Notice: Trying to get property of non-object in /home/eertoado/public_html/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 26
8 TERAS PTD – TUGAS & BIDANG UTAMA PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK

8 TERAS PTD – TUGAS & BIDANG UTAMA PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK

8 Teras PTD – Tugas & Bidang Utama

8 teras PTD tugas-tugas dan bidang pegawai tadbir diplomatik M41 temuduga interview

Tugas-tugas Pegawai Tadbir Diplomatik atau juga dikenali sebagai 8 Teras PTD adalah antara soalan penting dan soalan popular yang sering ditanya dalam temuduga PTD kepada para calon.Serapan pegawai PTD ke semua jabatan untuk perlaksanaan tugas PTD menjadi satu isu perdebatan yang hangat. Namun begitu, skop dan bidang tugas PTD adalah besar dan luas.

Secara ringkasnya, 8 bidang teras dalam PTD adalah seperti berikut :

1. Pengurusan Sumber Manusia dan Pembangunan Organisasi,
2. Pengurusan Kewangan,
3. Keselamatan dan Pertahanan Negara,
4. Pengurusan Teknologi Maklumat,
5. Perancangan dan Pentadbiran Sosial/Infrastruktur,
6. Pentadbiran dan Pembangunan Wilayah/Perbandaran/Tanah/Daerah/Tempatan
7. Pengurusan Ekonomi dan
8. Hubungan Antarabangsa dan Hal Ehwal Luar Negeri.

Inilah dia lapan bidang pengkhususan PTD (Teras Utama PTD). Sebagai Pegawai PTD, anda akan diserap ke mana-mana jabatan dan kementerian berdasarkan 8 bidang tugas utama yang telah disebutkan di atas.
.


NOTA RUJUKAN & CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PTD

.
Rujukan Nota Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik PTD Gred M41 2017
.
Anda dipanggil SPA untuk menduduki Exam Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik?

Berita baik untuk anda!.

Satu Rujukan Lengkap yang mengandugi :

  • Nota pentadbiran, isu semasa, nota berkaitan jawatan PTD dan banyak lagi nota ringkas yang penting untuk exam online PTD
  • Contoh Soalan dan Jawapan Seksyen A (Pengetahuan AM)
  • Contoh Soalan dan Jawapan Seksyen B (Daya Menyelesaikan Masalah)
    dan banyak lagi

Jika anda berminat untuk dapatkan Rujukan Lengkap Peperiksaan PTD edisi terkini ini, klik butang hijau di bawah :

nAK rujukan peperiksaan PTD pegawai tadbir dan diplomatik m41 2017
.

p/s/s: Kongsi artikel ini dengan rakan-rakan anda yag lain di FB dengan tekan butang ‘F’ di sebelah kiri. Mungkin perkongsian anda dapat membantu rakan anda membuat persediaan temuduga PTD nanti. 🙂

20 SOALAN TEMUDUGA PTD – PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

20 SOALAN TEMUDUGA PTD – PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

Jika anda telah lulus peperiksaan online PTD, dan lulus PAC atau Ujian UKJK, tahniah saya ucapkan!. Anda memang hebat! Selepas ini, anda akan ke sesi temuduga pula. Pasti anda tertanya-tanya, apakah soalan temuduga PTD yang telah ditanyakan kepada calon-calon interview Pegawawai Tadbir Diplomatik M41 yang lalu.

contoh soalan temuduga PTD pegawai Tadbir Diplomatik kerja kerajaan spa

Kebiasaannya, pengambilan untuk jawatan PTD ini diadakan setahun sekali. Oleh kerana calon ramai, tapi jawatan kosong PTD yang ada sangat terhad, maka persaingan sangat sengit. Jadi, menjadi satu kewajipan untuk anda membuat persediaan yang rapi sebelum ke sesi temuduga.

Ini kerana, 90% calon temuduga PTD GAGAL kerana tak cukup persediaan!.

Memandangkan saya ada banyak maklumat mengenai temuduga PTD, jadi, apa salahnya jika saya kongsikan maklumat-maklumat yang saya ada kepada anda, calon interview PTD. 🙂

Dalam artikel kali ini, saya akan kongsikan soalan temuduga PTD yang saya kompilasikan dari pembacaaan saya. Soalan-soalan temuduga PTD ini dikongsikan oleh saudara Khairul Zuhdi.

20 SOALAN TEMUDUGA PTD

1. Sila perkenalkan diri anda.
2. Kenapa nak jadi PTD.
3. Apa beza PTD dengan PTN (Peg.Tadbir Negeri)
4. Apa beza Ambassador dengan High Commissioner
5. Apa beza HRM (Management) dengan HRD (Department)
6. Apa beza Management dengan Administration
7. Kalau dapat PTD..Kamu nak kerja KEMENTERIAN mana?..Kenapa? Apa tugas utama kementerian terbabit?..Saper nama KSU Kementerian terbabit…Bagi nama satu agensi di bawah kementerian terbabit…
8. Apa 8 Bidang Tugas PTD..
9. Siapa KSN dan KPPA..
10. Nama-nama Menteri..
11. Apa beza ISA dan OSA..
12. Dasar kerajaan…MISI NASIONAL, DEB dan sebagainya..
13. Pertubuhan antarabangsa..NAM,WHO, OIC, UNESCO, ZOFPAN, ASEAN dan sebagainya..
14. Rancangan Malaysia yang terkini..(Contoh RMK8,RMK9)..
15. Soalan berkaitan INTEGRITI, PIN, RASUAH dan sebagainya..
16. RUKUN NEGARA…
17. Sejarah asal usul PTD…
18. Apa beza DUN dan PARLIMEN…Boleh disusuli dengan soalan berkaitan ADUN, Tugas Ahli Parlimen, Kabinet, Dewan Rakyat..Dewan Negara..Senator..Speaker..
19. Delivery System..
20. PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN..

p/s: Soalan temuduga PTD kemungkinan akan ditanya berdasarkan jawapan yang diberikan oleh calon. Jadi, calon perlu sediakan jawapan-jawapan yang munasabah.

Jika anda masih belum cukup bersedia untuk ke Temuduga PTD yang sangat mencabar ini, masih belum terlewat untuk anda memulakan persiapan mulai hari ini. Untuk membuat persiapan lengkap sebelum Temuduga PTD, saya syorkan kepada anda untuk dapatkan Ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ini. Ebook ini disediakan oleh Tim Infokerjaya. Untuk pengetahuan anda, Tim Infokerjaya telah membantu lebih 63,000 orang graduan untuk lulus dalam exam SPA dan berjaya jawat jawatan kerajaan.

Berikut adalah senarai apa yang anda akan perolehi melalui Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ini :

  • Anda perlu tahu apakah 4 tindakan yang harus anda lakukan sebelum menghadiri temuduga. Tanpanya persediaan temuduga anda akan menjadi tempang!
  • Tahukah anda dengan hanya memakai pakaian tertentu, anda boleh mendapat markah free 5% dengan begitu sahaja.
  • Bagaimana melatih diri anda menjadi hebat berkata – kata di hadapan panel penemuduga dan terus memukau mereka? Anda akan ketahuinya…
  • Cuak disoal dalam bahasa Inggeris. Ketahui bagaimana anda dapat kuasai bahasa tersebut dalam masa singkat khas untuk temuduga…
  • Bagaimana nak jangkakan soalan – soalan yang bakal disoal semasa temuduga? Ikuti beberapa teknik mudah yang diajarkan dalam ebook ini.
  • Anda tidak dipanggil – panggil temuduga? Ketahui 7 sebab utamanya. Selapas ini Insyallah anda akan dipanggil!
  • Anda ada ijazah, bolehkah anda apply jawatan yang perlukan SPM saja? Tahukah anda, silap percaturan, anda pulang kosong saja.
  • Bila anda disoal sebegini ” Kenapa kami patut pilih anda bagi jawatan ini?”. Apakah patut anda jawab? Ketahuilah soalan – soalan paling killer yang pasti anda dapat jawab selepas ini.
  • Dan banyak lagi rahsia yang tidak muat kami nyatakan di sini. Semuanya terkandung dalam ebook ini!

Kesemua komponen ini ada dalam Panduan Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan. Klik link di bawah untuk dapatkan Panduan ini :

>> KLIK SINI JIKA ANDA NAK PANDUAN LULUS TEMUDUGA KERJA KERAJAAN <<
Saya doakan anda berjaya lulus temuduga PTD ini dan seterusnya dapat tawaran sebagai PTD. Good luck!

p/s/s: Jika artikel ini bermanfaat untuk anda, kongsikan artikel ini di FB dengan menekan butang ‘f’ di sebelah kiri. Perkongsian anda mungkin dapat membantu rakan-rakan anda yang lain buat persediaan temuduga PTD. 🙂

4 TAHAP PELANTIKAN PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK, PTD M41

4 TAHAP PELANTIKAN PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK, PTD M41

4 Tahap Pelantikan PTD – Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

4 PROSES PELANTIKAN PTD PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41

Setelah melalui 3 Proses Pengambilan Pegawai Tadbir Diplomatik, PTD M41, calon yang berjaya dalam proses temu duga akan menerima surat tawaran pelantikan sebagai pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik.

Untuk menjadikan para pegawai PTD muda yang baru dilantik ini memiliki tahap pengetahuan, kemahiran dan budaya kerja yang cemerlang, program-program khusus telah diatur bagi mencapai matlamat tersebut.

Terdapat 4 tahap latihan yang perlu diikuti secara mandatori oleh pegawai PTD lantikan baru.

Tahap 1 : Kursus PTD Unggul

___________________________________________

Unggul bermaksud tersohor, terbilang atau something beyond the ordinary. Sememangnya perkhidmatan PTD memerlukan penjawatnya mempamerkan budaya kerja unggul supaya mereka dapat memimpin dengan berkesan, memenuhi kehendak dan keperluan negara serta mampu menghadapi pelbagai cabaran dan rintangan yang mendatang. Oleh itu peringkat ini menyediakan tahap keperluan yang paling asas bagi perkhidmatan seorang pegawai PTD.

Modul PTD Unggul ini dilaksanakan di kampus-kampus INTAN yang terpilih bagi tempoh selama 10 hari yang bertujuan untuk mencapai objektif-objektif berikut:

i) mempertingkatkan kesedaran para peserta dengan nilai-nilai murni demi kecemerlangan diri, organisasi dan negara;

ii) memupuk pengetahuan para peserta tentang aspirasi dan hasrat stakeholders terhadap perkhidmatan awam yang unggul pada masa hadapan; dan

iii) mendedahkan para peserta kepada sistem pembelajaran bersepadu merangkumi aspek jasmani, mental dan rohani bagi melahirkan insan yang seimbang.

Penyumbang input kepada modul ini terdiri daripada pegawai-pegawai kanan perkhidmatan awam yang berpengalaman luas dalam bidang masing-masing. Pada akhir modul ini, para pegawai PTD lantikan baru ini akan mengetahui penempatan tugas masing-masing iaitu sama ada di agensi pusat, kementerian, jabatan ataupun negeri.

Tahap 2 : Penempatan di Kementerian atau Jabatan

___________________________________________

Pada peringkat ini, seseorang pegawai PTD muda akan di ditempatkan di mana-mana bahagian atau cawangan di kementerian atau jabatan sama ada di peringkat persekutuan mahupun negeri. Sebagai peneraju perkhidmatan awam, penempatan di jabatan kerajaan ini bertujuan untuk mengukuhkan kesedaran mereka mengenai tanggungjawab sebagai pemimpin, perencana dan pelaksana dasar-dasar negara serta penasihat kepada kerajaan kelak.

Semasa penempatan ini, mereka turut dilatih secara on the job training untuk membolehkan mereka memahami dan menguasai tugas sebagai penjawat awam.

Tahap 3 : Kursus Diploma Pengurusan Awam (DPA)

___________________________________________

Pada tahap ini pegawai PTD muda akan dipanggil untuk mengikuti Kursus Diploma Pengurusan Awam (DPA) selama enam bulan di INTAN, Kampus Utama Bukit Kiara. Kursus ini perlu diikuti dengan jayanya kerana ia adalah syarat utama bagi tujuan pengesahan dalam perkhidmatan PTD gred M 41. INTAN sebagai institusi latihan utama dalam sektor awam bertanggungjawab mengendalikan Kursus DPA ini yang berbentuk intensif dan sepenuh masa.

Matlamat kursus DPA :

  • Melahirkan pegawai PTD yang berketrampilan dan mampu menghasilkan prestasi dan produktiviti yang tinggi melalui amalan budaya kerja cemerlang;
  • Membentuk pegawai PTD yang sentiasa peka kepada kehendak-kehendak pelanggan, memiliki nilai-nilai kemanusiaan, berhemah tinggi, berbudaya (cultured) dan berdisiplin serta mengamalkan kerjasama berpasukan yang berkesan;
  • Melahirkan pegawai PTD yang patuh kepada agama, taat-setia kepada bangsa dan negara, bangga terhadap perkhidmatannya serta memahami dan mendokong dasar-dasar pembangunan negara; dan
  • Melahirkan pegawai PTD yang berfikiran global dan berupaya menangani perubahan persekitaran yang dinamik.

Pendekatan Kursus DPA ini terbahagi kepada dua iaitu latihan akademik dan latihan bukan akademik.

1. Latihan akademik

Merujuk kepada aspek pembelajaran secara ilmiah dalam bilik kuliah.

Modul-modul akademik yang dibentuk adalah berasaskan kepada lapan bidang teras PTD iaitu pengurusan sumber kewangan, pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber manusia dan organisasi, hubungan antarabangsa dan hal-ehwal dalam negeri, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, pentadbiran dan pembangunan tanah, daerah dan tempatan, perancangan dan pentadbiran sosial serta keselamatan dan pertahanan negara.

Peserta didedahkan kepada pelbagai input berkaitan dengan pentadbiran dan pengurusan organisasi, pengurusan ekonomi dan kewangan, perlembagaan dan undang-undang, bahasa dan komunikasi dan sebagainya bagi melengkapkan mereka menjadi pegawai yang kompeten.

2. Latihan bukan akademik

Bertujuan untuk membentuk peningkatan disiplin, ketahanan fizikal, mental, rohani dan spiritual para peserta melalui pembelajaran luar bilik kuliah, latihan ketenteraan, pengurusan bencana, aktiviti lasak dan sistem mentor-mentee.

Melalui pendekatan ini, peserta Kursus DPA perlu menjalani latihan lasak, antaranya modul ketahanan diri dan disiplin di Pusat Latihan Tentera Darat (PULADA), Maktab Polis Di Raja Malaysia, Pusat Latihan Bomba dan Penyelamat serta Outward Bound School.

Latihan lasak ini adalah khusus untuk pembentukan sahsiah diri (character building) dan peningkatan tahap disiplin yang tinggi. Selain itu juga beberapa subjek lain seperti etika sosial, protokol, pengucapan awam, lawatan sambil belajar, event management, sukan dan sebagainya turut dimuatkan dalam latihan bukan akademik ini.

Tahap 4 : PTD Training Roadmap

___________________________________

Tahap keempat dilaksanakan selepas pegawai PTD muda menamatkan Kursus DPA dan kembali berkhidmat ke kementerian atau jabatan masing-masing.

Berdasarkan kepada konsep pembelajaran berterusan, mereka ini akan dipanggil untuk mengikuti siri kursus yang dikenali sebagai PTD Training Roadmap, gred M 41. Pemilihan peserta untuk mengikuti kursus ini akan ditentukan oleh Bahagian Perkhidmatan, JPA.

Objektif kursus-kursus dalam siri ini adalah untuk meningkatkan kompetensi dan kepakaran para pegawai PTD muda dalam bidang-bidang khusus iaitu seperti berikut:

  • Penulisan kertas cadangan dan laporan berkualiti
  • Kemahiran komunikasi dan interpersonal
  • Pengurusan kewangan dan akauntabiliti
  • Pengurusan dasar sektor awam
  • Pengurusan sumber manusia di sektor awam
  • Perancangan dan pengurusan projek
  • Kemahiran perancangan strategik
  • Metodologi penyelidikan
  • Pentadbiran tanah

Secara keseluruhan, proses pengambilan dan pelantikan Pegawai Tadbir dan Diplomatik, PTD M41 diringkaskan seperti dalam carta alir di bawah :

Carta allir proses pengambilan dan lantikan PTD, Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

Carta allir proses pengambilan dan lantikan PTD

Sumber: INTAN

PERSEDIAAN TEMUDUGA PTD – PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41

___________________________________________________________

Sebagai persediaan temuduga PTD anda, anda boleh rujuk 20 Soalan Temuduga PTD yang ditanya kepada calon Pegawai Tadbir Diplomatik M41 pada sesi temuduga sebelum ini. Klik sahaja pautan di bawah untuk baca 20 Soalan Interview PTD tersebut.

>> 20 Soalan Temuduga PTD <<
Masih belum terlewat untuk anda memulakan persiapan mulai hari ini. Untuk membuat persiapan lengkap sebelum Temuduga PTD, saya syorkan kepada anda untuk dapatkan Ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ini. Ebook ini disediakan oleh Tim Infokerjaya. Untuk pengetahuan anda, Tim Infokerjaya telah membantu lebih 63,000 orang graduan untuk lulus dalam exam SPA dan berjaya jawat jawatan kerajaan.

Berikut adalah senarai apa yang anda akan perolehi melalui Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ini :

  • Anda perlu tahu apakah 4 tindakan yang harus anda lakukan sebelum menghadiri temuduga. Tanpanya persediaan temuduga anda akan menjadi tempang!
  • Tahukah anda dengan hanya memakai pakaian tertentu, anda boleh mendapat markah free 5% dengan begitu sahaja.
  • Bagaimana melatih diri anda menjadi hebat berkata – kata di hadapan panel penemuduga dan terus memukau mereka? Anda akan ketahuinya…
  • Cuak disoal dalam bahasa Inggeris. Ketahui bagaimana anda dapat kuasai bahasa tersebut dalam masa singkat khas untuk temuduga…
  • Bagaimana nak jangkakan soalan – soalan yang bakal disoal semasa temuduga? Ikuti beberapa teknik mudah yang diajarkan dalam ebook ini.
  • Anda tidak dipanggil – panggil temuduga? Ketahui 7 sebab utamanya. Selapas ini Insyallah anda akan dipanggil!
  • Anda ada ijazah, bolehkah anda apply jawatan yang perlukan SPM saja? Tahukah anda, silap percaturan, anda pulang kosong saja.
  • Bila anda disoal sebegini ” Kenapa kami patut pilih anda bagi jawatan ini?”. Apakah patut anda jawab? Ketahuilah soalan – soalan paling killer yang pasti anda dapat jawab selepas ini.
  • Dan banyak lagi rahsia yang tidak muat kami nyatakan di sini. Semuanya terkandung dalam ebook ini!

Kesemua komponen ini ada dalam Panduan Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan. Klik link di bawah untuk dapatkan Panduan ini :

>> KLIK SINI JIKA ANDA NAK PANDUAN LULUS TEMUDUGA KERJA KERAJAAN <<
p/s: Adakah pengetahuan anda mengenai PTD bertambah selepas membaca artikel ini?. Jika ya, apa kata anda kongsikan maklumat yang bermanfaat ini kepada rakan-rakan anda yang lain di FB dengan menekan butang ‘f’ di sebelah kiri. Perkongsian anda mungkin dapat membantu rakan anda yang sedang mencari maklumat mengenai Pegawai Tadbir dan Diplomatik, PTD Gred M41. Moga sama-sama mendapat manfaat. 🙂

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK PTD YANG LEPAS

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK PTD YANG LEPAS

Kepada calon-calon peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) Gred M41, 19 Januari 2016, maklumat yang ingin saya sampaikan di sini amat sesuai untuk anda. Maklumat yang diberi adalah berdasarkan pengalaman, pembacaan dan rujukan yang saya buat. Saya telah membuat rujukan dari pelbagai sumber, termasuk dari website rasmi SPA dan Pakej Panduan Rujukan Lengkap Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik ini. Berikut adalah Contoh soalan peperiksaan PTD untuk rujukan anda.

CONTOH SOALAH PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DAN DILOMATIK (PTD)

1. Program Kebajikan Rakyat 1Malaysia (KAR1SMA) adalah bantuan kewangan khusus untuk golongan berikut KECUALI

A.Warga emas
B.Anak yatim
C.Kanak-kanak miskin
D.OKU

Jawapan : B

Nota: Sebab dalam bajet 2012, kerajaan telah menyediakan 1.2 bilion ringgit untuk program kebajikan KAR1SMA yang merangkumi bantuan kepada warga emas miskin sebanyak RM300 sebulan, kanak-kanak miskin RM100 sebulan dan antara RM150-300 sebulan kepada OKU.

2. Dato’ Seri Kong Cho Ha menerajui NKRA dalam

A.Mempertingkatkan pengangkutan awam di bandar
B.Mengurangkan jenayah
C.Mempertingkatkan taraf kehidupan isi rumah berpendapatan rendah
D.Mempertingkatkan pencapaian pelajar

Jawapan: A

3. KESEDAR, KEJORA, DARA dan KETENGAH adalah program pembangunan wilayah di bawah Rancangan Malaysia (RMK) yang keberapa?

4.

soalan-pengetahuan-am-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-m41

4 soalan di atas adalah antara contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) gred M41.

Untuk menjimatkan masa anda membuat persediaan peperiksaan sebelum exam, anda boleh berlatih menjawab soalan-soalan peperiksaan PTD dengan menjawab 160+ soalan yang terdapat dalam ebook latih tubi ini. Bukan sahaja soalan, jawapan dan cara kira untuk soalan metamatik, dan cara menyelesaikan soalan IQ juga turut disediakan. Klik gambar di bawah untuk mendapatkannya.

CONTOH SOALAH MATEMATIK PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DAN DILOMATIK (PTD)

Berdasarkan pengalaman Sya menduduki peperiksaan PTD ini 3 tahun lalu, soalan matematik ini lebih kepada logik akal. Pengiraan yang terlibat adalah simple hanya melibatkan operasi tambah, tolak, darab, bahagi. Tak sesusah soalan matematik tambahan.

Tapi, soalan tricky, kalau anda faham soalan, boleh berfikir dengan cepat, dapatlah jawab soalan ini. Kalau tak faham soalan, susahlah. Semua soalan hanya perlu dijawab dalam masa kurang dari seminit. Anda perlu berfikir dan membuat pengiraan dengan cepat dan tepat.

Contoh soalan matematik yang melibatkan pengiraan seperti di bawah :

contoh-soalan-matematik-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-m41-gambar

Ada juga soalan yang tak melibatkan pengiraan, tapi guna logik akal. Dia keluarkan gambar, kena jawab, apakah gambar atau simbol yang sepatutnya.

Contoh soalan IQ test seperti di bawah ini :

contoh-soalan-iq-matematik-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-m41-gambar

Hint: Kalau siapa dah biasa jawab soalan IQ test, boleh jawab soalan jenis macam ni.

Tapi, tak perlu risau. Kat sini Sya ada sediakan link untuk anda dapatkan contoh-contoh soalan matematik yang mencabar minda ni. Kalau dah buat latih tubi, dapat lah jawab soalan-soalan peperiksaan ni nanti. Kalau anda dah cukup bersedia, kacang putih je. 😀

Klik SINI untuk dapatkan contoh soalan matematik peperiksaan PTD ini.

CONTOH SOALAH ESEI BM dan BI PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DAN DILOMATIK (PTD)

Masa Sya ambil peperiksaan PTD ini, soalan esei BM keluar soalan bioteknologi dan MLM. Sya pilih MLM sebab lebih banyak idea untuk jawab soalan tu.

Untuk Esei BI pula, keluar soalan tanah runtuh. Sebab beberapa bulan sebelum exam PTD ni, ada kes tanah runtuh. Basicly, begitulah corak soalan peperiksaan PTD. Tak jauh dari isu semasa yang berlaku dalam beberapa tahun / tempoh yang terdekat.

Tak tahu / tak alert dengan isu semasa 2015?

Tak tahu nak buat esei, terutama esei BI?

Mulai tahun 2014, tiada seksyen soalan Esei. Hanya ada 3 Seksyen Sahaja (Seksyen A, B dan C). Terbaru! Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik 19 Januari 2016 ini, hanya 2 Seksyen sahaja iaitu Seksyen A dan Seksyen B).

CONTOH SOALAH SAHSIAH DIRI PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DAN DILOMATIK (PTD)

Soalan sahsiah diri lebih kepada kecenderungan minat kita. Akan ada soalan yang berulang-ulang. Masa Sya jawab soalan ni dulu, pening juga dibuatnya. Walaupun bukan soalan yang perlukan pengetahuan am yang luas, dan tak perlu buat kira-kira, tapi bila dah banyak sangat soalan, mabuk juga nak menjawabnya.

TERKINI! Seksyen ini telah dimansuhkan untuk Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik 19 Januari 2016 ini.

TIP LULUS PEPERIKSAAN Pegawai Tadbir Diplomatik, PTD M41

Untuk lulus peperiksaan PTD, anda perlu berpengetahuan luas dalam semua bidang termasuk sukan, anugerah filem, isu semasa.. pendek kata, anda perlu penuhkan ilmu didada untuk LULUS peperiksaan PTD ini. Sebab tu ramai yang gagal peperiksaan PTD ini, sebab tak cukup ilmu didada dan tak cukup buat persediaan.

Anda perlu skor semua seksyen. Ada 5 seksyen. Markah lulus dikira secara keseluruhan. Maknanya anda perlu lulus dengan baik semua seksyen. Kalau ada salah satu seksyen yang anda tak skor, ini akan menjejaskan markah keseluruhan anda dan peluang untuk anda lulus adalah TIPIS.

Sya pernah menduduki peperiksaan PTD ini, dan Alhamdulillah, lulus ketika kali pertama ambil peperiksaan ini.

92.68% GAGAL Dalam Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Anda nak lulus peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik yang susah ni?. Dapatkan panduan lengkap peperiksaan PTD ini di SINI.

Klik SINI untuk dapatkan Pakej Rujukan Lengkap Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik ini.

Dapatkan-pakej-nota-rujukan-soalan-latih-tubi-peperiksaan-online-pegawai-tadbir-diplomatik-m41

Jika maklumat ini berguna kepada anda, kongsikan info ini dengan rakan-rakan lain di facebook dengan menekan huruf ‘f’ di sebelah kiri anda. Mungkin ada rakan anda di FB yang turut dipanggil ke exam PTD 16 Januari ini.

CARA SEMAK ONLINE PEPERIKSAAN PTD M41 SESI MEI 2012

CARA SEMAK ONLINE PEPERIKSAAN PTD M41 SESI MEI 2012

contoh soalan peperiksaan PTD
Kepada mereka yang pernah memohon jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41, semakan panggilan untuk peperiksaan PTD sesi Mei 2012 boleh dilakukan secara online di laman web SPA Semakan Jadual Peperiksaan ini:
Peperiksaan bertulis PTD M41 ini akan diadakan pada 12 Mei 2012.
Menurut satu sumber tidak rasmi, dianggarkan hampir 40 ribu orang calon dipanggil untuk menduduki peperiksaan SPA Pegawai Tadbir dan Diplomatik gred M41 ini. Satu angka yang cukup besar, kan?. Sememangnya jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik ini merupakan jawatan yang direbut oleh ramai orang, tapi bilangan yang berjaya menjawat jawatan ini cukup sikit. 92.68% Gagal Dalam Peperiksaan Bertulis M41.

Buku rujukan peperiksaan PTD M41

Ebook rujukan lengkap peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik PTD M41

 

“Bahan bacaan ini ini adalah maklumat yang dijamin dapat membantu mereka yang mahu lulus peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik. Apabila ia dibaca, dan praktiskan terus”.

Ini adalah kata-kata yang dihimpunkan daripada para pembaca yang telah mengaplikasikan segala maklumat yang dikongsikan dalam e-book Tips PTD yang lepas.

Buat pengetahuan umum, e-book ini telah membantu orang ramai untuk tampil lebih berkeyakinan dan berilmu, semasa menduduki peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik yang akan berlangsung pada 12 Mei 2012.

testimoni pembeli ebook tipsptd

Di bawah ini pula emel yang baru diterima dari calon peperiksaan PTD 12 Mei 2012 ini yang telah membeli dan membaca ebook Tips PTD ini :

testimoni pembeli ebook tipsptd calon peperiksaan 12 Mei nanti

E-book Tips PTD – Hanya Untuk Mereka yang Serius Mahu Lulus

Jelas sekali, e-book ini bukan untuk semua. Ia adalah untuk para pembaca yang betul-betul serius mahu lulus dan diterima bekerja sebagai Pegawai Tadbir Diplomatik.

Dalam e-book Tips PTD, anda akan memperoleh pakej-pakej maklumat seperti berikut:

  1. Contoh soalan dan jawapan – Contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik diberikan beserta dengan jawapannya.
  2. 14 Contoh esei – 7 contoh esei bahasa Melayu dan 7 contoh esei bahasa Inggeris. Membantu kita untuk menjawab soalan-soalan esei yang dikemukakan dalam peperiksaan 12 Mei 2012.
  3. Pecahan format setiap seksyen – Tim Tips PTD memberikan maklumat secara terperinci mengenai format untuk setiap seksyen.
  4. 180+ Contoh soalan matematik – Koleksi soalan Matematik Khas Peperiksaan Kerajaan. Harga sebenar untuk pakej ini adalah RM40 jika dibeli secara berasingan.
  5. Nota isu semasa 2011 dan 2012 – Nota isu semasa yang terkini yakni versi 2011/2012 yang diperoleh daripada sumber autoriti. Nota ini sangat penting untuk kita lulus dalam peperiksaan PTD 12 Mei 2012 ini.
  6. Kemaskni percuma (Selama 5 tahun) – Ini adalah tawaran gila yang ditawarkan oleh penulisnya, iaitu Tuan Muaz Hadi. Kita akan diberikan nota kemaskini percuma setiap kali peperiksaan PTD yang berlangsung setiap tahun.

Ini bermakna, apabila kita membeli e-book Tips PTD, kita sebenarnya telah menjimatkan ratusan ringgit dan berjam-jam masa untuk mendapatkan maklumat, bagi mempelajari cara yang betul supaya lulus dalam peperiksaan PTD.

Beli E-book Tips PTD Sekarang (Klik Di Sini)

E-book Tips PTD – Soalan Bocor, Langgar Undang-undang

Terdapat satu pertanyaan yang menarik daripada prospek yang berminat. Soalannya agak relevan memandangkan e-book ini telah terbukti banyak membantu orang ramai. Soalan itu adalah:

“Adakah e-book Tips PTD ini adalah soalan-soalan bocor daripada pihak SPA? Adakah e-book ini melanggar undang-undang?”

Bagi menjawab soalan ini, team Tips PTD yang diketuai oleh Tuan Muaz Hadi menulis kenyataan seperti berikut:

“E-book Tips PTD tidak mengandungi sebarang soalan bocor. Kami juga tidak memperoleh maklumat berdasarkan ‘kabel-kabel’ tertentu atau sumber dalaman.”

Tambah beliau lagi,

“Setiap maklumat yang dihimpunkan dalam e-book ini adalah hasil penilitian dan kajian team Tips PTD sendiri. Soalan-soalan tidak boleh didedahkan kerana tertakluk pada Akta Rahsia Rasmi (OSA).”

Namun begitu, apa yang ingin ditekankan di sini adalah, setiap isi kandungan yang dihimpunkan dalam e-book Tips PTD ini memberikan gambaran soalan yang seakan-akan sama dalam peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik yang bakal berlangsung 12 Mei 2012 ini.

 Beli E-book Tips PTD Sekarang (Klik Di Sini)

E-book Tips PTD – Jaminan Pulang Wang Semula

Mereka sudah membantu lebih 7,000 calon peperiksaan kerajaan sejak tahun 2009. Andai kata kita gagal dan tidak berpuas hati dengan e-book Tips PTD, terus minta semula wang kita serta merta.

Tuan Muaz Hadi dan seluruh team mereka berani membuat jaminan ‘berani mati’ ini. Kerana mereka percaya dengan jaminan “Pakej Sampai Lulus” yang ditawarkan selama 5 tahun. Beserta dengan kemaskini percuma untuk setiap edisi. Maksudnya kalau dah beli sekali, akan dapat update untuk setiap update terbaru selama 5 tahun dan kita boleh gunakan lagi ebook ini jika dipanggil lagi untuk peperiksaan gred 41.

Jadi, tidak ada sebarang kerugian yang berpihak pada pembeli. Semua risiko ditanggung oleh tim Tips PTD. Sekiranya kita sudah melakukan tindakan seperti:

  1. Beli (Klik di sini).
  2. Ulangkaji e-book.
  3. Hadir ke peperiksaan.

Kemudian anda dapati setiap maklumat yang dibekalkan langsung tidak membantu. Terus hubungi team Tips PTD untuk dapatkan semula wang kita 100%.

“Terima kasih atas tip dan bantuan yang diberikan mengenai peperiksaan awam Gred 41. Tip anda memang berguna dan membantu saya lulus dalam peperiksaan.” – Koh Pea Kee, pembeli e-book Tips PTD.

Ratusan pembeli e-book sebelum ini sudah memanfaatkan apa yang dikongsikan dalam e-book Tips PTD.Tuan Muaz Hadi memaklumkan bahawa jualan e-book ini akan ditutup pada 9 Mei 2012.

Pengalaman Menduduki Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Sedikit perkongsian dari pengalaman Sya Isya sendiri menduduki peperiksaan PTD ini pada 3 tahun lepas. Tapi masa tu tak tahu pun kewujudan buku ni. Nak baca buku apa untuk dijadikan rujukan pun tak tahu. So, masuk exam, blur je tak tahu jenis soalan yang bagaimana yang akan keluar. Setahun kemudian baru Sya terjumpa buku ini. Alahai… Beruntunglah calon peperiksaan PTD sekarang ni ada ebook rujukan lengkap untuk dijadikan panduan. Masa tu Sya rasa rugi juga sebab lambat tahu tentang kewujudan buku ini. 🙁 Sya tak nak anda jadi seperti Sya. Jadi, anda dah tahu tentang ebook ini, gunakanlah ia sebaiknya. Jika ilmu penuh di dada, anda akan dapat menjawab semua soalan dengan :D.

Beli sekarang, atau menyesal selepas 9 Mei 2012 11.59 malam (Jualan akan ditutup). Sebarang rayuan tidak akan diterima. Jangan jadi seperti mereka ini.

Ebook rujukan lengkap peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik PTD M41 jualan ditutup hari ini

Beli Sekarang (Klik Di Sini).

 Lebih awal anda beli, lebih banyak masa anda ada untuk membaca, membuat latihan dan lebih tenang dan yakin untuk mengambil peperiksaan ini.

Rakan-rakan anda yang lain mungkin juga dipanggil untuk peperiksaan PTD pada 12 Mei ini. Jadi, apa kata kalau anda beritahu rakan anda maklumat ini dengan menekan butang FB share yang ada di bawah ini. Anda juga digalakkan untuk like FB syaisya.com untuk mendapatkan update-update yang akan datang. Mungkin akan datang Sya akan ceritakan pengalaman Sya Isya menduduki peperiksaan PTD dan juga menjalani ujian PAC (PTD Assessment Center).
EBOOK BUKU MALAYSIA KITA ONLINE PDF

EBOOK BUKU MALAYSIA KITA ONLINE PDF

RUJUKAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK M41

TERKINI!!! Jika anda dipanggil untuk menduduki peperiksaan online Pegawai Tadbir Diplomatik M41, saya ada BERITA BAIK untuk anda!. Anda boleh study menggunakan Rujukan Lengkap Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 2016. Inilah rahsia lulus 65,000 calon exam SPA termasuk exam PTD!. Baca juga Contoh Soalan Peperiksaan Peperiksaan PTD di sini.

Sya ada membuat carian di internet, ada yang bagi tips untuk baca Buku Malaysia Kita sebagai persediaan untuk menduduki peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik, PTD M41 ini. Buku ni ada dijual di kedai-kedai buku. Sya tak pasti sama ada buku Malaysia Kita ni ada jual secara online atau pun tak. Tapi ramai juga yang kata dah pusing-pusing satu daerah tak jumpa pun buku ni dekat kedai.

Sya sendiri pun dulu masa nak ambil peperiksaan PTD ni, tak jumpa pun buku Malaysia Kita ni kat kedai.  Baru-baru ni baru Sya jumpa buku ni di kedai buku yang berhampiran. Hari tu tengok ada beberapa buah buku, semalam tengok dah sold out dah buku ni. Huhu.. 🙁

Ada juga Sya try google, kot boleh dapat buku Malaysia Kita ni dalam bentuk pdf download percuma secara online, tapi malangnya tak jumpa pun. Ermm… 🙁

buku malaysia kita tebal

So, macam mana nak buat ni?. Exam cuma tinggal beberapa hari je lagi. Sempat ke nak study semua?. Soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik banyak keluar soalan pengetahuan am dan soalan isu semasa. Pendek kata perlu berpengetahuan luas dan peka dengan perkembangan isu semasa. Sebab tu ramai yang gagal peperiksaan PTD ni, sebab tak cukup ilmu di dada.

Setakat yang Sya dah google, dah baca sana-sini dan buat kajian, Sya terjumpa lah 1 ebook Pakej Rujukan Lengkap Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik dari Tim Infokerjaya ni.  Ramai betul yang cakap dah berjaya lulus dalam peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik selepas membaca semua nota-nota yang terdapat dalam ebook ini walaupun peperiksaan PTD ini terkenal dengan susah nak lulus.

 

Rujukan Nota Ebook Peperiksaan Akauntan WA41

Nota Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan WA41


.

Kenapa?. Mereka kata, sebab Ebook ni sangat lengkap dari A sampai Z, bukan setakat untuk peperiksaan PTD ni je, tapi juga untuk ujian PTD Assessment, iaitu next stage kalau anda lulus peperiksaan bertulis ini (Dulu peperiksaan bertulis, sekarang peperiksaan online sahaja). Ramai yang berjaya lulus dan dah gembira berjaya bergelar Pegawai Tadbir dan Diplomatik, setelah membaca ebook ini 😀 Pendek kata, memang tak rugi dapatkan ebook ni.

testimoni pembeli ebook tipsptd

 

Testimoni pembeli Ebook Panduan Lengkap Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik

 

Di bawah ini adalah email yang diterima dari calon peperiksaan PTD yang lepas yang dah baca nota-nota yang terdapat dalam ebook ni. Jom baca apa kata Puan Azimah mengenai ebook Panduan Lengkap Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik ini.

testimoni pembeli ebook tipsptd calon peperiksaan 12 Mei

Puan Norazimah dan suami telah membuat persediaan. Anda pula bagaimana?. Tinggal lagi beberapa hari sahaja lagi untuk menduduki peperiksaan ini. Sudahkah anda bersedia?. Jangan tunggu lama-lama, masa tak pernah menunggu anda!. Lagi lambat anda buat persediaan, nanti tak sempat nak study.

>> Dapatkan ebook ini sekarangKlik DI SINI <<

Bagaimana mereka boleh berjaya?. Apa yang ada dalam ebook Panduan Lengkap Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik ini?.

Ebook ini mengandungi :

✔ 50++ TAJUK NOTA RINGKAS berkaitan pentadbiran negeri-negara, dasar-dasar penting, perundangan, ekonomi dan banyak lagi untuk anda sebagai bakal PTD perlu tahu sebagai senjata persediaan peperiksaan anda!

✔ 60++ Soalan dan jawapan Seksyen A

✔ 60++ Soalan dan jawapan Seksyen B

✔ Nota KHAS berkaitan GST (HOT!)

✔ Nota KHAS berkaitan GTP (TERBARU 2014!)

===
FAKTA PENTING
===

Soalan peperiksaan memasuki perkhidmatan Awam 2013 yang lepas, isu GTP menjadi soalan dalam ‘Seksyen A’

✍ Kami akan bekalkan kepada anda contoh soalan berkaitan Isu GTP & GST

✍ Jawapan juga disediakan!

✍ NOTA KHAS GTP juga disediakan!

Ini bermakna, apabila anda mendapatkan  Panduan Lengkap Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik PTD ini, anda sebenarnya telah menjimatkan berjam-jam masa anda daripada buang masa google sana sini, tapi anda masih lagi tak tahu nak buat persediaan apa.

Tim Infokerjaya sudah membantu lebih 7,000 calon peperiksaan kerajaan sejak tahun 2009. Andai kata anda gagal dan tidak berpuas hati dengan e-book ini, terus minta semula wang anda serta merta dalam tempoh 7 hari selepas anda menduduki peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik.

Tuan Muaz Hadi dan seluruh Tim Infokerjaya berani membuat jaminan ‘berani mati’ ini. Kerana mereka percaya dengan jaminan “Pakej Sampai Lulus” yang ditawarkan selama 3 tahun ini. Jika anda mendapatkan ebook ini, anda akan diberikan kemaskini (update) secara PERCUMA untuk selama 3 tahun. Maksudnya kalau dah dapatkan sekali, anda akan dapat update untuk setiap update terbaru selama 3 tahun. Jadi, kalau kali pertama anda ambil exam PTD ini, anda tak berjaya jadi PTD, mungkin gagal ketika temuduga, selama 3 tahun berikutnya, jika anda dipanggil lagi menduduki exam ini, anda dapat update PERCUMA.

 

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik PTD

Klik SINI untuk contoh-contoh soalan PTD.

PENGALAMAN SAYA MENDUDUKI PEPERIKSAAN PTD

Pada tahun 2008, Sya pernah ambil exam PTD ni. Tapi masa tu tak tahu pun kewujudan ebook ni. Nak baca buku apa untuk dijadikan rujukan pun tak tahu.

So, masuk exam, blur je tak tahu jenis soalan yang bagaimana yang akan keluar. Setahun kemudian baru Sya terjumpa ebook PTD ini.

Alahai… Beruntunglah calon peperiksaan PTD sekarang ni. Ada ebook rujukan lengkap untuk dijadikan panduan. Masa tu Sya rasa rugi juga sebab lambat tahu tentang kewujudan buku ini. 🙁

Sya tak nak anda jadi seperti Sya.

Jadi, anda dah tahu tentang pakej rujukan lengkap ini, rebutlah peluang yang ada di depan mata. Jika ilmu penuh di dada, anda akan dapat menjawab semua soalan dengan :D.

Klik gambar di bawah ini untuk mendapatkan pakej rujukan yang sangat membantu ini. Memang terbaik dari ladang!. Dapatkan sekarang, atau menyesal kemudian kerana tak buat persediaan yang cukup sedangkan peluang dah ada depan mata.

Lebih awal anda dapatkannya, lebih banyak masa anda ada untuk membaca, membuat latihan dan lebih tenang dan yakin untuk mengambil peperiksaan ini. Percayalah, berdasarkan pengalaman Sya sendiri, memang banyak nak kena study kalau nak lulus. Tu belum kira kena buat latihan untuk jawab soalan matematik lagi tu!

 
************************************************************************
>> Untuk mendapatkan ebook rujukan exam PTD, Klik DI SINI <<.

****************************************************************

Good luck kepada semua calon peperiksaan! Mulakan persediaan anda dengan 😀 dan jawab soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik masa exam nanti dengan 😀 .

 

Like FB page syaisya.com untuk update-update akan datang.