KEPUTUSAN CONTEST TEKA UMUR SI COMEL

ucapan sumayyah

Alhamdulillah, setelah seharian menjalani hari yang penuh dengan kesibukan, malam ini aku berjaya juga online. Walaupun ini merupakan percubaan tah ke berapa kali untuk online disebabkan gangguan internet. Huhu..aku kepenatan ni, sebenarnya, tapi sebab dah janji punya pasal, nak umumkan pemenang hari ni, maka aku kotakan janjiku.

Walaupun sebelum ni aku ada menyatakan akan menggunakan khidmat random.org untuk memilih pemenang utama, tetapi disebabkan gangguan internet yang slow tahap siput ni, aku tak dapat nak load random.org. So, aku terpaksa menggunakan alternatif lain, iaitu menggunakan benda lain yang memberikan perkhidmatan yang serupa dengan random.org. Yang berjaya load ialah psychicscience.org, so yang ni lah yang aku gunakan.

Untuk mengetahui berapakah nombor anda, sila rujuk kepada entri sebelum ini: CONTEST TEKA UMUR SI COMEL: SIAPAKAH PEMENANGNYA?

 

Generate 1 random integers between 1 and 12:

pilih 1 KEPUTUSAN CONTEST TEKA UMUR SI COMEL

Dan pemenangnya ialah:

pemenang utama contest teka umur si comel KEPUTUSAN CONTEST TEKA UMUR SI COMEL

Pemenangnya ialah No. 8.

Kepada pemilik no.8, sila emailkan hadiah yang anda prefer (RM10 cash atau top up) ke admin@syaisya.com. Kalau nak cash, sila berikan nombor akaun dan nama penuh. Kalau nak topup, sila berikan nombor telefon.

TAHNIAH! Kepada pemenang utama.

Kepada kesemua 11 peneka yang berjaya meneka dengan tepat, hadiah untuk anda ialah BLOG REVIEW. Memandangkan ada dikalangan pemenang yang menggunakan blog yang direka khas untuk contest untuk menyertai contest ini, maka aku akan review blog utama korang. Sila berikan URL utama blog korang eh (untuk yang gunakan blog contest je). Kalau yang memang dah gunakan blog utama, tak perlu bagi URL lagi.

Anak saudara aku  ni nak bagi ucapan sikit:

ucapan sumayyah KEPUTUSAN CONTEST TEKA UMUR SI COMEL

p/s: Ucapan anak sedara aku tu, ucapan aku lah sebenarnya. Dia baby lagi, manalah tahu berucap, kan. icon biggrin KEPUTUSAN CONTEST TEKA UMUR SI COMEL

5 comments

CONTEST TEKA UMUR SI COMEL: SIAPAKAH PEMENANGNYA?

jawapan contest teka umur si comel

Alhamdulillah, akhirnya aku berkesempatan online dan mengupdate pemenang untuk Contest Teka Umur Si Comel. Macam-macam tekaan diberikan.

Umur paling kecil diteka ialah 3 bulan, manakala umur paling besar yang diteka ialah 3 tahun setengah. Oh mak ai! 3 tahun setengah? Klu yang diberikan ialah bawah setahun, berat 6 kg, jadi berapakah umur Si Comel Sumayyah ni ketika gambar dirakamkan?.

OK, Aku kasi chan Sumayyah bagitau jawapannya. Check it out!.

jawapan contest teka umur si comel CONTEST TEKA UMUR SI COMEL: SIAPAKAH PEMENANGNYA?

Haa! Tu lah jawapannya. 6 bulan.  Berikut adalah 12 orang peserta yang dapat meneka dengan tepat. Mungkin sebab klu yang aku berikan menyebabkan ramai yang dapat meneka dengan tepat.

1. http://shafikascontestsblog.blogspot.com/2011/03/contest-teka-umur-sumayyah-oleh.html

2. http://blogforcontest.blogspot.com/2011/04/contest-teka-umur-si-comel.html

3. http://aanie.blogspot.com/2011/04/contest-teka-umur-si-comel.html

4. http://syu90contest.blogspot.com/2011/04/contest-teka-umur-si-comel.html

5.  http://sayangkuzie.blogspot.com/2011/04/contest-teka-umur-si-comel.html

6. http://fyrzal.blogspot.com/2011/04/contest-teka-umur-si-comel.html

7. http://samtinkp0rnatink.blogspot.com/2011/04/contest-teka-umur-si-comel.html

8. http://laylaluckystars.blogspot.com/2011/04/contest-teka-umur-si-comel.html

9. http://kesayanganmukerinduanku.blogspot.com/2011/04/contest-teka-umur-si-comel.html

10. http://penyupenyuhijau.blogspot.com/2011/04/contest-teka-umur-si-comel.html

11. http://giler-contest.blogspot.com/2011/04/contest-teka-umur-si-comel.html

12. http://d3y4n4.blogspot.com/2011/04/contest-teka-umur-si-comel.html

Tapi kan, seperti yang dijanjikan, hadiah utamanya ada 1 je iaitu RM10 cash atau topup (bergantung pada pemenang nak cash or top up). Jadi, seorang sahaja pemenang utama akan dipilih menggunakan random.org. 11 lagi peneka yang lain akan dapat juga hadiah. Hadiah saguhati ni masih lagi dalam pertimbangan.

InsyaAllah, esok, aku umumkan pemenang. Kasi suspens sikit, sambil aku fikirkan hadiah saguhati tu. icon biggrin CONTEST TEKA UMUR SI COMEL: SIAPAKAH PEMENANGNYA? Harap bersabar ya…

4 comments

CONTEST TEKA UMUR SI COMEL DAH TAMAT

jumlah peserta

Contest Teka Umur Si Comel dah berlangsung selama 1 bulan setengah dan tarikh tamatnya ialah 30 April yang lalu. Dengan ini, aku merasmikan penutupan Contest Teka Umur Si Comel. Jom kita tengok apa komen Sumayyah mengenai contest ini.

jumlah peserta CONTEST TEKA UMUR SI COMEL DAH TAMAT

Hehe..bukan sahaja Sumayyah suka. Malah aku pun suka. Bagi aku, contest ini kira mendapat sambutan jugalah. Alhamdulillah, aku pun tak sangka akan dapat sehingga 64 penyertaan.

Terima kasih yang tak terhingga kepada semua peserta contest ni. Ramai juga yang dapat meneka dengan tepat. Aku sedang memikirkan cara untuk memberikan hadiah kepada semua yang dapat meneka dengan tepat. Tapi, pemenang utama tetap seorang je.

Kepada semua peserta, aku minta maaf sebab lambat update mengenai keputusan contest ni. Bandwith Broadband aku dah over limit lah. So, dashborad blog aku ni pun tak boleh nak dibuka. Jadi, memang susah sikit aku nak update blog. Terpaksa cari kawasan yang ada WiFi. 

Lately ni pun aku agak sibuk dengan urusan perpindahan rumah. Jadi pelarian sekejap ni. Maklumlah, dari bekerja dah jadi student balik ni.  Hehe.. icon biggrin CONTEST TEKA UMUR SI COMEL DAH TAMAT InsyaAllah, paling lewat pun aku akan umumkan pemenangnya Ahad ni. Aku cuba untuk umumkan pemenang dalam minggu ni juga. Minta maaf ya, kerana membuatkan para peserta semua tertunggu-tunggu keputusannya. Peace ^_^. 

0 comments

OSAMA BIN LADEN MENINGGAL DUNIA

berita kematian Osama Bin Laden
berita kematian osama bin laden OSAMA BIN LADEN MENINGGAL DUNIA

berita kematian Osama Bin Laden

 

Hari ni, sejak dari pagi, aku sibuk rewang di rumah jiran sempena majlis perkahwinan anaknya. Tamat majlis, aku pun surf internet. Sebaik sahaja homepage (yahoo) terpapar, terkejut aku melihat berita kematian Osama Bin Laden. Hah? Osama meninggal? Betul ke ni?.

Cek di Bernama, memang ada berita yang mengatakan Osama Bin Laden yang hidup dalam persembunyian terbunuh dalam satu operasi ketenteraan khas Amerika Syarikat di sebuah rumah di Abbotabad, berdekatan Islamad. Difahamkan, Osama ditembak di kepala.

riaksi american terhadap kematian osama bin laden OSAMA BIN LADEN MENINGGAL DUNIA

Reaksi American terhadap kematian Osama Bin Laden

p/s: Amboi! sukanya mereka!.

Nota kaki kecil: Persoalannya, memang betul ke Osama Bin Laden dah meninggal?. Sejauh mana kebenarannyaa, Wallahualam.

Kongsi entri ini dengan rakan-rakan anda di Facebook dengan menekan butang ‘share’ ini.

0 comments

KAJI STATISTIK BLOG DENGAN STATCOUNTER

cara kaji statistik blog

statcounter KAJI STATISTIK BLOG DENGAN STATCOUNTER

Sejak awal aku berblog hampir setahun setengah yang lalu, aku dah mula berkenalan dengan Statcounter, yang memberikan banyak informasi mengenai statistik blog. Walaupun ada banyak lagi jenis website yang menawarkan perkhidmatan yang sama, seperti Google Analytic, Histat dan sebagainya, tetapi setakat ni, aku sangat suka dan berpuas hati dengan Statcounter.

Kenapa aku suka statcounter? Kerana dia memberikan maklumat yang lengkap, dan banyak maklumat mengenai aktiviti yang dilakukan oleh pengunjung blog ni dapat aku pantau. Sejak awal berkecimpung dalam dunia blog, aku juga blur, tak tahu apa yang patut dilakukan terhadap blog.

what statcounter can offer you KAJI STATISTIK BLOG DENGAN STATCOUNTER

Antara maklumat blog yang boleh diperolehi melalui Statcounter

Menulis blog tanpa pembaca membuatkan aku rasa seperti syok sendiri. Jadi, melalui Statcounter, aku dapat mendalami minat para pembaca blog aku. Melalui ‘Keyword Analysis’ dan ‘Visitor Path’ yang terdapat pada Statcounter, aku dapat mengetahui ‘keyword’ yang paling tinggi permintaannya untuk blog aku. Aku suka mengkaji visitor path, kerana dari sini, aku boleh tahu sama ada 1 visitor tu, lepas baca 1 topik yang mereka baca, adakah mereka akan klik pada entri-entri lain di blog ini, atau mereka angkat kaki terus.

Sejak aku bertukar ke self-hosting, aku dah lama tak mengkaji statistik blog di statcounter ni, memandangkan aku tak pasang code statcounter pada blog baru. Baru je pagi tadi aku pasang semula statcounter di blog ini dengan menggunakan plugin yang ada. Aku rasa seperti kehilangan dan hilang arah tuju pula tanpa statcounter ni. Yelah kan, selama ni memang aku gunakan statcounter untuk skodeng aktiviti visitor blog ni.

Dah lama tak buka statcounter, rupa-rupanya statcounter dah perkenalkan ciri-ciri baru yang amat menarik minat aku. Kini, statcounter ada tunjukkan pada kita, kedudukan blog kita dalam carian Google untuk sesuatu keyword yang dicari oleh visitor.

google+page+rank KAJI STATISTIK BLOG DENGAN STATCOUNTER
Tapi, kalau aku kesuntukan masa untuk memantau aktiviti visitor blog, cukuplah sekadar tengok statistik blog di Nuffnang.
Nota kaki kecil: Baru balik dari rewang kerja kahwin di rumah jiran. Hik2. Sekarang karaoke masih lagi berkumandang di hadapan rumah.
0 comments

PERSIDANGAN BLOGGER SEDUNIA DI KUALA LUMPUR BERSAMA TUN MAHATHIR

tun dr mahathir mohamad

tun dr mahathir mohamad PERSIDANGAN BLOGGER SEDUNIA DI KUALA LUMPUR BERSAMA TUN MAHATHIR

Satu persidangan blogger sedunia (World Blogger and Social Media Summit 2011) akan diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur selama 2 hari mulai 15 Jun. Ucaptama akan disampaikan oleh bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad yang juga merupakan seorang penulis blog. Perhimpunan ini merupakan perhimpunan blogger kali kedua diadakan di Malaysia selepas Asian Bloggers and Social Media Conference 2010 tahun lalu.

Persidangan kali ini akan menghimpunkan penulis blog dan pengguna laman sosial dari seluruh dunia untuk membincangkan perihal internet dan blog perkara yang perlu diambil perhatian sebelum menulis blog untuk mengelakkan berlaku kontroversi, selaras dengan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa penulis blog adalah bebas menyuarakan pandangan masing-masing tetapi perlu ada garisan yang mengawal kebebasan itu supaya ia tidak melampaui batas.

“Kita juga akan membantu penulis blog muda mengenal pasti apa yang penting dalam memajukan blog dan menyampaikan idea-idea mereka melalui laman sosial seperti Facebook dan Twitter. Kita sudah menerima banyak permohonan dari pelbagai negara untuk menyertai perhimpunan kali ini dan kita menjangkakan penulis blog dari hampir seluruh dunia akan hadir” – Shahrul Hameed Dawood (Ketua Pegawai Eksekutif My Events).

Penceramah undangan:

Ketua Pergerakan Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia, Datuk Seri Tony Fernandes

Sumber asal: BERNAMA

p/s: Macam best je persidangan ni. Dahlah blogger seantero dunia turut hadir, boleh timba banyak ilmu pula tu daripada event ni. Best betul kalau boleh belajar secara langsung dengan otai-otai blogger sedunia.

0 comments