Pengajaran Keputusan Malaysia vs Vietnam Aff Suzuki Cup 2014 Semi Final 12 Dec

Pengajaran Keputusan Malaysia vs Vietnam Aff Suzuki Cup 2014 Semi Final 12 Dec

keputusan malaysia vs vietnam aff suzuki cup 2014 semi final 11 december

Malaysia vs Vietnam. Malaysia menang agregat 5-4

Keputusan Perlawanan Malaysia vs Vietnam semi final Piala Aff Suzuki 2014 memang mengujakan ramai pihak. Di kala Vietnam dan penyokongnya yakin dapat melangkah ke final, Malaysia menang 4-2 pada perlawanan semi final 2nd leg di Hanoi malam tadi bagi menebus kekalahan 2-1 pada perlawanan semi final 1st leg di Shah Alam Ahad lalu.

Misi Mustahil Malaysia ke Final Aff Suzuki Cup 2014

Kedatangan Harimau Malaya ke Hanoi untuk Perlawanan semi final AFF Suzuki Cup 2014 dilihat sebagai misi mustahil bagi sesetengah pihak.

Namun, bagi peminat-peminat sukan bola sepak, ramai yang kata “Bola Itu Bulat, Anything Can Happen”.

Yup, itulah yang terjadi. Harimau Malaya telah mengaum seawal minit ke-3 di Stadium My Dinh malam tadi dan mampu menyebabkan penyokong-penyokong Vietnam terdiam.

Separuh masa pertama menyaksikan 4 gol berjaya disumbat termasuk gol sendiri untuk gol ke-3, berbalas 1.

Penjaring gol Malaysia vs Vietnam 11 Dec 2014

Safiq Rahim – 4″ (Penalti)
Mat Yo – 16″
Dinh Tien Thanh – 30″ (Gol sendiri)
Shukor Adnan – 43″

Separuh masa ke-2, skuad Harimau Malaya lebih banyak bertahan dan terus bertahan. Sehingga akhirnya pada 10 minit terakhir, mereka kelihatan sudah penat. Namun, gawang Malaysia digegarkan oleh jaringan gol oleh Cong Vinh, penjaring gol terbanyak Vietnam.

Selepas gol tersebut, perlawanan menjadi rancak kembali. Vietnam bersungguh-sungguh menyerang, Malaysia pula tak kasi peluang, bersungguh-sungguh mematahkan serangan Vietnam walau sudah penat. Tapi, semangat mempertahankan gawang dan semangat ingin menempah tiket ke final mengalahkan rasa penat.

Perlawanan yang mendebarkan akhirnya menjadi lega setelah pengadil meniupkan wisel penamat. Alhamdulillah. Allah izinkan Malaysia menang dan masuk final Aff Suzuki Cup 2014 untuk kali ke-3. Tahniah, pasukan Malaysia!.

Pengajaran di Sebalik Perlawanan Malaysia vs Vietnam Piala AFF Suzuki 2014



Sebenarnya, sewaktu menonton perlawanan Malaysia vs Vietnam ini, aku sempat refleksi diri.

Misi mustahil?.

Sebenarnya tak wujud!

Mustahil atau tidak, kita yang kata. Kita yang pilih, nak menang atau kalah. Nak teruskan berjuang atau nak mengaku kalah sebelum berjuang.

Perlawanan malam ni, benar-benar reflek diri sendiri.

Sebab…

Aku teringat…

Beberapa bulan lalu, saat aku dikejar rapat oleh 1 otai dalam 1 cabaran affiliate yang aku sertai, aku terus mengaku kalah. Aku tak teruskan berlawan, pasrah je. Sebab rasa, tak kan lah aku boleh menang dengan otai. Mesti aku kalah.

Walaupun masih ada masa lagi dalam 10 jam untuk berjuang, aku asyik melayan letih. Aku berhenti berusaha. Ibarat mengaku kalah walau wisel penamat masih belum ditiup.

Masih ada masa lagi, tapi asyik melayan letih. Tiada semangat!

Akhirnya, selepas cabaran tamat, aku hanya ketinggalan 1 sales sahaja!

Lalu ranking aku jatuh, dari tempat ke-3, turun 1 anak tangga.

Allah, 1 sales je rupanya dia tinggalkan aku?.

Aku fikirkan aku akan kalah teruk, tapi rupanya kalah tipis.

Itulah, semangat juang Harimau Malaya patut dicontohi.

Nak kalah atau menang, sendiri yang pilih. Mengaku kalah sebelum berjuang, jangan sekali. Penat takkan terasa kalau kita bersemangat untuk capai matlamat kita!. Itu yang dapat aku pelajari dalam perlawanan Malaysia lawan Vietnam malam tadi.

Orang tenang selalu menang!. Jangan cepat melatah walau pesaing sedang follow rapat. Aku ingatkan diri sendiri.

p/s: Cabaran affiliate adalah satu program yang sering dianjurkan oleh pemilik produk. Biasanya produk digital. Dalam cabaran yang aku sertai ini, aku promote ebook. Buat duit dengan affiliate adalah salah satu pendapatan pasif yang aku bina dalam usaha untuk memiliki multiple stream income dan financial freedom sebelum usiaku cecah 35 tahun. Itu target aku. Doakan aku berjaya, ya 😀


KEPUTUSAN PERLAWANAN AKHIR LEE CHONG WEI VS LIN DAN OLIMPIK 2012

KEPUTUSAN PERLAWANAN AKHIR LEE CHONG WEI VS LIN DAN OLIMPIK 2012

Keputusan perlawanan akhir Lee Chong Wei vs Lin Dan Olimpik 2012 memang mendebarkan.

1st set: LCW menang 21-15.

2nd set: LCW tewas 10-21.

Set penentuan : LCW tewas 19-21.

Live streaming boleh ditonton di youtube olympic.

Owh, sedihnya. LCW kalah. Tapi apapun, LCW tetap mantap. Menggalas harapan rakyat Malaysia yang tinggi menggunung untuk mendapatkan pintat emas olimpik, bukan perkara yang mudah. Seribu kali kita nak pingat emas plimpik tu, sejuta kali rasa Dato’ Lee Chong Wei nak menang lawan dengan Lin Dan, final Olimpik 2012 ni.

Tahniah, LCW kerana berjaya menempatkan diri ke peringkat akhir, dan membawa pulang pingat perak untuk Malaysia. Bukan mudah untuk ke peringkat akhir di Sukan Olimpik. Tengok LCW sedih selepas tamat perlawanan tu, oh, tersentuh hatiku. Kalau rakyat Malaysia sedih, LCW berkali ganda sedihnya. Dia dah berusaha yang terbaik.

LCW is Malaysia’s hero!. Rakyat Malaysia proud dengan Dato’ Lee Chong Wei!. Jom tengok apa kata rakyat Malaysia di twitter hashtag #leechongwei :

keputusan lcw vs lin dan olimpik 2012

Kongsi keputusan Lee Chong Wei lawan Lin Dan Olimpik 2012 ini dengan rakan-rakan anda di FB dengan menekan butang share/like ini.

SIARAN LANGSUNG PERLAWANAN AKHIR LEE CHONG WEI VS LIN DAN OLIMPIK 2012

Siaran langsung perlawanan akhir badminton Olimpik 2012 Lee Chong Wei vs Lin Dan akan ditayangkan secara langsung di TV2, jam 8 malam, 5 Ogos 2012. Begitulah berita yang aku dengar di stesen radio Nasional FM lepas bersahur tadi. Harap-harap aku tak tersilap dengar. Melalui pembacaan di internet ni, ada juga yang menyatakan siaran langsung final Lee Chong Wei lawan Lin Dan ini ditayangkan di TV1.  Ala… senang gini je, tengok tv2, kalau takde, try tengok kat tv1 pula. 😀 Bagi yang ada Astro, boleh tengok di chanel Astro 829 atau Astro HD 849.

LIVE STREAMING FINAL LEE CHONG WEI VS LIN DAN OLIMPIK 2012

Untuk mereka yang ada line internet yang laju di rumah, boleh tonton secara live streaming di Youtube saluran rasmi Olimpik di url http://www.youtube.com/olympic. Anda hanya perlu pilih saluran sukan badminton di bawah paparan video pada laman tersebut. 😀 Anda turut boleh menyaksikan Live streaming Lee Chong Wei vs Lin Dan di stadium twitter dengan hashtag Lee Chong Wei (#Lee Chong Wei).

PINGAT EMAS PERTAMA MALAYSIA OLIMPIK 2012

Rakyat Malaysia berdebar menantikan pingat emas pertama Malaysia di Olimpik 2012. Setelah beberapa atlit harapan tidak dapat mara ke final, kini tugas untuk mendapatkan pingat emas pertama Malaysia tergalas di bahu Dato’ Lee Chong Wei.

Seperti yang diketahui umum, LCW dan Lin Dan ni memang seteru. Hehe… Harap Lin Dan tenang berhadapan dengan Lin Dan malam nanti.

Rasanya malam nanti, lewat lah aku tahu berita keputusan final Lee Chong Wei vs Lin Dan Olimpik 2012 ni nanti.  Berjayakah LCW membawa pulang pingat emas di Olimpik 2012 ini dan seterusnya mendapatkan jongkong emas 2 juta? Kalau tonton perlawanan final badminton single Olimpik 2012 ni malam nanti mesti rasa cuak je kan. Ye lah, bukan Chong Wei je yang berdebar, seluruh Malaysia pun turut berdebar nak tahu keputusan perlawanan tu.

>> Keputusan final Lee Chong Wei vs Lin Dan Olimpik 2012 <<

p/s: Dengar-dengar Baskin Robin nak bagi aiskrim percuma kalau Dato’ Lee Chong Wei berjaya dapat pingat emas di Olimpik 2012 ni.

Kongsi siaran langsung perlawanan akhir badminton Lee Chong Wei vs Lin Dan Olimpik 2012 ini dengan rakan-rakan anda yang lain di FB dengan menekan butang like / share di bawah ini.

JADUAL PENUH PERLAWANAN KELAYAKAN AFC U22 2013

JADUAL PENUH PERLAWANAN KELAYAKAN AFC U22 2013

piala AFC 2013 piala Asia

Piiala AFC 2013

Untuk Piala AFC 2013 bawah 22, perlawanan kelayakan peringkat kumpulan, Malaysia diundi dalam Kumpulan G bersama-sama Korea Selatan, Taiwan (Chinese Taipei), Filipina, Vietnam dan Myanmar. Dua pasukan teratas dalam setiap kumpulan akan layak ke pusingan akhir.

Berikut adalah jadual perlawanan kelayakan kumpulan G Piala AFC 2013:

 Jadual penuh perlawanan Malaysia kelayakan kumpulan AFC Cup 2013

 

Malaysia vs Korea Selatan

 Tarikh: 23 Jun 2012

Masa: 4.45 petang

Siaran langsung Astro Arena 801.

Keputusan : Malaysia 2 : 3 Korea Selatan

Malaysia vs Filipina

Tarikh: 25 Jun 2012

Masa: 4.45 petang

Tempat: Aung San Stadium, Myanmar

Tiada siaran langsung dan live streaming untuk perlawanan Malaysia vs Filipina ini.

Keputusan terkini:  Malaysia 7 : 0 Philipine

Gol pertama Malaysia menerusi Rozaimi Abdul Rahman (3″)

Gol Malaysia: 33″, 35″, 40″, 69″, 74″ dan minit 90+1.

Kedudukan terkini selepas perlawanan ini tamat, Malaysia ditangga kedua, dibelakang Korea Selatan.

Malaysia vs Taiwan (Chinese Taipei)

Tarikh: 28 Jun 2012

Masa: 4.45 petang

Tempat: Aung San Stadium, Myanmar

Keputusan : Malaysia 4 : 2 Taiwan.

Malaysia vs Vietnam

Tarikh: 30 Jun 2012

Masa: 4.45 petang

Tempat: Aung San Stadium, Myanmar

Keputusan : Malaysia 3 : 0 Vietnam. Semua gol dijaringkan oleh Rozaimi Abdul Rahman.

Malaysia vs Myanmar

Tarikh: 3 Julai 2012

Masa: 6.15 petang

Siaran langsung Astro Arena 801.

Sumber: Portal Sukan dan Encik Nakal

Kongsi jadual perlawanan penuh Piala AFC 2013 ini dengan rakan-rakan anda yang lain di FB dengan menekan butang share ini.

JUARA EURO 2012

Sekarang ni ramai lelaki kacak yang dilanda penyakit tidur lewat pagi. Bukan tidur lewat malam, tapi tidur lewat pagi sebab bersengkang mata melayan perlawanan bola Euro 2012.

Wanita cantik yang menjadi pasangan lelaki kacak ni pula terpaksa bersabar dengan kerenah suami mereka yang kacak tu. Kalau tak sabar pinggan mangkuk boleh melayang, gamaknya.

Siapakah juara Euro 2012 pilihan kebanyakan lelaki kacak?. Oleh kerana aku ni bukanlah lelaki kacak, tetapi wanita cantik (hehe :D), maka aku bertanya kepada 2 orang adik lelaki kacak aku yang memang ada satu perasaan yang ekstreme terhadap bola sepak ni.

Soalan yang sama ditanya kepada kedua-duanya “Pasukan mana juara Euro 2012?” melalui khidmat pesanan ringkas, SMS.  Surprisingly, aku dapat balasan jawapan yang sama dari kedua-duanya. Walaupun sorang jawab Germany, sorang lagi jawab Jerman, tapi aku tau, tu pasukan yang sama, kan.

So, pilihan aku juga: pasukan Jerman yang akan menjadi juara Euro 2012.  Follow je lah jawapan adik-adik aku yang kacak tu.

Bila aku tanya mereka kenapa Jerman, dengan penuh keyakinan, adik aku menjawab “dah study dah”. Cewah, apa yang dia study aku pun tak tahu lah. Tapi dah diorang ni memang kaki bola, kan. So, aku pun iyo kan je lah. Yang sorang penyokong tegar Arsenal, sorang lagi penyokong tegar Liverpool, tapi dua-dua pun pilih Jerman sebagai juara Euro 2012. Aku pasti mereka ada alasan mereka tersendiri untuk memilih pasukan Jerman ni 😀

Benar atau tidak Jerman akan menjadi juara Euro 2012?. Sama-sama kita nantikan. Fuuuhhh! Minta-minta lah pasukan Jerman menang. Boleh aku dapat 10,000 trafik blog dan T-shirt ekslusif ni. 😀

p/s: Aku kalau Harimau Malaya lawan, aku layan lah. Tapi, kalau pi kafe, ada ulang tayang Euro 2012, aku layan juga lah sambil menjamu selera. Best pe layan bola. Tapi aku tahu, tak semua lelaki kacak yang layan bola. Ada je lelaki kacak yang tak suka layan bola ni. Oleh kerana adik-adik aku fanatik dengan bola sepak, so aku memang takde masalah deal dengan lelaki kacak peminat sukan bola sepak  ni :D. Layannnnn!

JADUAL PERLAWANAN EURO 2012 (WAKTU MALAYSIA)

EURO datang lagi. Perlawanan EURO 2012 akan bermula 8 Jun, dimulakan dengan pasukan Poland vs Greece. Lepas ni mesti ramai lelaki kacak yang tidur awal malam, tapi lepas tu bangun semula sepertiga malam untuk tonton perlawanan bola sepak EURO 2012 ni. Lepas tu, ngantuk kat tempat kerja. Hehe.. 😀

Berikut adalah jadual perlawanan EURO 2102 peringkat kumpulan (waktu Malaysia):

JADUAL PERLAWANAN EURO 2012 PERINGKAT KUMPULAN:

Jadual Kumpulan A – EURO 2012

8 Jun – 11:55 pm : POLAND vs GREECE
9 Jun – 02:45 am : RUSSIA vs REP CZECH
13 Jun – 02:45 pm : POLAND vs RUSSIA
13 Jun – 11:55 pm : GREECE vs REP CZECH
17 Jun – 02:45 am : GREECE vs RUSSIA
17 Jun – 02:45 am : REP CZECH vs POLAND

Cuba buat macam ni masa trafik jam. Confirm hilang bosan!

Jadual Kumpulan B – EURO 2012

9 Jun – 11:55 pm : BELANDA vs DENMARK
10 Jun – 02:45 am : JERMAN vs PORTUGAL
13 Jun – 11.55 pm : DENMARK VS PORTUGAL
13 Jun – 02:45 am : BELANDA vs JERMAN
17 Jun – 02.45 am : PORTUGAL VS BELANDA
17 Jun – 02.45 am : DENMARK vs JERMAN

Cara untuk dapatkan worldwide privilages ketika travel

Jadual Kumpulan C – EURO 2012

10 Jun – 11:55 pm : SEPANYOL vs ITALI
11 Jun – 02:45 am : IRELAND vs CROATIA
14 Jun – 02:45 am : SEPANYOL vs IRELAND
14 Jun – 11:55 pm : ITALI vs CROATIA
18 Jun – 02:45 am : CROATIA vs SEPANYOL
18 Jun – 02:45 am : ITALI vs IRELAND

10 Perkara yang anda perlu lakukan sebelum travel

Jadual Kumpulan D – EURO 2012

11 Jun – 11:55 pm : PERANCIS vs ENGLAND
12 Jun – 02:45 am : UKRAINE vs SWEDEN
15 Jun – 11:55 pm : SWEDEN vs ENGLAND
16 Jun – 02:45 am : UKRAINE vs PERANCIS
20 Jun – 02:45 am : ENGLAND vs UKRAINE
20 Jun – 02:45 am : SWEDEN vs PERANCIS

Pasukan mana yang layak ke perlawanan akhir EURO 2012?.

Siapakah bakal juara EURO 2012?.

Pasukan yang mana satu pilihan anda?. 

p/s: Teringat dulu masa aku praktikal, kat office siap ada jadual carta perlawanan lagi tu. Huhu.. Biasalah time tu diorang bating. Siapa juara EURO kali ni?. Erm.. rasa cam nak pilih Perancis atau Sepanyo. Haha.. ada pula atau, ek! 😀

Jadual di ambil dari blog Denaihati:

Kongsi jadual perlawanan EURO 2012 ini dengan rakan-rakan anda di FB dengan menekan butang share ini.