Notice: Trying to get property of non-object in /home/eertoado/public_html/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 26
Cara Beli Ebook Penolong Pegawai Penerangan S27

Cara Beli Ebook Penolong Pegawai Penerangan S27

Tahniah untuk anda yang telah membeli ebook Penolong Pegawai Penerangan S27.

Ebook Panduan Lengkap Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

Jika anda masih keliru dengan cara beli ebook Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 ini, ikut 4 langkah mudah di bawah. Gambar turut ditunjukkan untuk memmudahkan anda membuat pembelian.

LANGKAH PEMBELIAN EBOOK PANDUAN PEPERIKSAAN PENOLONG PENERANGAN S27

STEP 1 of 4
Klik link ini >> www.panduanpeperiksaan.com/penolongpenerangans27 .Pilih pakej pilihan anda. Anda akan dibawa ke laman ini setelah pakej dipilih.

Isikan EMAIL ANDA (Ada 3 pakej ditawarkan – kita gunakan Pakej Platinum sebagai contoh).

STEP 2 of 4
Isikan maklumat anda di sini dan pilih mode pembayaran (Bank Tempatan / Kad Kredit)

 

STEP 3 of 4
Selepas klik ‘PAY NOW’, anda akan di bawa ke laman ini untuk maklumat bank.SIMPAN URL laman ini.

Setelah selesai pembayaran, kembali ke laman ini dan isikan BANK PILIHAN anda ketika pembayaran dan KLIK HANTAR.

p/s Pastikan
anda simpan bukti pembayaran (Slip transaksi/printscreen transaksi)

 

 

 

STEP 4 of 4
Selesai isi maklumat pembayaran di borang pada STEP 3, anda akan mendapat email dalam tempoh 3-5 minit. Semak email anda.
REPLY email tersebut dengan bukti pembayaran dan selepas itu Tim Infokerjaya akan buat semakan dan hantarkan akses dalam tempoh 24 – 48 jam.

 

 

Saya harap Panduan Langkah Demi Langkah berserta gambar Cara Beli Ebook Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 ini dapat membantu anda membuat pembelian ebook ini dan seterusnya anda boleh mulakanb study. Masa dah semakin suntuk. Exam dah nak dekat. Study cepat-cepat, ya. 🙂

All the best!.

Saya doakan anda lulus Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 ini. ^_^

 

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

Perhatian calon Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27!

Saya tak suka menyatakan ini kepada anda yang terpilih menduduki exam online Penolong Pegawai Penerangan S27 15 April ini, tetapi, ini adalah kenyataannya :

“Susah nak lulus peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S27!”

Ya. Inilah kenyataan PAHIT yang anda perlu terima!.

Berdasarkan peperiksaan online SPA bagi jawatan-jawatan lain sebelum ini, daripada puluh-puluh ribu calon yang menduduki peperiksaan, hanya beberapa ribu sahaja yang LULUS!.

gagal exam spa kastam 1

Peperiksaan online diadakan antara sebabnya adalah untuk MENYINGKIRKAN calon-calon, dan ya, memang ramai yang tersingkir kerana gagal dalam exam online yang diadakan!.

Teruskan pembacaan anda untuk mengetahui lebih banyak mengenai Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27 ini.

Sebagai persediaan untuk exam online Penolong Pegawai Penerangan S27 ini, contoh soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27 adalah yang dicari-cari oleh ramai calon-calon peperiksaan online 15 April ini agar tidak termasuk dalam calon yang GAGAL.

Artikel ini akan membincangkan tentang beberapa perkara penting berkaitan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27 termasuk Bidang Tugas, Syarat Kelayakan, Gaji, Format Peperiksaan, Contoh Soalan, Nota Rujukan dan Panduan Peperiksaan.

Semakan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

Jika anda pernah memohon jawatan Penolong Pegawai Penerangan S27 melalui laman web rasmi SPA, anda boleh membuat semakan panggilan peperiksaan online jawatan ini di link berikut :

[+] KLIK >> Semakan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan Gred S27


Bidang Tugas Penolong Pegawai Penerangan S27

Jawatan Penolong Pegawai Penerangan S27 merupakan kumpulan sokongan yang diletakkan di bawah Kementerian Penerangan dan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Bidang Tugas Penolong Pegawai Penerangan S27 di Kementerian Penerangan

Tugas Penolong Pegawai Penerangan di Kementerian Penerangan ialah :

  • Bertanggungjawab melaksanakan aktiviti dan objektif Jabatan
  • Menjalankan tugas pentadbiran dan kewangan di daerah
  • Menganggotai Jawatankuasa-jawatankuasa Tetap dan ‘Adhoc’ di daerah
  • Menyediakan laporan-laporan dan analisa-analisa berhubung dengan isu-isu semasa.

Bidang Tugas Penolong Pegawai Penerangan S27 di Kementerian Kesihatan

Tugas Penolong Pegawai Penerangan di Kementerian Kesihatan ialah :

  • Menyelia perkhidmatan tabung darah, peralatan teknikal tabung darah
    dan mengurus bekalan dan menyimpan inventori tabung darah
  • Merangka program Kempen Menderma Darah, pameran dan ceramah serta
    mengurus kebajikan para penderma darah

Syarat Kelayakan & Gaji Penolong Pegawai Penerangan S27

Syarat kelayakan untuk lantikan ke jawatan sebagai Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 adalah seperti berikut:

1. Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia ataupun kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan
[ Gaji Permulaan: RM1,362.00 ]; atau

2. Sijil Tinggi Agama Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan
[ Gaji Permulaan: RM1,362.00 ]; atau

3. Diploma dalam bidang pentadbiran awam yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan
[ Gaji Permulaan: RM1,661.95 ]; atau

4. Diploma Komunikasi dan Media yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
[ Gaji Permulaan: RM1,661.95 ]

5. Lulus peperiksaan Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Bermakna, gaji permulaan Penolong Pegawai Penerangan S27 minima RM1,362.00 dan maksima RM1,661.95 mengikut kelayakan calon. Kadar kenaikan gaji tahunan sebanyak RM 145. Tetapi, gaji keseluruhan yang anda akan perolehi adalah lebih dari ini kerana gaji yang anda terima akan termasuk COLA dan lain-lain elaun kerajaan lagi.

Nak merasa dapat gaji dan elaun tambahan lain yang dapat dinikmati oleh kaki tangan kerajaan sahaja?

Anda perlu lulus exam online Penolong Pegawai Penerangan S27 ini terlebih dahulu kerana ini LULUS exam ini adalah pintu pertama yang anda perlu tembusi.

Tip-tip untuk lulus exam akan diberikan selepas ini. Teruskan membaca sehingga habis, ya 😀

Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

Untuk sesi pengambilan Penolong Pegawai Penerangan S27 kali ini, calon-calon akan ditapis melalui peperiksaan online sepertimana yang dilakukan terhadap calon Peperiksaan Online Pembantu Tadbir N17 sebelum ini.

Oleh kerana pihak SPA menerima permohonan yang terlalu banyak untuk jawatan Penolong Pegawai Penerangan S27, maka peperiksaan ini diadakan bertujuan untuk menyingkirkan calon-calon yang kurang kompeten.

Oleh itu, jika anda dipanggil untuk peperiksaan online ini, sila ambil serius peperiksaan ini dan mulakan persediaan seawal mungkin.

Ambil tahu format peperiksaan, contoh soalan dan tip lulus peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S27.

Di bawah ini diterangkan dengan lebih terperinci mengenai format peperiksaan, contoh soalan dan tip lulus peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S27 :

Format Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

Format Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27 terdiri daripada 3 Seksyen iaitu :

Seksyen A : Pengetahuan Am
Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah
Seksyen C : Ujian Psikometrik

Penerangan lanjut setiap seksyen :


Seksyen A : Pengetahuan Am

Dalam seksyen ini, soalan yang bakal ditanya adalah yang berkaitan dengan bidang tugas Penolong Pegawai Penerangan dan isu semasa.

Saya akan berikan beberapa contoh soalan Pengetahuan Am Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan pada subtopik berikutnya.


Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah

3 kemahiran yang diuji dalam seksyen ini :

1. Kemahiran Logik
2. Kemahiran Menginterpretasi Data
3. Konsep Matematik

Untuk menjawab soalan matematik Exam Online Penolong Pegawai Penerangan ini, anda perlu membuat pengiraan menggunakan operasi asas matematik sahaja, seperti tambah, tolak, darab dan bahagi.

Tetapi AWAS!

Soalan yang diberikan selalunya mengelirukan!

Anda perlu berhati-hati. Fahamkan soalan betul-betul sebelum menjawab / melakukan pengiraan sekiranya anda mahu lulus dalam exam SPA ini.

Beberapa contoh soalan Matematik Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan diberikan pada subtopik berikutnya. Teruskan membaca sehingga habis dengan tenang. ^_^


Seksyen C : Ujian Psikometrik

Soalan untuk Ujian Psikometrik menguji cara anda response terhadap sesuati situasi, prinsip dan pendirian anda, sikap anda dan cara anda membuat keputusan.

Soalan biasanya mengelirukan dan berulang-ulang. Biasanya ada beberapa soalan yang menguji perkara yang sama.

Jadi, hati-hati menjawab!.

Untuk lebih jelas, rujuk contoh soalan di bawah :

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

Cuba uji kecekapan dan pengetahuan anda dengan jawab beberapa contoh soalan exam SPA di bawah ini.

Kemudian semak jawapan anda.

Lihat berapa jawapan yang anda berjaya jawab dengan tepat.

Amaran :

Jangan lihat jawapan selagi anda belum berikan jawapan. Jangan tipu diri sendiri, ya. Nanti anda yang rugi sebab tak tahu keupayaan anda sendiri 😉

Contoh Soalan Pengetahuan Am Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

1. Kerajaan Malaysia menetapkan matlamat pada tahun 2100 iaitu

A. Pengurangan penduduk ke paras 12.5 juta
B. Pembentukan masyarakat majmuk yang bertamadun
C. Pembentukan perindustrian maju
D. Pembentukan pencapaian penduduk 70 juta

.
.
.
.
.
.
.
Jawapan : A

2. Nyatakan tarikh Majlis Perundangan Negara dimansuhkan

A. 21 Februari 1971
B. 23 Februari 1971
C. 25 Februari 1971
D. 27 Februari 1971

.
.
.
.
.
.
.
.
Jawapan : B

3. Malaysia pernah menjadi tuan rumah kepada satu temasya sukan yang berprestij dan bertaraf dunia pada tahun 1998. Apakah nama temasya sukan tersebut?

A. Sukan Komanwel
B. Sukan Malaysia (SUKMA)
C. Sukan Olimpik
D. Sukan Paralimpik

.
.
.
.
.
.
Jawapan : D

Contoh Soalan Matematik Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

Contoh Soalan Kemahiran Logik (Soalan IQ) exam SPA

Contoh Soalan Kemahiran Logik (Soalan IQ) exam SPA

.
.
.
.
.
Jawapan : C

soalan matematik interpretasi data soalan exam spa peperiksaan online penolong pegawai penerangan S27

Soalan Interpretasi Data exam SPA

.
.
.
.
.
.
Jawapan : B

soalan konsep matematik exam online SPA penolong pegawai penerangan s27

Soalan Konsep Matematik

.
.
.
.
.
.
Jawapan : D

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

1. Walaupun ada orang main taktik kotor, saya tidak mudah meradang.

A. Ya B. Tidak

2. Saya tidak mudah mengaku kalah sungguhpun kerja ada banyak cabaran.

A. Ya B. Tidak

3. Saya segan minta pertolongan walaupun saya tidak terdaya menyelesaikan masalah sendiri.

A. Ya B. Tidak

4. Saya selalu didenda di zaman persekolahan dahulu

A. Setuju B. Tidak setuju

Untuk perolehi lebih 100++ Soalan dan Jawapan untuk exam online Penolong Penerangan ini, klik gambar di bawah :

Tip Lulus Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

Masih ingat lagi kenyataan ini yang saya tulis di awal artikel ini? :

“Susah nak lulus peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S27!”

Sebenarnya, statement ini ada samnbungannya, iaitu :

“Susah nak lulus peperiksaan online Penolong Pegawai Penerangan S27 kalau Tak Study!”

Ya, itulah hakikatnya!.

Kalau tak study memang susah nak lulus.

Kerana :

1. Soalan terlalu umum dan skopnya luas meliputi pengetahuan am. Melainkan anda seorang yang berpengetahuan am yang sangat tinggi. Jika anda “Cik serba tahu” atau jika anda “Mr. I Know Everything”, then anda tak perlu study apa. Tunggu je tarikh exam dan jawab semua soalan dengan confident.

2. Soalan matematik mengelirukan. Ada juga soalan matematik asas seperti anda jawab paper Matematik masa SPM dahulu. Tapi, walaupun anda pernah belajar di sekolah dahulu, tapi, itu dulu… Ya, anda mungkin dah lupa pun, apa itu mod, median, min, macam mana nak kira kebarangkalian dan macam-macam lagilah soalan matematik yang perlu anda jawab.

Jadi,

Tiada pilihan lain,

Jika anda nak lulus, anda perlu STUDY!.

Tapi… macam mana nak study?. Banyak tu! Exam tinggal berapa hari je lagi ni!.

Rileks, jangan risau. Saya akan dedahkan kepada anda rahsia ramai calon exam SPA sebelum-sebelum ni berjaya lulus. Mereka ada “SECRET WEAPON“.

Baca ni :

lulus exam spa kastam 1

Lulus Exam Online Penguasa Kastam

lulus exam spa kastam 2

lulus exam spa kastam 3

Perasan tak, mereka berterima kasih kepada Tim Infokerjaya?. Perasan tak, mereka berterima kasih atas nota, tip, panduan dan ebook yang diberikan?.

Siapa Tim Infokerjaya?.

Apa Nota, Tip, Panduan dan Ebook yang mereka baca sehingga membolehkan mereka LULUS?.

Tim Infokerjaya telah membantu lebih 65,000 graduan untuk Lulus Exam SPA dan berpengalaman sejak 2009 membantu calon lulus peperiksaan kerajaan dan temuduga dengan menyediakan panduan, nota pantas yang merangkumi semua seksyen, contoh soalan dan tip untuk lulus exam SPA dan temuduga melalui ebook-ebook yang disediakan.

Antara produk panduan lengkap Exam SPA dan Temuduga Kerja Kerajaan yang dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya :

ebook keluaran tim infokerjaya lulus exam spa peperiksaan dan temuduga kerja kerajaan

Banyak kan, ebook panduan lengkap yang Tim Infokerjaya telah hasilkan?.

YA!.

Tim Infokerjaya sangat komited dalam membantu rakyat Malaysia yang ingin menjawat kerja di perkhidmatan awam. Atau, yang selalu orang cakap “kerja kerajaan”.

Seperti yang kita sedia maklum, bukan senang nak dapat kerja kerajaan.

Jadi, Tim Infokerjaya tampil untuk membantu anda lulus exam, lulus temuduga, dan akhirnya anda gembira dapat kerja kerajaan yang diidamkan.

Macam Mana Nak Dapatkan Ebook Panduan Lengkap Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 ni?

Saya tahu, anda mahu lulus dan mahu Panduan Lengkap Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 ini.

Berita baik untuk anda!.

Tim Infokerjaya telah menyediakan panduan lengkap untuk anda bersiap sedia untuk exam online Penolong Penerangan 15 April ini.

Ebook Panduan Lengkap Contoh Soalan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

Setelah memiliki Panduan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27 ini, anda bakal mendapat:

1. Nota pantas sebagai bahan bacaan lengkap dan pantas untuk Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27

2. Ratusan Contoh Soalan dan jawapan setiap seksyen untuk membiasakan diri dengan bentuk soalan yang bakal ditanya

3. Tips Lulus Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27 dengan mudah

4. Pelbagai Panduan dan Tips Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan S27 agar anda memiliki kelebihan lebih dari ribuan calon lain!

5. Macam – macam lagi yang anda akan dapat. Semuanya adalah untuk membantu anda LULUS exam SPA ini.

Jika anda serius untuk LULUS dan sudah bersedia untuk menerima SURAT TAWARAN sebagai Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 dengan senyuman dan hati yang berbunga-bunga bahagia, dapatkan panduan lengkap ini, terus dahului calon-calon lain dengan study menggunakan nota pantas di bawah ini :

Saya doakan anda berjaya LULUS Peperiksaan Online Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 ini!. All the best, ya! ^_^

4 TAHAP PELANTIKAN PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK, PTD M41

4 TAHAP PELANTIKAN PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK, PTD M41

4 Tahap Pelantikan PTD – Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

4 PROSES PELANTIKAN PTD PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41

Setelah melalui 3 Proses Pengambilan Pegawai Tadbir Diplomatik, PTD M41, calon yang berjaya dalam proses temu duga akan menerima surat tawaran pelantikan sebagai pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik.

Untuk menjadikan para pegawai PTD muda yang baru dilantik ini memiliki tahap pengetahuan, kemahiran dan budaya kerja yang cemerlang, program-program khusus telah diatur bagi mencapai matlamat tersebut.

Terdapat 4 tahap latihan yang perlu diikuti secara mandatori oleh pegawai PTD lantikan baru.

Tahap 1 : Kursus PTD Unggul

___________________________________________

Unggul bermaksud tersohor, terbilang atau something beyond the ordinary. Sememangnya perkhidmatan PTD memerlukan penjawatnya mempamerkan budaya kerja unggul supaya mereka dapat memimpin dengan berkesan, memenuhi kehendak dan keperluan negara serta mampu menghadapi pelbagai cabaran dan rintangan yang mendatang. Oleh itu peringkat ini menyediakan tahap keperluan yang paling asas bagi perkhidmatan seorang pegawai PTD.

Modul PTD Unggul ini dilaksanakan di kampus-kampus INTAN yang terpilih bagi tempoh selama 10 hari yang bertujuan untuk mencapai objektif-objektif berikut:

i) mempertingkatkan kesedaran para peserta dengan nilai-nilai murni demi kecemerlangan diri, organisasi dan negara;

ii) memupuk pengetahuan para peserta tentang aspirasi dan hasrat stakeholders terhadap perkhidmatan awam yang unggul pada masa hadapan; dan

iii) mendedahkan para peserta kepada sistem pembelajaran bersepadu merangkumi aspek jasmani, mental dan rohani bagi melahirkan insan yang seimbang.

Penyumbang input kepada modul ini terdiri daripada pegawai-pegawai kanan perkhidmatan awam yang berpengalaman luas dalam bidang masing-masing. Pada akhir modul ini, para pegawai PTD lantikan baru ini akan mengetahui penempatan tugas masing-masing iaitu sama ada di agensi pusat, kementerian, jabatan ataupun negeri.

Tahap 2 : Penempatan di Kementerian atau Jabatan

___________________________________________

Pada peringkat ini, seseorang pegawai PTD muda akan di ditempatkan di mana-mana bahagian atau cawangan di kementerian atau jabatan sama ada di peringkat persekutuan mahupun negeri. Sebagai peneraju perkhidmatan awam, penempatan di jabatan kerajaan ini bertujuan untuk mengukuhkan kesedaran mereka mengenai tanggungjawab sebagai pemimpin, perencana dan pelaksana dasar-dasar negara serta penasihat kepada kerajaan kelak.

Semasa penempatan ini, mereka turut dilatih secara on the job training untuk membolehkan mereka memahami dan menguasai tugas sebagai penjawat awam.

Tahap 3 : Kursus Diploma Pengurusan Awam (DPA)

___________________________________________

Pada tahap ini pegawai PTD muda akan dipanggil untuk mengikuti Kursus Diploma Pengurusan Awam (DPA) selama enam bulan di INTAN, Kampus Utama Bukit Kiara. Kursus ini perlu diikuti dengan jayanya kerana ia adalah syarat utama bagi tujuan pengesahan dalam perkhidmatan PTD gred M 41. INTAN sebagai institusi latihan utama dalam sektor awam bertanggungjawab mengendalikan Kursus DPA ini yang berbentuk intensif dan sepenuh masa.

Matlamat kursus DPA :

  • Melahirkan pegawai PTD yang berketrampilan dan mampu menghasilkan prestasi dan produktiviti yang tinggi melalui amalan budaya kerja cemerlang;
  • Membentuk pegawai PTD yang sentiasa peka kepada kehendak-kehendak pelanggan, memiliki nilai-nilai kemanusiaan, berhemah tinggi, berbudaya (cultured) dan berdisiplin serta mengamalkan kerjasama berpasukan yang berkesan;
  • Melahirkan pegawai PTD yang patuh kepada agama, taat-setia kepada bangsa dan negara, bangga terhadap perkhidmatannya serta memahami dan mendokong dasar-dasar pembangunan negara; dan
  • Melahirkan pegawai PTD yang berfikiran global dan berupaya menangani perubahan persekitaran yang dinamik.

Pendekatan Kursus DPA ini terbahagi kepada dua iaitu latihan akademik dan latihan bukan akademik.

1. Latihan akademik

Merujuk kepada aspek pembelajaran secara ilmiah dalam bilik kuliah.

Modul-modul akademik yang dibentuk adalah berasaskan kepada lapan bidang teras PTD iaitu pengurusan sumber kewangan, pengurusan sumber ekonomi, pengurusan sumber manusia dan organisasi, hubungan antarabangsa dan hal-ehwal dalam negeri, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, pentadbiran dan pembangunan tanah, daerah dan tempatan, perancangan dan pentadbiran sosial serta keselamatan dan pertahanan negara.

Peserta didedahkan kepada pelbagai input berkaitan dengan pentadbiran dan pengurusan organisasi, pengurusan ekonomi dan kewangan, perlembagaan dan undang-undang, bahasa dan komunikasi dan sebagainya bagi melengkapkan mereka menjadi pegawai yang kompeten.

2. Latihan bukan akademik

Bertujuan untuk membentuk peningkatan disiplin, ketahanan fizikal, mental, rohani dan spiritual para peserta melalui pembelajaran luar bilik kuliah, latihan ketenteraan, pengurusan bencana, aktiviti lasak dan sistem mentor-mentee.

Melalui pendekatan ini, peserta Kursus DPA perlu menjalani latihan lasak, antaranya modul ketahanan diri dan disiplin di Pusat Latihan Tentera Darat (PULADA), Maktab Polis Di Raja Malaysia, Pusat Latihan Bomba dan Penyelamat serta Outward Bound School.

Latihan lasak ini adalah khusus untuk pembentukan sahsiah diri (character building) dan peningkatan tahap disiplin yang tinggi. Selain itu juga beberapa subjek lain seperti etika sosial, protokol, pengucapan awam, lawatan sambil belajar, event management, sukan dan sebagainya turut dimuatkan dalam latihan bukan akademik ini.

Tahap 4 : PTD Training Roadmap

___________________________________

Tahap keempat dilaksanakan selepas pegawai PTD muda menamatkan Kursus DPA dan kembali berkhidmat ke kementerian atau jabatan masing-masing.

Berdasarkan kepada konsep pembelajaran berterusan, mereka ini akan dipanggil untuk mengikuti siri kursus yang dikenali sebagai PTD Training Roadmap, gred M 41. Pemilihan peserta untuk mengikuti kursus ini akan ditentukan oleh Bahagian Perkhidmatan, JPA.

Objektif kursus-kursus dalam siri ini adalah untuk meningkatkan kompetensi dan kepakaran para pegawai PTD muda dalam bidang-bidang khusus iaitu seperti berikut:

  • Penulisan kertas cadangan dan laporan berkualiti
  • Kemahiran komunikasi dan interpersonal
  • Pengurusan kewangan dan akauntabiliti
  • Pengurusan dasar sektor awam
  • Pengurusan sumber manusia di sektor awam
  • Perancangan dan pengurusan projek
  • Kemahiran perancangan strategik
  • Metodologi penyelidikan
  • Pentadbiran tanah

Secara keseluruhan, proses pengambilan dan pelantikan Pegawai Tadbir dan Diplomatik, PTD M41 diringkaskan seperti dalam carta alir di bawah :

Carta allir proses pengambilan dan lantikan PTD, Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

Carta allir proses pengambilan dan lantikan PTD

Sumber: INTAN

PERSEDIAAN TEMUDUGA PTD – PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41

___________________________________________________________

Sebagai persediaan temuduga PTD anda, anda boleh rujuk 20 Soalan Temuduga PTD yang ditanya kepada calon Pegawai Tadbir Diplomatik M41 pada sesi temuduga sebelum ini. Klik sahaja pautan di bawah untuk baca 20 Soalan Interview PTD tersebut.

>> 20 Soalan Temuduga PTD <<
Masih belum terlewat untuk anda memulakan persiapan mulai hari ini. Untuk membuat persiapan lengkap sebelum Temuduga PTD, saya syorkan kepada anda untuk dapatkan Ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ini. Ebook ini disediakan oleh Tim Infokerjaya. Untuk pengetahuan anda, Tim Infokerjaya telah membantu lebih 63,000 orang graduan untuk lulus dalam exam SPA dan berjaya jawat jawatan kerajaan.

Berikut adalah senarai apa yang anda akan perolehi melalui Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ini :

  • Anda perlu tahu apakah 4 tindakan yang harus anda lakukan sebelum menghadiri temuduga. Tanpanya persediaan temuduga anda akan menjadi tempang!
  • Tahukah anda dengan hanya memakai pakaian tertentu, anda boleh mendapat markah free 5% dengan begitu sahaja.
  • Bagaimana melatih diri anda menjadi hebat berkata – kata di hadapan panel penemuduga dan terus memukau mereka? Anda akan ketahuinya…
  • Cuak disoal dalam bahasa Inggeris. Ketahui bagaimana anda dapat kuasai bahasa tersebut dalam masa singkat khas untuk temuduga…
  • Bagaimana nak jangkakan soalan – soalan yang bakal disoal semasa temuduga? Ikuti beberapa teknik mudah yang diajarkan dalam ebook ini.
  • Anda tidak dipanggil – panggil temuduga? Ketahui 7 sebab utamanya. Selapas ini Insyallah anda akan dipanggil!
  • Anda ada ijazah, bolehkah anda apply jawatan yang perlukan SPM saja? Tahukah anda, silap percaturan, anda pulang kosong saja.
  • Bila anda disoal sebegini ” Kenapa kami patut pilih anda bagi jawatan ini?”. Apakah patut anda jawab? Ketahuilah soalan – soalan paling killer yang pasti anda dapat jawab selepas ini.
  • Dan banyak lagi rahsia yang tidak muat kami nyatakan di sini. Semuanya terkandung dalam ebook ini!

Kesemua komponen ini ada dalam Panduan Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan. Klik link di bawah untuk dapatkan Panduan ini :

>> KLIK SINI JIKA ANDA NAK PANDUAN LULUS TEMUDUGA KERJA KERAJAAN <<
p/s: Adakah pengetahuan anda mengenai PTD bertambah selepas membaca artikel ini?. Jika ya, apa kata anda kongsikan maklumat yang bermanfaat ini kepada rakan-rakan anda yang lain di FB dengan menekan butang ‘f’ di sebelah kiri. Perkongsian anda mungkin dapat membantu rakan anda yang sedang mencari maklumat mengenai Pegawai Tadbir dan Diplomatik, PTD Gred M41. Moga sama-sama mendapat manfaat. 🙂

PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK (PTD) M41 – PROSES PENGAMBILAN

PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK (PTD) M41 – PROSES PENGAMBILAN

Proses Pengambilan PTD – Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41

Pegawai Tadbir dan Diplomatik proses pengambilan ptd

LATAR BELAKANG PERKHIDMATAN PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41


__________________________________________________________

Dalam konteks sektor awam di Malaysia, Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) merupakan perkhidmatan premier yang membantu kerajaan dalam merencana dan melaksanakan dasar-dasar negara.

Sebagai teras perkhidmatan awam negara, pegawai-pegawai Tadbir dan Diplomatik, PTD telah mengisi kebanyakan jawatan-jawatan utama di peringkat kementerian dan jabatan, badan berkanun persekutuan dan negeri, pihak berkuasa tempatan, syarikat milik kerajaan dan badan-badan antarabangsa.

SEJARAH ASAL USUL PTD

Dari perspektif sejarah, skim perkhidmatan PTD lahir sebagai kesinambungan daripada jentera pentadbiran negara semenjak sebelum kemerdekaan. Ia bermula seawal tahun 1896, apabila perkhidmatan yang dinamakan Straits Settlements and Federated Malay States Civil Service telah diwujudkan oleh British untuk mentadbir Negeri-Negeri Selat dan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu.

Kemudian pada tahun 1920, Malayan Civil Service telah ditubuhkan dengan dianggotai oleh pegawai-pegawai kolonial untuk mentadbir Tanah Melayu.

Malayan Civil Service (MCS) telah mengalami pelbagai transformasi sepanjang penubuhannya. Pada tahun 1929, Malay Administrative Service telah diwujudkan dengan mengambil pegawai-pegawai Melayu sebagai pelapis kepada MCS.

Pada tahun 1966, MCS telah digantikan dengan Malaysian Home and Foreign Service (Perkhidmatan Dalam dan Luar Negeri Malaysia).

Namun begitu, peranan penting perkhidmatan ini dalam sistem pentadbiran awam Malaysia tetap kekal berterusan.

Akhirnya pada tahun 1972, perkhidmatan ini telah ditukar namanya kepada Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) dan seterusnya kekal sehinggalah sekarang.

PROSES PENGAMBILAN PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK


_________________________________________________________

Bagi memasuki perkhidmatan PTD, seseorang calon itu perlu terlebih dahulu mendaftar dengan pihak Suruhanraya Perkhidmatan Awam sama ada melalui Borang SPA 8 ataupun secara online di laman http://www.spa.gov.my. Secara umumnya, semua calon akan melalui tiga tapisan sebelum calon dilantik sebagai pegawai PTD.


3 tapisan sebelum dilantik sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

1. Peperiksaan
2. PTD Assessment Centere (PAC)
3. Temuduga

TAPISAN PTD #1: PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41


_________________________________________________________________

Hanya calon yang mempunyai kelayakan minimum sekurang-kurangnya ijazah Sarjana Muda dengan kepujian yang diiktiraf sama ada daripada universiti tempatan mahupun luar negara, akan dipanggil untuk mengambil peperiksaan khas bagi memasuki perkhidmatan PTD ini.

Soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan tersebut meliputi pelbagai bidang pengetahuan, berbentuk objektif dan terbahagi kepada 3 seksyen iaitu:

Seksyen A – Pengetahuan am mengenai Malaysia dan alam sekeliling.
Seksyen B – Daya menyelesaikan masalah.
Seksyen C – Ujian Psikometrik

Peperiksaan secara online dan mengandungi 3 Seksyen ini adalah format peperiksaan baru, bermula tahun ini (2014).

Sebelum ini, peperiksaan PTD dijalankan secara bertulis dan mempunyai 5 seksyen. Selain dari 3 seksyen di atas, 2 lagi seksyen adalah esei Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu.

Sebelum ini, Seksyen C dinamakan Ujian Sahsiah Diri. Tahun 2014, ujian ini telah ditukar nama kepada Ujian Psikometrik.

Ramai calon yang tersingkir dalam PAC kerana tidak mempunyai tahap kecergasan seperti yang dimahukan.

Jika anda dipanggil ke peperiksaan online PTD, 1 November ini, anda boleh buat persediaan peperiksaan dengan menggunakan nota, panduan dan contoh soalan yang terdapat dalam ebook Rujukan Lengkap Peperiksaan Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 di SINI.

TAPISAN PTD #2: PTD ASSESSMENT CENTRE (PAC)


_______________________________________________

Hanya calon yang berjaya dalam peperiksaan memasuki PTD sahaja akan dipanggil untuk ke tapisan yang seterusnya iaitu PTD Assessment Centre (PAC).

PAC merupakan mekanisme bagi membantu pihak JPA membuat penilaian terhadap kesesuaian dan kelayakan calon-calon PTD sebelum diperakukan kepada SPA untuk tujuan temu duga dan lantikan ke perkhidmatan awam.

Pelaksanaan PAC ini bermula sejak tahun 1999 dengan melibatkan kesemua INTAN kampus wilayah termasuk INTAN Sabah dan INTAN Sarawak.

Pada asalnya, program penilaian PAC ini dilaksanakan selama tiga hari. Namun, kadang-kala ia dilakukan 1 hari sahaja. Dalam PAC ini, calon dinilai dari pelbagai aspek kompetensi.

Jadual di bawah menyenaraikan perkara-perkara yang dinilai sepanjang calon berada dalam PAC :

Pegawai Tadbir Diplomatik Perkara yang dinilai dalam PAC PTD Accessment Centre

Perkara yang dinilai dalam PAC, PTD Accessment Centre

Calon-calon akan turut menjalani ujian kecergasan iaitu larian 2.4 km dengan kiraan masa. Selain itu, calon juga perlu mengikuti latihan jasmani yang lain.

TAPISAN PTD #3: TEMUDUGA PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41


___________________________________________________________________

Tapisan terakhir yang perlu ditempuhi oleh calon-calon sebelum layak diterima sebagai PTD adalah temu duga yang dijalankan oleh pihak SPA.

Penilaian calon semasa PAC akan diuruskan oleh Urus setia PAC dengan menyedia dan menyelenggara satu pangkalan data markah.

Nama-nama calon akan disusun mengikut keutamaan atau ranking dan kemudiannya akan dibentang serta diserahkan kepada SPA.

Hanya calon yang mendapat penilaian yang tinggi sahaja dan benar-benar berkeupayaan akan dipanggil untuk mengikuti temu duga bagi memasuki ke perkhidmatan PTD.

p/s: Untuk pengambilan PTD tahun 2014, tiada PAC. Jika lulus peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik gred M41 yang akan diadakan pada 1 November 2014, calon akan terus dipanggil untuk temuduga.

Setelah melalui 3 Proses Pengambilan Pegawai Tadbir Diplomatik ini, calon yang berjaya dalam proses temuduga akan menerima surat tawaran pelantikan sebagai pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik.

Untuk menjadikan para pegawai PTD muda yang baru dilantik ini memiliki tahap pengetahuan, kemahiran dan budaya kerja yang cemerlang, program-program khusus telah diatur bagi mencapai matlamat tersebut.

Terdapat 4 tahap latihan yang perlu diikuti secara mandatori oleh pegawai PTD lantikan baru. Anda boleh baca mengenai 4 Tahap Lantikan di artikel 4 Tahap Pelantikan PTD – Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 ini.

Sumber asal : INTAN,
Disusun semula : Sya Isya

PERSEDIAAN TEMUDUGA PTD – PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41


___________________________________________________________

Jika anda berjaya lulus dalam peperiksaan online PTD, dan akan ke sesi temuduga PTD, anda harus buat persiapan rapi agar mudah lulus dan dapat surat tawaran lantikan PTD.

Sebagai persediaan temuduga PTD anda, anda boleh rujuk 20 Soalan Temuduga PTD yang ditanya kepada calon Pegawai Tadbir Diplomatik M41 pada sesi temuduga sebelum ini. Klik sahaja pautan di bawah untuk baca 20 Soalan Interview PTD tersebut.

>> 20 Soalan Temuduga PTD <<

Selain itu, untuk membuat persiapan lengkap sebelum Temuduga PTD, saya syorkan kepada anda untuk dapatkan Pakej Lulus Temuduga Kerja Kerajaan yang disediakan oleh Tim Infokerjaya. Untuk pengetahuan anda, Tim Infokerjaya telah membantu lebih 63,000 orang graduan untuk lulus dalam exam SPA dan berjaya jawat jawatan kerajaan.

Berikut adalah senarai apa yang anda akan perolehi melalui Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ini :

  • Anda perlu tahu apakah 4 tindakan yang harus anda lakukan sebelum menghadiri temuduga. Tanpanya persediaan temuduga anda akan menjadi tempang!
  • Tahukah anda dengan hanya memakai pakaian tertentu, anda boleh mendapat markah free 5% dengan begitu sahaja.
  • Bagaimana melatih diri anda menjadi hebat berkata – kata di hadapan panel penemuduga dan terus memukau mereka? Anda akan ketahuinya…
  • Cuak disoal dalam bahasa Inggeris. Ketahui bagaimana anda dapat kuasai bahasa tersebut dalam masa singkat khas untuk temuduga…
  • Bagaimana nak jangkakan soalan – soalan yang bakal disoal semasa temuduga? Ikuti beberapa teknik mudah yang diajarkan dalam ebook ini.
  • Anda tidak dipanggil – panggil temuduga? Ketahui 7 sebab utamanya. Selapas ini Insyallah anda akan dipanggil!
  • Anda ada ijazah, bolehkah anda apply jawatan yang perlukan SPM saja? Tahukah anda, silap percaturan, anda pulang kosong saja.
  • Bila anda disoal sebegini ” Kenapa kami patut pilih anda bagi jawatan ini?”. Apakah patut anda jawab? Ketahuilah soalan – soalan paling killer yang pasti anda dapat jawab selepas ini.
  • Dan banyak lagi rahsia yang tidak muat kami nyatakan di sini. Semuanya terkandung dalam ebook ini!
  • Kesemua komponen ini ada dalam Panduan Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan. Klik link di bawah untuk dapatkan Panduan ini :

    >> KLIK SINI JIKA ANDA NAK PANDUAN LULUS TEMUDUGA KERJA KERAJAAN <<

    p/s: Kongsikan maklumat yang bermanfaat ini kepada rakan-rakan anda yang lain di FB dengan menekan butang ‘f’ di sebelah kiri. Perkongsian anda mungkin dapat membantu rakan anda yang sedang mencari maklumat mengenai Pegawai Tadbir dan Diplomatik, PTD Gred M41. Moga sama-sama mendapat manfaat. 🙂

    10 CONTOH SOALAN PSIKOMETRIK PEPERIKSAAN PENGUASA KASTAM W41

    10 CONTOH SOALAN PSIKOMETRIK PEPERIKSAAN PENGUASA KASTAM W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41

    [hcshort id=”5″]


    contoh soalan ujian psikometrik peperiksaan online penguasa kastam gred w41

    Mengikut format terbaru yang dikeluarkan oleh pihak SPA untuk peperiksaan Online Penguasa Kasta W41 yang bakal diadakan 6 September ini, terdapat 3 Seksyen utama, iaitu ;

    Seksyen A – Pengetahuan Am
    Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
    Seksyen C – Ujian Psikometrik.

    Sebenarnya seksyen ini adalah olahan semula dari seksyen yang lama (format tahun 2009 – 2012) iaitu Seksyen Sahsiah dan Minat.

    Dalam artikel ini, saya hanya akan terangkan mengenai Seksyen C (Ujian Psikometrik) sahaja. Sebelum ini, saya telah pun kongsikan Contoh Soalan Peperiksaan Penguasa Kastam untuk semua seksyen dalam artikel Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41 ini.

    Seksyen C – Ujian Psikometrik

    Untuk Seksyen C (Ujian Psikometrik), sebanyak 200 soalan perlu dijawab dalam masa 60 minit.

    Uih! Banyaknya soalan nak kena jawab!. Sempat ke nak jawab ni?.

    Rileks…..

    Sebenarnya, soalan ujian psikometrik ni lah soalan yang paling senang untuk anda jawab.

    Kenapa pula?.

    Sebab untuk jawab soalan psikometrik ni, anda tak perlu buat sebarang kira-kira, tak perlu tekan calculator dan tak perlu pening kepala untuk fikirkan jawapan!.

    Sebabnya…..

    Soalan ujian psikometrik ni, anda hanya perlu jawab secara spontan.

    Tapi awas!.

    Sebenarnya, soalan ujian psikometrik ni ada banyak perangkap yang sengaja dipasang untuk memerangkap anda!.

    Soalan-soalan psikometrik direka khas untuk mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

    Jadi, untuk menjawab soalan psikometrik ini, anda perlu menonjolkan nilai-nilai positif dalam diri anda. Tidak perlu menjadi hipokrit, hanya sembunyikan keburukan anda. Itu sahaja!.

    Pilih jawapan untuk mengeluarkan kualiti baik yang ada dalam diri anda dan jawab dengan sepenuh hati tanpa sebarang penipuan yang bakal memakan diri anda.

    Anda perlu tahu bahawa soalan psikometrik ini dirangka oleh pakar psikologi yang bakal menentukan kebenaran jawapan anda.

    Tip Jawab Soalan Psikometrik Penguasa Kastam

    Tip terpenting untuk jawab soalan psikometrik Penguasa Kastam Gred W41 agar anda tidak terperangkap dengan soalan-soalan yang diutarakan ialah :

    Pastikan jawapan anda sentiasa konsisten!.

    Ini adalah kerana, terdapat sejumlah soalan yang hampir sama bertujuan untuk memerangkap calon‐calon yang berpendirian seperti lalang.

    Jadi, jangan jadi lalang semasa peperiksaan, ya 😀 Anda perlu tegas dengan pendirian anda!

    Sebagai contoh, soalan yang bakal memerangkap anda berdasarkan ciri positif ‘menerima kritikan dan pandangan orang lain’;

    1. Saya rasakan tidak perlu mendengar pandangan orang lain.
    2. Saya sentiasa pastikan tindakan saya betul biar orang lain mengatakan salah kerana saya mempunyai asas terhadap apa yang saya lakukan.
    3. Apabila orang lain memberikan pandangan, saya akan utamakan idea saya.
    4. Hasil mesyuarat kurang berkualiti daripada cerakin data sendiri.
    5. Saya tidak suka pandangan saya ditolak.

    Semua 5 pernyataan di atas mewakili nilai ‘aura negatif’ dalam diri anda. Anda perlu memberikan jawapan yang konsisten untuk semua soalan ini!.

    Maksudnya, jika jawapan anda “Tidak” untuk 1 soalan, anda perlu jawab “Tidak” untuk kesemua soalan ini. Barulah anda tidak menjadi seperti lalang, yang tidak mempunyai pendirian yang teguh!. 😀

    Cara Menjawab Ujian Psikometrik Penguasa Kastam Gred W41 yang Bakal MEMBUNUH Anda!

    Ramai yang kata “yang penting habiskan semua soalan, jangan tinggal satu pun”.

    Ya, pernyataan di atas ada benarnya, tetapi ramai yang salah faham dengan kenyataan di atas. Ramai yang buat kesimpulan macam ini;

    “Jawab semua soalan, tak cukup masa HENTAM saja, jangan tinggal satu pun!”

    Bahagian ‘jangan tinggal satu pun’ itu betul TETAPI jangan hentam/tembak.

    Sebabnya, perbuatan menghentam ini akan membunuh anda!.

    Kenapa?

    Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, tip yang paling penting adalah KONSISTEN dan saya telah pun berikan kepada anda contoh 5 soalan yang jawapannya sama.

    Apa jadi jika anda berikan jawapan yang tak konsisten?.

    Markah anda akan terjejas dan sifat diri anda yang tidak mempunyai pendirian yang teguh juga akan terbongkar!.

    Jangan risau dengan waktu kerana dalam masa seminit, banyak soalan yang anda boleh jawab!. Sebab soalan pendek-pendek.

    Apa yang penting, KONSISTEN dan tonjolkan nilai positif dalam diri anda.

    10 Contoh Soalan Ujian Psikometrik Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam W41 1

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam Gred W41 2

    Ujian Psikometrik

     Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam Gred W41 3

    Ujian Psikometrik Kastam

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pengawai Kastam Gred W41 4

    Psikometrik SPA

     Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pegawai Kastam Gred W41 5

    Soalan Psikometrik

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam Gred W41 6

    Soalan Psikometrik W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam W41 7

    Soalan Psikometrik SPA

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam Gred W41

    Contok Soalan Ujian Psikometrik Gred W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pegawai Kastam Gred W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pegawai Kastam W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pegawai Kastam W41 10

    Soalan Psikometrik Pegawai Kastam W41

    Ok, cukup 10 contoh soalan ujian psikometrik Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41 yang saya kongsikan untuk anda, para calon peperiksaan 6 September ini.

    Sebenarnya, ada dalam 50 contoh soalan ujian psikometrik yang boleh anda dapati dari Pakej Rujukan Lengkap Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41 ini.

    Selain dari itu, anda juga boleh download 40 Contoh Soalan Peperiksaan Penguasa Kastam dalam bentuk pdf di sini. Selepas download, terus mulakan study. Persediaan awal untuk exam adalah lebih baik berbanding study last minute!. 😉

    Jangan lupa, persaingan sangat sengit. Mungkin SPA panggil berpuluh ribu calon untuk menduduki peperiksaan ini!. Jadi, anda perlu bersaing untuk menjawat jawatan Penguasa Kastam Gred W41 ini.

    All the best!

    Peringatan : Soalan-soalan yang terdapat di sini hanyalah sebagai contoh dan panduan untuk calon membuat persediaan untuk menghadapi peperiksaan pada 6 September ini, bukan soalan bocor peperiksaan Penguasa Kastam W41. Tiada soalan bocor dikeluarkan kerana soalan-soalan peperiksaan adalah SULIT dan hak milik SPA dan ia dijaga rapi oleh pihak SPA. Soalan sebenar peperiksaan Penguasa Kastam W41 HANYA akan diketahui pada hari dan masa peperiksaan sahaja. Harap maklum.

    Jika anda rasakan artikel ini bermanfaat, Klik Like dan share artikel ini. Mungkin ada rakan-rakan anda di FB yang turut dipanggil ke exam Penguasa Kastam 6 September ini. Jadi, anda telah membantu rakan-rakan adna secara tak langsung 😀

    CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENGUASA KASTAM W41

    CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENGUASA KASTAM W41

    [hcshort id=”5″]


    contoh soalan pengetahuan am matematik IQ ujian psikometrik peperiksaan penguasa kastam w41

    Baru-baru ini SPA telah memanggil calon-calon Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41 untuk menduduki peperiksaan 6 September ini melalui SMS dan juga emel.

    Apa yang saya lihat, calon-calon yang dipanggil ke Peperiksaan Online Penguasa Kastam ini tercari-cari contoh soalan peperiksaan Penguasa Kastam W41.

    Oleh kerana saya mempunyai banyak maklumat mengenai Peperiksaan Penguasa Kastam W41 ini, saya terpanggil untuk berkongsikan mengenainya di blog kesayangan saya ini bagi membantu calon-calon peperiksaan membuat persediaan.

    Baca dengan teliti ya, kerana saya akan kongsikan mengenai format peperiksaan dan juga beberapa contoh soalan peperiksaan Penguasa Kastam W41.

    Ada antara soalan yang saya berikan di sini dicedok dari Panduan Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Penguasa Kastam Gred W41 yang dikeluaran oleh pihak SPA manakala sebahagian dari contoh soalan ini, saya cedok dari Rujukan Lengkap Peperiksaan Penguasa Kastam W41 yang dikeluarkan oleh Tim Infokerjaya. 😀

    Peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41

    Peperiksaan ini bertujuan untuk mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman.

    Oleh kerana calon-calon yang menduduki peperiksaan ini datang dari pelbagai jurusan, maka, soalan peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41 yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas.

    Peperiksaan ini merupakan tapisan kedua untuk memasuki perkhidmatan Penguasa Kastam. Tapisan pertama adalah ketika calon memohon dan mengisi borang permohonan jawatan di laman web rasmi SPA.

    Tidak semua calon yang memohon dipanggil ke peperiksaan Penguasa Kastam ini. Hanya calon yang layak dan menepati syarat kelayakan seperti yang dinyatakan di dalam artikel Penguasa Kastam W41 | Bidang Tugas, Syarat Kelayakan dan Cara Memohon ini sahaja yang akan dipanggil.

    Setelah calon LULUS peperiksaan Penguasa Kastam ini, calon akan melalui proses tapisan ke-3 iaitu Assessment Center.

    Calon-calon yang lulus ujian PAC ini kemudiannya akan dipanggil untuk ke sesi Temu Duga.

    Hanya calon yang LULUS temu duga ini sahaja akan mendapat tawaran sebagai Penguasa Kastam.

    Matlamat Peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41

    Matlamat utama peperiksaan ini adalah untuk menguji kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti dan potensi seorang Penguasa Kastam Gred W41.

    Format Peperiksaan Penguasa Kastam W41

    Peperiksaan Penguasa Kastam ini terdiri daripada 3 Seksyen utama, iaitu :

    Seksyen A – Pengetahuan Am
    Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
    Seksyen C – Ujian Psikometrik

    Contoh Soalan Peperiksaan Penguasa Kastam W41

    Peperiksaan Penguasa Kastam Seksyen A – Pengetahuan Am

    Masa yang diberikan untuk menjawab soalan pengetahuan am peperiksaan Penguasa Kastam ini hanyalah 40 minit. Dalam tempoh ini, calon dikehendaki menjawab 50 soalan. Calon perlu menjawab kesemua soalan.

    Kegagalan menjawab semua soalan boleh menjejaskan markah keseluruhan calon.

    Tujuan Seksyen A – Pengetahuan Am ini adalah untuk menguji tahap kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia mahupun di luar Malaysia (seluruh dunia).

    Contoh Soalan Pengetahuan Am Penguasa Kastam Gred W41

    Contoh Soalan Pengetahuan Am Penguasa Kastam W41

    Contoh Soalan Pengetahuan Am Penguasa Kastam W41

    Contoh soalan pengetahuan am peperiksaan online Penguasa Kastam Gred W41

    Contoh soalan pengetahuan am Penguasa Kastam Gred W41

    Peperiksaan Penguasa Kastam Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

    Seksyen B pula adalah berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah yang perlu dijawab dalam masa 45 minit, sebanyak 40 soalan. Kebanyakan calon mengeluh kerana masa yang diberikan sama sekali tidak mencukupi.

     Tempoh: 45 minit
     Jumlah Soalan: 40 soalan

    Soalan-soalan yang diajukan dalam seksyen ini adalah berkenaan kemahiran logik, interpretasi dan analisis data serta konsep Matematik yang hanya merangkumi silibus SPM.

    Soalan dalam seksyen B ini terbahagi kepada 4 bahagian utama iaitu;

     Penyelesaian Masalah
     Menginterpretasi Data
     Soalan Matematik
     Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

    Untuk sesi bemula 2009 sehingga Februari 2014, anda tidak dibenarkan membawa kalkulator semasa peperiksaan ini, jadi kemahiran pengiraan cepat dan congak anda amat diperlukan di sini.

    Tetapi untuk peperiksaan Online Penguasa Kastam W41 ini, tiada pengawas mengawasi anda. Jadi, anda boleh letak kalkulator di sebelah anda untuk mengira!. Tiada masalah! Hehe… ^_^

    Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah (Matematik dan IQ) Peperiksaan Penguasa Kastam W41

    Contoh soalan IQ Penguasa Kastam W41 peperiksaan online

    Contoh soalan IQ Penguasa Kastam W41

    Contoh soalan IQ Peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41

    Contoh soalan IQ Peperiksaan Penguasa Kastam Gred W41

    Contoh Soalan Matematik Penguasa Kastam W41

    Contoh soalan matematik Peperiksaan Penguasa Kastam W41

    Contoh soalan matematik Peperiksaan Penguasa Kastam W41

    Contoh soalan matematik Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41 2

    Contoh soalan matematik Penguasa Kastam W41

    Peperiksaan Penguasa Kastam Seksyen C – Ujian Psikometrik

    Seksyen C pula adalah berkaitan dengan Ujian Psikometrik dan perlu dijawab dalam masa 60 minit, sebanyak 200 soalan. Wow! Banyaknya!.

    Nampak seperti banyak soalan dan terma ‘Psikometrik’ menggerunkan, tetapi percayalah seksyen ini pasti bakal menjadi seksyen yang paling mudah bagi anda pada 6 September ini nanti.

    Ya, mudah pada hari peperiksaan sahaja tetapi ada jerat besar untuk anda pada seksyen ini. Format ujian Psikometrik :

     Tempoh: 60 minit
     Jumlah Soalan: 200 soalan

    Calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

    Sebenarnya seksyen ini adalah olahan semula dari seksyen yang lama iaitu Seksyen Sahsia dan Minat.

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam W41

    Contoh soalan ujian Psikometrik Peperiksaan Penguasa Kastam W41 1

    Contoh soalan ujian Psikometrik Penguasa Kastam W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam 2 exam

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Peperiksaan Penguasa Kastam W41 3

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam

    Ini adalah beberapa contoh soalan yang dapat saya upload di blog ini. Anda boleh download 40 contoh soalan peperiksaan Penguasa Kastam W41 di sini –> www.PanduanPeperiksaan.com/RujukanPenguasaKastam.

    Good luck!.

    Peringatan : Soalan-soalan yang terdapat di sini hanyalah sebagai contoh dan panduan untuk calon membuat persediaan untuk menghadapi peperiksaan pada 6 September ini, bukan soalan bocor peperiksaan Penguasa Kastam W41. Tiada soalan bocor dikeluarkan kerana soalan-soalan peperiksaan adalah SULIT dan hak milik SPA dan ia dijaga rapi oleh pihak SPA. Soalan sebenar peperiksaan Penguasa Kastam W41 HANYA akan diketahui pada hari dan masa peperiksaan sahaja. Harap maklum.

    Jika anda rasakan artikel ini bermanfaat, Klik Like dan share artikel ini. Mungkin ada rakan-rakan anda di FB yang turut dipanggil ke exam Penguasa Kastam 6 September ini. Jadi, anda telah membantu mereka secara tak langsung 😀