PENCARIAN BLOG KEMAS, CANTIK & BERINFOMASI BY QISZANA

QISZANA

QISZANA 300x105 PENCARIAN BLOG KEMAS, CANTIK & BERINFOMASI BY QISZANA

 

Qiszana sedang mencari 10 blog terkemas, tercantik dan berinfomasi untuk bloglistnya.

Lalu aku pun nak mencalonkan blog aku ni untuk kategori Blog Berinfomasi.

Boleh kan, Cik Qiz.

 

Tarikh Tutup ::: 30 MAY 2011

0 comments

IKLAN PERCUMA UNTUK BLOG ANDA

kayif

kayif IKLAN PERCUMA UNTUK BLOG ANDA

 

Kenapa Kayif mesti pilih blog SyaIsya untuk diiklankan?

Sebab aku nak curi trafik blog Kayif ni. Trafik blog dia lagi masyuk dari trafik blog aku yang cap ayam serama ni. Nanti bila orang yang datang blog Kayif, klik kat banner iklan blog aku, dapatlah aku trafik free. Lepas tu, bolehlah orang-orang tu kenal blog syaisya.com ni.

Amacam Kayif, boleh diterima akal tak alasan aku ni?. Hehe icon biggrin IKLAN PERCUMA UNTUK BLOG ANDA

Korang yang baca entri ni kalau nak iklan free sebulan kat blog Kayif ni, klik lah SINI.

0 comments

CONTEST REVIEW BLOG FIX COMPUTER PROBLEMS

blog fix computer problems (Resized)

blog fix computer problems Resized 300x178 CONTEST REVIEW BLOG FIX COMPUTER PROBLEMS

 

Buat pertama kalinya aku terjah masuk ke Blog Fix Computer Problems (BFCP) ni sebab aku nak join contest review yang sedang dianjurkan di blog ini. Contest ini bertujuan untuk penulis meningkatkan kualiti blog ini.

Okey, sebelum aku berceloteh panjang mengenai blog ni, jom kita berkenalan dengan insan di sebalik tabir Blog Fix Computer Problems ni.

PENULIS BLOG

Tak kenal maka tak cinta. Kalau kita tak tahu siapa pemilik blog tu, kurang kemesraan lagi tu. Kalau kita tahu latar belakang penulis blog tu, rasa lebih dekat dengan penulisnya, dan menambah lagi kepercayaan pembaca terhadap apa yang ditulis dalam blog.  Jadi, siapakah penulis kepada Blog Fix Computer Problems ni?.

Penulis blog ini dikenali sebagai MJali atau lebih mesra dengan panggilan MJ. Jom intai apa kata penulis tentang dirinya:

Seorang yang berminat dengan blogging dan bidang ini masih baru bagi saya. Saya mula berblogging pada penghujung Bulan Februari 2011. Mempunyai sedikit kepakaran dan pengetahuan dalam bidang komputer dan juga berkerja dalam bidang komputer. Berumur 33 tahun, berasal dari kota bharu, kelantan. Baru mula berblogging kerana mahu berkongsi maklumat dan pengetahuan tentang komputer serta menerokai ilmu pengetahuan terutama dalam bidang IT. Mempunyai kemahiran  dalam repair and services computer IT. Bersama-sama isteri dan anak-anak, saya teruskan bidang ini, terima kasih atas sokongan mereka. Perkembangan selanjutnya boleh mengikuti saya dalam blog ini. Semoga anda sudi membantu saya dalam dunia yang baru bagi saya ini. Wassalam.

 

NAMA BLOG DAN IDENTITI BLOG

Dalam dunia blogging dan website, nama blog dan url memainkan peranan yang penting bagi menggambarkan identiti sesuatu blog. Salah satu ciri-ciri nama blog dan url yang baik ialah, nama blog dan url ada kaitan dengan isi kandungan blog.

Cuba baca nama blog Encik MJ ni. Nama blog ni pun dah terang-terang “Blog Fix Computer Problems“. Tanpa baca entri-entri yang terdapat dalam blog ni pun dah boleh tahu blog ni bercerita mengenai apa. Tak kan lah nama Blog Fix Computer Problems, cerita pasal beli ikan kat pasar pula kan. Mestilah ianya mengenai masalah-masalah yang sering melanda komputer dan cara menyelesaikannya.

ENTRI YANG ILMIAH DAN BERSIFAT MEMBANTU

Memang tak sia-sia menjelajahi Blog Fix Computer Problems ni. Banyak ilmu tentang komputer yang boleh aku pelajari. Aku mengaku, aku ni memang tak pandai pasal komputer ni. Aku tahu guna je. ON laptop, pastu tekan-tekan keyboard, klik-klik mouse. Haha…

Selak satu demi satu entri yang terdapat di blog ni, maka yang aku tak tahu, kini aku dah tahu. Di sini aku nak share tentang 1 entri yang terdapat dalam BFCP ni. Entri tentang masalah yang sering menghantui komputer-komputer tanpa kita sedari yang kita sedang mengalami masalah ini, iaitu Spyware. Apa itu Spyware?

Spyware ialah suatu bentuk program pengintai aktiviti internet online. Ia dicipta bagi tujuan untuk mencuri dan mengintai segala maklumat di dalam sistem computer atau laptop anda.

Spyware akan berusaha untuk mengintai dan mencuri data peribadi pengguna tanpa disedari. Sasaran utamanya adalah username dan password online banking, email, web, blog dan seangkatanya.

Itulah gerangannya ‘Spyware’ dan aktiviti yang dijalankan oleh pakcik Spyware ni. Macam mana nak tahu laptop/PC anda dijangkiti spyware atau tak?. Kalau dah dijangkiti, macam mana nak buang Spyware ni?. Bacalah entri APAKAH TANDA LAPTOP ATAU KOMPUTER DISERANG VIRUS dan BAGAIMANA CARA MEMBUANG SPYWARE.

 

CADANGAN UNTUK BFCP


iklan sticky Nuffnang.png 300x187 CONTEST REVIEW BLOG FIX COMPUTER PROBLEMS

Aku perasan kat blog BFCP ni ada pasang iklan melekat Nuffnang. Huhu..aku ni memang tak berapa gemar blog yang pasang iklan Nuffnang yang melekat-melekat ni. Bukannya apa, aku suka datang sesuatu blog tu, dan baca isi kandungannya. Kadang-kadang iklan sticky ni mengganggu pandangan aku.

Dalam kes blog BFCP ni, iklan tu tak menganggu entri, tapi dia menggangu aku nak baca senarai entri terbaru yang terletak di sidebar blog. Kira, masih diterima lagilah sebab tak terlalu menyukarkan pembacaan. Tapi ni skrin laptop aku besar, kalau kecil macam mana pula agaknya, ya, pemandangan yang terpapar?.

Okey lah, tu je lah kot review dari aku untuk BFCP ni. Overall, blog ni memang okey sangat. Lepas ni kalau laptop aku ni bermasalah, tahu dah aku nak terjah blog mana untuk cari jalan penyelesaiannya :D.

 


4 comments

JADUAL PERLAWANAN SEPARUH AKHIR LIGA SUPER 2011

kedudukan terkini liga super 2011

Liga Super 2011 hampir ke penghujungnya.

Siapakah bakal juara?.

 

KEDUDUKAN TERKINI LIGA SUPER 2011 (12 Mei)

kedudukan terkini liga super 300x233 JADUAL PERLAWANAN SEPARUH AKHIR LIGA SUPER 2011

 

JADUAL PERLAWANAN SEPARUH AKHIR LIGA SUPER 2011

 

Pahang vs Terengganu:

Tarikh: 13 Mei 2011

Tempat: Stadium Darul Makmur

Masa: 8.45 malam

 

Selangor vs Kelantan:

Tarikh: 13 Mei 2011

Tempat: Stadium Ahah Alam

Masa: 8.45 malam

 

Terengganu vs Pahang:

Tarikh: 16 Mei 2011

Tempat: Stadium Sultan Ibrahim Nasiruddin Shah

Masa: 8.45 malam

 

Kelantan vs Selangor:

Tarikh: 16 Mei 2011

Tempat: Stadium Sultan Mohamed IV

Masa: 8.45 malam

p/s: Kelantan lawan Selangor. Siapa menang? Siapa lagi hebat?

Kongsi entri ini dengan rakan-rakan anda yang lain di Facebook dengan menekan butang ‘share’ ini.

0 comments

GAMBAR ANAK KEMBAR SAZZY FALAK

anak kembar sazzy falak
gambaranakkembarsazzyfalak 300x224 GAMBAR ANAK KEMBAR SAZZY FALAK

Kembar tak seiras

Comelnya anak kembar Sazzy Falak ni. Kecil je kan. Bayi kembar tak seiras ni baru je berusia 16 hari. Yang lelaki namanya Iman Lily, yang perempuan pula Tiara Rose. Wah! Ada nama bunga lah kat bayi berdua ni. icon biggrin GAMBAR ANAK KEMBAR SAZZY FALAK

Tahniah kepada ibu bapa baby kembar ni iaitu Sazzy Falak dan Nazril Idrus.

p/s: Suka tengok baby kembar. Tapi bukan senang kan, nak jaga kembar. Jaga seorang pun dah penat.

Sumber gambar: Oh Bulan.

Kongsi entri ini dengan rakan-rakan anda di Facebook dengan menekan butang ‘share’ ini.

0 comments

DATIN ORCHID ABDULLAH MENINGGAL DUNIA

Datin Orchid Abdullah
datin orchid anugerah 300x193 DATIN ORCHID ABDULLAH MENINGGAL DUNIA

Datin Orchid Abdullah menerima Anugerah Seniman Veteran di Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2003 (ABP-BH 2003)

gambar datin ORCHID Abdullah 300x191 DATIN ORCHID ABDULLAH MENINGGAL DUNIA

Arwahyarham ketika sakit menghidap tumor

Sekitar pukul 12-1 tengah hari, hari ini, Datin Orchid Abdullah, penyanyi pujaan ramai era 60-an, yang popular dengan lagu Penawar Rindu telah menghembuskan nafas yang terakhir di wad ICU, Hospital Ampang, setelah bertahun-tahun menderita penyakit tumor yang dikenali sebagai paraganglioma.

Arwah akan dimandikan & disembahyangkan di masjid Taman TAR, Ampang & dikebumikan selepas waktu Asar ini.

Al-Fatihah kepada arwahyarham Datin Orchid Abdullah. Semoga rohnya dicucuri rahmat.

Kongsi entri ini dengan rakan-rakan anda di Facebook dengan menekan butang ‘share’ ini.

0 comments