KEPUTUSAN PERTANDINGAN MENULIS SURAT 1 MALAYSIA 2012

Peserta-peserta memang menunggu keputusan Pertandingan Menulis Surat 1 Malaysia 2012 diumumkan. Tahun ini 90,437 orang peserta menyertai pertandingan ini. Sijil juga telah mula diedarkan kepada para peserta. Ada yang dah terima sijil penyertaan, ada juga yang belum. Iya lah, hampir 100, 000 peserta kan. Bukan sikit tu. Yang belum dapat sijil lagi, harap bersabar. Di bawah ini ialah screenshot yang diambil dari FB Pertandingan Menulis Surat 1 Malaysia 2012 mengenai pembahagian sijil. Ramai yang memerlukan sijil ni, untuk markah koko. Dengar-dengar, markah tinggi untuk pemilik sijil ni :D. Bagus juga ada pertandingan macam ni, kan. Selain dari boleh menarik minat pelajar dalam bidang penulisan, dapat juga beri pendedahan kepada pelajar untuk menulis. Siapa pula pemenang Pertandingan Menulis Surat 1 Malaysia 2012 ni?. Ramai yang dah berdebar-debar menanti keputusan pertandingan dan nama pemenang diumumkan. Baca screenshot bawah ni untuk status penentuan pemenang dari sekretariat pertandingan. Selepas sambutan hari raya baru juri professional membuat pemilihan pemenang dari 18,843 surat dari peserta yang telah berjaya melepasi peringkat saringan. Bukan sikit surat nak dibaca tu. Peninglah kepala juri nak pilih. Tapi takpe, juri professional, mereka pandai menilai dan pilih yang terbaik. Adik-adik semua, jangan lah risau atau panik. Pihak sekretariat pertandingan sedang melakukan kerja mereka. Sebarang pertanyaan, boleh tanya pada pihak sekretariat pertandingan di FB Pertandingan Menulis Surat 1 Malaysia 2012. Jangan tanya saya pula. Saya tiada kena mengena dan tiada sebarang hubungan dengan sekretariat pertandingan ini. Saya hanyalah seorang pelajar IPTA yang suka kongsi maklumat. Saya faham anda dah lama tunggu keputusan, lama tunggu sijil yang diakui diperingkat kebangsaan ini. Harap bersabar menanti keputusan dan sijil. Bila keluar keputusan, Saya pun tak tahu....

DUIT RAYA DARI EYRIQAZZ DAN BONUS AIDILFITRI DARI DENAIHATI

Masih belum terlambat lagi rasanya untuk aku publish entri duit raya dari Eyriqazz dan bonus Aidilfitri dari Denaihati memandangkan kita masih lagi di bulan Syawal. Cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati dah tamat. Keputusan tak rasmi pemenang Contest SEO Eyriqazz vs Denaihati pun dah dikeluarkan. Sekarang ni tengah tempoh bertenang. Sebarang bantahan atau tak puas hati boleh dikemukakan kepada penganjur. Ada sesiapa yang nak bantah?. Berbalik kepada tajuk di atas (dah macam surat rasmi pula bunyinya), macam mana aku boleh dapat duit raya dari Eyriqazz ni?. Sebenarnya, sekali lagi komen aku di eyriqazz.com terpilih sebagai komen terbaik. Makanya, aku dihadiahkan RM10. 😀 Aku pun tak kira dah berapa kali Eyriqazz bank in RM10 ke dalam akaun Maybank aku. Tapi yang pastinya adalah beberapa kali. Cuma belum cukup 10 kali je. 😀 Kadang-kadang, ada juga aku nampak pengumuman untuk komen terbaik di entri-entri yang berkaitan di FB Eyriqazz, tapi kadang-kadang aku pun tak tinggalkan komen. Bergantung pada keadaan semasa. Kalau entri tu aku baca sekali lalu je, kalau tak menghayati entri tu, memang susah sikit aku nak tinggalkan komen. Tak mudah juga sebenarnya nak menang komen terbaik ni. Komen tu mestilah ada value dimata tuan punya blog, barulah komen akan terpilih. Terima kasih Cikgu Iman kerana berkenan pada komen-komen Sya 😀 InsyaAllah. Selepas beberapa hari Eyriqazz bank in RM 10, dapat pula RM 100 bonus Aidilfitri dari Denaihati apabila keputusan Bonus Aidilfitri diumumkan. Balik dari marhaban sempat buat entri 10 entri terbaik Denaihati dari kategori blogging – SEO blogging. Semangat nak jadi 20 yang terawal. Dapat lah juga jadi 20 terawal, tapi Alhamdulillah, semua blogger yang menyertai dapat RM100 tu. Fuhh…...

MUAZ FARIS DAN GOOGLE ADSENSE

Muaz Faris dan Google Adsense. Ramai blogger yang mempunyai blog Bahasa Melayu dah dapat buat duit dengan google adsense. Apa rahsia mereka? Aku pun nak tahu juga. Masa tengah check email, terpandang email entri terbaru Muaz mengenai Giveaway Buku “Blog + Google Adsense = Duit. Owh, memang tertarik, menarik, memang da bom!. I like!. Dah nya, aku pun tak tahu macam mana nak pasang iklang adsense kat blog bahasa melayu. Memang aku ada akaun adsense, tapi tak pasang kat blog BM. Tak reti dan masih belum meluangkan masa untuk menelaah kerenah adsense. Bukan apa, silap-silap hari bulan, kena ban pula akaun adsense aku tu. Dah lah nak dapatkannya seksa. Berapa bulan baru google reply. Tu pun, permohonan yang ke-3 kot baru berjaya. Huhu.. Memang nak kena cari tutorial cara letak iklan google adsense di blog Bahasa Melayu ni. Lagi.. kena belajar juga tip iklan google adsense di blog Bahasa Melayu. Kalau tak belajar, hentam keromo buat je, aku pun tak berani nak letak sembarangan iklan adsense di blog ni. Ok, Macam-macam petua dan teknik terdapat dalam buku Blog + Google Adsense = Duit hasil tulisan Shamsuriyadi ni. So, aku pun nak lah kan. Ilmu tu. Mahal… Tapi disebabkan kolej baru yang aku diami ni WiFi bermasalah, jadi aku pun terlepaslah GA ni. Memang nak buat entri malam tadi. Tapi line internet tak de lah pula. Huhu… Nak top up broadband pun, gi kat mini mart kolej, top up dah habis. Macam-macam kerja nak kena settlekan, last-last tak sempat nak buat entri. Takpe, takde rezeki kali ni. Kasi chance orang lain lah pula. (ayat cover sedih). Huhu.. “Giveaway Buku Google...

NOVEL CURI-CURI SUKA GIVEAWAY

Masa untuk Giveaway! Curi-Curi Suka Giveaway!. Yeahhh!… Cewah. Lama dah tak update blog ni. Sibuk dengan open house, marhaban, melayan tetamu dan sanak saudara yang berkunjung ke rumah, sekali dengan pakej penginapan di rumah. Ahaks!. Pastu sem baru dah start ni, stay pula di kolej baru yang WiFi nya… hmm… malas nak cakap banyak lah. Yang pastinya, aku susah nak update blog di kolej. Terpaksa ke library malam kalau nak berinternet, tu pun tak sempat nak update blog, macam-macam benda perlu settlekan sekarang ni. Dah final sem ni kan.Ermm… Ni first time rasanya aku nak join Giveaway blogger famous amos yang bernama Eqbal Zack ni. Dah 6,300+ follower dia 😀 Mesti ramai yang kenal Abang Eq yang kacak, smart dan intelligent ni kan. Owh, ni bukan nak mengampu, ni sekadar pandangan peribadi aku je. Kalau aku nak ampu pun belum tentu menang GA ni pun, sebab pemilihan pemenang secara random.Ngeh3. Tak susah nak join. Senang je. Jadi follower, buat entri, tinggalkan komen beserta link entri penyertaan. Mudah je kan. Asalkan sempat hantar link penyertaan sebelum 16 September, 11.59 malam  maka penyertaan diterima. Tu je. Pastu, tunggulah, 18 September, kalau lucky atau dalam bahasa Melayunya bertuah, dapat lah Novel Curi-Curi Suka karya Liyana Zahim ni atau dapat Eqbal Zack fridge magnet limited edition atau dapat kedua-duanya gitu…   Tak best juga kalau tak tahu Curi-curi Suka ni novel cerita pasal apa. Tapi kalau berdasarkan tajuk je pun macam dah boleh agak juga apa ceritanya. Ala.. cerita pasal dalam diam tersuka kat seseorang lah tu kan. Apa pun, jangan dok main serkap jarang je. Haip! Tak elok. Jom baca sinopsis novel Curi-curi...

EYRIQAZZ VS DENAIHATI

Eyriqazz vs Denaihati Nama Contest SEO diberi, Lebih 100 blogger keluarkan ilmu SEO yang ada dalam diri, Contest SEO Eyriqazz vs Denaihati melabuhkan tirai malam ini , Last-last minute ni barulah aku terkial-kial nak buat entri. 😀 Hadiah lumayan jadi rebutan peserta, Tapi ada juga yang kata tak menang pun tak apa, Yang penting banyak ilmu SEO boleh ditimba, Kalah menang adat bertanding kata mereka. 😀 Banyak entri Eyriqazz vs Denaihati dibuat ikut kreativiti peserta, Namun begitu boleh hantar link 1 entri sahaja, Ikutlah syarat dari penganjur kalau nak turut serta, Masukkan semua link penaja dihujung entri jangan pula dilupa.  😀 Eyriqazz vs Denaihati aku tak tahu nak bandingkan apa, Dah macam-macam perbandingan yang dibuat oleh para peserta, Jika nak dibandingkan dari segi paras rupa, Antara Eyriqazz dan Denaihati..hmmm nak pilih siapa ya?. 😀 Tak payah pening fikir nak pilih siapa, Dua-dua pun sudah bergelar bapa, Masing-masing ada ramai pengikut dan pembaca setia, Memang tak salah kalau nak gelar Eyriqazz dan Denaihati ni ‘hot bapa‘. 😀 Tengah perah otak nak cari isi dan karang pantun, Tiba-tiba kompang dipalu nyanyian dialun, Latihan kompang untuk majlis perkawinan esok mengurangkan idea untuk berpantun, Nak buat macam mana semangat kejiranan memang penting pun. 😀 Tiba-tiba malam ni aku blank tak tahu nak taip apa, Cukuplah entri Eyriqazz vs Denaihati ni yang tak seberapa, Tu lah suka sangat tangguhkan kerja, Tak sempat nak buat entri bagus-bagus padanlah muka!. Huhuhu… ” Contest ini dianjurkan oleh Eyriqazz.Com ditaja bersama Denaihati.com , Azri.my , Blogr.my , ziefauzi.com ,  Shakiddo.com ,  ZarulUmbrella.Com , Hatiputera.com  Papamifz.com, Mksyahir.blogspot.com, Boladaily.com , BloggerSentral.com ,  Mysuperkids.net , Vitaminsemulajadi.com, Aslamber.Com, kgbalimbang.blogspot.com , Ciktom.Com, Muhasabahtrading.Com, Bluedianthus.Com , PanduanServisBlog.Com, faizalpj.com , ladfeamir.com dan Syaisya.com...

SEGMENT PENCARIAN 222 BLOGGER BERTUAH OLEH NORZI BEAUTILICIOUS HOUSE

Kali ni aku join Segmen Pencarian 222 Blogger Bertuah oleh Norzi Beautilicious House pula.  Cara menyertai sangat mudah. 1) Buka satu entri TAJUK SEGMENT : PENCARIAN 222 BLOGGER BERTUAH OLEH NORZI BEAUTILICIOUS HOUSE 2) COPY gambar JPEG ini dan link ke entry INI 3) Berikan URL link anda PADA ENTRY ANDA dan berikan URL link entri di bahagian komen di bawah entri pada link entri step 2 di atas. 4) Penyertaan bermula hari ini 27hb Ogos2012 dan berakhir 31hb Ogos 2012–12 tengah malam. SEMUA PEMENANG AKAN DIUMUKAN PADA 1HB SEPTEMBER 2012 SEPERTI PENGUMUMAN DI SINI. ANDA DIALU-ALUKAN UNTUK FOLLOW FB PAGE NORZI BEAUTILICIOUS HOUSE DI SINI JUGA! HADIAH MENARIK MENANTI PEMENANG: 1)DUA HELAI DRESS ANGGUN PILIHAN (2 Blogger bertuah!) 2) 2 unit x wallet/purse (2 blogger bertuah!) 3) Baucer RM10 x 5 unit (222 blogger bertuah!) layak untuk sebarang belian di BLOGSHOP NORZI BEAUTILICIOUS HOUSE Hadiah #1 dan #2 adalah tertakluk kepada availability warna So, nak menang baju? Nak menang purse, jom join!. Klik banner di bawah ini untuk join. Jemputan khas untuk join: Kak Sharidawati Syuhada Salleh Nurmisnan Url entri penyertaan Sya Isya:...