MENCARI HIKMAH (3): TADIKA (3)

Paling best masa zaman tadika ni ialah masa graduation. Masa tu, merasalah, kan pakai mortar board tu. Ni kira pre-graduation day. Masa tu aku terlibat dalam 2 persembahan je. 1 persemabhan beramai-ramai dan 1 persembahan solo. Untuk persembahan beramai-ramai, aku...

WAJARKAH SUAMI TEMAN ISTERI BERSALIN?

Zaman sekarang ni, dah banyak hospital yang membenarkan suami menemani isteri bersalin. Tapi, sejauh mana kewajaran situasi ini? Apa kebaikan-kebaikan yang boleh diperolehi? 1. Meredakan debaran di hati isteri Saat-saat ingin melahirkan anak mestilah saat yang...

MENCARI HIKMAH (2): TADIKA (2)

Masa tadika, aku ingat lagi. Cikgu selalu suruh aku picit kepala dia. Dia cakap kat mak aku, aku pandai picit kepala. Mak pun cakap kat cikgu, yelah, dia selalu picit kepala saya. Pastu cikgu suka puji aku, kata aku pandai buat susu, jaga adik-adik. (Iyolah, dah...

MENCARI HIKMAH (1): TADIKA (1)

Zaman kanak-kanak mungkin merupakan zaman yang menggembirakan bagi kebanyakan orang. Tapi bagi aku, nak kata gembira sangat pun, tak juga. Nak kata sedih sangat pun tak juga. Tapi aku enjoy ke dengan zaman kanak2 aku? Aku rasa, jawanpanya ‘tidak’. Aku...

PENGAKUAN BERANI MATI

Hari ni dalam sejarah, aku buat pengakuan berani mati dekat bos aku!. Isnin: Bos datang ke tempat aku, bawa beberapa helai kertas. Dia suruh aku dan budak-budak aku isi form tu. Sertakan sekali apa yang di minta sebagai lampiran. Bila aku tengok form tu, rupanya minta...

CONTEST DIALOG KITTY DI R4T

Dialog A: Apa pandang-pandang? Tahulah aku comel. Jangan tenung aku lama-lama, nanti muka aku retak seribu. (sambil buat muka comel dan manja minta dipuji) Dialog B: Hek eleh, pandang pun tak boleh? Perasan comel sangat! (dalam hati “memang kau comel pun, sebab...

LUAHKAN SAJA..RUGI JIKA DISIMPAN LAMA-LAMA

Dalam kepala aku memang banyak perkara yang aku nak coretkan di blog ni. Tapi, selalu je tak semua yang aku luahkan. Kadang-kadang, yang dalam rangka pemikiran ni lain, tapi entri yang terluah, lain pula. Beberapa kawan blogger yang lain kata, rugi aku tak luahkan....

8 CARA RASULULLAH S.A.W JAGA KESIHATAN

Rasulullah s.a.w. hanya pernah sakit boleh dibilang dengan jari. Yang lainnya Rasullullah s.a.w. sentiasa dalam keadaan sihat walaupun menggalas tugas yang teramat berat dan mencabar.   Berikut adalah beberapa cara hidup yang Rasulullah s.a.w amalkan:   1....

TEMPAT MENARIK DI LANGKAWI (PART 10) ~ TANJUNG RHU

Sebelum ni aku dah bercerita mengenai Waterfall yang terletak berhampiran cable car. Kali ni aku ingin menceritakan pada kalian tentang apa yang Tanjung Rhu beri kat aku.Tanjung Rhu telah memberikan aku satu pengalaman yang takkan dapat aku lupakan selagi nyawa di...

TEMPLATE ASYIK BERTUKAR, NORMAL KE?

Bertemu lagi kita di hari ini. Terlebih dahulu aku nak minta maaf kepada pengunjung-pengunjung rumah aku ni. Dari minggu lepas, rumah ni asyik bertukar cat aje. Ni semua gara-gara hati tuan rumah yang agak goyah kebelakngan ini. Ada aje yang tak puas hati...