DATIN ORCHID ABDULLAH MENINGGAL DUNIA

Datin Orchid Abdullah
datin orchid anugerah 300x193 DATIN ORCHID ABDULLAH MENINGGAL DUNIA

Datin Orchid Abdullah menerima Anugerah Seniman Veteran di Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2003 (ABP-BH 2003)

gambar datin ORCHID Abdullah 300x191 DATIN ORCHID ABDULLAH MENINGGAL DUNIA

Arwahyarham ketika sakit menghidap tumor

Sekitar pukul 12-1 tengah hari, hari ini, Datin Orchid Abdullah, penyanyi pujaan ramai era 60-an, yang popular dengan lagu Penawar Rindu telah menghembuskan nafas yang terakhir di wad ICU, Hospital Ampang, setelah bertahun-tahun menderita penyakit tumor yang dikenali sebagai paraganglioma.

Arwah akan dimandikan & disembahyangkan di masjid Taman TAR, Ampang & dikebumikan selepas waktu Asar ini.

Al-Fatihah kepada arwahyarham Datin Orchid Abdullah. Semoga rohnya dicucuri rahmat.

Kongsi entri ini dengan rakan-rakan anda di Facebook dengan menekan butang ‘share’ ini.

0 comments

REVIEW FILEM KONGSI

poster filem Kongsi lu langsi lu mati

 

 

 

SINOPSIS KONGSI

Filem Kongsi merupakan filem aksi komedi arahan Farid Kamil, memfokuskan pada siasatan ASP Shariff (Fizo Omar) terhadap satu kes pembunuhan bersiri ketua-ketua dan ahli-ahli yang berpengaruh 3 kumpulan kongsi gelap terbesar di Kuala Lumpur. Ketiga-tiga kumpulan kongsi gelap ini menuduh antara satu sama lain kerana mereka tidak tahu pembunuhan ini dilakukan oleh siapa. Setelah mengetahui pembunuhan ini dilakukan oleh seorang pembunuh upahan, Tumulak (Shaheizy Sam), mereka semua berusaha untuk menangkap Tumulak. Pembunuhan ini dirancang oleh Kimpedu (Bront Palare) yang mahu menguasai kawasan – kawasan hitam di Malaysia daripada kumpulan kongsi gelap Malaysia. Setelah identiti Tumulak dapat dikesan, Inspektor Shariff sebenarnya mengenali rapat pembunuh upahan itu. Apakah kaitan antara Inspektor Shariff dan Tumulak?. Berjayakah pihak polis menangkap Tumulak?.

 

poster filem Kongsi lu langsi lu mati 204x300 REVIEW FILEM KONGSI

 

PELAKON UTAMA KONGSI

Putri Mardiana, Shaheizy Sam, Azad Jasmin, Norliana Samsudin, Fizo Omar.

PANDANGAN SYAISYA TERHADAP FILEM KONGSI

Ni pandangan tulus ikhlas aku terhadap filem Kongsi ni. Semalam aku tengok kat panggung memang panjang betul barisan. Aku tahu, memang ramai yang menunggu Filem Kongsi ni keluar panggung. Aku juga mempunyai high expectation terhadap filem ini. Tapi kan, huhu…lepas dah tengok filem ni, agak kecewa jugalah, kerana tak seperti yang aku harapkan.

Ramai yang menyuarakan bahawa cerita ni tak best. Aku salah seorang darinya lah. Sorry ya, Farid Kamil. Aku tonton cerita ni dengan kawan aku, dan kawan aku pun mempunyai pendapat yang sama dengan aku.

Sepanjang aku tonton filem ni, sehingga ke akhir cerita, aku tak tahu apa motifnya si Kimpedu hantar Tumulak ke Malaysia dan bunuh orang. Kenapa pula dia nak bunuh geng-geng kongsi gelap tu?. Nak buat entri ni, cari sinopsis filem ni, baru aku tahu sebab kenapa Kimpedu berbuat sedemikian. Haish!. Ni kes jalan cerita tak jelas lah ni…Ermm..

Jom baca komen Farid Kamil kat Berita Harian mengenai isu ini:

Bagaimanapun, ditanya mengenai plot cerita yang bercelaru serta menimbulkan kekeliruan kepada penonton, Farid menjelaskan, penonton perlu memberi tumpuan pada awal cerita lagi supaya boleh memahami keseluruhan cerita yang cuba disampaikan.

Erk..Aku tak bagi tumpuan ke pada awal cerita ni?. Entahlah..tapi kawan aku pun sama juga tak tahu kenapa dia nak bunuh-bunuh orang. Terbaca kat youtube tadi pun, ada juga orang yang suarakan soal ni. Huhu..

Bagi aku cerita ni lebih kepada aksi lah, berbanding komedi. Bab-bab aksi dia memang best lah. Manakala bab melawak, pelawak yang lebih menonjol dalam cerita ni ialah Azad Jasmin. Haha..dia ni cakap je lebih dalam cerita ni, tapi habuk pun tadak. Jadi ketua gengster pula tu.

Komen Farid Kamil:

“Pada asalnya Kongsi ditulis sebagai filem aksi. Bagaimanapun saya olah kembali skripnya dijadikan komedi. Kebetulan waktu itu, Adnan Sempit mendapat sambutan menggalakkan. Jadi saya berasakan, Sam sesuai membawakan watak utamanya, Tumulak.

“Saya sengaja mengubah genre Kongsi daripada serius kepada komedi kerana jalan cerita asalnya ganas. Kalau genre itu diteruskan, filem ini hanya dapat ditonton oleh penonton 18 tahun ke atas,” jelas Farid selepas majlis pratonton filem itu.

Lakonan Shaheizy Sam pula dalam cerita ni memang mantap. Fizo pula, nampak lebih macho dalam filem ni. Ehehe…

gambar shaheizy sam 200x300 REVIEW FILEM KONGSI

Sepanjang cerita ni ditonton, aku lihat ada gambar yang bergoyang terutama ketika aksi pertarungan. Pening sikit aku tengok. Dush!.

Jom baca penjelasan Farid Kamil mengenai hal ini:

Farid menjelaskan dia tidak pernah puas dengan produk dihasilkan dan mengaku memang berlaku kesilapan teknikal pada kamera, apabila ditanya wakil media mengenai kualiti gambar filem itu yang kurang memuaskan.

“Ketika penggambaran memang berlaku sedikit gangguan teknikal pada kamera. Kesilapan pada fokus menyebabkan gambar yang diambil agak kabur, tetapi ada juga yang memang disengajakan kerana ia sebahagian daripada teknik fotografi,” katanya.

OK lah, Farid Kamil, moga success selalu. Bukan senang nak buat filem yang boleh puaskan hati semua orang, kan.

Untuk cerita ni, aku bagi 2 bintang je lah. Hik2..

Apapun lain padang lain belalang, lain orang lain pandangan. Dah tonton filem ni? Apa pandangan anda?. Jom share pendapat anda.

p/s: Apa maksud ‘langsi’ ek?. Ada sesiapa tahu?. >>> Maksud Langsi ialah kurang ajar. Terima kasih kepada pembaca blog ni, Noh dan Minami kerana memberitahu maksud langsi kepadaku di ruangan komen :D.

PENGUMUMAN: Peminat Perodua berpeluang memenangi RM10K melalui CONTEST INI.

Kongsi entri ini dengan rakan-rakan anda yang lain di Facebook dengan menekan butang ‘share’ ini.

9 comments

GAMBAR SHERA AIYOB & ZAHIRIL ADZIM BERTUNANG

pelamin shera aiyob masa bertunang

1 Mei lalu, Hero drama Juvana di TV3, Zahiril Adzim (Mohd Zahiril Adzim) telah pun bertunang dengan buah hatinya, Shera Aiyob (nama sebenarnya Nur Syahirah Aiyob), pengacara Wanita Hari Ini (WHI), TV3. Jom layan gambar majlis pertunangan mereka.

pelamin shera aiyob masa bertunang 300x200 GAMBAR SHERA AIYOB & ZAHIRIL ADZIM BERTUNANG

Cantik! Harmoni...

baju tunang shera aiyob 300x222 GAMBAR SHERA AIYOB & ZAHIRIL ADZIM BERTUNANG

shera aiyob 199x300 GAMBAR SHERA AIYOB & ZAHIRIL ADZIM BERTUNANG

shera aiyob bertunang 300x200 GAMBAR SHERA AIYOB & ZAHIRIL ADZIM BERTUNANG

gambar pertunangan shera aiyob zahirl adzim 300x200 GAMBAR SHERA AIYOB & ZAHIRIL ADZIM BERTUNANG

Zahiril Adzim dan Shera Aiyob

zahiril adzim tunang shera aiyob 300x199 GAMBAR SHERA AIYOB & ZAHIRIL ADZIM BERTUNANG

zahiril bertunang dengan shera aiyob 300x198 GAMBAR SHERA AIYOB & ZAHIRIL ADZIM BERTUNANG

Renungan kasih Zahiril Adzim

Sumber gambar: Ohbulan.

Kongsi entri ini dengan rakan-rakan anda di Facebook dengan menekan butang ‘share’ ini.

5 comments

AIMI JARR (PELAKON) MENINGGAL DUNIA

Aimi Jarr, pelakon

Aimi Jarr 200x300 AIMI JARR (PELAKON) MENINGGAL DUNIA

Terkejut aku tatkala terbaca berita ni di BeritaHarian Online. Pagi tadi, Aimi Jarr (pelakon veteran dan juga bekas wartawan hiburan)
meninggal dunia di rumahnya di Taman Melawati, Ampang.

Jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Klang Gate selepas Zohor, hari ini.

Innnalillah…Al-Fatihah untuk Arwahyarham Amir Jarr. Salam takziah untuk seisi ahli keluarganya.

Kongsi entri ini dengan rakan-rakan anda di Facebook dengan menekan butang ‘share’ ini.

1 comment

GAMBAR KAHWIN MAJLIS RESEPSI ZED ZAIDI-NELLY NATALIA

gambar pelamin zed zaidi-nelly natalia majlis resepsi

Berikut adalah gambar majlis resepsi Zed Zaidi dan Nelly Natalia yang telah diadakan di Dewan Perdana Felda, Jalan Mentakab, KL pada 7 Mei lalu.

gambar pelamin zed zaidi nelly natalia majlis resepsi 300x199 GAMBAR KAHWIN MAJLIS RESEPSI ZED ZAIDI NELLY NATALIA

 gambar baju pengantin nelly natalia 199x300 GAMBAR KAHWIN MAJLIS RESEPSI ZED ZAIDI NELLY NATALIA

nelly natalia cium zed zaidi 199x300 GAMBAR KAHWIN MAJLIS RESEPSI ZED ZAIDI NELLY NATALIA

isteri zed zaidi nelly natalia 300x199 GAMBAR KAHWIN MAJLIS RESEPSI ZED ZAIDI NELLY NATALIA

Hoyeah!

kek kahwin zed zaidi majlis resepsi 300x199 GAMBAR KAHWIN MAJLIS RESEPSI ZED ZAIDI NELLY NATALIA

Kek kahwin Zed Zaidi tujuh tingkat

zed zaidi nelly natalia potong kek perkahwinan 7 tingkat 199x300 GAMBAR KAHWIN MAJLIS RESEPSI ZED ZAIDI NELLY NATALIA

meja damai majlis resepsi zed zaidi 300x199 GAMBAR KAHWIN MAJLIS RESEPSI ZED ZAIDI NELLY NATALIA

Zed Zaidi dan Nelly

Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat untuk pasangan suami isteri yang romantis ini.

Sumber gambar dari Amphotogroup.

TAMBAH DUIT POKET DENGAN MENJAWAB SURVEY

Kongsi entri ini dengan rakan-rakan anda yang lain di Facebook dengan menekan butang ‘share’ ini.

1 comment

BUAT DUIT DENGAN JAWAB SURVEY

ipanelonline

ipanelonline 300x97 BUAT DUIT DENGAN JAWAB SURVEY

Mari-mari kawan semua kita berkenalan dengan iPanelonline.  Boleh dapat duit dengan hanya menjawab survey di iPanelonline ni. Tapi sebelum tu, jom kita berkenalan dengan iPanel.

Apa itu iPanel?

Ipanel telah ditubuh pada tahun 2004. Kami adalah sebuah syarikat kaji selidik yang profesional. Dalam masa yang singkat, melalui usaha kami, iPanel telah mempunyai ahli dari China, Hong Kong, Taiwan, Singapura, Indonesia, Thailand, Malaysia, Australia, New Zealand, Jepun, Korea, Philippines, Vietnam dan lain-lain.

Kiranya, iPanelonline ni dah lama lah wujud, sejak 2004 lagi. Mungkin aku terlambat tahu, tapi better late than never, lah kan. Bagi yang dah lama tahu dan dah lama join, tahniah! Tapi, bagi yang belum tahu atau baru ni tahu, takpe, tak menjadi masalah. Masih belum terlambat untuk join iPanelonline. Nak join, klik je SINI.

Cara daftar senang je.

1. Klik link NI.

2. Isi borang pendaftaran. Mudah je, dalam 5 minit dah boleh siap daftar.

3. Selepas lengkap mengisi borang permohonan dan hantar, anda akan menerima 1 emel jemputan dari iPanelonline (di emel yang anda gunakan untuk mendaftar). Anda dikehendaki mengaktifkan akaun anda melalui jemputan emel tersebut untuk melengkapkan proses pendaftaran anda.

4. Login semula ke iPanelonline, di Homepage iPanel, jawab 2 kaji selidik di bahagian ‘survey ahli‘.

klik survey ahli 300x137 BUAT DUIT DENGAN JAWAB SURVEY

klik survey ahli untuk memilih senarai survey yang ada

Klik je mana-mana tajuk survey yang menarik minat anda. Boleh rujuk gambar di bawah.

cara jawab survey di iPanelonline 300x180 BUAT DUIT DENGAN JAWAB SURVEY

Klik je mana-mana tajuk survey yang anda minat untuk jawab

Senang je kan. Setiap kaji selidik yang anda jawab, anda akan mendapat mata ganjaran. Kumpul banyak-banyak mata ganjaran ni, dah banyak, boleh lah tebus dengan wang tunai.

Cara nak tambah points

So, jawablah semua survey yang ada di ruangan ‘survey ahli’ tu kalau nak dapat mata yang banyak dengan cepat. Tajuk survey yang berwarna merah je yang dapat mata ganjaran, ya.

Anda juga akan menerima tawaran survey dari iPanel untuk anda jawab ni bahagian ‘survey saya‘. Jawab survey yang ni, lagi besar mata ganjarannya, contohnya 650 points (RM6.50) dan sebagainya.

So, apa tunggu lagi. Jom join iPanelonline dan dapatkan bayaran untuk survey yang anda jawab. Senang-senang je survey dia. Ada yang hanya mengandungi 5 soalan je, 1 minit je pun boleh siap jawab survey tu.

p/s: Free je daftar ni. Tak kena bayar pun. Sebaliknya, iPanel yang akan bayar kita melalui Paypal. Kan best tu icon biggrin BUAT DUIT DENGAN JAWAB SURVEY

p/s: Kalau takde akaun paypal pun takpe. Daftar je dulu. Nanti bila dah cukup point untuk cash out, boleh daftar akaun paypal. Asalkan anda warganegara Malaysia dan berumur 14 tahun ke atas, boleh je daftar iPanelonline ni.

Pesanan: Selepas mandaftar, jangan lupa untuk menjawab 2 survey dari mana-mana tajuk survey di ‘survey ahli‘. Ini penting bagi menunjukkan anda adalah ahli yang aktif, selain daripada peluang untuk anda tambah mata dengan lebih cepat.

BUAT DUIT DENGAN CHURP CHURP PUN BOLEH JUGA.

PEMINAT PERODUA BOLEH DAPAT RM10RIBU KALAU MENANG CONTEST NI!

Kongsi peluang keemasan ini dengan rakan-rakan anda yang lain di Facebook dengan menekan butang ‘share’ ini.

35 comments