PENGALAMAN BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

beli buku di mph online guna baucer buku 1 malaysia BB1M

Pengalaman Beli Buku Di MPH Online Guna Baucer Buku 1 Malaysia

beli buku di mph online guna baucer buku 1 malaysia BB1M PENGALAMAN BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

 

Hari ni nak kongsikan pengalaman aku beli buku di MPH Online menggunakan Baucer Buku 1 Malaysia (BB1M).

Seperti yang aku nyatakan dalam entri MPH Online Terima Baucer Buku 1 Malaysia, salah satu tempat yang boleh menggunakan Baucer Buku 1 Malaysia ialah MPH Online.

 

Memandangkan ini adalah baucer buku terakhir yang aku terima, kali ni, aku pilih dengan penuh teliti buku-buku bertuah yang bakal mendarat di tangan aku.

 

Jika baucer buku pertama dulu aku beli lebih banyak novel, ada juga aku beli sling bag, casing hard disk dan tumbler, baucer buku kedua pula aku banyak beli buku agama,  untuk baucer buku ke-3 ni pula, target aku lebih kepada buku buat duit di internet.  Jadi, buku bisnes lah yang aku beli kali ni.

 

Jika baucer buku pertama dan kedua aku banyak habiskan di Popular, tapi untuk kali ni, aku banyak habiskan di MPH.

 

RM 50 je aku gunakan di Popular. RM 50 aku gunakan di kedai buku MPH dan baki RM 150 aku beli di MPH Online.

 

Kenapa kali ni aku beli banyak di MPH Online pula?

 

Sebab kebanyakan buku yang aku nak beli ni tak terdapat di kedai-kedai buku MPH dan Popular. Dah banyak MPH dan Popular termasuk Harris aku survey, tapi buku yang aku nak ni tak ada pula.

 

Jadi, tiada pilihan lain, aku perlu beli di MPH Online juga. Tu pun nasib baik kat MPH Online ada jual. So, dapatlah aku memiliki buku-buku yang aku idamkan. icon smile PENGALAMAN BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

 

CARA BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA (BB1M)

 

Syarat untuk gunakan baucer buku di MPH Online ni, belian mestilah minima RM 100.

pengalaman beli buku di MPH Online guna baucer buku 1 malaysia PENGALAMAN BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

 

Kesemuanya 5 buku aku beli di MPH Online, jumlah keseluruhan RM 199. 60.

 

Tapi, aku hanya perlu bayar RM 9.60 sahaja dekat MPH Online.

 

Pembayaran RM 9.60 aku berikan kepada pakcik Poslaju tu. Memang baki kena bagi kat pakcik Poslaju semasa menerima buku. Masa nak ambil buku tu, perlu tunjukkan kad matrik dan juga baucer buku kepada pakcik poslaju tu. Kad matrik penting sebagai pengesahan.

 

Ok, mungkin ada yang pelik, kenapa harga total buku dekat RM 200, tapi aku cuma bayar RM 9.60 sahaja, sedangkan baucer buku yang aku gunakan cuma RM 150 sahaja!.

 

Sebenarnya aku gunakan rebate 20%. Sebab, bila kita nak beli buku di MPH Online, kena daftar dulu di MPH Online.

 

Untuk setiap pendaftaran baru, MPH Online akan bagi baucer diskaun 20%. Jadi, selepas tolak diskaun 20%, jumlah keseluruhan buku yang order ialah RM 159.60 sahaja. Cara nak masukkan kod diskaun, ada tertera di gambar di bawah.

 

cara guna baucer buku 1 malaysia beli buku di mph online 1 PENGALAMAN BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

 

Memang suka lah sebab aku dapat buku yang harganya dekat RM 200, tapi, duit aku keluar RM 9.60 je. Beli pula buku buat duit.. InsyaAllah, dengan ilmu yang ada dalam buku-buku tu, aku praktikkan, InsyaAllah, atas izin Allah, aku dapatlah generate lebih banyak duit lepas ni. icon smile PENGALAMAN BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

 

Salah 1 buku tu aku dah habis baca dah pun. Sehari je baca dah khatam. Satu lagi buku, baru separuh baca. Hehe… I like!.

 

Secara keseluruhannya, aku puas hati dengan MPH Online. Menepati masa yang dijanjikan iaitu 3-5 hari bekerja. Aku order hari Khamis, hari Ahad buku dah sampai.

 

Then, yang best nya lagi sebab penghantaran PERCUMA!.

 

Ok, lepas ni aku buat 1 entri, khas untuk pelajar yang tak ada idea nak beli apa dengan Baucer Buku 1 Malaysia ni ye.

 

Aku tahu, ramai juga yang tak tahu baucer buku ni nak buat beli apa. So, esok aku bagi idea nak beli apa ya.

 

Don’t worry. Idea tu totally tak sama dengan apa yang pernah aku tulis dalam blog ni. Dan idea ni juga mungkin korang tak terfikir pun nak beli gunakan Baucer Buku 1 Malaysia ni. icon smile PENGALAMAN BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

11 comments

CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT

cara back up dan pindah hosting blog wordpress

cara back up dan pindah hosting blog wordpress CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT

Alhamdulillah, selesai sudah memindahkan 4 blog ke hosting baru. Walaupun pindahkan dari hosting provider yang sama, cuma tukar ke pakej hosting yang lain sahaja. Ini kerana, pakej hosting baru yang aku beli 2 kali ganda lebih besar space dan juga bandwith. Juga, boleh memuatkan sehingga 15 domain. icon smile CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT

 

CARA BACK UP BLOG WORDPRESS

 

Untuk back up blog, aku minta tolong pihak hosting untuk buatkan back up. Ada juga aku buat back up sendiri menggunakan ‘back up’ dekat cpanel, tapi ada keluar 1 error pula untuk salah satu blog aku. So, play safe, minta je bantuan pihak hosting buatkan back up. So, nak back up blog wordpress ni tak susah mana pun sebab boleh gunakan je function yang ada kat cpanel. Ada juga blogger yang gunakan plugin untuk back up blog wp.

 

CARA PINDAH HOSTING BLOG WORDPRESS KE HOSTING BARU

 

Pada mulanya, aku takut juga nak buat kerja-kerja pindahkan hosting ni. Ye lah kan, karang salah buat, jadi masalah pula blog nanti. Tapi, setelah dah buat, senang je sebenarnya.

Proses pindah hosting ni secara asasnya ada 5 proses. Tak susah pun. Aku pindahkan hosting ni belajar dan follow video dari youtube ni je. Hehe…. Dalam 2 video youtube yang aku rujuk, aku paling suka dan yakin dengan cara yang dalam video ni tunjuk. So, video ni lah jadi video tutorial pindah hosting aku secara rasminya. icon smile CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT

Kalau ada yang nak pindahkan hosting blog dari satu hosting ke hosting yang lain, boleh lah rujuk video tutorial ni. Langkah yang ditunjukkan mudah diikut, sebab setiap langkah ditunjukkan dengan jelas, terang lagi nyata, gitu icon biggrin CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT  Omputih kata, step by step.

Sepanjang proses pindah hosting ni, ada lah juga beberapa masalah yang aku hadapi. Terutama masa nak pindahkan blog syaisya.com ni. Mungkin sebab blog ni paling tua dan paling banyak khazanah yang tersimpan, so proses nak pindahkannya pun mengambil masa.

Masa nak import sql database tu, beberapa kali juga aku buat tak jadi, sebail dia besar. Pastu, hantar emel ke hosting provider lah kan, apa lagi. Nasib baik pihak hosting berikan support on time. Aku tanya, dorang terus reply dan settle kan masalah aku.

Sepanjang pindah hosting ni memang tah berapa banyak emel aku hantar kat hosting provider ni. Kikiki… banyak tanya dan banyak tak tahu kan. But, last-last, berjaya juga transfer empat-empat blog ni. Pheeewwww….

Lepas ni memang hujung jari je lah kalau nak tukar hosting. First time je lah rasa susah kan. icon biggrin CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT

p/s: Walaupun boleh je minta tolong pihak hosting transfer hosting, tapi ramai blogger yang lebih suka untuk cuba pindahkan serndiri hosting. Sebab, ia adalah pengalaman dan ilmu yang berguna. Senang, lepas ni, nak pindahkan hosting boleh buat sendiri tanpa perlu bergantung pada orang lain. icon smile CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT

p/s/s : Setakat ni memang aku berpuas hati dengan khidmat dan pakej yang aku gunakan daripada pihak hosting ni. Dah 3 tahun juga lah aku gunakan khidmat mereka. icon smile CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT

12 comments

CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

contoh soalan peperiksaan penolong pegawai teknologi maklumat f29






NAK RUJUKAN LENGKAP Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib 12 Mei ini?


Masukkan nama dan emel anda untuk download rujukan peperiksaan ini! 

 CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

 

soalanf29 CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
Tahniah kepada anda yang dipanggil untuk menduduki peperiksaan bertulis Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 8 March 2014 ini.

 

FORMAT PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

 

Peperiksaan ini mengandungi tiga (3) bahagian iaitu:

a. Seksyen A – Pengetahuan Am
b. Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

c. Seksyen C – Sahsiah dan Minat

 

Semua seksyen ini, jawapan hendaklah dibuat dalam Kertas OMR.

 

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

 

Contoh Soalan Seksyen A (Pengetahuan Am) : 

1) Komponen asas komputer terdiri daripada empat bahagian iaitu Peranti Input, Peranti Output, Unit Storan atau Unit Ingatan dan Unit Pemprosesan.

Tetikus merupakan contoh bagi

A Unit Storan.
B Peranti Input.
C Peranti Output.
D Unit Pemprosesan

Jawapan: B

 

2)  Protokol utama yang digunakan dalam World Wide Web (WWW) untuk memindahkan maklumat ialah

A Internet Protocol.
B File Transfer Protocol.
C Hypertext Transfer Protocol.
D Anonymous File Transfer Protocol.

Jawapan: C

 

SEKSYEN B – DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

 

i) Kemahiran Menggunakan Logik

 

1)  Antara nombor-nombor berikut, yang manakah ganjil?

contoh soalan peperiksaan penolong pegawai teknologi maklumat f29 CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

 

A    64
B    54
C    49
D    4

Jawapan: B

Teknik Menjawab:

Kesemua nombor ialah hasil kuasa dua kecuali 54.

 

ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data

 

1) Data di bawah menunjukkan bilangan pelanggan yang datang ke kedai serbaneka dari lima buah taman berhampiran pada satu bulan.

contoh soalan dan rujukan exam penolong pegawai teknologi maklumat f29 CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

Cari nilai kebarangkalian bagi seseorang pelanggan dari Taman Mewah yang datang ke kedai serbaneka tersebut.

A   18/33
B   8/35
C   8/33
D   3/8

Jawapan: C

 

Teknik Menjawab:

penerangan : 4000 / 4500 + 2300 + 2200 + 4000 + 3500 = 8/33

 

iii) Konsep Matematik

 

1. 8 pasukan bola sepak mengambil bahagian dalam sebuah pertandingan. Jika
perlawanan diadakan secara liga (setiap pasukan mesti bertemu antara satu
sama lain), berapakah jumlah permainan yang akan dilangsungkan dalam
pertandingan tersebut?

A 28
B 49
C 56
D 62

Jawapan: A

Teknik menjawab:

8 pasukan mengambil bahagian di mana setiap pasukan mesti bertemu antara satu dengan lain. Oleh itu, setiap pasukan perlu bermain sebanyak 7 kali. Ini bermakna terdapat 56 permainan. Tetapi setiap pasukan bertemu dengan pasukan lain hanya sekali, untuk mengelakkan pengiraan dua kali maka jumlah permainan ialah

8 x 7 / 2 = 28

Peringatan: 

Anda perlu cuba mendapatkan markah yang terbaik. Jika lulus, anda mungkin berpeluang untuk dipanggil temu duga. Hal ini bermakna peluang untuk dipertimbangkan ke jawatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 adalah lebih baik.

 

Download  lebih banyak contoh soalan dan jawapan Peperiksaan Penolog Pegawai Teknologi Maklumat di link berikut :

http://bit.ly/rujukanexampenolongpegawaiteknologimaklumat

 

DAPATKAN PAKEJ RUJUKAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

 

Untuk menjawab dengan baik soalan peperiksaan nanti, anda boleh mendapatkan panduan bertulis khas yang disediakan oleh Tim Infokerjaya khas untuk anda. Atas permintaan ramai, rujukan ini akan mula dibuka untuk jualan bermula 3 March.

 

Melalui panduan ini, anda dapat membiasakan diri dengan soalan peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 melalui nota yang disediakan. Selain dari itu, contoh soalan dan jawapan juga disediakan.

 

Mahirkan diri anda menjawab soalan peperiksaan ini dengan topik, soalan dan jawapan yang disediakan dalam panduan ini.

 

Panduan yang dikeluarkan ini telah terbukti membantu ramai calon untuk lulus peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 yang lalu.

 

CARA UNTUK DAPATKAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT INI

Panduan boleh didapati bermula 3 March 2014. Untuk mendapatkan panduan ini, klik pada link di bawah :

http://bit.ly/rujukanPPTMF29

soalanf29 CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
All the best!

Klik like dan share untuk membantu rakan-rakan anda yang lain membuat persiapan peperiksaan. icon smile CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

1 comment

100 RAHSIA PSIKOLOGI PELANGGAN REVIEW

psikologi-manusia

psikologi manusia 100 RAHSIA PSIKOLOGI PELANGGAN REVIEW

Berniaga adalah satu aktiviti yang tidak asing lagi bagi aku. Sejak kecil, seperti yang pernah aku ceritakan dalam entri INI, aku sudah mula berniaga.

Kemudian, aktiviti berniaga diteruskan juga ketika aku belajar di peringkat Sarjana Muda di universiti. Ya, petang-petang je, aku jual kuih, buah, bihun dan nasi lemak. Bukan aku masak kesemua ini, aku sekadar jual sahaja dan ambil komisen untuk setiap bungkus yang berjaya dijual. Untung atas angin, modal masa dan tenaga je. icon smile 100 RAHSIA PSIKOLOGI PELANGGAN REVIEW

Aktiviti berjualan ini aku teruskan apabila aku menyambung pelajaran ke peringkat Sarjana. Mujur aku terserempak dengan supplier ni, satu hari tu. Jadi, aku minta nombor telefon dia. Mula-mula, aku simpan je nombor dia walaupun pada ketika itu tak nak menjual kuih, sebab petang-petang, aku lebih suka berblog dan dapat duit dari blog dan bisnes online yang aku buat.

Tahun akhir, barulah aku mula menjual. Seronok lah dapat duit setiap hari. Bukan setakat dapat duit, duit pun tak luak sebab kalau ada makanan lebih, supplier bagi aku. Dah lah dapat duit, dapat makan free lagi tu. Best lah kan. icon smile 100 RAHSIA PSIKOLOGI PELANGGAN REVIEW

 

Pengalaman Sedih Berniaga

 

Tapi, masa mula-mula aku jual kuih di kolej ni, alahai… mana lah budak-budak ni tak keluar bilik pun beli makanan yang aku jual. Berat dan penat tau round satu kolej yang besar ni, tapi tak ramai yang membeli.

kenapa pelanggan tak nak beli produk yang kita jual 100 RAHSIA PSIKOLOGI PELANGGAN REVIEW

2, 3 hari berlalu, masih kurang sambutan. Ada banyak sebab yang dapat aku fikirkan.

1) Budak-budak tak tahu lagi ada jual makanan petang-petang ni.
2) Mungkin mereka tiada di bilik waktu itu.

Jadi, apa aku buat, aku tukar strategi. Mula-mula dulu aku start dari aras paling atas, aras 4. Tak ramai penghuni, jadi buat penat je aku jual situ dulu. Aku pun tukar strategi, aku mulakan dari aras bawah. Haa…. ramai sikit yang beli.

Kemudian, bila aku asyik menyiapkan kerja, sepatutnya aku mula menjual pukul 4.30 atau pukul 5, aku jadi jual lambat. Pukul 5.30 baru aku jual. Haaaa…. Rupa-rupanya, lagi ramai yang beli bila aku jual lambat sikit. Hehe….

Jadi, aku dah tahu behavior budak-budak kolej ini. Apa yang aku perasan, ramai yang keluar dari bilik beli makanan dengan aku, muka, muka baru bangun tidur. Haaa….Sebab tu lah aku jual awal tak ramai beli. Sebab?. Sebab apa lagi?. Sebab diorang tidur lah!.

Semakin nak hujung-hujung sem, aku semakin sibuk. Jadi, semakin lambat aku jual kuih. Kadang-kadang sampai pukul 6. Tapi, laju juga jual lagi lambat ni. Nasi lemak, laju. Cepat je habis. Baru 2 aras aku round dah habis.

Tapi kalau aku jual dalam pukul 5 tu, kuih yang laju.

Haa…. nampak tak perbezaannya?. Waktu dan juga apa makanan yang dimakan?.

Kalau hari hujan, tak usah cakap lah. Aku suka hujan petang-petang. Memang rezeki aku lah :). Tak sampai 2 aras pun semua stok makanan aku habis!.

cara lakukan produk yang kita jual 100 RAHSIA PSIKOLOGI PELANGGAN REVIEW

Nampak tak?. Nampak tak?. In order untuk lariskan barang jualan kita, kita kena tahu behavior pelanggan. Apa yang mereka fikirkan. Apa yang mereka mahukan. Dalam erti kata lain “Psikologi Pelanggan”.

Selalunya masa menjual, aku ada juga menggunakan beberapa teknik agar walaupun pelanggan nak beli 1 je makanan, contoh, nak beli nasi lemak je, tapi nanti boleh jadi dia beli kuih dan buah juga. Hehe… Ada caranya. Bukan teknik upsell, bukan juga teknik bagi bonus. icon smile 100 RAHSIA PSIKOLOGI PELANGGAN REVIEW

Kenapa nak biarkan 1 orang beli banyak-banyak?. Senang je, supaya aku tak penat kena cari pelanggan lain. So, boleh cepat balik bilik, sambung kerja-kerja lain  icon smile 100 RAHSIA PSIKOLOGI PELANGGAN REVIEW

Walaupun nampak simple je, jual kuih je pun… jual nasi lemak je pun… tapi itu tak bermakna boleh cincai boncai. Aku kena fikir dan susun strategi. Sebab, setiap hari pun, aku akan target, 30 minit je jual, habis!. 2 aras je, habis!. Itu target aku.

Jadi, untuk mencapai target, aku perlu memahami behavior pelanggan. Aku perlu tahu aras mana, wing mana yang high demand, apa yang diorang suka dan apa yang diorang nak. Kadang-kadang, aku request dari supplier. Diorang suka donut. Jadi, aku minta donut banyak-banyak dari supplier. Gitu lah.. Lebihkan apa yang pelanggan suka. Kurangkan apa yang pelanggan tak suka. Guna Prinsip Pareto.

Ini dunia perniagaan offline. Macam mana pula kalau berniaga secara online?.

Teknik Lariskan Jualan Secara Online

 

Sama juga. Kena tahu psikologi pelanggan. Kena tahu behavior pelanggan. Kena tahu kat mana pelanggan-pelanggan ini berkumpul.

Haaa… yang ni aku sangat terasa kepentingannya tatkala nak buat iklan di FB Ads. Tengok orang lain berniaga di FB masyuk je kan. Rancak je kan. Tahukah anda, ia tidak semudah itu?.

Huwaaaaa… Kenapa aku cakap macam tu?. Sebab aku dah rasa banyak kali lah, sebab tu aku tahu. Banyak wooo nak kena belajar. Seriously, memahami psikologi pelanggan adalah perkara yang penting kalau kita nak pelanggan beli barang yang kita jual.

Namun begitu, aku belum cukup pandai dan belum cukup memahami psikologi pelanggan-pelanggan di internet ni. Hihi… walaupun konsepnya sama je dengan offline, tapi offline tak perlu nak buat ayat yang menarik perhatian sangat!.

Barang ada depan mata. Kita ni pun ada depan mata pelanggan. Mereka kenal kita dan mereka nampak apa barang yang mereka nak beli. Suka?. Nak?. Mereka akan beli.

Tapi kalau online?. Pelanggan tak kenal siapa kita, barang pun mereka tak boleh nak belek, kecuali tengok gambar je. Tu belum kira beberapa perkara teknikal yang perlu dilakukan untuk setting itu ini. Kadang-kadang nak klik kat mana pun tak tahu. Haha… Aku lah tu!.

Bila setting semua dah elok, mula mempromosikan barang, tak ada orang pun nak beli?. Aik?.

baby berkerut dahi 100 RAHSIA PSIKOLOGI PELANGGAN REVIEW

 

Kenapa?. Kenapa tak ada orang nak beli?

Penat dah ni tau, setting bagai. Promosi bagai…

Sebab aku sering lupa ini :

“Orang tak akan beli sesuatu barang itu kalau mereka tak tahu kenapa mereka perlu beli barang tu”.

Haa… satu ayat je tu, tapi maksudnya mendalam. Ini bukan ayat aku, tapi ayat dari salah seorang tok guru aku. Ecewah, tok guru tu. Bukan tok guru silat, ya. icon smile 100 RAHSIA PSIKOLOGI PELANGGAN REVIEW

Jadi, kenapa pelanggan perlu beli produk yang aku jual?. Macam mana nak buat supaya mereka beli?. Memandangkan persoalan ini adalah persoalan yang penting untuk melariskan jualan, jadi, aku tak teragak-agak untuk mendapatkan ebook 100 Rahsia Psikologi Pelanggan yang di tulis oleh salah seorang rakan blogger aku ni.

Dah banyak kali chit chat ngan dia, so secara tak langsung, boleh tahu juga “what type of person he is”. So, daripada aku ting tong dok fikir macam mana nak buat ayat supaya orang beli produk yang aku jual, baik aku baca je ebook ni, fahamkan sambil cari idea macam mana nak tambah ajinomoto dan perisa yang dibenarkan dalam aktiviti-aktivi promosi aku nanti.

Lagipun, ebook ini ditulis berlandaskan asas yang kukuh, iaitu ia berdasarkan pengalaman penulis yang pernah bekerja dalam khidmat pelanggan (maksudnya, beliau dah masak dah dengan kerenah pelanggan ni) dan juga ia berlandaskan buku jualan yang terlaris di pasaran, The Psychology of Selling karya Brian Tracy.

buku brian tracy the psychology of selling psikologi menjual 100 RAHSIA PSIKOLOGI PELANGGAN REVIEW

Siapakah Brian Tracy?

Brian Tracy terkenal sebagai salah seorang pelatih penjualan terbaik di dunia. Buku beliau sudah terjual di 35 negara, diterjemahkan ke dalam 24 bahasa dan telah berjaya membantu 5 juta orang mencapai matlamat hidup.

Buku ini mengandungi 236 muka surat. Sebagai jalan short cut, aku dapatkan je ebook 100 Rahsia Psikologi Pelanggan ini, kerana ia adalah ringkasan yang padat daripada buku ini ditambah lagi dengan pengalaman penulis dalam melayan kerenah pelanggan yang macam-macam ragam.

Ok, panjang sangat dah ni. Tahniah, kalau anda berjaya baca sampai ke ayat ini!. Anda memang best!. Thumbs up 5 kali. Terima kasih!

Jadi, kalau anda merupakan seorang peniaga, ada produk yang nak dijual, tak kira lah produk anda sendiri atau anda agen dropship / agen affiliate, memahami psikologi pelanggan adalah penting. Anda boleh mempelajari bukan 10, tapi 100 Rahsia Psikologi Pelanggan di dalam ebook ini >>  100 Rahsia Psikologi Pelanggan.

10 comments

DOWNLOAD CONTOH SOALAN EXAM PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

soalan peperiksaan belia dan sukan tip dan panduan






Dipanggil Peperiksaan Penolong Pegawai Belia dan Sukan S27?

Download PERCUMA Panduan Peperiksaan ini!

Masukkan nama dan emel. Kemudian, tekan butang “Download Sekarang!”

 DOWNLOAD CONTOH SOALAN EXAM PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

soalan peperiksaan belia dan sukan tip dan panduan DOWNLOAD CONTOH SOALAN EXAM PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

Baru-baru ini SPA ada memanggil calon-calon untuk menduduki peperiksaan untuk kemasukan Pegawai Belia dan Sukan yang akan diadakan pada 8 Februari ini.

Anda dipanggil untuk peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan ini ?

Ya, saya dipanggil untuk menduduki peperiksaan ini.

 

Anda dah bersedia?. Dah study untuk exam ni?

Saya nak study, tapi tak tahu apa yang perlu saya study. Macam mana ya?.

 

Rilex…. Bertenang…. Jangan gabra….

Anda masih ada peluang untuk membuat persediaan awal jika anda bertindak sekarang.

Peperiksaan atau Exam pegawai belia dan sukan hanya bermula pada 8hb Februari 2014 ini.

Anda masih ada masa beberapa hari lagi untuk study dan membuat persediaan.

Peperiksaan ini bukan mudah. Tapi anda boleh skor dengan cemerlang jika anda TAHU apa yang perlu anda tahu untuk menjawab soalan yang ditanya dengan tepat.

Kerja-kerja menelaah anda akan menjadi lebih mudah jika anda belajar dari tips dan panduan khas yang dicipta untuk membantu para calon menghadapi peperiksaan ini.

Sebelum ini tiada panduan khas seperti ini, tetapi sekarang sudah ada.

Jadi, anda bertuah kerana berpeluang meringankan beban tekanan fikiran dan ketakutan menduduki peperiksaan ini dek kerana blur tak tahu nak study apa dan tak prepare apa-apa lagi.

Bukan anda seorang sahaja dipanggil, tetapi ramai. Dan semua calon pun nak lulus dalam peperiksaan ini dan semua calon pun nak kan jawatan Pegawai Belia dan Sukan ini. Jadi, anda perlu LULUS dahulu dan mengalahkan calon-calon lain yang gagal.

 

Ya, saya tahu ada ramai calon seperti saya. Sebab tu saya nak lulus peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan ni, tapi panduan apa tu?.

Panduan ini dinamakan Pakej Rujukan Peperiksaan Bertulis Pegawai Belia dan Sukan.

pakej rujukan contoh soalan dan tip exam pegawai belia dan sukan DOWNLOAD CONTOH SOALAN EXAM PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

Panduan ini telah diatur dengan sistematik untuk membantu anda. Ia tidak 100% tepat. Tetapi, ia terbukti boleh membantu anda secara tidak langsung untuk membuat persediaan dalam peperiksaan Pegawai Belia dan SukanS41 nanti.   Apa yang saya akan dapat jika saya baca panduan ini?

  • Anda dapat set 50 Soalan dan Jawapan untuk latihan Seksyen A
  • Anda dapat set 40 Soalan dan Jawapan untuk latihan Seksyen B
  • Contoh soalan Esei yang pernah keluar dalam peperiksaan sebenar sebelum ini.
  • Anda tahu cara gunakan strategi ‘Counter Argument’ untuk esei anda.
  • Anda tahu apa rujukan yang selari dengan hasrat kerajaan.
  • Anda tahu penulisan bagaimana yang bakal ‘MAKAN DIRI‘ anda.
  • Anda dapat melangkah ke dalam dewan peperiksaan dengan yakin sebab anda dah habis study semua perkaran dan anda cukup bersedia.

Betul ke ni?. Bagus ke panduan ni? Saya tak mahu cakap banyak. Anda lihat sahaja screen shot di bawah ini.

contoh soalan peperiksaan exam pegawai belia dan sukan s41 febuari 2014 DOWNLOAD CONTOH SOALAN EXAM PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

Ia adalah sebahagian senarai calon  Pegawai Belia dan SukanS41 yang sama-sama akan menduduki peperiksaan ini dengan anda 8 Febuari ini yang telah pun mendapatkan panduan ini.

Sehingga 3 Febuari, seramai 204 orang calon telah mendapatkan panduan ini. tips soalan peperiksaan pegawai belia dan sukan S41 febuari 2014  DOWNLOAD CONTOH SOALAN EXAM PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41Tapi saya masih ragu-ragu. Perlu ke saya dapatkan panduan ini?. Kalau tak baca panduan ini tak boleh jawab soalan ke nanti?

Masih ragu-ragu?.

Baca apa kata mereka yang pernah mendapatkan panduan untuk peperiksaan sebelum ini :

testimoni 1 DOWNLOAD CONTOH SOALAN EXAM PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

 

Panduan-panduan yang dikeluarkan sebelum ini telah berjaya bantu lebih 60, 000 orang calon lulus dalam beberapa peperiksaan SPA sebelum ini.

Pandangan saya, ia adalah satu pelaburan yang sangat berbaloi untuk mendapatkan panduan ini kerana pengalaman saya menduduki exam PTD beberapa tahun lepas, saya tak tahu nak study apa.

Langsung tak ada idea bagaimana rupa bentuk soalan yang bakal ditanya.

Nak rujuk buku apa nak baca pun tak tahu.

Masa tu saya tak tahu yang panduan-panduan ini wujud.

Jadi saya masuk ke dewan, kamikaze je. Banyak lah soalan saya hentam. Haha…

Anda nak jadi macam saya?

Atau anda nak jawab soalan peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan ini dengan senyum lebar?.

Tepuk dada, tanya, “aku, nak lulus ke tak?”.

 

Oh ya, sebelum saya terlupa, panduan ini ada jaminan wang balik.

Ya!. Anda boleh tuntut agar wang anda dipulangkan dalam masa seminggu selepas peperiksaan sekiranya setelah anda baca dan ikut semua apa yang disarankan dalam panduan ini, tetapi ia langsung tak membantu anda dalam anda membuat persediaan dan dalam dewan peperiksaan.

Anda tuntut dan Tim Infokerjaya akan kembalikan duit anda.

Anda tak rugi apa-apa. Kerana Tim Infokerjaya yakin dengan kualiti panduan yang dikeluarkan.

jaminan wang balik exam pegawai belia dan sukan DOWNLOAD CONTOH SOALAN EXAM PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

Oh, bagusnya. Saya nak lah. Macam mana nak dapatkan panduan ni?  

Klik link ini untuk mendapatkan panduan lengkap ini >>   Pakej Rujukan Lengkap Peperiksaan Belia dan Sukan S41 .

 

 Download PERCUMA 20 Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan

Terima kasih kerana baca sampai habis artikel ini. Saya yakin anda benar – benar mahu lulus dalam peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan ini.

Jadi, saya ada ole-ole untuk khas untuk anda.

Klik link di bawah untuk download PERCUMA 20 Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan : ArrowsDownAnimated DOWNLOAD CONTOH SOALAN EXAM PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

 Download di sini 20 Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan

Good luck, ya!

All the best!

 Like dan share artikel ini agar kawan-kawan anda yang dipanggil ke peperiksaan ini turut mendapat info ini. icon smile DOWNLOAD CONTOH SOALAN EXAM PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

0 comments

7 CARA MUDAH KUMPUL MODAL BELI RUMAH PELABURAN HARTANAH

7 Cara Mudah Kumpul Modal Untuk Beli Rumah Pelaburan Hartanah

7 Cara Mudah Kumpul Duit Modal Untuk Beli Rumah Pelaburan Hartanah

7 Cara Mudah Kumpul Modal Untuk Beli Rumah Pelaburan Hartanah 7 CARA MUDAH KUMPUL MODAL BELI RUMAH PELABURAN HARTANAH

Duit yang banyak diperlukan untuk membeli rumah, melainkan anda tahu macam mana caranya untuk beli rumah tanpa modal. Persoalannya, macam mana nak cari modal untuk beli rumah? Berikut saya senaraikan 7 cara kumpul duit modal untuk beli rumah.

Cara Kumpul Modal Beli Rumah #1 : Simpan Duit

Simpan duit gaji anda sekurang-kurangnya 10% daripada gaji bulanan yang anda terima.

Contoh : Jika gaji bulanan anda RM2000, anda simpan RM 200 (10%). Dalam masa setahun, anda dah mempunyai RM 4,800. Dalam masa 3 tahun, anda sudah mempunyai RM 14, 400. Dah boleh beli rumah yang berharga RM 144, 000. Cara ini lambat dan memakan masa, tapi ia tidak mustahil. Anda juga boleh menyimpan 100% duit bonus yang anda perolehi untuk tujuan modal beli rumah.

Cara Kumpul Modal Beli Rumah #2 : Pinjam Duit Kawan / Keluarga

Dengan cara ini, cepat sikit anda dapat modal. Hehe… icon smile 7 CARA MUDAH KUMPUL MODAL BELI RUMAH PELABURAN HARTANAH  Tapi jangan lupa bayar balik duit yang anda pinjam ni, ya.

Cara Kumpul Modal Beli Rumah #3 : Guna hadiah

Anda boleh menggunakan hadiah hantaran, contest yang anda menangi, atau anda ada menang lucky draw. Gunakan duit ini untuk dijadikan modal membeli rumah.

Cara Kumpul Modal Beli Rumah #4 : Persolan Loan / Pinjaman Peribadi

Teknik ini tidak digalakkan melainkan anda betul-betul mampu untuk bayar ansuran bulanan yang diperolehi daripada rumah sewa itu nanti.

Cara Kumpul Modal Beli Rumah #5 : Kad Kredit

Ada pemaju yang membenarkan anda untuk membayar booking mahupun deposit menggunakan kad kredit. Ada juga kad kredit yang menawarkan 0% interest, di mana anda tak perlu bayar interest selama 12 bulan atau 24 bulan. Dengan cara ini, anda tak perlu keluarkan duit anda sekaligus. Anda hanya perlu bayar kad kredit setiap bulan.

Cara Kumpul Modal Beli Rumah #6 : Buat Join Venture (JV)

Anda boleh buat join venture dengan rakan-rakan atau keluarga anda yang ada modal. Kemudian, kongsi keuntungan yang diperolehi daripada hasil rumah sewa tersebut.

Cara Kumpul Modal Beli Rumah #7 : Refinance Rumah Anda

Jika sekarang ini anda ada rumah, anda boleh refinance rumah anda. Apabila anda refinance, anda dapat extra cash dan boleh menggunakan duit ini sebagai modal untuk membeli rumah lain atau boleh digunakan untuk deposit rumah yang lain.

Teknik ini adalah teknik yang biasa orang gunakan untuk jangka panjang.

Tip ini saya perolehi daripada Saufi Karim, pakar Pelaburan Hartanah Tanpa Modal. Jika anda berminat untuk membeli rumah, saya sarankan anda tahu terlebih dahulu 40 soalan yang patut anda tanya kepada peguam anda sebelum anda membeli rumah di Malaysia.

p/s: Jika anda kekurangan modal untuk membeli rumah baru yang semakin lama semakin tinggi harganya, ada satu cara lagi sebenarnya untuk dapatkan rumah dengan harga yang rumah. Iaitu, beli rumah lelong. Jika anda benar-benar serius untuk membeli rumah dengan harga yang murah, saya ada terbaca tentang satu ebook ni yang membongkarkan kisah benar penulis sendiri dalam bidang rumah lelong. Beliau dah mula berjinak-jinak dengan rumah lelong sejak 2007 lagi. Tak percaya?. Cuba baca apa yang tertera di dalam gambar di bawah ni :

cara beli rumah lelong  7 CARA MUDAH KUMPUL MODAL BELI RUMAH PELABURAN HARTANAH

Ok, itulah dia kata-katan aluan dari penulis. Nak baca lebih lanjut?. Klik link ini >> http://syaisya.com/SifuRumahLelong

Selamat mendapatkan rumah yang dihajati! icon smile 7 CARA MUDAH KUMPUL MODAL BELI RUMAH PELABURAN HARTANAH

2 comments