Notice: Trying to get property of non-object in /home/eertoado/public_html/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 26
Peperiksaan PTD M41 : Format, Contoh Soalan & Nota Rujukan

Peperiksaan PTD M41 : Format, Contoh Soalan & Nota Rujukan

Khas untuk calon Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 (PTD) 19 Januari, 2016 ini…

peperiksaan pegawai tadbir diplomatik ptd m41

Dalam artikel ini, anda akan mendapat maklumat mengenai :

  • Format Terbaru Peperiksaan Online PTD 2016
  • Pecahan Soalan dan Contoh Soalan bagi Setiap Pecahan Seksyen A
  • Pecahan Soalan dan Contoh Soalan bagi Setiap Pecahan Seksyen B
  • Nota, Rujukan, Panduan dan 160+ Koleksi Soalan Latih Tubi Exam PTD 2016

 

FORMAT TERBARU PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK, PTD M41 2016

Peperiksaan PTD kali ini adalah kali kedua diadakan secara online.

Pertama kali diadakan secara online adalah pada sesi November 2014 yang lalu.

Sesi Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik kali ini hanya mempunyai 2 Seksyen sahaja.

Berbanding peperiksaan PTD sebelum ini (sesi Nov 2014), ada 3 Seksyen soalan.

Bermakna, pada tahun ini, Seksyen C iaitu Soalan Sahsiah Diri, tiada.

======================================
2 Seksyen Soalan Sesi Peperiksaan PTD 2016
======================================

Seperti yang tertera dalam jadual peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41, 19 Januari 2016, yang dikeluarkan oleh pihak SPA, 2 Seksyen soalan yang terlibat ialah :

1) Seksyen A : Pengetahuan Am

Jumlah soalan : 50
Masa untuk menjawab : 45 minit sahaja
Bentuk soalan : Aneka pilihan (pilih jawapan A, B, C atau D).

2) Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah

Jumlah soalan : 40
Masa untuk menjawab : 45 minit sahaja
Bentuk soalan : Aneka pilihan (pilih jawapan A, B, C atau D).

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK (PTD) GRED M41

Sebenarnya, ramai calon tidak tahu bahawa, untuk setiap seksyen, set soalan Pegawai Tadbir dan Diplomatik dibahagikan kepada beberapa pecahan soalan.

Berikut adalah contoh soalan mengikut beberapa pecahan :

[NOTA : Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pecahan-pecahan soalan dan TEKNIK MENJAWAB soalan untuk setiap pecahan, anda boleh rujuk Pakej Rujukan Lengkap Peperiksaan Online PTD ini].

pakej-rujukan-lengkap-ptd-m41-pegawai-tadbir-diplomatik-cover

Nota, Rujukan dan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik

Anda juga boleh mendaftar untuk mendapatkan lebih banyak tips jawab soalan dan lebih banyak contoh soalan dari pihak kami. Klik pada butang “Daftar Sekarang” di bawah untuk mendaftar.

daftar-sekarang

SEKSYEN A : PENGETAHUAN AM

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya.

Calon dikehendaki mengetahui secara umum perkara-perkara yang berkaitan dengan :

 

  • pengurusan sumber manusia/ infrastruktur
  • pentadbiran dan pembangunan wilayah/ tanah/ daerah/ tempatan
  • pengurusan sumber ekonomi/kewangan
  • hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri
  • pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi
  • keselamatan dan pertahanan negara
  • serta lain-lain perkembangan isu semasa

 

Skop soalan yang akan ditanya ini bertepatan dengan jawatan yang akan disandang oleh calon iaitu Pegawai Tadbir dan Diplomatik, Gred M41.

=====

Contoh Soalan Peperiksaan PTD Seksyen A : Soalan Pengetahuan AM

=====
soalan-pengetahuan-am-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-ptd-jepun

=====

Contoh Soalan Peperiksaan PTD Seksyen A : Soalan berkaitan undang-undang

=====
contoh-soalan-pengetahuan-am-exam-ptd-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-undang-undang

SEKSYEN B : DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan perkara-perkara berikut:

i) Kemahiran Menggunakan Logik
ii) Kemahiran Menginterpretasi Data
iii) Konsep Matematik

=====

Contoh Soalan Peperiksaan PTD Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah

=====
contoh-soalan-matematik-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-ptd-6-daya-menyelesaikan-masalah

=====

Contoh Soalan Peperiksaan PTD Seksyen B : Mengintrepretasi Data

=====
contoh-soalan-matematik-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-exam-ptd-menginterpretasi data

=====

Contoh Soalan Peperiksaan PTD Seksyen B : Konsep Matematik

=====
contoh-soalan-matematik-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-m41-kira-kira

=====

Contoh Soalan Peperiksaan Seksyen B : Soalan Kemahiran Menggunakan Logik (IQ Test)

=====
contoh-soalan-peperiksaan-pegawai-tadbir-diplomatik-ptd-exam-m41-soalan-iq

Jika anda mahukan lebih banyak contoh soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik ini, anda boleh dapatkannya dari Ebook Panduan Lengkap Peperiksaan Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik dengan klik pada gambar di bawah.

pakej-rujukan-lengkap-ptd-m41-pegawai-tadbir-diplomatik-cover

Nota, Rujukan dan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik

Untuk mendapatkan lebih banyak tips jawab soalan dan contoh soalan dari pihak kami, daftarkan diri anda dengan klik pada butang “Daftar Sekarang” di bawah :

daftar-sekarang

NOTA, RUJUKAN, PANDUAN LENGKAP & KOLEKSI 160 SOALAN LATIH TUBI PEPERIKSAAN ONLINE PTD 2016

Jika anda mencari-cari buku rujukan untuk dibaca di kedai-kedai buku, anda tidak akan menjumpai sebarang buku khas untuk Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik ini.

Ini adalah kerana, skop soalan peperiksaan yang sangat luas dan melibatkan isu semasa.

Isu semasa pula berubah-ubah. Jadi, tiada satu pun buku yang sesuai untuk dijadikan rujukan.

Oleh itu, bagi membantu calon Peperiksaan PTD membuat persediaan sebelum exam, pihak Tim Infokerjaya telah berusaha untuk menghasilkan Panduan Lengkap Peperiksaan Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41.

Panduan lengkap ini dalam bentuk ebook (boleh didownload, baca di handphone atau laptop, boleh juga dicetak (print), memudahkan calon untuk study di mana-mana sahaja).

pakej-rujukan-lengkap-ptd-m41-pegawai-tadbir-diplomatik-cover

Nota, Rujukan dan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik

Anda juga boleh mendaftar untuk mendapatkan lebih banyak tips jawab soalan dan lebih banyak contoh soalan dari pihak kami. Klik pada butang “Daftar Sekarang” di bawah untuk mendaftar.

daftar-sekarang

APA YANG TERKANDUNG DALAM PANDUAN LENGKAP EXAM PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK INI?

Oleh kerana ada perubahan besar dalam peperiksaan kali ini, rujukan ini telah disesuaikan dengan format terkini peperiksaan online SPA PTD.

 

  • 70 Nota Ringkas Seksyen A (Pengetahuan Am)
    – Untuk jimatkan masa persediaan anda – Amat sesuai untuk anda yang sibuk dengan kerja dan tak ada banyak masa untuk study

 

  • Nota Khas GST
    – GST menjadi satu isu penting negara untuk tahun kebelakangan ini. Ketahui dengan jelas apa yang and aperlu tahu mengenai GST melalui nota khas ini
  • Nota Khas GTP
    – (GTP) menjadi salah satu fokus utama kerajaan. Anda kena tahu maklumat mengenai GTP ini untuk persediaan sebagai penjawat awam
  • Rujukan Pantas Temuduga PTD
    – Pasti anda perlukan nanti setelah lulus ujian.
  • Rahsia Resume Kerja
    – Komponen ini akan mendedahkan kepada anda bagaimana menyediakan resume yang mantap untuk sesi temuduga anda
  • Rahsia Tingkatkan Keyakinan Diri
    – Selepas selesai peperiksaan 19 Januari ini, anda akan menghadapi tapisan Asessment Center sebelum diserap masuk dalam Kadet PTD. Calon yang mempunyai keyakinan tinggi sahaja boleh survive. Ini tekniknya!
  • Lebih 160 Koleksi Soalan Latih Tubi
    – Untuk membiasakan anda dan melatih minda anda berfikir untuk jawab soalan exam
  • Jawapan dan Cara Kira untuk Menjawab Soalan Matematik dan IQ
    – Anda tidak perlu pening kepala dan rasa down jika tak dapat jawab soalan. Cara kira ada disediakan untuk membantu anda dapatkan jawapan dengan lebih cepat

Untuk maklumat lanjut, pastikan anda ke laman di bawah untuk preview kandungan :

[+] kerjakosongterkini.info/panduanexamptd2016

Berikan peluang untuk diri anda dibantu untuk LULUS Peperiksaan Online PTD Gred M41 dan Temu Duga dengan buat PERSEDIAAN Awal yang rapi!

PILIH UNTUK LULUS Sekarang!

Daftar Sekarang dengan klik pada gambar di bawah untuk dapatkan lebih banyak maklumat dari kami.

Dengan mendaftar, anda akan dapat lebih banyak tips jawab soalan daripada calon yang berpengalaman dan lebih banyak contoh soalan untuk membantu anda membuat persediaan.

Klik sini untuk mendaftar dan akses lebih banyak tips dan maklumat exam PTD

ANDA BOLEH LULUS!

Daftar-sekarang-nota-rujukan-exam-ptd-2016-2

.

Baju Kurung Malaysia Valentino Crepe RJ Series

Baju Kurung Malaysia Valentino Crepe RJ Series

Baru-baru ini As Syahid Collections telah launch satu lagi koleksi Baju Raya 2015 yang sesuai digayakan oleh anda yang mahu tampil cantik di Hari Raya yang bakal menjelang tiba tak lama lagi.

Koleksi ini dinamakan RJ Series. Ia merupakan baju kurung Malaysia Valentino Crepe berkualiti tinggi.

♛  BELLA SENORITA – RJ  SERIES ♛

 ☑   Cutting baju kurung MALAYSIA atau Mini Kurung.

 ☑   Baju diperbuat dari Material Kain Valentino Creepe Berkualiti Gred A ++.

 ☑   Dipadankan dengan kain bercorak ABSTRAK dengan gabungan Seni Lukis Ukir & Batik yang berwarna TERANG dan MENYERLAH

 ☑    READY STOCK but LIMITED! – First come first serve. Stok semakin berkurang!

  ☑     Saiz : SS, S, M, L, XL

✔ Ada 4 warna menarik yang boleh anda gayakan mengikut citarasa anda yang tersendiri.

Perhatian: Warna Pakaian akan mungkin/akan berbeza sedikit dari yang sebenar kerana faktor Pencahayaan.


===
HARGA
===

RM 130 (Semenanjung) 
RM135 (Sabah/Sarawak)

===
CARA ORDER
===

SMS / WhatsApp <Kod baju & Saiz> ke 019 – 776 3820

    

As Syahid Collections komited menghasilkan baju kurung terkini, sesuai dengan perubahan fesyen semasa untuk memberikan keselesaan kepada anda, untuk anda gayakan pada apa jua majlis. Tambahan pula, cuaca yang semakin panas, membuatkan kami terpanggil untuk menyediakan baju yang selesa untuk anda semua.

Klik butang di bawah untuk pilih lebih banyak koleksi baju dan jubah terkini :

Klik Butang di Bawah Untuk Melihat Koleksi Tekini Baju Kurung Murah Online Cantik

CARA BUAT DUIT DENGAN LAZADA

CARA BUAT DUIT DENGAN LAZADA



Buat Duit Degan Lazada

“Saya berasa sedih, setiap bulan apabila saya membayar komisen kepada agen,
saya bayar komisen kepada ramai orang Indonesia. Mereka menjana jualan dengan Lazada untuk market Malaysia. Saya sedih,
mengapa rakyat Malaysia tak ambil peluang untuk buat duit dengan Lazada? ”

Inilah luahan hati Miss Tania, Manager Affiliate Lazada.

Semalam baru saya tahu, yang sebenarnya kita boleh buat duit dengan Lazada!.

Rupa-rupanya selama ini Lazada ada buat program affiliate.

Confirm lah tak ada orang Malaysia yang dapat komisen tu…sebab orang Malaysia tak tahu pun Lazada ada buat program Affiliate.

Kalau sebut Lazada, semua orang pun tahu.. tempat membeli-belah secara online. Tapi, bab boleh buat duit dengan Lazada, orang Malaysia tak tahu…

Ok, lupakan kisah tak tahu tu… Yang dah lepas biarlah lepas. Tak boleh nak patah balik pun!.

Sekarang ni dah tahu, so, siapa yang nak tambah pendapatan, nak pendapatan sampingan, boleh lah join program affiliate Lazada ni!.

Apa Itu Program Affiliate?

Ok, mungkin anda dah tahu apa itu “Affiliate”. Mungkin juga tak tahu.

Secara ringkasnya, Program Affiliate adalah 1 program di mana anda dibayar komisen untuk setiap jualan yang terhasil daripada promosi yang anda lakukan.

Contohnya, anda mempromosikan Samsung Galaxy Note 4 (ada dijual di Lazada) di Facebook Page atau Facebook Profile anda. Apabila ada rakan-rakan anda atau Fan anda yang beli Samsung Galaxy Note 4 melalui link affiliate anda, maka anda akan mendapat komuisen. Pihak Lazada akan membayar komisen anda kemudian.

Berapa Banyak Komisen Boleh Jana Dengan Lazada?

Komisen yang Lazada akan berikan untuk setiap jualan yang anda lakukan ialah :

Barang elektronik – 6%

Barang bukan elektronik – 9%

Fesyen – 10% , mungkin akan dinaikkan ke 12% selepas ini.

.
.
.

Minyak naik 20 sen, kan?.

Terasa tak?
Bising tak?
Marah kerajaan tak?
Rasa terbeban tak?
Sakit hati tak?
Mengeluh tak?

Kalau anda jawab ya untuk semua soalan di atas, maka ambilllah kesempatan untuk buat duit dengan Lazada ni.

Caranya mudah sahaja…

3 Langlah Mudah Buat Duit Dengan Lazada

1. Daftar sebagai agen Affiliate Lazada di sini (Daftar PERCUMA je, tak perlu bayar sesen pun) :
->>

2. Isi borang dengan maklumat peribadi anda. Untuk ruangan company, jika anda tiada syarikat yang berdaftar dengan SSM, masukkan sahaja nama anda.

3. Submit borang.

4. Tunggu emel dari Lazada. Pihak Lazada akan “Approve” permohonan anda. Ketika saya mendaftar sebelum ini, tak sampai 24 jam, pihak Lazada dah approve permohonan saya. 🙂

Sebaik sahaja saya tahu Lazada ada tawarkan program affiliate ni, saya ni yang sememangnya ‘Kaki Affiliate’ dengan sepantas kilat mendaftar sebagai agen affiliate Lazada ni.
Sudah semestinya saya tak nak lepaskan peluang buat duit yang ada ni. Lepas ni, boleh lah Lazada jadi satu daripada paip pendapatan saya 🙂

Target saya memang nak menjana Multiple Stream Income. Sedang dalam proses dan berusaha ke arah MSI (Multiple Stream Income) sebelum ke stage berikutnya iaitu Kebebasan Kewangan 😀

p/s: Buat duit dengan affiliate ni best sebenarnya!. Saya dah rasa dapat komisen dan cek 4 angka dari program-program affiliate lain yang saya ceburi sebelum ini. Kaki-kaki affiliate memang tahu lah macam mana rasa nya, dapat komisen tinggi dengan affiliate ni. Kalau anda belum pernah dapat duit dengan affiliate, cubalah buat duit dengan affiliate Lazada ni. Sebab Lazada dah memang 1 nama yang besar, jadi orang pun tak ada masalah dan rasa ragu-ragu untuk buat pembelian di Lazada. Maka, nak dapatkan jualan dan komisen melalui platform Lazada ni, memang bukan 1 perkara yang terlalu sukar.

Untuk yang tak biasa promote barang, mungkin terasa susah pada awalnya. Tapi tak mengapa, yang penting jangan putus asa. Teruskan usaha sehingga berjaya. 🙂

SEMAKAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN PTD M41 1 NOVEMBER 2014

SEMAKAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN PTD M41 1 NOVEMBER 2014

semakan keputusan peperiksaan ptd m41 2014 1 november

Keputusan peperiksaan online PTD, Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 telah keluar sebelum jam 12 tengahari tadi, 3 November 2014.

Para calon boleh semak keputusan peperiksaan PTD M41 2014 di pautan berikut :
http://e-semakan.spa.gov.my/

Peperiksaan online kali ini berjalan dengan lancar. Tidak seperti peperiksaan-peperiksaan online sebelum ini, banyak komen diterima oleh pihak SPA kerana ada masalah teknikal. Tetapi, untuk exam PTD kali ini, peperiksaan berjalan dengan sangat lancar.

Pihak SPA juga menerima ucapan tahniah dari para calon di Facebook rasmi SPA. Ternyata SPA telah membuat usaha penambah baikan dan berjaya menangani masalah teknikal yang berlaku sebelum-sebelum ini. Tahniah, SPA!.

Oleh kerana perjalanan peperiksaan PTD yang diadakan 1 November lalu lancar, maka, tiada retest peperiksaan PTD untuk ambilan sesi 2014 ini. Hanya 44, 498 orang calon menduduki peperiksaan Sabtu lalu berbanding 77,000 orang calon yang dipanggil exam.

Calon-calon, dah buat semakan keputusan?. Macam mana?. Lulus tak. Exam PTD kali ni ada yang cakap paling susah!. Tapi apa pun, saya ucapkan tahniah, kepada semua yang berjaya!

Yang lulus exam PTD kali ini, tak perlu menghadiri PAC, terus ke temuduga PTD yang akan diberitahu tarikhnya oleh pihak SPA kelak.

Jika anda lulus exam PTD ini, anda perlu bersedia dengan sebaiknya untuk temuduga kerana temuduga PTD memang sangat mencabar!. Tak percaya, tengok nanti bila anda ditemuduga. ^_^

TIP LULUS TEMUDUGA PTD

Jika anda berjaya lulus dalam peperiksaan online PTD, dan akan ke sesi temuduga PTD, anda harus buat persiapan rapi agar mudah lulus dan dapat surat tawaran lantikan PTD.

Sebagai persediaan temuduga PTD anda, anda boleh rujuk 20 Soalan Temuduga PTD yang ditanya kepada calon Pegawai Tadbir Diplomatik M41 pada sesi temuduga sebelum ini. Klik sahaja pautan di bawah untuk baca 20 Soalan Interview PTD tersebut.

>> 20 Soalan Temuduga PTD <<
Untuk membuat persiapan lengkap sebelum Temuduga PTD, saya syorkan kepada anda untuk dapatkan Ebook Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ini. Ebook ini disediakan oleh Tim Infokerjaya. Untuk pengetahuan anda, Tim Infokerjaya telah membantu lebih 63,000 orang graduan untuk lulus dalam exam SPA dan berjaya jawat jawatan kerajaan.

Berikut adalah senarai apa yang anda akan perolehi melalui Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ini :

  • Anda perlu tahu apakah 4 tindakan yang harus anda lakukan sebelum menghadiri temuduga. Tanpanya persediaan temuduga anda akan menjadi tempang!
  • Tahukah anda dengan hanya memakai pakaian tertentu, anda boleh mendapat markah free 5% dengan begitu sahaja.
  • Bagaimana melatih diri anda menjadi hebat berkata – kata di hadapan panel penemuduga dan terus memukau mereka? Anda akan ketahuinya…
  • Cuak disoal dalam bahasa Inggeris. Ketahui bagaimana anda dapat kuasai bahasa tersebut dalam masa singkat khas untuk temuduga…
  • Bagaimana nak jangkakan soalan – soalan yang bakal disoal semasa temuduga? Ikuti beberapa teknik mudah yang diajarkan dalam ebook ini.
  • Anda tidak dipanggil – panggil temuduga? Ketahui 7 sebab utamanya. Selapas ini Insyallah anda akan dipanggil!
  • Anda ada ijazah, bolehkah anda apply jawatan yang perlukan SPM saja? Tahukah anda, silap percaturan, anda pulang kosong saja.
  • Bila anda disoal sebegini ” Kenapa kami patut pilih anda bagi jawatan ini?”. Apakah patut anda jawab? Ketahuilah soalan – soalan paling killer yang pasti anda dapat jawab selepas ini.
  • Dan banyak lagi rahsia yang tidak muat kami nyatakan di sini. Semuanya terkandung dalam ebook ini!

Kesemua komponen ini ada dalam Panduan Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan. Klik link di bawah untuk dapatkan Panduan ini :

>> KLIK SINI JIKA ANDA NAK PANDUAN LULUS TEMUDUGA KERJA KERAJAAN <<
All the best!

p/s: Jika artikel ini bermanfaat untuk anda, kongsikan artikel ini kepada rakan-rakan anda yang lain di FB dengan menekan butang ‘f’ di sebelah kiri anda. Mungkin ada antara rakan anda yang lulus exam PTD dan akan ditemuduga. Secara tak langsung, anda dapat membantu rakan anda untuk membuat persiapan menghadiri temuduga PTD. 🙂

SOALAN TEMUDUGA PENGUASA KASTAM W41

SOALAN TEMUDUGA PENGUASA KASTAM W41

contoh soalan temuduga penguasa kastam kerja kerajaan pegawai tadbir diplomatik ptd

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN ONLINE PENGUASA KASTAM W41

Keputusan peperiksaan online Penguasa Kastam untuk peperiksaan pertama dan juga peperiksaan ulangan (retest) telah pun keluar. Ramai calon yang lulus dan dipanggil temuduga Penguasa Kastam dalam tempoh terdekat ini. Tahniah saya ucapkan jika anda adalah calon yang berjaya dan bakal ditemuduga!.

Jika anda masih belum semak keputusan peperiksaan ulangan Penguasa Kastam yang diadakan pada 10 September lalu, anda boleh semak di;
–> http://e-semakan.spa.gov.my/online/


Soalan Temuduga Penguasa Kastam W41

Alhamdulillah, setelah beberapa hari mencari dan mengumpul soalan temuduga Penguasa Kastam, hari ini, saya diizinkan Allah untuk berkongsikan ilmu pengetahuan yang saya miliki ini kepada pembaca blog syaisya.com yang bakal menjalani temuduga Penguasa Kastam tidak lama lagi.

Soalan-soalan temuduga Penguasa Kastam ini saya perolehi daripada mereka yang telah menjalani temuduga Penguasa Kastam. Saya kumpulkan soalan-soalan yang ditanya kepada mereka dan saya kongsikan dalam artikel ini.

Harapan saya agar artikel yang mengandungi Soalan Temuduga Penguasa Kastam ini dapat membantu dan memudahkan ramai calon membuat persediaan untuk Temuduga Penguasa Kastam nanti. 😀

Koleksi Soalan Temuduga Penguasa Kastam W41 Yang Pernah ditanya

Untuk pengetahuan anda, ada 2 orang panel penemuduga yang akan menemuduga anda untuk jawatan Penguasa Kastam ini.
Seorang panel dari SPA dan seorang lagi dari KDRM (Kastam Diraja Malaysia).

Soalan Temuduga Penguasa Kastam mengenai Jawatan Penguasa Kastam

Berikut adalah soalan-soalan berkaitan jawatan Penguasa Kastam yang ditanya kepada calon temuduga :

  • Tugas – tugas Penguasa Kastam
  • GST (Government Service Tax)
  • Current SST
  • GTP
  • NKRA
  • Siapakah Ketua Pengarah Kastam
  • Siapa mantan Ketua Pengarah Kastam
  • Cukai perkhidmatan (syarat-syarat)
  • Cukai jualan
  • Bahagian-bahagian dalam KDRM (Kastam Diraja Malaysia)
  • Soalan Temuduga Penguasa Kastam mengenai Diri Anda

  • Perkenalkan diri (Ceritakan serba sedikit tentang diri anda)
  • Kelulusan anda dan jawatan sekarang
  • What you can do if you get this job
  • Persediaan yang dilakukan sebelum temuduga Penguasa Kastam
  • Soalan Temuduga Penguasa Kastam mengenai Isu Semasa

  • Apa isu yang hangat diperkatakan dalam negara masa kini?
  • Satu soalan mengenai isu semasa terkini
  • dan sedikit soalan yang menguji mentaliti calon

  • Soalan Temuduga Penguasa Kastam untuk Calon yang Pernah Bekerja


    Untuk calon yang mempunyai pengalaman berkerja (bukan fresh graduate), tetapi tak pernah bekerja di sektor awam, berikut adalah soalan yang pernah ditanya oleh panel penemuduga :

  • Kerja-kerja anda sekarang
  • Kenapa minat nak jadi penguasa kastam
  • Apa sumbangan yang boleh diberikan oleh bidang pengajian anda untuk kastam

  • Soalan Temuduga Penguasa Kastam untuk Calon yang Sedang Bekerja sebagai Kakitangan Kerajaan


    Untuk pengetahuan anda, lain cara temuduga untuk calon yang fresh (baru nak masuk kerja kerajaan) dengan calon yang dah lama berkkhidmat sebagai kakitangan kerajaan.

    Menurut pengalaman temuduga dari seorang calon yang telah 8 tahun berkhidmat sebagai kakitangan kerajaan, ketika temuduga Penguasa Kastam W41, banyak soalan-soalan temuduga yang ditanya berkaitan dengan kerja-kerja beliau sekarang. Soalan-soalan ini ditanya oleh Panel Penemuduga wakil SPA.

    Antara soalan yang ditanya ialah :

  • Soalan mengenai pekeliling-pekeliling lapuk di mana ketika itu calon pun belum lahir lagi
  • Soalan tentang perintah-perintah am, akujanji, perlembagaan, nilai dan etika / peraturan-peraturan pegawai awam
  • Soalan mengenai SBPA yang tak jadi
  • Ada juga soalan mengenai kenaikan / pelarasan gaji untuk jusa-jusa
  • Ada tak Ditanya Soalan Provokasi Dalam Temuduga Penguasa Kastam?

    Berdasarkan hasil pembacaan saya, ada calon yang ditanya soalan berbentuk provokasi, namun ada juga calon yang tidak diajukan soalan tersebut.

    Secara asasnya, tujuan soalan provokasi ini adalah panel penemuduga mahu lihat adakah anda jenis yang mudah goyah atau memang anda ada pendirian yang tetap terhadap isu yang dibangkitkan.

    Contoh Soalan Provokasi Temuduga Kerja Kerajaan

    Ini adalah antara soalan provokasi yang pernah ditanya kepada calon :

  • Kelulusan yang anda perolehi ini tak sesuai untuk jawatan yang anda pohon!

  • Tip Jawab Soalan Provokasi


  • Teruskan bertenang dan jangan jadi seperti lalang
  • Tetap dengan pendirian anda tentang isu yang dibangkitkan
  • Tiada jawapan betul atau salah bagi isu yang diutarakan
  • Cumanya anda perlu kekal mempertahankan pendirian anda
  • Jangan tiggikan suara walaupun anda rasa tak puas hati atau rasa panas hati di’provoke’
  • Kekal bertenang dan jawab dengan senyuman, ya 😀
  • [rectanglebox id=9]

    5 Tips Ringkas LULUS Temuduga Kerja Kerajaan

  • Sebelum temuduga, pastikan anda membaca surat khabar tentang isu semasa yang berlaku 2 hari sebelum temuduga dan hari ketika temuduga, kerana ada soalan isu semasa terkini yang akan ditanya
  • Ketika temuduga, yang penting confident je. Sentiasa yakin dengan diri anda!
  • Senyum ketika menjawab soalan. Senyum adalah sedekah. Selain dari itu, senyum boleh menyebabkan anda rasa tenang dan yakin!
  • Fikir dahulu sebelum menjawab soalan. Jangan terburu-buru menjawab
  • InsyaALLAH yang lain mintak ALLAH mudahkan. Usaha yang terbaik!. Keputusan dan rezeki anda, Allah yang tentukan. 🙂
  • 70 Koleksi Skema Soalan dan Jawapan yang Biasa Ditanya Dalam Temuduga Kerja Kerajaan

    70 soalan dan jawapan temuduga penguasa kastam w41 kerja kerajaan SPA

    70 soalan dan jawapan temuduga kerja kerajaan

    Selain dari soalan-soalan yang saya kongsikan di atas, anda boleh mendapatkan 250 koleksi skema soalan dan jawapan yang biasa ditanya dalam temuduga kerja kerajaan yang terkandung dalam Panduan Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ini.

    Selain darida 250 contoh soalan dan jawapan temuduga kerja kerajaan ini, anda juga akan didedahkan dengan Teknik Menjawab Soalan Temuduga. Ianya amat bagus untuk anda baca. Calon-calon temuduga yang telah mendapatkan panduan ini mengatakan bahawa hampir 50 – 70% soalan yang ditanya semasa temuduga hampir sama dengan apa yang ada dalam panduan ini.

    Tip Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

    Tip temuduga yang berguna ~Sha

    Tip Lulus Temuduga Kerja Kerajaan Panduan Lengkap

    Saya membaca soalan-soalan yang ada dalam ebook ini berkali-kali. Seramai 2500 yang hadir temuduga, hanya 47 orang berjaya dan saya adalah salah seorang darinya ~ Pn. Ann Rohani

    Waduh, bestnya dapat jawat jawatan kerja kerajaan idaman ramai ni!. Anda juga boleh lulus temuduga dan menjawat jawatan kakitangan kerajaan seperti mereka. Tiada yang mustahil!.

    Jika anda dipanggil untuk temuduga Penguasa Kastam, anda perlu bersaing dengan 30 ribu orang lagi calon yang turut dipanggil untuk temuduga untuk merebut 245 kekosongan jawatan (tidak termasuk calon simpanan).

    Jika anda benar-benar serius untuk lulus temuduga dan dapat jawatan idaman anda, anda boleh mulakan persediaan untuk temuduga dengan mendapatkan Rujukan Lengkap Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan ini di SINI.

    Ok, sekian saja tips saya kali ini. Semoga calon-calon temuduga Penguasa Kastam yang akan menjalani sesi temuduga ini mendapat manfaat dan beroleh kejayaan yang diimpikan. Aamiin.

    InsyaAllah, saya akan kongsikan lebih banyak lagi Tip Temuduga Kerja Kerajaan dari semasa ke semasa. Jika anda tidak mahu ketinggalan mendapatkan Tip-tip dan info terkini mengenai Temuduga Kerja Kerajaan, masukkan nama dan emel anda dalam ruangan di bawah :

    Tip Lulus Temuduga Kerja Kerajaan Dengan Mudah Tanpa Menggunakan Kabel

    Masukkan nama dan emel anda di bawah. Tip akan dihantar melalui emel.

    p/s: Jika anda rasakan artikel ini bermanfaat, klik Like dan share artikel ini di Facebook. Mungkin ada rakan-rakan anda di FB yang turut dipanggil ke temuduga Penguasa Kastam W41. Sharing is caring 😀

    10 CONTOH SOALAN PSIKOMETRIK PEPERIKSAAN PENGUASA KASTAM W41

    10 CONTOH SOALAN PSIKOMETRIK PEPERIKSAAN PENGUASA KASTAM W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41

    [hcshort id=”5″]


    contoh soalan ujian psikometrik peperiksaan online penguasa kastam gred w41

    Mengikut format terbaru yang dikeluarkan oleh pihak SPA untuk peperiksaan Online Penguasa Kasta W41 yang bakal diadakan 6 September ini, terdapat 3 Seksyen utama, iaitu ;

    Seksyen A – Pengetahuan Am
    Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
    Seksyen C – Ujian Psikometrik.

    Sebenarnya seksyen ini adalah olahan semula dari seksyen yang lama (format tahun 2009 – 2012) iaitu Seksyen Sahsiah dan Minat.

    Dalam artikel ini, saya hanya akan terangkan mengenai Seksyen C (Ujian Psikometrik) sahaja. Sebelum ini, saya telah pun kongsikan Contoh Soalan Peperiksaan Penguasa Kastam untuk semua seksyen dalam artikel Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41 ini.

    Seksyen C – Ujian Psikometrik

    Untuk Seksyen C (Ujian Psikometrik), sebanyak 200 soalan perlu dijawab dalam masa 60 minit.

    Uih! Banyaknya soalan nak kena jawab!. Sempat ke nak jawab ni?.

    Rileks…..

    Sebenarnya, soalan ujian psikometrik ni lah soalan yang paling senang untuk anda jawab.

    Kenapa pula?.

    Sebab untuk jawab soalan psikometrik ni, anda tak perlu buat sebarang kira-kira, tak perlu tekan calculator dan tak perlu pening kepala untuk fikirkan jawapan!.

    Sebabnya…..

    Soalan ujian psikometrik ni, anda hanya perlu jawab secara spontan.

    Tapi awas!.

    Sebenarnya, soalan ujian psikometrik ni ada banyak perangkap yang sengaja dipasang untuk memerangkap anda!.

    Soalan-soalan psikometrik direka khas untuk mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

    Jadi, untuk menjawab soalan psikometrik ini, anda perlu menonjolkan nilai-nilai positif dalam diri anda. Tidak perlu menjadi hipokrit, hanya sembunyikan keburukan anda. Itu sahaja!.

    Pilih jawapan untuk mengeluarkan kualiti baik yang ada dalam diri anda dan jawab dengan sepenuh hati tanpa sebarang penipuan yang bakal memakan diri anda.

    Anda perlu tahu bahawa soalan psikometrik ini dirangka oleh pakar psikologi yang bakal menentukan kebenaran jawapan anda.

    Tip Jawab Soalan Psikometrik Penguasa Kastam

    Tip terpenting untuk jawab soalan psikometrik Penguasa Kastam Gred W41 agar anda tidak terperangkap dengan soalan-soalan yang diutarakan ialah :

    Pastikan jawapan anda sentiasa konsisten!.

    Ini adalah kerana, terdapat sejumlah soalan yang hampir sama bertujuan untuk memerangkap calon‐calon yang berpendirian seperti lalang.

    Jadi, jangan jadi lalang semasa peperiksaan, ya 😀 Anda perlu tegas dengan pendirian anda!

    Sebagai contoh, soalan yang bakal memerangkap anda berdasarkan ciri positif ‘menerima kritikan dan pandangan orang lain’;

    1. Saya rasakan tidak perlu mendengar pandangan orang lain.
    2. Saya sentiasa pastikan tindakan saya betul biar orang lain mengatakan salah kerana saya mempunyai asas terhadap apa yang saya lakukan.
    3. Apabila orang lain memberikan pandangan, saya akan utamakan idea saya.
    4. Hasil mesyuarat kurang berkualiti daripada cerakin data sendiri.
    5. Saya tidak suka pandangan saya ditolak.

    Semua 5 pernyataan di atas mewakili nilai ‘aura negatif’ dalam diri anda. Anda perlu memberikan jawapan yang konsisten untuk semua soalan ini!.

    Maksudnya, jika jawapan anda “Tidak” untuk 1 soalan, anda perlu jawab “Tidak” untuk kesemua soalan ini. Barulah anda tidak menjadi seperti lalang, yang tidak mempunyai pendirian yang teguh!. 😀

    Cara Menjawab Ujian Psikometrik Penguasa Kastam Gred W41 yang Bakal MEMBUNUH Anda!

    Ramai yang kata “yang penting habiskan semua soalan, jangan tinggal satu pun”.

    Ya, pernyataan di atas ada benarnya, tetapi ramai yang salah faham dengan kenyataan di atas. Ramai yang buat kesimpulan macam ini;

    “Jawab semua soalan, tak cukup masa HENTAM saja, jangan tinggal satu pun!”

    Bahagian ‘jangan tinggal satu pun’ itu betul TETAPI jangan hentam/tembak.

    Sebabnya, perbuatan menghentam ini akan membunuh anda!.

    Kenapa?

    Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, tip yang paling penting adalah KONSISTEN dan saya telah pun berikan kepada anda contoh 5 soalan yang jawapannya sama.

    Apa jadi jika anda berikan jawapan yang tak konsisten?.

    Markah anda akan terjejas dan sifat diri anda yang tidak mempunyai pendirian yang teguh juga akan terbongkar!.

    Jangan risau dengan waktu kerana dalam masa seminit, banyak soalan yang anda boleh jawab!. Sebab soalan pendek-pendek.

    Apa yang penting, KONSISTEN dan tonjolkan nilai positif dalam diri anda.

    10 Contoh Soalan Ujian Psikometrik Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam W41 1

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam Gred W41 2

    Ujian Psikometrik

     Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam Gred W41 3

    Ujian Psikometrik Kastam

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pengawai Kastam Gred W41 4

    Psikometrik SPA

     Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pegawai Kastam Gred W41 5

    Soalan Psikometrik

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam Gred W41 6

    Soalan Psikometrik W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam W41 7

    Soalan Psikometrik SPA

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penguasa Kastam Gred W41

    Contok Soalan Ujian Psikometrik Gred W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pegawai Kastam Gred W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pegawai Kastam W41

    Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pegawai Kastam W41 10

    Soalan Psikometrik Pegawai Kastam W41

    Ok, cukup 10 contoh soalan ujian psikometrik Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41 yang saya kongsikan untuk anda, para calon peperiksaan 6 September ini.

    Sebenarnya, ada dalam 50 contoh soalan ujian psikometrik yang boleh anda dapati dari Pakej Rujukan Lengkap Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41 ini.

    Selain dari itu, anda juga boleh download 40 Contoh Soalan Peperiksaan Penguasa Kastam dalam bentuk pdf di sini. Selepas download, terus mulakan study. Persediaan awal untuk exam adalah lebih baik berbanding study last minute!. 😉

    Jangan lupa, persaingan sangat sengit. Mungkin SPA panggil berpuluh ribu calon untuk menduduki peperiksaan ini!. Jadi, anda perlu bersaing untuk menjawat jawatan Penguasa Kastam Gred W41 ini.

    All the best!

    Peringatan : Soalan-soalan yang terdapat di sini hanyalah sebagai contoh dan panduan untuk calon membuat persediaan untuk menghadapi peperiksaan pada 6 September ini, bukan soalan bocor peperiksaan Penguasa Kastam W41. Tiada soalan bocor dikeluarkan kerana soalan-soalan peperiksaan adalah SULIT dan hak milik SPA dan ia dijaga rapi oleh pihak SPA. Soalan sebenar peperiksaan Penguasa Kastam W41 HANYA akan diketahui pada hari dan masa peperiksaan sahaja. Harap maklum.

    Jika anda rasakan artikel ini bermanfaat, Klik Like dan share artikel ini. Mungkin ada rakan-rakan anda di FB yang turut dipanggil ke exam Penguasa Kastam 6 September ini. Jadi, anda telah membantu rakan-rakan adna secara tak langsung 😀