Tak tahu hujung pangkal, dengan tak ada ribut, tak ada petir, tiba-tiba rosak pula modem broadband maxis Huawei yang aku dah gunakan 3 tahun ni. Modem ni mula bengong masa aku kat kampung, balik raya haji hari minggu lepas.

Aku cuba lah masukkan sim kad broadband Umobile mak aku dalam modem ni, tengok-tengok ada connection, tapi Internet Explorer, Mozilla Firefox semua kosong je, tak ada apa yang display. Dia loading je tak habis-habis. Boring lah aku macam tu kan. Aku tekan pangkah je lah.

Bila aku masukkan simkad Digi aku dalam modem tu pun, sama juga hasilnya. Masa tu aku ingat sebab quota simkad aku memang dah nak habis, tu yang slow loading. Tapi bila aku dah balik ke universiti, pasang sim kad broadband Digi yang baru aku beli, tak boleh juga loading. Owh, geramnya. Aku pun call lah hotline Digi. Payah juga nak bercakap dengan operator. Busy.

Akhirnya dapat juga cakap dengan operator setelah dail beberapa kali dan menunggu lama juga. Berapa minit tah total aku tunggu, tak timing lah pula. Ding dong ding dong… bla bla bla… operator reset kan no sim aku. Lepas tu still lagi tak boleh. Tapi operator cakap tengok connection ni ada. Sepatutnya boleh. Mungkin modem rosak. Alamak! 🙁

modem broadband huawei E1552

modem broadband Huawei E1552

So, aku cari lah modem baru. Nak beli. Malas nak pi Maxis centre untuk minta technician check modem tu, sebab agak jauh Maxis Centre dari tempat aku. Kat JB ni, Maxis Centre kat Taman Molek. Umobile Centre, Celcom Centre, semua pun kat sana lah.

Dalam pencarian modem ni, memang aku cari modem broadband yang unlocked siap-siap. Senang nanti, semua sim kad pun aku boleh sumbat. Kalau yang lock, macam modem broadband Celcom yang mak aku guna, dah lock, bila aku try unlocked guna no yang aku dapatkan dari software, tak boleh pula. Kena block kot modem tu. Nak kata no IMEI salah, betul dah. Modem yang aku beli ni, nak masukkan Maxis pun boleh, Celcom, Digi, Umobile atau lain-lain sim kad Pre-paid dan Post-paid pun boleh.

So, modem broadband maxis baru yang aku pakai ni memang dah siap-siap unlock. Modem ni Model ZTE MF190.  Speed boleh mencecah sehingga 7.2 Mbps. So far, dah beberapa hari aku pakai modem ni ok, tak ada apa-apa masalah. Siap ada warranty lagi tu, 3 bulan.

kelajuan modem broadband unlocked Maxis ZTE MF190 macam huawei

Ni lah dia modem yang aku gunakan. Menggantikan modem Huawei E1552 Maxis yang aku gunakan sebelum ni, yang sempat berkhidmat dengan aku 3 tahun je. Modem baru yang aku guna ni, ZTE MF190 ni, sama je macam Huawei. Cuma design dia je lain sikit.

modem broadband zte mf190

Unlocked modem broadband ZTE MF190

Modem yang aku beli ni pun tak mahal. Memang aku cari yang murah je. Jenuh juga lah mencari sampai rasa macam nak tension juga lah.

Modem broadband unlocked ni boleh didapati di >> Modem Broadband Unlocked Murah.

Atau boleh SMS / Whatsapp  019 – 6263 820. Harga RM 60 je.

error: Content is protected !!