APA YANG SAYA BELAJAR TENTANG BUAT DUIT DENGAN BLOGGING

apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging

langkah langkah membina pendapatan pasif bebas kewangan APA YANG SAYA BELAJAR TENTANG BUAT DUIT DENGAN BLOGGING

Apa Yang Saya Belajar Tentang Buat Duit Dengan Blogging

Sejak berblogging 3 tahun yang lalu, banyak yang telah aku belajar tentang buat duit dengan blogging. Walaupun tujuan asal aku buat blog bukanlah untuk buat duit dengan blog, tetapi setelah 5 bulan aku berblogging, aku mula belajar cara-cara untuk buat duit dengan blogging.

Buat Duit Dengan Nuffnang

Ya. Benda pertama yang aku belajar buat duit dengan blog ialah buat duit dengan Nuffnang. Tapi pada masa tu, target aku bukannya nak dapat duit dengan iklan yang ada di Nuffnang. Fokus aku masa tu ialah untuk dapatkan duit RM 30 untuk setiap entri yang dihasilkan. Ketika itu, ada projek Alpha Nuffnang. 30 orang pertama yang berjaya submit entri blog berdasarkan tajuk yang diberi akan dapat RM30.

Masa tu tengok blogger-blogger dapat duit dari projek tu, best je. Aku pun nak lah, tapi tak pernah dapat. Sebab tajuk entri selalu keluar masa aku tengah kerja. Bila aku balik kerja, cek kat website Nuffnang, dah ramai dah hantar. Huhu… habis quota sudah. Jadi, tak dapatlah aku merasa duit Nuffnang dari Projek Alpha tu sampai ke sudah. Huhuu… Sedih juga lah, sebab memang aku nak duit tu kan. Tak lama lepas aku join Nuffnang tu, projek Alpha tu pun tamat.

Tapi, walaupun aku tak dapat sesen pun dari Projek Alpha tu, aku dapat duit dari iklan Nuffnang yang tersiar di blog. Masa tu rasa memang best juga lah. Walaupun baru 5 hari join Nuffnang, aku dah dapat duit dari Nuffnang. Itulah duit dari blog yang pertama yang aku dapat, iaitu 50 sen. ^_^ Of course aku rasa happy sebab aku ada terbaca yang ada blogger yang dah setahun pasang iklan Nuffnang pun masih lagi tak dapat duit dari Nuffnang.

Apa rahsia untuk dapat iklan Nuffnang?. Owh, itu aku pun tak tahu kenapa aku pasang je iklan Nuffnang, dapat duit terus pada minggu pertama usia akaun Nuffnang aku. Mungkin sebab trafik juga kot. Aku ada juga terbaca blogger lain bagi tips. Walaupun Nuffnang tak kenakan syarat trafik, tapi lebih baik bila trafik blog dah cecah 100 UV (unique visitor) sehari, barulah apply Nuffnang. Wallahualam. Sejauh mana betul tip ni aku pun tak tahu. Kena test lah.

Kemudian, lepas satu-satu iklan Nuffnang muncul di blog aku ni sehingga aku dapat BE (buffered earning). Yang ni lagi best lah, sebab Nuffnang beli trafik kita. Tak lah harapkan orang klik iklan baru dapat duit. Orang masuk je dalam blog kita, dah dapat duit terus. Cuma, berapa banyak trafik yang Nuffnang beli tu, memang tak tahu.

Ada BE yang nilainya besar, ada juga yang nilainya kecil. Mula-mula memang dapat BE yang ciput-ciput je. Dapatlah RM 1+, RM 3+, RM 6+ untuk 1 BE. Tapi lama-lama, boleh dapat sehingga berpuluh-puluh ringgit untuk 1 BE.

Best?. Memang best lah. Sehinggalah satu kejadian di mana earning ku dipotong separuh sebab yang aku sendiri pun tak tahu. Aku hantar tiket pada Nuffnang, Nuffnang kata sebab aku ada tukar template. Erk… aku rasa konfius dan kecewa.
Disebabkan kekecawaan ini (bukan kekecewaan yang pertama sebenarnya aku dan Nuffnang),sebab dah beberapa kali kena potong earning tak pasal-pasal, maka aku mula mencari alternatif lain untuk mendapatkan duit dengan blogging.

Ya, memang aku buat blog bukan semata-mata untuk dapat duit. Cuma, bila aku dah dapat, Nuffnang dah beri, tapi dipotong separuh earning tu, aku jadi rasa sakit hati. Dah dah diberi lepas tu tarik balik. Lain lah kalau memang tak diberi terus. Aku ok je, tak meminta pun.

Frust punya pasal. aku pun cari jalan lain. Yang mana aku nampak, yang ni lagi masyuk Apa dia?. Affiliate lah. Promote ebook je. Aku mengkaji dan belajar buat duit dengan affiliate dari seorang blogger tauke cendol banting ni. Dia juga penulis ebook buat duit dengan affiliate menggunakan teknik SEO yang sangat istimewa.

Buat Duit Dengan Affiliate

Buat duit dengan affiliate bukanlah perkara yang mudah bagi aku. Tapi memang boleh dapat duit dengan mudah melalui program affiliate ni. Apa perkara pun yang kita nak buat, perlu ada ilmu dulu. Kena belajar. Banyak yang aku pelajari melalu program cabaran-cabaran affiliate yang aku sertai. Dari situ, aku mula berfikir dan mengkaji bagaimana caranya otai-otai affiliate berjaya buat duit sehingga 30 ribu dalam hanya seminggu je. Waduh, masyuk sungguh.

Buat duit dengan affiliate menggunakan blog memang ada cabarannya yang tersendiri. Mula-mula tu, memang sampai nak menangis aku, tengok penat-penat buat entri tapi tak ada 1 sales pun yang masuk.

Aku ubah-ubah entri, aku belajar macam mana nak buat entri yang boleh menjual sehingga lah pecah telur. Maksudnya, sehingga lah sales terhasil. PEcah angka kosong di dashboard affiliate tu. Masa tu rasa gembira tak terkata. Sales pertama yang kemudiannya menghasilkan jualan yang berikutnya.

Bahagia, gembira, bila dapat RM 1k lebih dalam masa seminggu je. Ya, sebab tu aku kata lebih masyuk buat duit dengan affiliate. Nuffnang, 2 tahu baru aku boleh dapat RM 1k +. Sebab aku tak pernah dapat Sponsored Post dari Nuffnang. Kalau nak buat duit masyuk dengan Nuffnang, kena dapatkan sponsored post lah. icon smile APA YANG SAYA BELAJAR TENTANG BUAT DUIT DENGAN BLOGGING

Apapun, walaupun aku mengajuk dengan Nuffnang, aku tak terfikir lagi untuk menceraikan Nuffnang. Sehingga ke hari ni pun, aku masih lagi dapat duit dari Nuffnang. Walaupun tak banyak, tapi Alhamdulillah. Boleh lah buat bayar hosting setiap tahun. Memang rasa berterima kasih sangat dengan Nuffnang. Sebab kejadian-kejadian tu lah. aku buka mata untuk mencari peluang lain.

Setiap yang berlaku ada hikmahnya, kan ^_^.  Pengalaman buat duit dengan blog memang best!

6 comments

TIP PILIH BRA UNTUK IBU MENGANDUNG / HAMIL

tip pilih coli bra yang sesuai untuk ibu mengandung

Ketika mengandung, perubahan saiz dan bentuk payudara akan berlaku. Ini kerana sewaktu mengandung buah dada membina tisu-tisu yang lebih banyak untuk memuatkan kelenjar-kelenjar susu.

Terdapat pelbagai jenis bra / coli untuk wanita-wanita mengandung atau yang sedang menyusukan.  Pemakaian coli semasa mengandung atau ketika menyusukan bayi adalah pilihan peribadi seseorang wanita. Walau bagaimanapun, memakai coli yang memberi sokongan boleh mengurangkan penarikan tisu yang boleh menyebabkan buah dada menjadi kendur. Wanita yang mempunyai buah dada yang besar secara amnya akan berasa lebih selesa jika memakai coli.

tip pilih coli bra yang sesuai untuk ibu mengandung TIP PILIH BRA UNTUK IBU MENGANDUNG / HAMIL

 

Coli Berdawai Tidak Sesuai Untuk Ibu Mengandung / Menyusukan Bayi

Ramai wanita suka memakai coli berdawai. Apabila  diberitahu coli berdawai tidak digalakkan dipakai ketika mengandung atau semasa menyusukan bayi, mereka jadi keliru. Sebab utamanya ialah kerana bentuk buah dada anda sedang berubah. Semasa menyusukan anak, saiz buah dada boleh bertambah atau berkurangan pada waktu siang, kerana susu sedang giat dihasilkan dan dikeluarkan.

Pengumpulan cecair pada akhir kandungan juga boleh menyebabkan buah dada membengkak. Walaupun sedikit sahaja perubahan saiz berlaku, coli berdawai yang keras boleh menekan buah dada yang sedang membesar. Tekanan ini menyebabkan saluran susu tersekat.

Walau bagaimanapun, sekarang ini, terdapat coli penyusuan yang mempunyai sokongan plastik yang fleksibel yang hampir sama dengan dawai. Ia direka untuk mengembang dan bertukar kedudukan, sejajar dengan perubahan bentuk  buah dada.

Coli Yang Sesuai Untuk Menyusukan Bayi

Coli yang direka untuk wanita mengandung juga boleh digunakan oleh wanita yang menyusukan. Coli mengandung dan coli menyusukan sebenarnya adalah sama.

Tip Memilih Coli Untuk Ibu Yang Menyusukan Anak

  • Ketika memilih bra, cuba buka dan tutup cawannya. Kebanyakan coli boleh dibuka untuk menyusukan dan sesetengahnya lebih mudah digunakan daripada yang lain.
  • Carilah coli yang boleh dibuka keseluruhan cawannya, berbanding dengan jenis “pintu bumbung” yang boleh menekan buah dada semasa penyusuan.
  • Ada juga jenis coli : yang mempunyai kancing dihadapan dan bahu.

bra boleh buka depan untuk susukan bayi TIP PILIH BRA UNTUK IBU MENGANDUNG / HAMIL

Cara Jaga Coli / Bra

Penjagaan coli yang baik membolehkan coli anda bertahan lama sepanjang anda mengandung dan juga beberapa bulan selepas itu. Oleh itu, anda haruslah menjaganya dengan baik.
  • Dapatkan sekurang-kurangnya dua atau tiga pasang coli kerana susu anda perlu lebih kerap menukarkannya dengan kerap kerana kadangkala susu anda meleleh.
  • Basuh coli dengan tangan dan dengan sedikit sabun. Tidak perlu merendamnya dalam peluntur atau cecair berubat kerana ini akan melemahkan fabrik dan boleh menyebabkan kegatalan kulit.

 

Waktu Yang Sesuai Untuk Bertukar Bra Yang Sesuai Ketika Mengandung

 

Buah dada akan mula bersedia menghasilkan susu pada awal kandungan. Bagi sesetengah wanita, buah dada mereka akan membesar lebih awal daripada wanita yang lain. Oleh itu, waktu yang sesuai untuk bertukar bra adalah berbeza untuk setiap wanita.

Secara amnya, perubahan akan berlaku sekitar empat bulan (16 minggu kandungan) dan inilah masanya yang sesuai untuk mencari coli mengandung, jika belum mula memakainya.

Anda boleh memakai genie bra yang sangat laris di pasaran sekarang ini. Ramai yang suka memakai genie bra ini kerana ianya sangat selesa dan menyerap peluh.  Selain dari itu, bentuknya yang tak bertali seperti sport bra menampakkan bahagian payudara dan belakang badan kelihatan kemas (lemak-lemak berlebihan di belakang badan tidak kelihatan).

genie bra classic no box TIP PILIH BRA UNTUK IBU MENGANDUNG / HAMIL

Genie Bra Classic Box as seen on tv original murah TIP PILIH BRA UNTUK IBU MENGANDUNG / HAMIL

Sekotak mengandungi 3 helai (warna beige, putih dan hitam). Harganya juga berpatutan iaitu RM 65 untuk Semenanjung dan RM 70 untuk Sabah dan Sarawak. Kos penghantaran pula adalah PERCUMA. Genie Bra ini didatangkan dengan 5 saiz yang berbeza iaitu saiz S, M, L, XL dan XXL Anda boleh hubungi / SMS / WhatsApp ke 019 – 6263 820 untuk mendapatkan genie bra ini.

saiz genie bra TIP PILIH BRA UNTUK IBU MENGANDUNG / HAMIL

0 comments

SET UP KEDAI ONLINE E-COMMERCE PERCUMA

genie bra slimming suit bengkung lengan arm shapper

Alhamdulillah, akhirnya berjaya juga aku set up kedai online e-commerce sendiri dengan PERCUMA menggunakan ecwid. Salah satu target aku tahun ini ialah ada produk sendiri dan online store sendiri. Kini, e-commerce online store aku yang pertama telah pun siap. icon smile SET UP KEDAI ONLINE E COMMERCE PERCUMA

Ya, aku tahu, kalau upah orang lagi senang. Jimat masa dan tenaga. Tapi aku suka buat sendiri. Satu kepuasan bagi aku. Self satisfaction. Dan lagi satu, aku rasa added value pada diri sendiri. Sebab aku dah reti buat 1 lagi benda. Hehe… Skill baru lah ni kiranya. ^_^

Anyway, kedai online ni aku letakkan dalam menu di blog ini. Aku jual genie bra, slimming suit dan arm shapper (bengkung lengan). Simple je kedai ni. Nak setup pun tak susah memandangkan aku pernah set up kedai e-commerce juga sebelum ni di laman web 1nita dengan di guide oleh Noorizam Shah (pakar ebay). Cuma aku kurang berminat dengan kedai online aku yang kat laman web 1nita tu. Tapi ada juga lah sales datang dari laman web tu.

genie bra slimming suit bengkung lengan arm shapper SET UP KEDAI ONLINE E COMMERCE PERCUMA

Genie Bra, Slimming Suit dan Arm Shapper

Tak lama pun masa yang diambil untuk set up kedai online ni. Sebab memang simple cara set up e-commerce online store di ecwid ni. Buat malam tadi, memandangkan mata dah mengantuk time tu, so pergerakan pun slow sikit. Kalau tak malam tadi lagi dah siap kedai online ni. Total adalah dalam 6 jam untuk siapkannya.

Meh datang kedai online aku ni. Cuci mata pun boleh. Klik je link di bawah ini :

Genie Bra Original Murah

4 comments

CARA MEMOHON JAWATAN JURURAWAT U29 MELALUI SPA

jawatan kosong jururawat gred U29 Panduan Permohonan Jururawat Temuduga Resume CARA MEMOHON JAWATAN JURURAWAT U29 MELALUI SPA

Ramai yang nak jadi jururawat. Walaupun aku bukan jururawat, tapi nak share juga info yang aku dapat melalui carian di google mengenai cara mohon kerja jururawat gred U29. Sekarang ni, SPA sedang mencari calon untuk mengisi 2,750 jawatan kosong jururawat gred U29 untuk KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia).

Sebelum mohon jawatan jururawat U29 ni, meh tengok dulu kelulusan yang diperlukan dan syarat yang dikehendaki.

 

Syarat Lantikan Jururawat Gred U29

  • Memiliki Diploma Kejururawatan daripada Kolej Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia, Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia; dan
  • Telah berdaftar dengan Lembaga Jururawat Malaysia.
  • Lulus Bahasa Malaysia (termasuk lulus Ujian Lisan) di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

 

Cara Mohon Kerja Jururawat U29 di SPA

Jika anda memenuhi semua syarat, boleh lah mula memohon jawatan jururawat di laman web SPA ini >> Laman Web SPA <<. Cepat-cepat isi borang sebelum 13 Oktober 2013 ini.

 

Saya dah cuba apply jawatan jururawat ni , tapi tak berjaya!

Sepanjang pemerhatian aku, ramai juga yang dah cuba apply, tapi permohonan tak berjaya. Ada juga bila dah mohon, tapi permohonan tak melepasi syarat. Macam-macam lah kan. Aku terjumpa e-buku Panduan Lengkap Kerjaya Jururawat ni. Dalam panduan ini mengandungi cara permohonan untuk lepasan SPM dan juga untuk lepasan Diploma.

e-buku panduan ini menerangkan secara terperinci :

  • Bagaimana Membuat Permohonan Untuk Lepasan SPM dan Diploma ?
  • Apakah Langkah Terbaik Untuk Mengisi Borang Permohonan?
  • Tujuan Utama Memohon, Pelan Tindakan Dan Banyak Lagi.
  • Maklumat Am Untuk Anda Mengenai Permohonan Kerjaya.
  • Panduan ‘Step-By-Step’ Bagaimana Mengisi Borang ONLINE.
  • Maklumat Permohonan Sebenar Untuk Kemasukan Terkini!
  • Dan Banyak Lagi Maklumat Sulit Yang Tidak Boleh Di Nyatakan Di Sini.

e buku panduan kerjaya jururawat cara mohon jawatan jururawat CARA MEMOHON JAWATAN JURURAWAT U29 MELALUI SPA

Kesemua e-buku ini berharga RM 40 sahaja. Dengan pelaburan RM 40 ini sahaja, disamping dapat panduan lengkap untuk berjaya memohon jawatan Jururawat, anda juga dapat kesemua yang disenaraikan di bawah ini :

1. Panduan Asas Kerjaya Jururawat

  • Sejarah Sebenar Kerjaya Sebagai Seorang Jururawat.
  • Tugas Dan Tanggungjawab Sebagai Seorang Jururawat.
  • Keistimewaan dan Kelebihan Menjadi Jururawat Kerajaan.
  • Mentaliti Yang Diperlukan Sebagai Seorang Jururawat.
  • Pengakuan Penulis Sendiri Mengenai Bidang Jururawat.

 

2. Panduan Lengkap Temuduga

  • Persediaan Sebelum, Semasa dan Selepas Di Temuduga.
  • Teknik Sebenar ‘Mengambil Hati’ Si Penemuduga.
  • Himpunan Doa-Doa Yang Berkaitan Supaya Anda Lebih Yakin!
  • Beberapa Cara Penting Untuk Mendapat Restu Ibu Bapa.
  • Cara Menjawab Soalan Temuduga Dengan Berhemah.
  • Penampilan Yang Perlu Untuk Anda Menghadiri Temuduga.
  • Dan Banyak Lagi Maklumat Sulit Yang Tidak Boleh Di Nyatakan Di Sini.

 

3. Panduan Penulisan Resume

  • Pengenalan Apa Itu RESUME Kerjaya.
  • Persiapan Terbaik Untuk Mula Menulis RESUME.
  • Persediaan Yang Perlu Ada Sebelum Menulis RESUME.
  • Panduan Menulis RESUME Yang Berkualiti
  • Himpunan Contoh-Contoh RESUME Yang Berjaya.
  • Dan Banyak Lagi Maklumat Sulit Yang Tidak Boleh Di Nyatakan Di Sini.

 

4. Soalan Lazim Temuduga Jururawat

  • Himpunan SOALAN-SOALAN temuduga yang lengkap
  • Dirujuk sendiri dari Para Penemuduga.
  • Skema Jawapan yang tepat dan padat untuk menjawab temuduga.

 

Oh, ada lagi!.  Sekiranya anda membuat pembelian, anda akan mendapat BONUS:

 “Cara Memohon Jururawat Di Hospital Swasta Dengan Mudah!”

bonus mega cara memohon jururawat di hospital swasta dengan mudah CARA MEMOHON JAWATAN JURURAWAT U29 MELALUI SPA

Banyak yang anda akan dapat dengan RM 40 sahaja. Saya kira, ianya satu pelaburan yang berbaloi-baloi untuk anda mendapatkan kerjaya idaman anda. Ramai yang kecewa apabila permohonan tidak dilayan, permohonan tidak menepati syarat. Kalau anda tahu apa rahsianya untuk anda mendapatkan kerjaya idaman anda ini, anda pasti rasa gembira. Tak perlu gusar lagi. Kerana panduan lengkap telah terpampang di depan mata anda. Hanya sahaja anda mahu mendapatkannya atau pun tidak, anda yang menentukannya.

Boleh percaya ke E-Buku Panduan Kerjaya Jururawat ni?

Dalam masa 2 bulan selepas anda membeli dan membaca “E-Buku Panduan Kerjaya Jururawat” ini dan anda rasa anda mahu wang anda semula disebabkan tiada satu pun rahsia yang dikongsikan ini berkesan, maka anda hanya perlu hubungi kami dan kami akan pulangkan kesemua wang pelaburan anda tanpa banyak soal.

Ya, Tanpa Banyak Soal.. Inilah Jaminan Kami!

Jika anda ingin mendapatkan Rujukan Lengkap Kerjaya Jururawat ini, klik link di bawah ini :

Kerjaya Jururawat Adalah Kerjaya Idaman Saya. Saya mahukan Panduan Lengkap Jururawat ini!

 

Beritahu maklumat ini dengan rakan-rakan anda yang lain di FB dengan menekan butang LIKE di bawah. Sharing is caring icon smile CARA MEMOHON JAWATAN JURURAWAT U29 MELALUI SPA

1 comment

2750 JAWATAN KOSONG JURURAWAT GRED U29 SPA 2013

jawatan kosong jururawat gred U29 Panduan Permohonan Jururawat Temuduga Resume

Maklumat terkini yang diterima, SPA akan melaksanakan urusan pengisian 2,750 kekosongan untuk jawatan jururawat gred U29 bagi Kementerian Kesihatan Malaysia.

Permohonan WAJIB dilakukan melalui borang di laman web SPA sebelum 13 Oktober 2013. Banyak kekosongan ni, rasanya kali ini jawatan ini untuk anda. Isi borang di laman web SPA dan buat persediaan dengan rujukan khusus rahsia sebenar bagaimana anda boleh mula bekerja sebagai JURURAWAT dengan mudah tanpa menggunakan kabel ini :

Panduan Lengkap Kerjaya Jururawat

jawatan kosong jururawat gred U29 Panduan Permohonan Jururawat Temuduga Resume 2750 JAWATAN KOSONG JURURAWAT GRED U29 SPA 2013

Bagi calon yang berkelayakan dan terpilih untuk menghadiri temuduga Jururawat U29, mendapatkan Panduan Temuduga Jururawat U29 Kementerian Kesihatan Malaysia ini merupakan salah satu titik penting dalam menentukan kejayaan dalam temuduga tersebut.

Panduan penting temuduga jururawat U29 2013 ini dibahagikan kepada 6 modul, di mana anda boleh mendapatkan maklumat terkini mengenai kerjaya jururawat.

 6 Modul Panduan Kerjaya Jururawat

 

Modul 1 – Panduan Asas Kerjaya Jururawat

Modul 2 – Permohonan Bagi Lepasan SPM

Modul 3 – Permohonan Bagi Lepasan Diploma

Modul 4 – Panduan Lengkap Temuduga Jururawat

Modul 5 – Panduan Penulisan Resume (Maklumat lengkap menulis resume yang akan menarik hati penemuduga untuk memilih anda)

Modul 6 – Soalan Lazim Temuduga Jururawat

 

Persoalan :

  • Apakah kerjaya JURURAWAT ini sebenarnya, anda kurang faham?
  • Bagaimana anda hendak mula menjadi seorang JURURAWAT ini?
  • Anda tiada idea, apa yang boleh anda buat persediaan sekarang?
  • Bagaimana untuk anda ketahui kerjaya ini amat menyeronokkan?
  • Bagaimana untuk menarik penemuduga untuk memilih anda untuk layak?
  • Bolehkah anda bersaing dengan orang ramai lain yang turut memohon?
  • Anda bukan lulusan kerajaan, boleh ke anda memohon JURURAWAT ini?

Jika persoalan-persoalan di atas bermain di benak fikiran anda, tak perlulah anda pening kepala memikirkannya. Dapatkan sahaja Panduan Lengkap Kerjaya Jururawat ini dengan hanya klik link di bawah ini :

Saya mahu Panduan Lengkap Kerjaya Jururawat ini

Cara Mohon Jururawat Di SPA

Beritahu maklumat ini dengan rakan-rakan anda yang lain di FB dengan menekan butang LIKE di bawah. Sharing is caring icon smile 2750 JAWATAN KOSONG JURURAWAT GRED U29 SPA 2013

3 comments

RAHSIA MADUA ACACIA

rahsia madu acacia

Hari ni aku nak bongkarkan rahsia madu Acacia. Selalu dengar madu tualang atau madu-madu lain. Tapi ni kali pertama jugalah sebenarnya aku dengar nama Madu Acacia. icon wink RAHSIA MADUA ACACIA

 Apakah Itu Madu Acacia Mangium

Madu Acacia berkualiti tinggi terhasil dari kombinasi pokok Acacia Mangium dan lebah Apis Mellifera yang mengutip madunya.

Pokok Acacia Mangium

Pokok Acacia Mangium RAHSIA MADUA ACACIA

Pokok Acacia Mangium merupakan pokok yang berasal dari Australia dan dibawa masuk ke Malaysia untuk tujuan penghasilan kayu dan pulpa yang digunakan untuk menghasilkan kertas.

Pokok Acacia ini mula ditanam di Malaysia pada era 1960-an di kebanyakan tempat di Sabah dan beberapa kawasan di Semenanjung Malaysia untuk industri kertas di samping menjadi pokok hiasan. Kini, keluasan ladang pokok Acacia mencecah lebih kurang 50,000 hektar di Sabah dan 40,000 hektar di Semenanjung.

Selain dari permintaan kertas, pokok Acacia juga telah menjadi tumpuan kepada pengusaha penternakan lebah kerana pokok Acacia ini dapat menghasilkan madu yang bermutu tinggi yang setanding dengan madu sidr, manuka dan tualang. Penghasilan madu Acacia Mangium ini dihasilkan melalui “honey dew“ yang terdapat pada pokok Acacia ini.

Lebah Apis Mellifera

Lebah Apis Mellifera Madu Acacia RAHSIA MADUA ACACIA

Lebah Apis Mellifera merupakan lebah berasal dari Eropah. Perkataan Apis berasal dari Latin yang bermaksud Lebah dan Mellifera bermaksud Melli (Madu) dan Ferre (Pemburu) ‘Lebah Pemburu Madu’.

Lebah spesis bersaiz 10mm ke 20mm ini sememangnya terbukti unggul dan produktif dalam menghasilkan madu yang berkualiti dan berkeupayaan menghasilkan madu yang mempunyai kadar air (moisture) yang rendah iaitu sekitar 17-20%. Ia mudah membiak dan perkembangannya juga mudah diawasi.

Lebah jenis ini mampu terbang sejauh 3 kilometer radius mencari dan memburu sumber madu. Ia amat sesuai untuk skala komersial kerana setiap koloni superhive yg lebahnya berjumlah dari 30,000 ekor boleh menghasilkan 120kg madu setahun.

Madu Acacia Mangium

rahsia madu acacia RAHSIA MADUA ACACIA

Madu Acacia Mangium terhasil daripada kombinasi hebat Pokok Acacia Mangium dan Lebah Apis Mellifera. Madu Acacia Mangium berwarna hampir telus kepada kuning keemasan. Rasanya pula boleh digambarkan menyerupai rasa bunga atau vanila. Madu Acacia Mangium tidak mudah menghablur (Crystallize) kerana kepekatan fruktosanya yang tinggi.

Ini bermakna madu Acacia Mangium boleh kekal dalam bentuk cecair untuk tempoh masa yang panjang. Madu Acacia Mangium mengandungi asid fenolik, asid abscisic dan flavonoid. Terdapat tiga asid fenolik, p-hydroxybenzoic, asid ferullic dan t-cinnamic. Selain itu, terdapat lima flavonoid, pinobanksin, apigenin, pinocembrin, crysin dan acacetin. Profil asid fenolik madu Acacia juga termasuk p-coumaric, p-hydroxybenzoic, t-cinnamic dan asid vanillic.

Ciri-Ciri Madu Acacia Mangium

i. Madu Acacia sangat baik dan telah terbukti untuk rawatan penyakit hati, buah pinggang, dan sebagai sedatif untuk masalah saraf dan mental.
ii. Ia juga boleh digunakan sebagai pemanis tanpa mengubah rasa atau aroma makanan.
iii. Ia juga mempunyai ciri-ciri antiseptik yang ketara yang mana boleh diletakkan pada luka tanpa perlu dibasuh luka terlebih dahulu.

Kandungan Vitamin Madu Acacia

Berikut adalah antara vitamin yang terdapat dalam madu Acacia Mangium:- 

VITAMIN A
Menggalakkan pertumbuhan tulang, pertahanan terhadap penyakit, memperbaiki struktur kulit serta mengelakkan rabun. 

VITAMIN B
Menambah selera makan, pencernaan, menjaga tisu mata, dan membantu proses metabolisma. 

VITAMIN C
Membantu mempercepatkan penyembuhan luka, menjaga sistem imunisasi tubuh, menyerap zat besi, membentuk tulang dan gigi. 

VITAMIN D
Pertumbuhan normal, meningkatkan paras sitrat (garam asid sitrik) dalam darah dan menggalakkan penyerapan kalsium dalam usus, menjaga kesihatan tulang dan gigi.

VITAMIN E
Sangat penting untuk mempertahankan fungsi saraf dan otot, melindungi struktur membran daripada rosak, mengekalkan pertumbuhan normal, mengelakkan metabolisma, mengekalkan struktur paru-paru, hati, dan membran sel darah merah. Sebagai antioksida, vitamin ini bermanfaat sebagai mencegah penyakit jantung dan melambatkan penuaan. 

VITAMIN K
Baik untuk mereka yang baru menjalani pembedahan. Vitamin ini membantu membentuk struktur tubuh baru dan menyembuhkan jahitan.

Terdapat lebih daripada 172 vitamin dalam madu Acacia Mangium.

Barangsaiapa yang memiliki kesihatan memiliki harapan. Barangsiapa yang memiliki harapan memiliki segalanya “

Rahsia madua Acacia sudah tersingkap. Anda boleh mendapatkan madu Acacia yang mempunyai banyak khasiat ini dengan mengklik link ini :

Madu Acia

1 comment