NAK JADI SUPPLIER I TAK?

Hari ni aku cek email yang termasuk dalam SPAM. Terjumpa lah 1 email ni, dari orang yang tak aku kenali. Tajuk punyalah baik, dia beri salam. Bila aku baca email tu, inilah yang tertera. assalamualaikum, I’m Mazni Bt Ahmad, I work with R.Gems and Mineral Company here in England. I will like to introduce you to this business opportunity. I need your urgent assistance, which will be a benefit to both of us financially. I am contacting you because I don’t want to lose this contract provided by our company because we both going to get a good profit from this business in the coming future. That’s why I’m requesting you to be the supplier to our company so that we can both take advantage of this business opportunity in the company now. Currently our company needs a Three(3)years constant supplier of a product called (CITRINE KUNZITE) which is a new scientific chemical fluid substance, its of lubricant, mainly used in the gemological laboratory for the purification of diamonds clarity treatment, generally what this fluid does is to penetrate deep into diamond and vaporizes out black inclusions in Diamonds and other precious stones. The original supplier of these product is in Malaysia and former supplier of this product to our company has finished his contract and our company is looking for any other person who can be able to supply the (CITRINE KUNZITE) in large quantity so that to meet the demand of our consumers and merge into partnership with the company presently. The main reason why I’m writing you seeking your interest for assistance, I just want you to act as an...

NAK LAYAN CERITA APA NI?

Alamak! Hari ni dah 11 haribulan. Tinggal 3 hari je lagi untuk aku habiskan quota broadband aku ni. Setiap bulan aku langgan untuk quota 3 GB, tapi la ni, baru 1,7 GB je aku guna. Rugi kalau aku tak over usage. Hari ni je lah peluang untuk aku habiskan quota ni, kena layan cerita online ni, kalau tak memang tak boleh habis quota ni.  Huuu..macam mana nak habiskan ni? Nak download apa ya? Tapi aku dah tak boleh download lai dah, hard disk aku ni pun, dah nak penuh. Kang lappy aku slow semacam pula.   Cadangan, cadangan…cerita apa nak...

HATI SAKIT..SAKIT HATI

Benci! Benci! Benci! Aku benci kau! Benci sangat! Menyampah! Menyampah! Menyampah! Menyampah tengok muka kau! Menyampah sangat! Meluat! Meluat! Meluat! Meluat dengan perangai kau! Meluat sangat! Sakit! Sakit! Sakit! Hati aku sakit! Kau sakitkan hati ku! Pergi! Pergi! Pergi! Pergi kau dari hidup ku! Pergi jauh-jauh! Lari! Lari! Lari! Aku nak lari! Tapi ke mana? Jerit! Jerit! Jerit! Aku ingin menjerit! Jerit sekuat hati! Hitam! Hitam! Hitam! Hati ku hitam! Penuh kebencian terhadap diri engkau! Aku benciiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! benci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!benciiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! benciiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sakitnya hati aku! Sakit! Sakit! Sakit tau tak! Aku benci kau! Benci kau! Benci kau sepenuh hati aku!!!!!!!!! Kau racun dalam setiap nadi ku. Kau kaca dalam setiap pembuluh darah ku! Aku benci kau setiap nafasku! Kenapa aku mesti kena tengok muka kau setiap hari! Aku tak mahu tengok muka kau! Tah mahu, tau tak! Kau! Arggghhhhh…kalau boleh aku nak kau mampos! Aku tepuk tangan kalau kau dah mampos! Astagfirullah! Syaitan ke dah duduk dalam hati aku ni????? Ya Allah, kau kurniakan aku kekuatan, Ya Allah..bagilah aku petunjuk, jalan penyelesaian..semua perkara di dunia ni ada jalan pnyelesaiannya. Aku tak kuat… aku tak kuat, bila terlalu lama memendam rasa…terlau lama hati disakiti. Hati ini, hanya seketul...

KEJAP NAK, KEJAP TAK NAK

Mmmm… Semalam,   aku tak update blog memandangkan jadual aku semalam padat, dari sebelum subuh hingga ke tengah malam. Semalam, ada sesuatu yang berlaku pada aku, pengalaman yang boleh buat aku gelak guling2 bila diingat-ingatkan balik. Kawan aku yang ada bersama dengan aku ketika itu pun gelakkan aku.   Semalam, aku rasa aku nak cerita pengalaman tu kat blog ni. Betul-betul rasa nak cerita kat sini. Semalam, memang tak de masa nak update blog, sebab penat sangat. Tapi, hari ni, saat ini, ada banyak masa untuk update blog, sebab aku balik kerja awal. Tapi, hari ni, saat ini,tiba-tiba aku rasa, aku malas nak cerita pengalaman semalam dekat sini. Huhu.. Tapi, hari ni, saat ini, sebaliknya, aku buat entri ni pula. Saat ini, ada sesuatu yang menguasai...

KERETA: BASUH SENDIRI ATAU HANTAR CAR WASH?

Huhu..wokeyh..sekarang ni aku sedang bersantai mengetuk keyboard untuk menyejatkan peluh, setelah membakar kalori dengan membasuh kereta. Bukan sebiji kereta je aku basuh, tapi 3 biji kereta (termasuk kereta mak dan adik aku). Wow! Penat, tapi aku seronok. Seronok tengok kereta aku berkilat. Macam kereta baru! Haha..Memang kereta baru pun. Kereta aku tu, ni lah first time ia bershampoo, selama ni ia mandi dengan air je. Aku lap dia dengan sponge. Dah 2 bulan berkereta, aku tak pernah beli barang-barang aksesori untuk kereta. Baru kelmarin beli shampoo, non-slip mat, wiper fluid, sponge dan kain untuk basuh kereta. Selama ni aku guna sponge housemate aku je. Haha! Orang pergi kerja, aku basuh kereta. Sebab kilang aku shut down la, tu yang tak kerja tu. Masa aku basuh kereta, jiran aku menegur. Jiran 1: Hantar car wash je lah, tak payah bongkok-bongkok. Jiran 2: Buka car wash ke? Aku: Ha’ah. Part time job. Ha…hamik kau..jawapan aku, baik punya. Ngeh2.. Ada sebab kenapa aku tak pernah hantar kereta aku ke car wash, aku basuh sendiri je: 1. Persekitaran yang berhabuk Kalau balik dari kerja aku basuh kereta, esoknya aku pergi kerja, balik kerja tengok kereta dah macam belacan dah. Penuh dengan pasir dan percikan lecak selepas hujan. Adeh!. Kalau hantar car wash, terasa pitih melayang. Tak berbaloi. 2. Musim hujan Haha..ni lagi satu, boleh dikatakan hampir setiap hari hujan. So, kalau basuh kereta, mahu nangis tiap hari. “Alaa.. baru je basuh kereta”.  Tak pe lah, kan, hujan itu Rahmat..hehe..Sabar je lah. Kalau asyik hujan je, bilik aku pun tak panas. Eh! lari topik pula. 3. Mengeluarkan peluh dan membakar kalori Haaa..yang ni aku rasa,...

APABILA SEKALI LAGI DIRI DIUJI

2 tahun yang lalu, aku pernah mengalami masalah ini. Kali ni, sekali lagi diriku diuji. Aku akui, sebagai manusia biasa, diri ini, tidak dapat lari dari ujian. Ujian datang dan pergi sesuka hati. Yang pastinya, aku tak perlu melarikan diri dari ujian ini. Hanya perlu berhadapan dengan hati yang tenang dan jiwa yang tabah. Jika dulu, aku tidur tak lena, mandi tak basah, makan tak kenyang selama 2 bulan, kini aku lebih tenang menghadapinya. Biasalah kan, kali pertama, mestilah agak tak tahu nak buat apa. Kali ke-2, dah bijak sikit mengendalikan emosi. Emosi tak stabil, jiwa kacau, fikiran buntu! Tidak! aku tak suka situasi ini. Katakan tidak pada semua ini!. Ya, kala ini aku perlu mengatur strategi hidup. Perlu mencari kehidupan yang lebih selesa. Hidup yang lebih bererti dan bermakna. Kerana hidup adalah anugerah. Aku tahu aku mampu berhadapan dengan ujian ini. Kerna Dia hanya menguji hambaNya mengikut kemampuan hambaNya. Ujian ini perlu untuk aku muhasabah diri. Mungkin ini lah masanya untuk aku melakukan anjakan paradigma. Mengeluarkan diri dari zon selesa, kerana sekarang ini sudah tidak selesa lagi. Sesuatu yang baru perlu dilakukan. Sesuatu yang lebih menguntungkan aku. Rugilah kalau aku sia-siakan masa muda aku ni, sebab ada banyak perkara yang bila dah tua nanti, tak boleh dilakukan. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian, tiada gunanya. Allah berfirman dalam Surah Al-Hadid, ayat 22: “Tidak ada sesuatu kesusahan yang ditimpakan di bumi dan yang menimpa diri kamu melainkan telah tertulis di dalam kitab Luh Mahfuz sebelum kami menjadikannya. Sesungguhnya mengadakan yang demikian itu mudah bagi Allah“ Allah menjelaskan dalam Surah Al-Baqarah, ayat 155: “Kami berikan ujian kepadamu dengan sedikit kekuatan, kelaparan, kekurangan...