Ketika menyertai Worksyop Pelaburan Ahad lepas, aku telah ditanya oleh seorang speaker “Apa perancangan awak untuk bersara nanti?”. Erk… Aku memang tak ada jawapannya sebab memang aku tidak pernah buat pelan rancangan persaraan aku. Haa.. Nampak di situ aku dah kantoi yang aku tak ada set matlamat. Tak ada planning hidup yang teratur. Kita kena merancang. Rancang pelan persaraan kita nanti. Adakah nanti selepas bersara kita terpaksa bekerja semula sebab tiada sumber pendapatan selepas bersara.

Sememangnya salah satu cara untuk bersara dengan aman ialah dengan membuat pelaburan. Jika telah bermula sejak usia muda lagi, 30 tahun akan dating nanti apabila dah bersara, boleh lah duduk goyang kaki, tapi duit masuk. Sebab dah sedia ada pasif income.

Tapi, bagaimana pula dengan yang tiada pasif income. Terpaksa mendapatkan aktif income. Bekerja untuk mendapatkan duit. Tapi dah tua, apa sangat kerja yang boleh dilakukan. Masih mahu bekerja keras?. Bak kata speaker tu, saya kesian tengok orang tua yang bekerja jaga. Ada juga yang masih terpaksa membanting tulang empat kerat.

sumber pendapatan selepas bersara orang tua job di rumah

Dunia sekarang dunia tanpa sempadan. Maklumat di hujung jari. Duit juga dihujung jari. Duit pun dah tak berpindah tangan lagi dah, tapi sebaliknya cuma berpindah akaun bank je. Maybank2u, CIMBClicks dan sewaktu dengannya. Perbankan online je kan. Duit tak tengok, tak pegang, tapi tengok angka je dekat skrin. Skrin laptop, skrin computer, skrin handset, skrin ATM…

Dengan kecanggihan teknologi masa kini juga sebenarnya boleh membantu kita buat duit di hujung jari. Sekarang ni dah semakin menular trend bekerja di rumah. Duduk di rumah, hadap laptop, boleh dah dapat jana pendapatan. Macam-macam cara boleh buat duit dengan internet. Asalkan ada talian internet di rumah, boleh lah buat kerja dari rumah. Lagi jimat sebenarnya. Tak payah lah keluar duit minyak. Minyak pun semakin naik harga kan.

Cubalah dulu job di rumah ni.  Bayaran pun best sebab dibayar dalam USD. Kos? Hanya kos talian internet je. Try tengok laman web jobdirumah ni. Ramai yang dah berjaya buat duit dengan Job Di Rumah. Anda bila lagi?

Sumber gambar : Bangjo

error: Content is protected !!