Notice: Trying to get property of non-object in /home/eertoado/public_html/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 26
Keputusan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik 2016

Keputusan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik 2016

PENGUMUMAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41 2016

peperiksaan pegawai tadbir diplomatik ptd m41

Seramai 57,320 orang calon telah menduduki Peperiksaan Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) Gred M41 pada 19 Januari 2016.

399 orang calon telah menduduki exam ini di luar negara (43 buah negara) termasuk Belgium, Brunei dan
Australia.

Sebenarnya, tak semua calon yang dipanggil SPA, menduduki exam ini. Ada calon yang dipanggil, tetapi tidak menduduki exam ini pada waktu yang ditetapkan.

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK 2016

SPA telah mengumumkan tarikh keputusan peperiksaan PTD ini.

Iaitu pada 26/01/16, hari Selasa, jam 1 petang.

Semakan keputusan boleh dilakukan di web rasmi SPA iaitu www.spa.gov.my

Bagi mengelakkan kesesakan ketika menyemak keputusan, anda boleh lah mula menyemak keputusan pada pukul 2 petang ke atas.

Ini kerana biasanya, apabila tertalu ramai masuk ke dalam website serentak, slow loading mungkin berlaku.

CARA BUAT ADUAN MASALAH TEKNIKAL KETIKA PEPERIKSAAN ONLINE PTD 2016

Ramai yang mengadu ada hadapi masalah server atau lain-lain masalah teknikal ketika exam berlangsung.

Ada yang tak boleh login,
Ada yang gambarajah tak keluar (untuk Seksyen B)
Ada juga yang soalan lambat keluar walaupun waktu peperiksaan dah bermula.

Dan ada lagi beberapa masalah lain. Tetapi, masalah yang saya senaraikan di atas adalah masalah yang paling ramai
hadapi.

Peperiksaan online kali ini agak ramai yang ada masalah, berbanding dengan peperiksaan online sebelum ini.

Jika anda ada masalah teknikal ketika peperiksaan, anda boleh buat aduan kepada pihak SPA. Untuk aduan,
boleh cari maklumat di web rasmi SPA : www.spa.gov.my

UPDATE TERKINI INFO PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41

Anda boleh dapatkan update info terkini secara PERCUMA dengan daftar PERCUMA di sini atau klik pada butang “Daftar Sekarang” di bawah :

daftar percuma update info terkini pegawai tadbir diplomatik ptd m41

 

Panduan Peperiksaan Online SPA (Kerja Kerajaan)

Dalam artikel kali ini saya nak kongsikan video Panduan Peperiksaan Online yang disediakan oleh pihak SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam) khas untuk membantu calon membuat persediaan sebelum menjawab soalan.

Video panduan peperiksaan online SPA untuk peperiksaan memasuki perkhidmatan awam ini adalah yang terkini.

Tonton dengan teliti video ini. Saya doakan anda berjaya jawab exam dengan tenang dan jawab dengan betul.

All the best!

Peperiksaan PTD M41 : Format, Contoh Soalan & Nota Rujukan

Peperiksaan PTD M41 : Format, Contoh Soalan & Nota Rujukan

Khas untuk calon Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 (PTD) 19 Januari, 2016 ini…

peperiksaan pegawai tadbir diplomatik ptd m41

Dalam artikel ini, anda akan mendapat maklumat mengenai :

  • Format Terbaru Peperiksaan Online PTD 2016
  • Pecahan Soalan dan Contoh Soalan bagi Setiap Pecahan Seksyen A
  • Pecahan Soalan dan Contoh Soalan bagi Setiap Pecahan Seksyen B
  • Nota, Rujukan, Panduan dan 160+ Koleksi Soalan Latih Tubi Exam PTD 2016

 

FORMAT TERBARU PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK, PTD M41 2016

Peperiksaan PTD kali ini adalah kali kedua diadakan secara online.

Pertama kali diadakan secara online adalah pada sesi November 2014 yang lalu.

Sesi Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik kali ini hanya mempunyai 2 Seksyen sahaja.

Berbanding peperiksaan PTD sebelum ini (sesi Nov 2014), ada 3 Seksyen soalan.

Bermakna, pada tahun ini, Seksyen C iaitu Soalan Sahsiah Diri, tiada.

======================================
2 Seksyen Soalan Sesi Peperiksaan PTD 2016
======================================

Seperti yang tertera dalam jadual peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41, 19 Januari 2016, yang dikeluarkan oleh pihak SPA, 2 Seksyen soalan yang terlibat ialah :

1) Seksyen A : Pengetahuan Am

Jumlah soalan : 50
Masa untuk menjawab : 45 minit sahaja
Bentuk soalan : Aneka pilihan (pilih jawapan A, B, C atau D).

2) Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah

Jumlah soalan : 40
Masa untuk menjawab : 45 minit sahaja
Bentuk soalan : Aneka pilihan (pilih jawapan A, B, C atau D).

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK (PTD) GRED M41

Sebenarnya, ramai calon tidak tahu bahawa, untuk setiap seksyen, set soalan Pegawai Tadbir dan Diplomatik dibahagikan kepada beberapa pecahan soalan.

Berikut adalah contoh soalan mengikut beberapa pecahan :

[NOTA : Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pecahan-pecahan soalan dan TEKNIK MENJAWAB soalan untuk setiap pecahan, anda boleh rujuk Pakej Rujukan Lengkap Peperiksaan Online PTD ini].

pakej-rujukan-lengkap-ptd-m41-pegawai-tadbir-diplomatik-cover

Nota, Rujukan dan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik

Anda juga boleh mendaftar untuk mendapatkan lebih banyak tips jawab soalan dan lebih banyak contoh soalan dari pihak kami. Klik pada butang “Daftar Sekarang” di bawah untuk mendaftar.

daftar-sekarang

SEKSYEN A : PENGETAHUAN AM

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya.

Calon dikehendaki mengetahui secara umum perkara-perkara yang berkaitan dengan :

 

  • pengurusan sumber manusia/ infrastruktur
  • pentadbiran dan pembangunan wilayah/ tanah/ daerah/ tempatan
  • pengurusan sumber ekonomi/kewangan
  • hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri
  • pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi
  • keselamatan dan pertahanan negara
  • serta lain-lain perkembangan isu semasa

 

Skop soalan yang akan ditanya ini bertepatan dengan jawatan yang akan disandang oleh calon iaitu Pegawai Tadbir dan Diplomatik, Gred M41.

=====

Contoh Soalan Peperiksaan PTD Seksyen A : Soalan Pengetahuan AM

=====
soalan-pengetahuan-am-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-ptd-jepun

=====

Contoh Soalan Peperiksaan PTD Seksyen A : Soalan berkaitan undang-undang

=====
contoh-soalan-pengetahuan-am-exam-ptd-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-undang-undang

SEKSYEN B : DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan perkara-perkara berikut:

i) Kemahiran Menggunakan Logik
ii) Kemahiran Menginterpretasi Data
iii) Konsep Matematik

=====

Contoh Soalan Peperiksaan PTD Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah

=====
contoh-soalan-matematik-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-ptd-6-daya-menyelesaikan-masalah

=====

Contoh Soalan Peperiksaan PTD Seksyen B : Mengintrepretasi Data

=====
contoh-soalan-matematik-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-exam-ptd-menginterpretasi data

=====

Contoh Soalan Peperiksaan PTD Seksyen B : Konsep Matematik

=====
contoh-soalan-matematik-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-m41-kira-kira

=====

Contoh Soalan Peperiksaan Seksyen B : Soalan Kemahiran Menggunakan Logik (IQ Test)

=====
contoh-soalan-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-exam-m41-soalan-iq

Jika anda mahukan lebih banyak contoh soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik ini, anda boleh dapatkannya dari Ebook Panduan Lengkap Peperiksaan Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik dengan klik pada gambar di bawah.

pakej-rujukan-lengkap-ptd-m41-pegawai-tadbir-diplomatik-cover

Nota, Rujukan dan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik

Untuk mendapatkan lebih banyak tips jawab soalan dan contoh soalan dari pihak kami, daftarkan diri anda dengan klik pada butang “Daftar Sekarang” di bawah :

daftar-sekarang

NOTA, RUJUKAN, PANDUAN LENGKAP & KOLEKSI 160 SOALAN LATIH TUBI PEPERIKSAAN ONLINE PTD 2016

Jika anda mencari-cari buku rujukan untuk dibaca di kedai-kedai buku, anda tidak akan menjumpai sebarang buku khas untuk Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik ini.

Ini adalah kerana, skop soalan peperiksaan yang sangat luas dan melibatkan isu semasa.

Isu semasa pula berubah-ubah. Jadi, tiada satu pun buku yang sesuai untuk dijadikan rujukan.

Oleh itu, bagi membantu calon Peperiksaan PTD membuat persediaan sebelum exam, pihak Tim Infokerjaya telah berusaha untuk menghasilkan Panduan Lengkap Peperiksaan Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41.

Panduan lengkap ini dalam bentuk ebook (boleh didownload, baca di handphone atau laptop, boleh juga dicetak (print), memudahkan calon untuk study di mana-mana sahaja).

pakej-rujukan-lengkap-ptd-m41-pegawai-tadbir-diplomatik-cover

Nota, Rujukan dan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik

Anda juga boleh mendaftar untuk mendapatkan lebih banyak tips jawab soalan dan lebih banyak contoh soalan dari pihak kami. Klik pada butang “Daftar Sekarang” di bawah untuk mendaftar.

daftar-sekarang

APA YANG TERKANDUNG DALAM PANDUAN LENGKAP EXAM PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK INI?

Oleh kerana ada perubahan besar dalam peperiksaan kali ini, rujukan ini telah disesuaikan dengan format terkini peperiksaan online SPA PTD.

 

  • 70 Nota Ringkas Seksyen A (Pengetahuan Am)
    – Untuk jimatkan masa persediaan anda – Amat sesuai untuk anda yang sibuk dengan kerja dan tak ada banyak masa untuk study

 

  • Nota Khas GST
    – GST menjadi satu isu penting negara untuk tahun kebelakangan ini. Ketahui dengan jelas apa yang and aperlu tahu mengenai GST melalui nota khas ini
  • Nota Khas GTP
    – (GTP) menjadi salah satu fokus utama kerajaan. Anda kena tahu maklumat mengenai GTP ini untuk persediaan sebagai penjawat awam
  • Rujukan Pantas Temuduga PTD
    – Pasti anda perlukan nanti setelah lulus ujian.
  • Rahsia Resume Kerja
    – Komponen ini akan mendedahkan kepada anda bagaimana menyediakan resume yang mantap untuk sesi temuduga anda
  • Rahsia Tingkatkan Keyakinan Diri
    – Selepas selesai peperiksaan 19 Januari ini, anda akan menghadapi tapisan Asessment Center sebelum diserap masuk dalam Kadet PTD. Calon yang mempunyai keyakinan tinggi sahaja boleh survive. Ini tekniknya!
  • Lebih 160 Koleksi Soalan Latih Tubi
    – Untuk membiasakan anda dan melatih minda anda berfikir untuk jawab soalan exam
  • Jawapan dan Cara Kira untuk Menjawab Soalan Matematik dan IQ
    – Anda tidak perlu pening kepala dan rasa down jika tak dapat jawab soalan. Cara kira ada disediakan untuk membantu anda dapatkan jawapan dengan lebih cepat

Untuk maklumat lanjut, pastikan anda ke laman di bawah untuk preview kandungan :

[+] kerjakosongterkini.info/panduanexamptd2016

Berikan peluang untuk diri anda dibantu untuk LULUS Peperiksaan Online PTD Gred M41 dan Temu Duga dengan buat PERSEDIAAN Awal yang rapi!

PILIH UNTUK LULUS Sekarang!

Daftar Sekarang dengan klik pada gambar di bawah untuk dapatkan lebih banyak maklumat dari kami.

Dengan mendaftar, anda akan dapat lebih banyak tips jawab soalan daripada calon yang berpengalaman dan lebih banyak contoh soalan untuk membantu anda membuat persediaan.

Klik sini untuk mendaftar dan akses lebih banyak tips dan maklumat exam PTD

ANDA BOLEH LULUS!

Daftar-sekarang-nota-rujukan-exam-ptd-2016-2

.

Cara Beli Koleksi Soalan Latih Tubi Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Cara Beli Koleksi Soalan Latih Tubi Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Kepada calon Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik 19 Januari, 2016…

Yang mahu mendapatkan Nota Rujukan dan Koleksi Soalan Latih Tubi Exam Online PTD yang mengandungi :

  • 70 Nota Seksyen A (Pengetahuan Am)
  • Nota Khas GST
  • Nota Khas GTP
  • Rujukan Pantas Temuduga PTD
  • Rahsia Resume Kerja
  • Teknik Rahsia Tingkatkan Keyakinan Diri
  • Lebih 160 soalan latih tubi
  • Jawapan dan cara kira untuk menjawab soalan matematik dan IQ

Berikut adalah langkah demi langkah cara pembelian :

Cara Beli Nota Rujukan Lengkap & 160 Koleksi Soalan Latih Tubi Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik, PTD M41

1.Klik link ini >> http://bit.ly/notadanlatihtubiptd

2.  Scroll ke bahagian tengah, Klik butang oren “Tempah Sekarang“. Rujuk gambar di bawah :

cara-beli-ebook-rujukan-nota-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-1

 

3. Pilih Pakej yang anda mahu. Ada 4 Pakej kesemuanya. Klik butang “TEMPAH SEKARANG” pada mana-mana Pakej yang anda mahu. Detail setiap pakej anda boleh lihat dalam jadual di bawah :

 

cara-beli-ebook-rujukan-nota-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Halaman untuk mendapatkan Pakej 160+ Soalan Latih Tubi Peperiksaan PTD 2016 akan dipaparkan seperti di bawah (Dalam Contoh ini ditunjukkan untuk pembelian Pakej Platinum sebagai contoh) :

 

cara-beli-ebook-rujukan-nota-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-3

 

5. Masukkan emel anda dalam kotak emel yang disediakan. Rujuk gambar di bawah :

cara-beli-ebook-rujukan-nota-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-4

 

6.  Isikan maklumat anda pada ruangan yang disediakan. Semua ruang perlu diisi.  Tinggalkan ruang kosong pada ruangan Coupon. Tick (/)  pada ‘I have read and I accept the terms‘ dengan klik pada kotak kecil (). Pilih mode pembayaran anda (Bank Tempatan/ Kad Kredit). Klik “Pay now“. Rujuk gambar di bawah :

cara-beli-ebook-rujukan-nota-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-5

 

7. Selepas klik ‘Pay Now!’ anda akan dibawa ke halaman dibawah untuk maklumat bank. Simpan URL halaman ini. Setelah selesai pembayaran, kembali ke halaman ini dan isikan bank pilihan, tarikh pembayaran, masa pembayaran dan rujukan transaksi pembayaran anda ketika anda melakukan pembayaran. Kemudian klik ‘Hantar Borang’.

cara-beli-ebook-rujukan-nota-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-6cara-beli-ebook-rujukan-nota-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-7cara-beli-ebook-rujukan-nota-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-8

 

8. Setelah isi maklumat pembayaran pada borang di langkah 7 ini, anda akan mendapat emel dalam tempoh 3 – 5 minit. Sila semak email anda (emel yang anda isikan pada borang di langkah 7).
Reply emel tersebut beserta dengan bukti pembayaran anda. Pihak Tim Infokerjaya akan melakukan semakan dan hantarkan akses ke ruangan download anda dalam tempoh 24 – 48 jam.

 

9. Jika ada sebarang masalah ketika melakukan pembelian, anda boleh wasap saya di 019 – 776 3820. 🙂

 

Segera dapatkan Nota Rujukan dan Soalan Latih Tubi dengan KLIK DI SINI

atau

klik gambar di bawah.

Kemudian follow langkah demi langkah seperti yang diterangkan di atas.

 

Dapatkan-pakej-nota-rujukan-soalan-latih-tubi-peperiksaan-online-pegawai-tadbir-diplomatik-m41

 

Saya doakan anda lulus Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) M41 ini dengan mudah.

Good Luck dan All the best! 🙂

 

 

.

Panduan Peperiksaan PTD

Panduan Peperiksaan PTD

ebook-panduan-peperiksaan-online-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-m41

 

Khas untuk calon exam PTD 3 Nov 2017…

Tahniah, anda terpilih untuk menduduki exam PTD ini.

Pasti anda rasa seronok terpilih, kan?.Anda NAK SANGAT jadi PTD

Tapi…
Soalan exam PTD susah!
Anda pula tak tahu nak baca buku apa
Rasa pening kepala tak tahu nak buat persediaan apa
Kalau tak buat persediaan, memang susah nak lulus.
Ramai yang gagal sebab tak cukup persediaan.
Lepas tu sedih, kecewa sebab tak lulus exam PTD :'(
Jangan risau, ada berita baik untuk anda 🙂
Ada panduan khusus disediakan untuk membantu anda

membuat persediaan Exam Online PTD 3 Nov nanti.


Apa kata Calon PTD lepas…


testimoni ebook panduan exam ptd contoh soalan peperiksaan pegawai tadbir diplomatik m41 lulus

.

CONTOH SOALAN DALAM PAKEJ RUJUKAN PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41 2017

.
Satu panduan lengkap yang mengandungi contoh soalan pengetahuan am dan jawapan, contoh soalan matematik (daya menyelesaikan masalah) dan jawapan serta cara kira untuk mendapatkan jawapan sedang disiapkan untuk membantu persiapan anda menduduki exam PTD ini.

Jika anda berminat untuk mendapatkan Panduan Lengkap Exam PTD ini, klik butang “SAYA NAK RUJUKAN PTD” di bawah untuk kami berikan update kepada anda apabila panduan ini siap.

Update hanya akan diberikan kepada yang berdaftar sahaja. Jika anda tak mendaftar, anda tidak akan dapat apa-apa update dari kami.
.
Rujukan Nota Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik PTD Gred M41 2017

nAK rujukan peperiksaan PTD pegawai tadbir dan diplomatik m41 2017



 



 



4 TAHAP PELANTIKAN PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK, PTD M41

4 TAHAP PELANTIKAN PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK, PTD M41

4 Tahap Pelantikan PTD – Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

4 PROSES PELANTIKAN PTD PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41

Setelah melalui 3 Proses Pengambilan Pegawai Tadbir Diplomatik, PTD M41, calon yang berjaya dalam proses temu duga akan menerima surat tawaran pelantikan sebagai pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik.

Untuk menjadikan para pegawai PTD muda yang baru dilantik ini memiliki tahap pengetahuan, kemahiran dan budaya kerja yang cemerlang, program-program khusus telah diatur bagi mencapai matlamat tersebut.

Terdapat 4 tahap latihan yang perlu diikuti secara mandatori oleh pegawai PTD lantikan baru.

Tahap 1 : Kursus PTD Unggul

___________________________________________

Unggul bermaksud tersohor, terbilang atau something beyond the ordinary. Sememangnya perkhidmatan PTD memerlukan penjawatnya mempamerkan budaya kerja unggul supaya mereka dapat memimpin dengan berkesan, memenuhi kehendak dan keperluan negara serta mampu menghadapi pelbagai cabaran dan rintangan yang mendatang. Oleh itu peringkat ini menyediakan tahap keperluan yang paling asas bagi perkhidmatan seorang pegawai PTD.

Modul PTD Unggul ini dilaksanakan di kampus-kampus INTAN yang terpilih bagi tempoh selama 10 hari yang bertujuan untuk mencapai objektif-objektif berikut:

i) mempertingkatkan kesedaran para peserta dengan nilai-nilai murni demi kecemerlangan diri, organisasi dan negara;

ii) memupuk pengetahuan para peserta tentang aspirasi dan hasrat stakeholders terhadap perkhidmatan awam yang unggul pada masa hadapan; dan

iii) mendedahkan para peserta kepada sistem pembelajaran bersepadu merangkumi aspek jasmani, mental dan rohani bagi melahirkan insan yang seimbang.

Penyumbang input kepada modul ini terdiri daripada pegawai-pegawai kanan perkhidmatan awam yang berpengalaman luas dalam bidang masing-masing. Pada akhir modul ini, para pegawai PTD lantikan baru ini akan mengetahui penempatan tugas masing-masing iaitu sama ada di agensi pusat, kementerian, jabatan ataupun negeri.

Tahap 2 : Penempatan di Kementerian atau Jabatan

___________________________________________

Pada peringkat ini, seseorang pegawai PTD muda akan di ditempatkan di mana-mana bahagian atau cawangan di kementerian atau jabatan sama ada di peringkat persekutuan mahupun negeri. Sebagai peneraju perkhidmatan awam, penempatan di jabatan kerajaan ini bertujuan untuk mengukuhkan kesedaran mereka mengenai tanggungjawab sebagai pemimpin, perencana dan pelaksana dasar-dasar negara serta penasihat kepada kerajaan kelak.

Semasa penempatan ini, mereka turut dilatih secara on the job training untuk membolehkan mereka memahami dan menguasai tugas sebagai penjawat awam.

Tahap 3 : Kursus Diploma Pengurusan Awam (DPA)

___________________________________________

Pada tahap ini pegawai PTD muda akan dipanggil untuk mengikuti Kursus Diploma Pengurusan Awam (DPA) selama enam bulan di INTAN, Kampus Utama Bukit Kiara. Kursus ini perlu diikuti dengan jayanya kerana ia adalah syarat utama bagi tujuan pengesahan dalam perkhidmatan PTD gred M 41. INTAN sebagai institusi latihan utama dalam sektor awam bertanggungjawab mengendalikan Kursus DPA ini yang berbentuk intensif dan sepenuh masa.

Matlamat kursus DPA :

  • Melahirkan pegawai PTD yang berketrampilan dan mampu menghasilkan prestasi dan produktiviti yang tinggi melalui amalan budaya kerja cemerlang;
  • Membentuk pegawai PTD yang sentiasa peka kepada kehendak-kehendak pelanggan, memiliki nilai-nilai kemanusiaan, berhemah tinggi, berbudaya (cultured) dan berdisiplin serta mengamalkan kerjasama berpasukan yang berkesan;
  • Melahirkan pegawai PTD yang patuh kepada agama, taat-setia kepada bangsa dan negara, bangga terhadap perkhidmatannya serta memahami dan mendokong dasar-dasar pembangunan negara; dan
  • Melahirkan pegawai PTD yang berfikiran global dan berupaya menangani perubahan persekitaran yang dinamik.

Pendekatan Kursus DPA ini terbahagi kepada dua iaitu latihan akademik dan latihan bukan akademik.

1. Latihan akademik

Merujuk kepada aspek pembelajaran secara ilmiah dalam bilik kuliah.

Modul-modul akademik yang dibentuk adalah berasaskan kepada lapan bidang teras PTD iaitu pengurusan sumber kewangan, pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber manusia dan organisasi, hubungan antarabangsa dan hal-ehwal dalam negeri, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, pentadbiran dan pembangunan tanah, daerah dan tempatan, perancangan dan pentadbiran sosial serta keselamatan dan pertahanan negara.

Peserta didedahkan kepada pelbagai input berkaitan dengan pentadbiran dan pengurusan organisasi, pengurusan ekonomi dan kewangan, perlembagaan dan undang-undang, bahasa dan komunikasi dan sebagainya bagi melengkapkan mereka menjadi pegawai yang kompeten.

2. Latihan bukan akademik

Bertujuan untuk membentuk peningkatan disiplin, ketahanan fizikal, mental, rohani dan spiritual para peserta melalui pembelajaran luar bilik kuliah, latihan ketenteraan, pengurusan bencana, aktiviti lasak dan sistem mentor-mentee.

Melalui pendekatan ini, peserta Kursus DPA perlu menjalani latihan lasak, antaranya modul ketahanan diri dan disiplin di Pusat Latihan Tentera Darat (PULADA), Maktab Polis Di Raja Malaysia, Pusat Latihan Bomba dan Penyelamat serta Outward Bound School.

Latihan lasak ini adalah khusus untuk pembentukan sahsiah diri (character building) dan peningkatan tahap disiplin yang tinggi. Selain itu juga beberapa subjek lain seperti etika sosial, protokol, pengucapan awam, lawatan sambil belajar, event management, sukan dan sebagainya turut dimuatkan dalam latihan bukan akademik ini.

Tahap 4 : PTD Training Roadmap

___________________________________

Tahap keempat dilaksanakan selepas pegawai PTD muda menamatkan Kursus DPA dan kembali berkhidmat ke kementerian atau jabatan masing-masing.

Berdasarkan kepada konsep pembelajaran berterusan, mereka ini akan dipanggil untuk mengikuti siri kursus yang dikenali sebagai PTD Training Roadmap, gred M 41. Pemilihan peserta untuk mengikuti kursus ini akan ditentukan oleh Bahagian Perkhidmatan, JPA.

Objektif kursus-kursus dalam siri ini adalah untuk meningkatkan kompetensi dan kepakaran para pegawai PTD muda dalam bidang-bidang khusus iaitu seperti berikut:

  • Penulisan kertas cadangan dan laporan berkualiti
  • Kemahiran komunikasi dan interpersonal
  • Pengurusan kewangan dan akauntabiliti
  • Pengurusan dasar sektor awam
  • Pengurusan sumber manusia di sektor awam
  • Perancangan dan pengurusan projek
  • Kemahiran perancangan strategik
  • Metodologi penyelidikan
  • Pentadbiran tanah

Secara keseluruhan, proses pengambilan dan pelantikan Pegawai Tadbir dan Diplomatik, PTD M41 diringkaskan seperti dalam carta alir di bawah :

Carta allir proses pengambilan dan lantikan PTD, Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

Carta allir proses pengambilan dan lantikan PTD

Sumber: INTAN

PERSEDIAAN TEMUDUGA PTD – PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41

___________________________________________________________

Sebagai persediaan temuduga PTD anda, anda boleh rujuk 20 Soalan Temuduga PTD yang ditanya kepada calon Pegawai Tadbir Diplomatik M41 pada sesi temuduga sebelum ini. Klik sahaja pautan di bawah untuk baca 20 Soalan Interview PTD tersebut.

>> 20 Soalan Temuduga PTD <<
Masih belum terlewat untuk anda memulakan persiapan mulai hari ini. Untuk membuat persiapan lengkap sebelum Temuduga PTD, saya syorkan kepada anda untuk dapatkan Ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ini. Ebook ini disediakan oleh Tim Infokerjaya. Untuk pengetahuan anda, Tim Infokerjaya telah membantu lebih 63,000 orang graduan untuk lulus dalam exam SPA dan berjaya jawat jawatan kerajaan.

Berikut adalah senarai apa yang anda akan perolehi melalui Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ini :

  • Anda perlu tahu apakah 4 tindakan yang harus anda lakukan sebelum menghadiri temuduga. Tanpanya persediaan temuduga anda akan menjadi tempang!
  • Tahukah anda dengan hanya memakai pakaian tertentu, anda boleh mendapat markah free 5% dengan begitu sahaja.
  • Bagaimana melatih diri anda menjadi hebat berkata – kata di hadapan panel penemuduga dan terus memukau mereka? Anda akan ketahuinya…
  • Cuak disoal dalam bahasa Inggeris. Ketahui bagaimana anda dapat kuasai bahasa tersebut dalam masa singkat khas untuk temuduga…
  • Bagaimana nak jangkakan soalan – soalan yang bakal disoal semasa temuduga? Ikuti beberapa teknik mudah yang diajarkan dalam ebook ini.
  • Anda tidak dipanggil – panggil temuduga? Ketahui 7 sebab utamanya. Selapas ini Insyallah anda akan dipanggil!
  • Anda ada ijazah, bolehkah anda apply jawatan yang perlukan SPM saja? Tahukah anda, silap percaturan, anda pulang kosong saja.
  • Bila anda disoal sebegini ” Kenapa kami patut pilih anda bagi jawatan ini?”. Apakah patut anda jawab? Ketahuilah soalan – soalan paling killer yang pasti anda dapat jawab selepas ini.
  • Dan banyak lagi rahsia yang tidak muat kami nyatakan di sini. Semuanya terkandung dalam ebook ini!

Kesemua komponen ini ada dalam Panduan Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan. Klik link di bawah untuk dapatkan Panduan ini :

>> KLIK SINI JIKA ANDA NAK PANDUAN LULUS TEMUDUGA KERJA KERAJAAN <<
p/s: Adakah pengetahuan anda mengenai PTD bertambah selepas membaca artikel ini?. Jika ya, apa kata anda kongsikan maklumat yang bermanfaat ini kepada rakan-rakan anda yang lain di FB dengan menekan butang ‘f’ di sebelah kiri. Perkongsian anda mungkin dapat membantu rakan anda yang sedang mencari maklumat mengenai Pegawai Tadbir dan Diplomatik, PTD Gred M41. Moga sama-sama mendapat manfaat. 🙂