BUKAN TAK INGAT, TETAPI BUAT-BUAT LUPA

KUCING CUTE

KUCING CUTE BUKAN TAK INGAT, TETAPI BUAT BUAT LUPA

Lama betul aku tak update blog ni. Hampir seminggu dah. Bukan sebab aku tak ingat pada blog ni, tetapi aku terpaksa melupakan blog ni buat seketika. Aku perlu mengutamakan perkara yang lebih penting untuk masa hadapan aku.

Berblog pun untuk saja-saja je. Tapi sekali-sekala aku tetap perlu pantau trafik blog ni, sebab sekarang Exabytes sedang beriklan di blog ni. Mengikut perjanjian, at least aku perlu maintain kan separuh dari trafik blog yang aku declare semasa menerima tawaran pengiklanan mereka.

So far, Alhamdulillah, trafik lebih dari yang di declare, cuma setakat ni ada 2 hari yang trafik agak turun sikit, tapi masih melebihi separuh trafik yang diperlukan.

Berat juga tanggungjawab kalau ada ambil advertiser untuk beriklan dalam blog icon biggrin BUKAN TAK INGAT, TETAPI BUAT BUAT LUPA Tapi, so far, Alhamdulillah, blog ni berjalan lancar. InsyaAllah, ada kelapangan, aku akan update blog ni.

p/s: Ada banyak contest aku nak join yang due date nya hujung bulan ni. Tapi, tengoklah, kalau berkesempatan dapat lah aku join.  Mudah-mudahan, InsyaAllah, adalah rezeki aku tu. icon biggrin BUKAN TAK INGAT, TETAPI BUAT BUAT LUPA

2 comments

5 ENTRI BEST DI DENAIHATI.COM

denaihati.com

denaihati 5 ENTRI BEST DI DENAIHATI.COM

 

Hari ni birthday aku dan hari ni aku nak kongsikan 5 entri best di Denaihati.com (DH).

 

1. ADAKAH BLOGGER KENAL BLOG SENDIRI?

Dalam entri ini, DH memeriksa blognya menggunakan SEO Tools. Gambar di bawah menunjukkan hasil pemeriksaan terhadap blognya.

 

meta tag denai hati dot com 5 ENTRI BEST DI DENAIHATI.COM

Analisa blog Denaihati.com

 

Apa yang boleh disimpulkan dari gambar di atas, kalau result yang keluar berwarna hijau, maksudnya OK, dan blog kita tiada masalah dari aspek tu. Kalau dilihat dari gambar di atas, DH hanya memperolehi 1 je merah, iaitu page di DH mempunyai terlalu banyak URL iaitu 132. Ini boleh menyebabkan masalah di search engine tertentu. Jumlah url terbaik yang dicadangkan adalah kurang dari 100.

Gambar di bawah pula adalah hasil analisa blog aku (syaisya.com).

meta tag syaisya 5 ENTRI BEST DI DENAIHATI.COM

Analisa blog syaisya.com

 

Wow! Banyaknya merah untuk blog aku ni. Huhu…Aku juga mengalami masalah yang sama macam DH, iaitu mempunyai URL lebih dari 100. Selain dari tu, aku masih ada masalah kat Tittle dan juga Description. Tak tahu kenapa, sedangkan aku dah letak title dan description kat setting blog aku ni.

Kena banyak belajar lagi ni untuk memantapkan lagi blog. Nantilah, InsyaAllah, apabila kehidupan aku dah stabil nanti, baru aku betulkan blog ni. Sekarang ni banyak perkara penting yang perlu aku selesaikan. Berblog ni sekadar sampingan je. icon biggrin 5 ENTRI BEST DI DENAIHATI.COM

 

2. PANDUAN MENGURANGKAN JUMLAH URL DI BLOG

Entri ni pula menerangkan tentang cara mengatasi masalah terlebih URL ,di atas. Ada beberapa langkah yang perlu dilakukan untuk mengurangkan jumlah URL di blog agar blog kita tidak mempunyai masalah dengan search engine. Antaranya:

1. Kurangkan bilangan entri di main page.

2. Buang link yang tak penting.

3. Kurangkan katogeri.

4. Unlink kan comment count.

Ini hanya beberapa tips je. Nak tahu lebih lanjut, boleh baca entri di DH ni.

 

3. MASA PALING SESUAI LETAK IKLAN DI BLOG

Boleh dikatakan hampir semua blog ada letak iklan. Tak kiralah Nuffnang, Innity, Advertlet atau Google Adsense. Tapi, bilakah masa yang paling sesuai untuk letak iklan di blog?. Temui jawapannya di entri DH ini.

 

4. PERSAMAAN CIKGU SHIDA, BRIPTU NORMAN DAN BLOGGER

Fenomena Cikgu Shida muncul di Malaysia November tahun lepas (2010) apabila videonya Kalau Berpacaran di youtube menjadi sebutan. Time tu, aku tak ambil pot pun pasal Cikgu Shida ni. Semalam baru aku start layan video-video Cikgu Shida. Haha..memang kelakar ler =)) Kreatif betul, dia buat sorang-sorang pula tu semua video tu.

Jom layan, video Cikgu Shida, Kalau Berpacaran.

 

Ni pula video dari Briptu Norman, polis dari Indonesia.

 

Selepas aku layan video-video klip mereka berdua ni, pendapat peribadi aku, aku lebih terhibur dengan telatah Cikgu Shida Dari Parit.

Jadi, apa pula PERSAMAAN CIKGU SHIDA, BRIPTU NORMAN DAN BLOGGER?. Temui jawapannya di blog DH.

 

5. TIPS SEO DARI PEMENANG HIDUP SEORANG BLOGGER

 

seotrick 5 ENTRI BEST DI DENAIHATI.COM

Hari tu aku jalan-jalan di blog DH ni, memang tercari-cari tips dari pemenang pertama contest Hidup Seorang Blogger ni, tapi tak jumpa entrinya. Alhamdulillah, rezeki aku agaknya, hari ni nak siapkan entri ni, terjumpa pula entri ni. Haha..I like!.

Contest Hidup Seorang Blogger ni contest SEO khas untuk blogger-blogger yang mempunyai PR yang tinggi. Kalau anda memang masih teraba-raba mencari dan mendalami ilmu SEO, bacalah entri ni:   TIPS SEO DARI PEMENANG HIDUP SEORANG BLOGGER.

Aku sendiri pun dalam proses untuk mendalami ilmu SEO ni, terutama untuk Off Page SEO. Kali pertama aku cuba praktikkan ilmu SEO yang dipelajari ialah untuk join Contest Nak Kurus Ingat Joegrimjow. Alhamdulillah, aku berjaya menempatkan diri tempat ke-3 dalam 1st page Google untuk keyword Nak Kurus Ingat Joegrimjow. Dapatlah menang duit dari Joegrimjow tu.

Sebelum praktikkan ilmu SEO ni, sebenarnya blog aku berada di tangga ke -8 untuk contest ni. Memang berkesanlah, kalau kita betul-betul ikut tips-tips yang diajari oleh blogger-blogger yang terror bermain dengan SEO ni. icon biggrin 5 ENTRI BEST DI DENAIHATI.COM

Okey, sekian sahaja untuk entri 5 Entri Best di Denaihati.com ni. Sebenarnya banyak entri yang best, tapi aku terpaksa pilih 5 je. Hampir 3 jam juga aku ambil masa untuk siapkan entri ni. Fuuhhh…letih. Hehe… icon smile 5 ENTRI BEST DI DENAIHATI.COM

Sebenarnya, entri ini adalah salah satu entri bagi menambahkan peluang untuk aku memenangi contest yang sedang dianjurkan oleh ariffsah. Ariff nak bagi RM500. Tu yang aku rebut peluang ni. Manalah tahu kan, kotlah ada rezeki aku dalam contest ni. icon biggrin 5 ENTRI BEST DI DENAIHATI.COM

 

3 comments

LAGU TEMA HARI GURU YANG PALING BEST

Logo Hari Guru 2011
logo hari guru 2011 LAGU TEMA HARI GURU YANG PALING BEST

Logo Hari Guru 2011

16 Mei semakin menghampiri. Setiap 16 Mei, guru-guru akan diraikan. Selamat Hari Guru aku ucapkan kepada semua guru. Pernah terfikir tak kenapa Hari Guru jatuh pada tanggal 16 Mei?

Kenapa 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru?

Tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita.

Sejak itu, dokumen tersebut yang dikenali sebagai Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu.

 

TEMA HARI GURU DARI TAHUN 1972-2011

2011  Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara
2010/2009  Guru Pembina Negara Bangsa
2008  Guru Cemerlang Negara Terbilang
2007  Guru Penjana Modal Insan Gemilang
2006  Pendidikan Bestari Pemangkin Kegemilangan
2005  Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2004  Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2003  Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2002  Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2001  Memartabatkan Profesion Keguruan tanggungjawab Bersama
2000  Bersatu Memartabatkan Profesion Keguruan
1999  Guru Berkesan Pendidikan Cemerlang
1998  Guru Penyemai Tanggungjawab Bersama
1997  Guru Bestari Sekolah Bestari
1996  Guru Malaysia Teras Pendidikan Bertaraf Dunia
1995  Permuafakatan dan Perpaduan Menjayakan Wawasan
1994  Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan
1993  Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan
1992  Guru Cemerlang Teras Kejayaan Wawasan
1991  Ke Arah Pendidikan Cemerlang
1990  Pendidikan Bermutu Masyarakat Sejahtera
1989  Guru Pembina Budaya Ilmu
1989  Guru Pembina Budaya Ilmu
1988  Guru Pengasas Budaya Membaca
1987  Pendidikan Ke Arah Kesejahteraan Insan
1986  Pendidikan Teras Nasionalisme
1985  Guru dan Masyarakat Asas Kemajuan Pendidikan
1984  Kepimpinan Berteladan Kesempurnaan Pendidikan
1983  Kepimpinan Berteladan Teras Pendidikan
1982  Ke Arah Kecekapan Guru Dan Pendidikan Bermutu
1981  Pengorbanan Guru Kejayaan Rakyat
1980  Pendidikan Teras Perpaduan Negara
1979  Murid Sejahtera Negara Jaya
1978  Guru Pembentuk Generasi Akan Datang
1977  Dedikasi dan Disiplin Asas Kemajuan Pendidikan
1976  Pendidikan Moral Dalam Zaman Kemajuan Pendidikan
1975  Guru dan Pembangunan Negara
1974  Peranan Guru Dalam Zaman Sains dan Teknologi
1973  Kerjasama Ibu Bapa Untuk Kemajuan Pendidikan
1972  Peranan Guru Dalam Pembangunan Negara

 

LIRIK LAGU TEMA HARI GURU 2011

Berikut adalah lirik lagu tema Hari Guru 2011.

GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA
(Tempo = 120)

BERSATU KITA MENUJU PARADIGMA YANG BAHARU
SATU TEKAD DAN HARAPAN MENYAHUT CABARAN DUNIA
PENDIDIK BERKUALITI DEMI MENCAPAI VISI
DENGAN AZAM YANG MURNI MEMBENTUK AKHLAK TERPUJI

GURU MENDIDIK INSAN DENGAN SETULUS HATI
MEMBIMBING GENERASI MASA DEPAN
GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA
MENJAYAKAN HASRAT YANG MURNI SATU MALAYSIA

PENDIDIK BERINOVASI MENGHASILKAN KREATIVITI
BERSEDIA HADAPI CABARAN
ARUS TANPA SEMPADAN

PENDIDIK YANG BERKUALITI
MEMBENTUK AKHLAK TERPUJI
MENGIMBANGKAN ROHANI
JATI DIRI DAN JASMANI

GURU MENDIDIK INSAN DENGAN SETULUS HATI
MEMBIMBING GENERASI MASA DEPAN
GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA
MENJAYAKAN HASRAT YANG MURNI SATU MALAYSIA
SATU MALAYSIA… SATU MALAYSIA

 

Dulu-dulu, zaman aku jadi budak sekolah, aku suka sangat apabila cikgu-cikgu nyanyikan lagu Hari Guru, sebab time Hari Guru je lah boleh dengar cikgu-cikgu aku menyanyi. Arghh..rindu pula zaman sekolah dulu-dulu ni.

Sumber: http://www.adap.com.my/festival/infohg.html dan Jejaka Stylo

Kongsi entri ini dengan rakan-rakan anda yang lain di Facebook dengan menekan butang ‘share’ ini.

1 comment

PENCARIAN BLOG KEMAS, CANTIK & BERINFOMASI BY QISZANA

QISZANA

QISZANA 300x105 PENCARIAN BLOG KEMAS, CANTIK & BERINFOMASI BY QISZANA

 

Qiszana sedang mencari 10 blog terkemas, tercantik dan berinfomasi untuk bloglistnya.

Lalu aku pun nak mencalonkan blog aku ni untuk kategori Blog Berinfomasi.

Boleh kan, Cik Qiz.

 

Tarikh Tutup ::: 30 MAY 2011

0 comments

IKLAN PERCUMA UNTUK BLOG ANDA

kayif

kayif IKLAN PERCUMA UNTUK BLOG ANDA

 

Kenapa Kayif mesti pilih blog SyaIsya untuk diiklankan?

Sebab aku nak curi trafik blog Kayif ni. Trafik blog dia lagi masyuk dari trafik blog aku yang cap ayam serama ni. Nanti bila orang yang datang blog Kayif, klik kat banner iklan blog aku, dapatlah aku trafik free. Lepas tu, bolehlah orang-orang tu kenal blog syaisya.com ni.

Amacam Kayif, boleh diterima akal tak alasan aku ni?. Hehe icon biggrin IKLAN PERCUMA UNTUK BLOG ANDA

Korang yang baca entri ni kalau nak iklan free sebulan kat blog Kayif ni, klik lah SINI.

0 comments

CONTEST REVIEW BLOG FIX COMPUTER PROBLEMS

blog fix computer problems (Resized)

blog fix computer problems Resized 300x178 CONTEST REVIEW BLOG FIX COMPUTER PROBLEMS

 

Buat pertama kalinya aku terjah masuk ke Blog Fix Computer Problems (BFCP) ni sebab aku nak join contest review yang sedang dianjurkan di blog ini. Contest ini bertujuan untuk penulis meningkatkan kualiti blog ini.

Okey, sebelum aku berceloteh panjang mengenai blog ni, jom kita berkenalan dengan insan di sebalik tabir Blog Fix Computer Problems ni.

PENULIS BLOG

Tak kenal maka tak cinta. Kalau kita tak tahu siapa pemilik blog tu, kurang kemesraan lagi tu. Kalau kita tahu latar belakang penulis blog tu, rasa lebih dekat dengan penulisnya, dan menambah lagi kepercayaan pembaca terhadap apa yang ditulis dalam blog.  Jadi, siapakah penulis kepada Blog Fix Computer Problems ni?.

Penulis blog ini dikenali sebagai MJali atau lebih mesra dengan panggilan MJ. Jom intai apa kata penulis tentang dirinya:

Seorang yang berminat dengan blogging dan bidang ini masih baru bagi saya. Saya mula berblogging pada penghujung Bulan Februari 2011. Mempunyai sedikit kepakaran dan pengetahuan dalam bidang komputer dan juga berkerja dalam bidang komputer. Berumur 33 tahun, berasal dari kota bharu, kelantan. Baru mula berblogging kerana mahu berkongsi maklumat dan pengetahuan tentang komputer serta menerokai ilmu pengetahuan terutama dalam bidang IT. Mempunyai kemahiran  dalam repair and services computer IT. Bersama-sama isteri dan anak-anak, saya teruskan bidang ini, terima kasih atas sokongan mereka. Perkembangan selanjutnya boleh mengikuti saya dalam blog ini. Semoga anda sudi membantu saya dalam dunia yang baru bagi saya ini. Wassalam.

 

NAMA BLOG DAN IDENTITI BLOG

Dalam dunia blogging dan website, nama blog dan url memainkan peranan yang penting bagi menggambarkan identiti sesuatu blog. Salah satu ciri-ciri nama blog dan url yang baik ialah, nama blog dan url ada kaitan dengan isi kandungan blog.

Cuba baca nama blog Encik MJ ni. Nama blog ni pun dah terang-terang “Blog Fix Computer Problems“. Tanpa baca entri-entri yang terdapat dalam blog ni pun dah boleh tahu blog ni bercerita mengenai apa. Tak kan lah nama Blog Fix Computer Problems, cerita pasal beli ikan kat pasar pula kan. Mestilah ianya mengenai masalah-masalah yang sering melanda komputer dan cara menyelesaikannya.

ENTRI YANG ILMIAH DAN BERSIFAT MEMBANTU

Memang tak sia-sia menjelajahi Blog Fix Computer Problems ni. Banyak ilmu tentang komputer yang boleh aku pelajari. Aku mengaku, aku ni memang tak pandai pasal komputer ni. Aku tahu guna je. ON laptop, pastu tekan-tekan keyboard, klik-klik mouse. Haha…

Selak satu demi satu entri yang terdapat di blog ni, maka yang aku tak tahu, kini aku dah tahu. Di sini aku nak share tentang 1 entri yang terdapat dalam BFCP ni. Entri tentang masalah yang sering menghantui komputer-komputer tanpa kita sedari yang kita sedang mengalami masalah ini, iaitu Spyware. Apa itu Spyware?

Spyware ialah suatu bentuk program pengintai aktiviti internet online. Ia dicipta bagi tujuan untuk mencuri dan mengintai segala maklumat di dalam sistem computer atau laptop anda.

Spyware akan berusaha untuk mengintai dan mencuri data peribadi pengguna tanpa disedari. Sasaran utamanya adalah username dan password online banking, email, web, blog dan seangkatanya.

Itulah gerangannya ‘Spyware’ dan aktiviti yang dijalankan oleh pakcik Spyware ni. Macam mana nak tahu laptop/PC anda dijangkiti spyware atau tak?. Kalau dah dijangkiti, macam mana nak buang Spyware ni?. Bacalah entri APAKAH TANDA LAPTOP ATAU KOMPUTER DISERANG VIRUS dan BAGAIMANA CARA MEMBUANG SPYWARE.

 

CADANGAN UNTUK BFCP


iklan sticky Nuffnang.png 300x187 CONTEST REVIEW BLOG FIX COMPUTER PROBLEMS

Aku perasan kat blog BFCP ni ada pasang iklan melekat Nuffnang. Huhu..aku ni memang tak berapa gemar blog yang pasang iklan Nuffnang yang melekat-melekat ni. Bukannya apa, aku suka datang sesuatu blog tu, dan baca isi kandungannya. Kadang-kadang iklan sticky ni mengganggu pandangan aku.

Dalam kes blog BFCP ni, iklan tu tak menganggu entri, tapi dia menggangu aku nak baca senarai entri terbaru yang terletak di sidebar blog. Kira, masih diterima lagilah sebab tak terlalu menyukarkan pembacaan. Tapi ni skrin laptop aku besar, kalau kecil macam mana pula agaknya, ya, pemandangan yang terpapar?.

Okey lah, tu je lah kot review dari aku untuk BFCP ni. Overall, blog ni memang okey sangat. Lepas ni kalau laptop aku ni bermasalah, tahu dah aku nak terjah blog mana untuk cari jalan penyelesaiannya :D.

 


4 comments