Contoh Soalan Exam Pembantu Antidadah S19 AADK

Contoh Soalan Exam Pembantu Antidadah S19 AADK

Contoh Soalan Exam Pembantu Antidadah S19 untuk sesi exam 7 November 2019. Itu yang anda Google kan? Exam dah dekat, jadi ramai yang sedang mencari rujukan berkaitan exam Pembantu Antidadah S19 ni. Tahniah sebab anda jumpa artikel ini. Ini adalah posting terbaru untuk format exam baru tahun 2019 ini.

Jika anda perasan, format soalan Pembantu Antidadah sebelum ini lain dari format exam sesi kali ini. Cuba semak semula format panggilan anda tahun ni dan bandingkan dengan apa yang anda jumpa di Google (selain blog ni la).

Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dah lakukan perubahan untuk tapisan ambilan kali ini. Tujuannya hanya satu iaitu untuk dapatkan calon yang betul-betul berkualiti untuk berkhidmat dalam perkhidmatan awam ini.

Tugas Pembantu Antidadah

.

Seperti yang dinyatakan oleh pihak SPA di laman rasmi mereka, jawatan ini adalah di bawah Agensi Antidadah Kebangsaan dalam kategori pelaksana.

Tugasan utama dalam perjawatan adalah;

“Mengendalikan pelaksanaan program pemulihan, program pencegahan, penguatkuasaan undang-undang berkaitan dadah dan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pegawai atasan”

Dengan gaji permulaan RM1,352 dan maksimum RM4,003 (kemaskini Oktober 2019) dibuka untuk calon yang berkelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. Tetapi menjadi bonus untuk calon yang mempunyai Sijil Kemahiran Malaysia dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.

Anda boleh baca lebih lanjut mengenai gaji, syarat kelayakan dan deskripsi tugas Pembantu Antidadah di artikel ini.

Format Pembantu Antidadah 2019

Format 2019 untuk kebanyakan jawatan ambilan SPA sekarang dimasukkan komponen penilaian Kefahaman Bahasa Inggeris. Boleh dikatakan hampir semua penilaian bermula tahun 2019 ini menggunakan format ini.

Apa yang bagusnya dan satu ‘advantage’ untuk calon, tiada lagi penilaian PENGETAHUAN AM yang menjadi keluhan kebanyakan calon sebelum ini. Mereka maklumkan sesksyen ini mempunyai penilaian rambang dan tiada nota khusus yang tepat untuk seksyen Pengetahuan Am ini.

.

Format Pembantu Antidadah 2019

.

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris\

Alhamdulillah, untuk penilaian kali ini pihak SPA dan buang bahagian PENGETAHUAN AM dan digantikan dengan seksyen yang lebih bermakna bagi kami di Tim Infokerjaya dalam nak bantu calon exam Pembantu Antidadah 2019 atau spesifik Pembantu Antidadah S19 Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

Ok, jom kita tengok Contoh Soalan Pembantu Antidadah S19.

Contoh Soalan Matematik Pembantu Antidadah (Seksyen A)

.

Seksyen A adalah berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah. Kebanyakan calon mengeluh yang masa yang diberikan sama sekali tidak mencukupi. Ini kerana terdapat konsep matematik yang perlu diingat semula dan soalan yang memerlukan pengiraan dengan pantas dalam masa yang singkat.

Soalan-soalan yang diajukan dalam seksyen ini adalah berkenaan kemahiran logik, menginterpretasi dan analisis data dan konsep Matematik yang hanya merangkumi silibus SPM.

Melalui pemerhatian yang dilakukan juga, kami cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

.

Contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah

.

contoh soalan matematik exam pembantu antidadah s19 2019 aadk 3

contoh soalan matematik exam online pembantu antidadah s19

contoh soalan matematik exam online pembantu antidadah s19 AADK

.

Contoh Soalan Bahasa Inggeris Pembantu Antidadah S19 (Seksyen B)

.

Seksyen penilaian Bahasa Inggeris pernah ada antara tahun 2009/2010 dan selepas itu dibuang. Tetapi tahun 2019 ini seksyen ini umpama seksyen wajib dalam penilaian SPA dan dimasukkan dalam penilaian Pembantu Antidadah S19. Ianya tidak susah, cuma elok jika anda tahu bagaimana ianya dinilai juga.

Kami berikan contoh soalan soalan dalam seksyen ini :

.

11. Although he played _________, he still lost the game.
A ) good
B ) better
C ) the best
D ) well

12. They received the reply ____________ than expected.
A ) soon
B ) sooner
C ) the sooner
D ) soonest

13. That was __________ flood in many years.
A ) worse
B ) worse than
C ) the worse
D ) the worst

Question 15 – 19
Read the passage below and answer the questions that follow.

Tipping is not a norm in our country because at most places, we would have already forked out a significant amount of money under ‘service charge’, and it can be extremely nerve wrecking when you have little choice but to hand over good money for bad service. Like many of our fellow countrymen, we have our share of complaints about the often- appalling service in Malaysia. We are not sure if it is due to the culture of our society, to the accelerating crime rate or just a general fear of coming across as vulnerable, but many of us seem reluctant to act on our instincts.

From a very young age, we have been taught to think before we speak and act. We are encouraged to rationalize and make practical decisions that benefit us in the short and long run. Therefore, we are crafting the perfect shield that prevents us from making hasty decisions that we may regret in future.

So, when we see a beggar on the street, we learn to ignore the sight of him holding out his bowl for money. After all, he may be part of a syndicate out to swindle money from the general public. We couldn’t help but wonder when we had learnt to ignore our conscience and allowed caution, suspicion and selfishness to cloud kindness and compassion.

At the very core of it, most Malaysians have good intentions. After all, we are known for our friendliness and warmth. We just have to learn not to be too selective on whom we bestow that upon. Many a time we have the urge to say something or help someone, but we hesitate and the moment passes us by. When we reflect, we are left with the feeling of slight regret, a feeling that we learn to quickly brush aside.

If you feel like doing something nice, kind and generous, don’t think too much or analyse it for too long because before you know it, the moment will be gone and the chance is lost.

15. Why isn’t tipping a norm in Malaysia

A. Because tipping is similar to bribing
B. Because Malaysians are not sure of an amount to give as a tip
C. Because it is frustrating to give money over a poor service
D. Because an amount of money is given through service charge

16. Many of us seem reluctant to act on our instincts is probably because we are

A. Afraid
B. excited
C. nervous
D. confused

17. What would be the best title for the passage?

A. Let’s not make tipping a practice
B. Society Norms versus Instincts
C. Customer is always right
D. Human complications

18. According to the passage, the following statements are true about Malaysians except

A. most of them have good intentions
B. they are known for their friendliness and warmth
C. They like to make hasty decisions
D. They seem reluctant to act on their instincts

19. The phrase ‘to hand over good money for bad service’ means that

A ) to pay for a bad service
B ) to pay for a good service
C ) to reward service with money
D ) to reward regardless of the quality of the service

.

RUJUKAN

.

Harap anda dapat maklumat ringkas dan jelas bagaimana penilaian untuk 2 Seksyen ini bagi Exam Pembantu Antidah S19 ini. Serius, kita tak nak anda hadir exam dalam keadaan blurrr dan terkapai-kapai masa exam nanti.

Fahamkan dan semai dalam minda bagaimana soalan ini ditanya. Untuk rujukan penuh contoh soalan dan nota Pembantu Antidadah 2019  ini, terus semak di sini :

 

Nota & Contoh Soalan Pembantu AntiDadah S19 AADK
(Versi Update & Terkini 2019)

 

Daftar Percuma Nama & Email Anda di Bawah Untuk Mendapatkan Hebahan Jualan Panduan Peperiksaan Pembantu Tadbir S19.

Hebahan Hanya akan Diberikan Terus ke Emel Calon Yang Mendaftar Sahaja :

.
rujukan panduan exam pembantu antidadah aadk s19KLIK SINI UNTUK DAPATKAN PANDUAN, NOTA & CONTOH SOALAN EXAM S19 AADK

Pembantu Antidadah Gred S19 | Gaji, Tugas, Syarat Lantikan & Exam Online

Pembantu Antidadah Gred S19 | Gaji, Tugas, Syarat Lantikan & Exam Online

Pembantu Antidadah Gred S19

  • Kumpulan: Pelaksana
  • Kementerian / Jabatan : Agensi Antidadah Kebangsaan 

.

GAJI PEMBANTU ANTIDADAH S19

.

GAJI MINIMUM GAJI MAKSIMUM KADAR KENAIKAN GAJI TAHUNAN
RM1,352.00 RM4,003.00 RM100.00

.

DESKRIPSI TUGAS PEMBANTU ANTIDADAH S19

Mengendalikan pelaksanaan program pemulihan, program pencegahan, penguatkuasaan undang-undang berkaitan dadah dan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pegawai atasan.

.

SYARAT LANTIKAN PEMBANTU ANTIDADAH S19

    • Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:
      • warganegara Malaysia;
      • berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan
        • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
          (Gaji permulaan ialah pada Gred S19: RM1,352.00); atau
        • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
          (Gaji permulaan ialah pada Gred S19: RM1,408.40); atau
        • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
          (Gaji permulaan ialah pada Gred S19: RM1,464.80).
    • Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

.

EXAM ONLINE PEMBANTU ANTIDADAH S19

.

Calon yang berjaya melepasi syarat-syarat lantikan akan dipanggil menduduki peperiksaan online Pembantu Antidadah sebelum layak dipanggil temuduga.

Semakan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Antidadah Gred S19 (semenanjung) Agensi Antidadah Kebangsaan boleh dibuat di web rasmi SPA.

exam online pembantu antidadah s19 2019

.

NOTA RUJUKAN & CONTOH SOALAN PEPERIKAAN ONLINE PEMBANTU ANTIDADAH S19

.

Ini nota yang digunakan oleh calon-calon terdahulu yang berjaya dalam exam online SPA.

contoh soalan AADK exam online pembantu antidadah S19

Dalam nota ini ada contoh soalan dan jawapan setiap seksyen, Sekali dengan jalan pengiraan untuk dapatkan jawapan.

aadk s19

pembantu antidadah s19 aadk

exam online pembantu antidadah

.

KLIK SINI UNTUK DAPATKAN NOTA RUJUKAN & CONTOH SOALAN EXAM PEMBANTU ANTIDADAH S19 Versi 2019

.