UPDATE CONTEST DAN MENANG CONTEST

pemenang contest nak kurus ingat joegrimjow

Dah seminggu jugalah aku tak berkesempatan mengupdate blog ni. Isk..isk…macam-macam perkara berlaku. Jadi aku mengambil kesempatan yang ada ni untuk buat entri rojak. Tajuk kat atas tu pun dah jelas menunjukkan yang entri ini rojak.

Aku tak dapat update blog sebab:

1. Tak dapat nak surfing internet sebab internet terlalu slow, sehinggakan dashboard blog pon tak terdisplay. Internet ni slow bukan sebab line broadband, tapi sebab antivirus aku yang dah expired lesennya tu, sibuk scan laptop aku ni, tapi tak habis-habis scan. Too slow…walaupun aku dah biarkan dia semalaman pun, tak habis-habis juga scan. Hadoi!

2. Nenek aku baru je meninggal dunia Jumaat malam. Jadi, 3 hari berturut-turut ni, masa dihabiskan bersama keluarga. Memang tak berusik pun laptop ni. Al-Fatihah untuk arwahyarham nenek aku. Moga rohnya dicucuri rahmat.

Dah lama tak dapat buka dashboard ni, ada 35 komen pending. Komen-komen ni semua merupakan permalink peserta contest yang sedang berlangsung di blog ni iaitu Contest Teka Umur Si Comel. Internet aku masih lagi tergendala. InsyaAllah, jika dah habis scan nanti, bolehlah aku datang melawat kesemua blog peserta contest aku ni.

comment pending UPDATE CONTEST DAN MENANG CONTEST

Kebelakangan ni entri contest je yang memenuhi ruang udara blog ni. Hik2…Alhamdulillh, dapatlah juga menang 1 contest ni. Walaupun aku tak menang hadiah utama berupa RM130, iaitu untuk entri paling menarik, tapi, entri aku untuk contest ‘NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW’ ni berjaya menempatkan diri sebagai Top 5 di Google. Dapatlah juga RM20 dari joegrimjow.

pemenang contest nak kurus ingat joegrimjow UPDATE CONTEST DAN MENANG CONTEST

Tanggal 20 April lalu, buat kali pertamanya Alexa rank blog ni dah turun bawah1 juta, iaitu pada usia blog ni sebulan. Pada ketika itu angkanya 996 ribu. Tapi aku tak ambil screenshot. Alhamdulillah angkanya semakin menurun dan kini menjadi 923,555. Ketika blog ni lahir, kalau tak silap aku 2.6 juta alexa rank blog ni. Kira slow jugalah alexa rank aku ni turun. Hik2…Blog ni jarang berupdate, kan..so memang slow sikit lah turunnya tu.

alexa rank UPDATE CONTEST DAN MENANG CONTEST

Oklah, sampai di sini sahaja entri ni. Slow betul tenet aku ni. Hatoi! Kepada semua peserta contest, maaf  lah ya, aku lambat datang blog anda. Kalau permalink yang anda tinggalkan belum di approve lagi, maksudnya aku belum datang terjah. Yang komen dah approve, aku dah senaraikan semua nama peserta contest di page paling atas kat leaderboard tu.

1 comment

KEDUDUKAN TERKINI LIGA SUPER 2011 (19 APRIL)

Logo Liga Perdana

logo liga malaysia  KEDUDUKAN TERKINI LIGA SUPER 2011 (19 APRIL)

Berikut adalah keputusan terkini perlawanan Liga Super 2011 pada 19 April:

PBDKT T-Team vs Johor FC: 1-1

Perak vs Terengganu: 1-1

Pahang vs Negeri Sembilan: 1-1

Selangor vs Sabah: 1-0

Perlis vs Kelantan: 1-5

Felda United vs Kuala Lumpur: 2-1

 

Kedudukan carta terkini Liga Super 2011 (pada 19 April):

carta kedudukan terkini liga super 2011 KEDUDUKAN TERKINI LIGA SUPER 2011 (19 APRIL)Carta dari Sokernet

Kongsi entri ini dengan rakan-rakan anda di FB dengan menekan butang ‘share’ ni.

0 comments

NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

nak kurus ingat joegrimjow

Segmen Khas Buletin Utama: Nak Kurus Ingat ” target=”_blank”>Joegrimjow.

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%2525201 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

 nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%2525202 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%2525203 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

 nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%2525204 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

Kelantan:

nak kurus ingat joegrimjow 1 1 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

 

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%2525205 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

Suaminya, Sudin sering ‘buat pekak’ apabila isterinya membebel. Bagi Sudin, takpe kalau bermalas-malasan pun. Senang je kalau nak kurus.

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%2525206 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

Sudin berpegang pada prinsip ini: Nak kurus ingat joegrimjow.

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%2525207 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%2525208 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

Sheffield:

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%2525209 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%25252010 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW


Hanya seorang sahaja yang terlintas di fikiran Albert ketika itu untuk dia menjadi kurus, tapi tak nak susah payah panjat gunung, angkat berat segala bagai macam peserta rancangan The Biggest Loser tu. Albert hanya ingat joegrimjow sahaja .

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%25252011 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%25252012 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%25252013 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%25252014 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%25252015 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%25252016 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%25252017 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

 nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%25252018 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

 

 

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%25252020 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOW

Perhatian: Entri ini hanyalah rekaan semata-mata, tiada kena mengena dengan yang masih hidup mahupun yang telah tiada. Ia direka khas untuk contest Nak Kurus Ingat Joegrimjow anjuran Joegrimjow sendiri sempena hari lahirnya yang bakal menjelma. Selain itu, Joe juga ingin berkongsi pendapatan innitynya bersama rakan blogger.

nak%252520kurus%252520ingat%252520joegrimjow%25252021 NAK KURUS INGAT JOEGRIMJOWKongsi entri ini dengan rakan-rakan anda yang lain yang nak kurus dengan menekan butang share ini.

6 comments

EPISOD AKHIR GEMILANG

pelakon drama gemilang tv3

pelakon drama gemilang tv3 EPISOD AKHIR GEMILANG

Hari ni, drama bersiri Gemilang di tv3 sudah sampai ke penghujungnya. Ending cerita ini telah pun diketahui. Happy ending, of course lah kan. Hubungan Lah dan Asma telah pun direstui. Ruhana pula merasakan dirinya tidak layak untuk menerima cinta Umar. Kesemua calon SPM pelajar di Institut Gemilang mendapat keputusan yang cemerlang. Semua calon lulus (100%), dan 8 orang mendapat straight A.  

Jom baca sinopsis cerita Gemilang ni:

Sinopsis

1976 Sekolah swasta yang pertama di pedalaman yang diusahakan oleh seorang anak muda yang berwawasan. Matlamatnya mudah – untuk mengubah nasib anak-anak remaja yang gagal dalam pelajaran – tapi perjalanannya masih belum pasti.

Saifullah membuka Institut Gemilang supaya dia boleh memberi peluang kedua kepada pelajar-pelajarnya. Mereka yang gagal atau yang tidak dapat menduduki peperiksaan MCE dan HSC amat dialu-alukan di sekolahnya.

Dia tahu dia mampu untuk mengubah hidup pelajar-pelajarnya. Kalau bukan semua, sekurang-kurangnya sebahagian daripda mereka. Dia berjanji tidak akan berputus asa terhadap mereka asalkan mereka tidak berputus asa ke atas diri mereka sendiri.

Saifullah, Umar, Asma dan Ruhana adalah guru-guru yang pertama di sekolah itu di mana mereka akan bekerja sebaik mungkin untuk masa depan pelajar-pelajar mereka.

Konflik, permusuhan, cinta dan benci hadir antara cikgu-cikgu ini. Ruhana mahukan Lah, tapi Lah cintakan Asma dan Lah tak bertepuk sebelah tangan kerana Asma juga menyintainya walaupun telah bertunang dengan Halim, sepupunya sendiri. Ruhana melakukan macam-macam untuk memenangi hati Lah dan memisahkan Lah dan Asma, sehingga sanggup mempergunakan Umar (sahabat baik Lah) bagi mencapai matlamatnya.    

Cerita ini kadangkala lucu, kadangkala menyentuh hati tetapi sentiasa memberi inspirasi. ~ tv3

Barisan pelakon utama

pelakon utama drama gemilang EPISOD AKHIR GEMILANG

Shaz Jaszle: Saifullah (Lah)

Tiz Zaqyah: Asma

Kamal Adli: Umar

Tasha Shilla: Ruhana

p/s: Kadang-kala memang agak emosional sikit apabila tengok cerita ni, terutama sekali watak Ruhana tu. Ada je yang dibuatnya untuk memisahkan Asma dan Lah. Sebagai perempuan, kadang-kadang bengang juga kalau tengok perempuan dok terkejar-kejarkan lelaki..Hik2… 

Kongsi entri ini dengan rakan-rakan anda di Facebook dengan menekan butang ‘share’ ini.

0 comments

SPECIAL POST: PENGALAMAN BERSAMA AIR ASIA

kapal terbang air asia

air asia flight pic 1 SPECIAL POST: PENGALAMAN BERSAMA AIR ASIA

Now Everyone Can Fly”, itulah matlamat dan fokus syarikat penerbangan tambang murah, AirAsia yang kini sudah menawarkan penerbangan sehingga ke 20 buah negara, selain dari melakukan penerbangan domestik.

Kelebihan AirAsia

Pada pendapat saya, AirAsia telah pun diterima baik oleh orang ramai. Buktinya, barisan di kaunter AirAsia untuk load luggage memang panjang, jika nak dibandingkan dengan kaunter syarikat penerbangan lain.

kaunter air asia SPECIAL POST: PENGALAMAN BERSAMA AIR ASIA

Sudah semestinya kelebihan paling ketara yang dimiliki oleh AirAsia berbanding dengan pesaingnya ialah harga. Bagi memberi peluang kepada orang ramai untuk menaiki kapal terbang sejajar dengan matlamat syarikat, AirAsia menawarkan harga yang murah. Walaupun telah menawarkan harga yand sedia murah, AirAsia tetap mengadakan promosi dan menawarkan pakej-pakej yang menarik dari semasa ke semasa. Ini sudah semestinya menjadi faktor tarikan yang utama.

Pengalaman peribadi

payung air asia SPECIAL POST: PENGALAMAN BERSAMA AIR ASIA

Secara peribadinya, saya telah menggunakan khidmat AirAsia ke 3 destinasi, iaitu Beijing, Pulau Pinang dan Tawau. Penerbangan pertama ke Beijing, perjalanan dirasakan sungguh lama. Maklumlah, 6 jam perjalanan. Selepas 3 jam, duduk pun dah mula jadi serba tak kena. Seat AirAsia agak kecil, membuatkan saya dan para penumpang lain berasa sempit dan tidak selesa. Malah, saya terdengar orang sebelah menyebut perkataan ini “sempitlah”. Huhu..memang pun seat tu muat-muat untuk punggung ni je. Tak bebas nak bergerak-gerak. Duduk lama-lama, mahunya kebas punggung ni. Seat pulak taklah empuk.

seat airasia SPECIAL POST: PENGALAMAN BERSAMA AIR ASIA

Pulang dari Beijing, kami satu kumpulan rombongan mendapat seat dibahagian tengah. Flight pukul 2 petang, tapi kami dah diberi makan lunch pada pukul 11 pagi lagi oleh syarikat pelancongan. Flight pula ditunda. Jadi lambat sikit kami bertolak balik. Perut pun dah mula berkeroncong. Malangnya, setibanya pramugari di tempat duduk kami, makanan dah ‘sold out’, hanya tinggal coklat dan minuman je. Aduh! 6 jam perjalanan dan kami terpaksa berlapar?. Oh, tidak!.

Penerbangan kedua, saya ke Pulau Pinang atas urusan kerja. Setibanya di Airport Pulau Pinang, saya terperanjat melihat tempat lock beg dah kopak. Huhu…Saya tahu memang diorang campak-campak semua beg, mungkin beg saya ni terhentak dengan benda keras. Nasib baik ada beli insuran ketika booking tiket. Jadi, dapatlah juga pampasan.

beg kopak SPECIAL POST: PENGALAMAN BERSAMA AIR ASIA

Kekurangan AirAsia dan cadangan untuk AirAsia

Seperti yang saya nyatakan di atas, itulah dia beberapa kekurangan AirAsia yang saya sendiri rasai. Mungkin AirAsia perlu sediakan makanan lebih sedikit untuk penerbangan antarabangsa. Mengenai seat tu, saya fahamlah, berpadanan dengan harga yang ditawarkan. Mengenai kerosakan pada luggage tu, mungkin pekerja yang bertugas perlu lebih cermat semasa mengendalikan luggage.

Begitulah pengalaman dan pandangan peribadi saya. Pandangan anda pula bagaimana?. Anda juga boleh kongsikan pengalaman anda bersama AirAsia diruangan komen.

p/s: Entri ini adalah advertorial khas untuk contest di eyriqazz.com.

3 comments

KONTEST KENANGAN ZAMAN SEKOLAH

contest kenangan zaman sekolah

contest kenangan zaman sekolah KONTEST KENANGAN ZAMAN SEKOLAH

PendambaRahmat mengajak aku mengenang kembali kenangan zaman sekolah rendah dulu. Hoyeah, zaman sekolah rendah, zaman hingus meleleh, zaman comot selekeh sana sini.

Nak imbau kembali zaman sekolah rendah ni satu persatu, mengikut darjah. Hehe….

Darjah 1

Sekolah rendah tempat aku belajar merupakan bekas hospital ketika zaman penjajahan Jepun. Maka, setiap kelas hanya dipisahkan oleh dinding dan tiada pintu.  Bangunan lama kan, masih lagi kekal hingga hari ini. Setiap hari, aku belajar ditemani seekor burung hantu. Burung hantu pun nak belajar kat sekolah juga, tau. Hehe..Tapi sebenarnya dia tak dengar pun apa yang cikgu ajar, sebab dia pejam mata, tidur je. Cuma tak berdengkur je. Alaa…nama pun burung hantu kan, siang tidur lah.

Satu hari ketika cikgu tengah mengajar, tiba-tiba dinding diketuk oleh beberapa orang pelajar. Aku lihat pelajar-pelajar tersebut memasuki ke kelas aku. Di tudung, atau baju mereka, terdapat sehelai kertas yang bertulis “Saya Budak Malas”. Rupanya pelajar-pelajar tersebut kena denda sebab tak siap kerja  rumah dan dikehendaki pergi ke setiap kelas dengan kertas ditampal di pakaian masing-masing.

Darjah 2

matematik KONTEST KENANGAN ZAMAN SEKOLAH

Selepas cikgu Matematik selesai mengajar, cikgu menyenaraikan beberapa muka surat di buku latihan untuk disiapkan. Aku dan rakan-rakan semua pun membuat latihan yang diberikan. Setelah menyelesaikan semua soalan tu, aku mula kebosanan. Dah tak tahu nak buat apa, sebab semua soalan dah siap. Nak kacau kawan, aku lihat masing-masing tekun menyiapkan kerja.

Aku pun angkat tangan dan beritahu cikgu yang aku dah siap semua soalan. Cikgu pun tambah lagi bilangan muka surat untuk disiapkan. Yeay, ada kerja!. Aku tak bosan. Aku pun buatlah setiap muka surat yang cikgu suruh. Setelah siap, aku angkat tangan lagi.

Aku: “Cikgu, dah siap”.

Cikgu: “Dah siap?. Sabar, Sya, cikgu tak boleh tambah lagi kerja, budak lain tak siap lagi”.

Huhu..bosan lah. Aku pun selak muka surat sebelah. Alaa..buat jelah, walaupun cikgu tak suruh. Mana yang aku boleh buat, aku buatlah. Mana soalan yang aku tak boleh jawab, aku tinggalkan. Tunggu cikgu ajar pada kelas yang berikutnya.  

Darjah 3

Eh, apa ek yang best masa darjah 3. Haha..tak ingat dah..atau takde yang special untuk diingati. Weeee…

Darjah 4

senam berirama KONTEST KENANGAN ZAMAN SEKOLAH

Aku mula melibatkan diri dalam acara senam berirama untuk hari sukan sekolah. Position aku pula di bahagian tengah dan depan sekali sebab ketinggian aku yang tak tinggi ni. Hehe..So, setiap hari berjemur di tengah padang. Kadang-kadang seharian aku di padang. Pelajaran memang banyak tercicir.

Tapi, aku tak pernah tak siapkan kerja sekolah yang cikgu berikan. Setiap hari, kawan aku akan senaraikan kerja sekolah yang cikgu berikan, dan aku siapkan sendiri di rumah. Satu hari tu, aku tak tahu langsung macam mana nak jawab soalan tu, sebab aku tak berada di kelas ketika cikgu mengajar.

Apa yang aku buat masa tu, aku tadah tangan dan berdoa pada Allah, agar berikan aku idea untuk menyelesaikan kerja rumah tersebut. Lepas tu terus aku dapat idea macam mana nak jawab soalan tu. 

Yang pastinya, prestasi akademik aku agak terkucil sikit masa darjah 4.  Namun, Alhamdulillah, masih berjaya menempatkan diri dalam kelas pertama untuk sessi pembelajaran darjah 5, tapi nyawa-nyawa ikan lah time tu. Dah hampir nak kena tolak ke kelas no.2. Start dari darjah 4, sekolah aku mula me’ranking’kan student mengikut prestasi akademik masing-masing.

Darjah 5 

Aku masih sibuk dengan persembahan senam berirama. Kali ni bukan untuk hari sukan sekolah, tapi untuk Sambutan Hari Kemerdekaan peringkat negeri. Fuuhhh..sampai sekarang aku masih ingat pengalaman membuat persembahan di hadapan orang ramai ni. Setiap step kena ingat. Dah ler aku orang pertama yang masuk ke padang,  center lah katakan. Depan sekali pula tu. Bila dah berada di hadapan, perlulah membawa satu barisan yang aku lead. Kalau aku tersilap bawa, alamatnya, huru-hara lah formasi yang cikgu dah ajar. Huhu…

Darjah 6

shut up der KONTEST KENANGAN ZAMAN SEKOLAH

Pengalaman yang aku ingat sampai sekarang. Sebenarnya, dari darjah 4 lagi, semua cikgu tak suka budak-budak kelas aku. Kami terkenal dengan tahap kebisingan yang melampau. Pantang kalau cikgu tiada dalam kelas. Kelas dah tak jadi kelas, dah jadi pasar ler gamatnya.

Mana ler cikgu-cikgu nak suka. Setakat pandai, tapi kuat buat bising. Lepas tu, dapat banyak komen dari cikgu-cikgu, mengatakan yang kami sombong, tak nak campur dengan budak kelas lain. Hadoyai!. Memang macam tu lah budak-budak kelas aku. Aku pun tak suka, sebab diorang ni berkelompok. Memang diorang ni pilih bulu. Iyolah, ibu bapa aku tak kerja best macam ibu bapa diorang. Aku pun bukan top 10 dalam kelas tu.

Cikgu kelas aku pun dah tak tahu nak buat apa dengan kami. Memang tak boleh nak kawal lagi dah tahap kebisingan kami. Apabila cikgu tak berada dalam kelas, cikgu arahkan ketua darjah untuk jadi spy, catat nama-nama budak yang buat bising.

spy KONTEST KENANGAN ZAMAN SEKOLAH

Lepas cikgu masuk kelas, nama-nama yang tersenarai akan didenda. Cikgu pun dendalah kena bayar duit 20 sen kat cikgu. Owh! Budak-budak tu semua dengan baik hatinya bagi cikgu duit. Tak heran pun dengan duit. Tak serik kena denda duit dah melayang. Kelas bising juga lagi.

Kali ni, cikgu denda kena menyanyi pula kat depan kelas. Pada pendapat cikgu, kalau kena denda nyanyi, nanti malu, maka pelajar akan senyap. Tapi sangkaan cikgu tu meleset. Mereka nyanyi dengan muka tak malunya. Bagi kawan-kawan aku tu, apa yang nak dimalukan, semuanya perempuan (aku sekolah perempuan).

Satu hari tu, sebelum cikgu tinggalkan kelas, cikgu pun ugutlah. Kalau siapa bising, saya tolak markah ujian 10 markah. I tell you what, kelas tu senyap terus. Takde orang pun yang buka mulut, bercakap. Semuanya alim. Haha..kali ni cikgu sudah tahu apa yang kami sayangkan. Kami memang tak sayang duit, tak sayang air muka, tapi kami sayang markah. Well, apa lagi kan yang budak kelas pertama sayangkan, kalau bukan markah!.

Cikgu pun dengan bangganya memberitahu cikgu-cikgu lain kelemahan kami. Haha…itulah…antara yang mencuit hati aku juga dengan karenah rakan-rakan sekelas ni. Nama aku memang tak pernah tersenarai dalam ‘nama budak buat bising’, sebab aku ni memang pendiam. Tambahan pula, spy cikgu tu duduk kat depan aku je. So, bila aku buka mulut je bercakap, dia suruh aku diam, dan dia tak pernah letak nama aku. Kawtim baik punya… Hehe..

*********

Itulah dia, antara kenangan indah aku semasa di bangku sekolah rendah. Lepas tu, kat sekolah menengah, aku pun tak nak dah duduk dalam kelas pertama. Tak berapa suka dengan beberapa sifat budak kelas pertama ni. Aku lagi selesa berada di kelas pertengahan.  Tak berada di atas, tak juga di bawah. Yang penting masa PMR buat betul-betul. Peperiksaan akhir tahun tu, buat main-main sikit, supaya tak yah duduk kelas atas nun. Huhu..

 Untuk contest ni, kena tag 2 orang. Maka mangsanya ialah aurikelsan dan broframestone. Nak join, klik SINI.

 
1 comment