Adli)

NOVEL BICARA HATI ONLINE

Terjumpa pula novel Bicara Hati online ni kat blog encik nakal. So, sesiapa yang berhajat nak baca novel Bicara Hati ni secara online, boleh lah baca ni:

Bicara Hati
Kesimpulannya, novel best. Drama pun best. Drama memang lebih dramatik lah dari novel 😀

p/s: Drama bersiri Korea pun ada juga kat ohumedia ni. Tapi tak banyak sangat lah. Drama Melayu yang banyak. Filem pun banyak juga. Kalau yang suka layan anime, pun ada juga 😀

p/s/s: Kenapalah dia tayang kat Astro ek?.

Kongsi maklumat ini dengan rakan-rakan anda di FB dengan menekan butang share ini.

error: Content is protected !!