PERSOALAN : BERPUASA BAGI IBU YANG MENYUSUKAN BAYI – MEMUDARATKAN?

BERPUASA BAGI IBU YANG MENYUSUKAN BAYI – MEMUDARATKAN?

POSTER BREASTFEEDING PERSOALAN : BERPUASA BAGI IBU YANG MENYUSUKAN BAYI   MEMUDARATKAN?

Hari ni nak kongsi mengenai beberapa persoalan yang timbul tentang berpuasa dan penyusuan ibu. Maklumat ini aku temui di kompilasi artikel Ramadhan  yang ada di laman web IKIM.gov.my bertajuk “Ramadhan dan Penyusuan Ibu“.

Tatkala Ramadhan menjelang tiba, sudah pasti setiap ibu yang menyusukan anak melahirkan kebimbangan di hati. Bukan tidak mampu untuk menunaikan ibadah yang tercatit dalam Rukun Islam tetapi kegusaran mengenangkan bagaimana untuk menyusukan bayi sedangkan diri terikat dengan ibadah puasa.

Yang dikhuatirkan ialah pengeluaran susu ibu semakin berkurang dan ibu tidak dapat menyesuaikan diri dalam keadaan berpuasa. Itulah stigma yang seringkali kita dengar bahkan seringkali disogokkan oleh kebanyakan orang.

Dalam Islam, setiap ibu yang menyusukan ataupun hamil dibolehkan berbuka puasa sebagai satu bentuk keringanan yang ditawarkan. Tetapi perlu ada sebab mengapa diberikan pilihan untuk berbuka kerana ia mempengaruhi cara penggantian hari berpuasa yang ditinggalkan. Sebab itulah, setiap wanita yang menyusukan bayi ataupun hamil perlu memahami perkara- perkara yang bersangkutan dengan pengurusan berpuasa iaitu bila keharusan untuk berbuka dan kesannya dari segi qadha’ dan fidyah.

Berpuasa Memudaratkan Ibu dan Anak?

Namun, dengan kajian- kajian yang dilakukan oleh ramai penyelidik, berpuasa tidak mendatangkan kemudaratan terhadap ibu-ibu yang menyusukan anak. Dengan itu, kaum ibu tidak perlu risau akan kekurangan penghasilan susu dan kesannya terhadap bayi selagi mana mereka istiqamah dalam mengamalkan pemakanan yang seimbang dan sihat semasa di bulan Ramadhan.

Kebimbangan dan kekhuatiran tidak seharusnya timbul apatah lagi berpuasa sebenarnya lebih banyak memberi kemanfaatan kepada semua berbanding kemudaratan. Kemudaratan hanya berlaku dalam kes- kes terpencil yang diharuskan dalam agama untuk berbuka puasa.

Pelbagai persoalan yang timbul di fikiran ibu-ibu yang menyusukan bayi berkenaan dengan puasa. Namun, ia mungkin akan terjawab jika kita sendiri faham akan erti pengurusan puasa dan juga tahu akan natijahnya dari sudut perspektif sains. Kadangkala bukan ibu yang menyusukan bayi bimbang akan kesihatan tetapi masyarakat sekeliling ataupun keluarga terdekat yang mempengaruhi minda dan pemikiran ibu- ibu bahawa berpuasa boleh membahayakan bayi yang disusui.

Sebab itulah perlunya pemahaman yang mendalam tentang puasa dan peri pentingnya penyusuan susu ibu agar pilihan untuk berbuka puasa itu dapat diminimumkan. Ia merupakan satu langkah yang proaktif supaya tidak timbul masalah yang mendatang dan kesihatan ibu dan anak juga akan diberkati Allah natijah daripada manfaat puasa itu sendiri.

Berpuasa Mengurangkan Pengeluaran Susu Ibu?

Banyak kajian menyatakan bahawa berpuasa tidak akan mengurangkan pengeluaran susu ibu tetapi berlakunya dehidrasi yang teruk kepada si ibu akan menyebabkan bekalan susu ibu akan berkurangan. Jika kita lihat, berpuasa hanya melibatkan penahanan diri daripada makan dan minum hanya memakan tempoh yang sekejap. Jadi tidak timbul masalah dehidrasi jika kita mengamalkan cara pemakanan yang telah dianjurkan dan minum air dalam kuantiti yang cukup.

Ada sesetengah individu yang kekurangan air di dalam badan adalah disebabkan kurangnya pengambilan air yang mencukupi sewaktu berbuka puasa dan kesannya adalah kepada badan untuk keesokan hari. Badan yang kekurangan air akan menyebabkan keletihan yang berpanjangan, sebab itulah disarankan agar mendapat bekalan air yang mencukupi untuk badan segar dan bertenaga terutamanya bagi ibu- ibu yang menyusukan bayi.

Ada juga sesetengah pendapat mengatakan bahawa, jika ibu- ibu berpuasa, akan meningkatkan penghasilan toksin di dalam badan dan akhirnya juga terdapat dalam susu ibu yang akan memberi kesan terhadap bayi. Namun, perlu kita ingat, bayi juga memiliki sistem imun yang dapat menahan diri mereka daripada serangan penyakit.

Tanggapan sebegini perlu kita ambil iktibar dan diterjermahkan dalam ertikata puasa yang kita jalani. Allah mensyariatkan berpuasa kepada hamba- hambaNya kerana pelbagai faedah dan manfaat yang diperolehi daripadanya. Terpulang kepada diri kita untuk memanifestasikan puasa dalam kehidupan yang sebenar dengan situasi seperti ibu- ibu yang menyusukan bayi.

Kajian yang dijalankan di Afrika Barat mendapati bahawa berpuasa pada bulan Ramadhan tidak memberi kesan kepada pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi tetapi kemungkinan komposisi susu ibu tersebut akan berubah. Hal ini adalah sejajar jika dikaitkan dengan pemakanan ibu semasa bulan Ramadhan kerana nutrien susu adalah bergantung kepada pemakanan ibu.

Seandainya pemakanan sihat dan sempurna yang diamalkan, ia tidak akan mengundang masalah terhadap komposisi susu tersebut tetapi jika terdapat kekurangan dalam pengambilan makanan, kemungkinan komposisi tersebut akan berubah. Namun, ia tidak mendatangkan masalah terhadap kesihatan bayi. Ini kerana, ia boleh dilihat sebagai suatu kitaran iaitu, ibu- ibu boleh menggantikan makanan atau zat yang tidak cukup tersebut selepas waktu berbuka. Selagi mana pemakanan sihat diutamakan, tiada masalah yang diundang buat ibu dan bayi yang menyusu.

Penyelidikan yang dijalankan di Amerika Syarikat juga menunjukkan tiada kesan yang signifikan terhadap pengurangan susu ibu semasa berpuasa di bulan Ramadhan. Badan wanita yang menyusukan bayi akan membuat beberapa penyesuaian metabolik semasa berpuasa untuk memastikan agar pengeluaran susu ibu tidak terganggu. Sungguh hebat penciptaan Allah. Penyusuan susu ibu digalakkan di dalam Islam dan dalam masa yang sama disyariatkan berpuasa dalam bulan Ramadhan.

Suruhan ini terkandung implikasi yang mendalam terhadap kesihatan setiap manusia khususnya yang bergelar ibu. Malah ada pula rukhsah yang dibolehkan berbuka puasa, istimewa untuk golongan tersebut jika berlaku kekhuatiran dan keadaan yang tidak diduga.

Tetapi, bagi kita yang ingin merebut peluang berpuasa di bulan yang mulia seharusnya tidak menjadikan penyusuan susu ibu sebagai suatu halangan untuk mendapat dua ganjaran yang hebat tersebut dalam masa yang sama.

Ditambah lagi, kajian-kajian sains terkini yang membuktikan tiada permasalahan yang menghalang wanita yang menyusukan bayi untuk berpuasa dari segi kesihatan ibu dan bayi itu sendiri. Malah, kita seharusnya percaya, sudah pasti ada hikmah dan keistimewaan yang tersirat di samping yang tersurat dengan apa yang Allah telah tentukan buat hambaNya yang bergelar wanita dan ibu.

Sesungguhnya Ramadhan akan menjadi lebih bermakna jika sebagai ibu, kita tidak mengambil mudah akan hal melaksanakan puasa dan meneruskan penyusuan bayi. Seboleh yang mungkin untuk meminimumkan pilihan berbuka puasa jika tiada apa- apa masalah ketika menyusukan bayi.

Secara tuntasnya, sebagai langkah proaktif bagi ibu- ibu, seharusnya mengambil peluang untuk mengkaji lebih mendalam hakikat disyariatkan penyusuan susu ibu dan tidak menjadikan Ramadhan sebagai satu halangan untuk memberhentikan penyusuan ibu mahupun mengambil langkah berbuka puasa sewenang- wenangnya untuk menyusukan bayi tanpa ada sebab yang munasabah.

Yang paling penting ialah pendidikan pemakanan yang sihat harus disemai dalam setiap diri ibu yang menyusukan bayi agar dapat mengharungi bulanpuasa dengan sihat dan cergas tanpa sebarang masalah.

Klik like & share info ini dengan rakan-rakan anda di FB jika anda rasa info ini bermanfaat untuk anda dan rakan-rakan. icon smile PERSOALAN : BERPUASA BAGI IBU YANG MENYUSUKAN BAYI   MEMUDARATKAN?

2 comments

KOLEKSI RAYA 2013 BAJU MELAYU KANAK-KANAK LELAKI

design baju melayu online cotton kanak-kanak lelaki 02

Raya dah makin dekat. Beberapa hari je dah nak raya. Yang tak sempat nak shopping baju raya, bolehlah beli baju melayu online.

Sini ada 9  design baju melayu Johor yang berlainan warna dan corak untuk kanak-kanak lelaki yang berusia 6 bulan hingga 10 tahun.

Jenis kain baju melayu ini ialah Cotton Tshirt .

Macam nak belikan baju melayu untuk anak saudara aku. Anak sendiri belum ada lagi. Hihi… icon wink KOLEKSI RAYA 2013 BAJU MELAYU KANAK KANAK LELAKI

Saiz baju melayu ni ada kat bawah.

baju melayu budak lelaki 01 KOLEKSI RAYA 2013 BAJU MELAYU KANAK KANAK LELAKI BM 01 (Coklat)

baju melayu kanak kanak lelaki 02 KOLEKSI RAYA 2013 BAJU MELAYU KANAK KANAK LELAKI

BM 02 ( hitam/merah )

baju melayu budak lelaki ada corak 03 KOLEKSI RAYA 2013 BAJU MELAYU KANAK KANAK LELAKI BM 03 (hitam/biru)

baju melayu budak lelaki belang belang 04 KOLEKSI RAYA 2013 BAJU MELAYU KANAK KANAK LELAKI BM 04 (Hitam / ungu)

baju melayu budak lelaki garis garis 05 KOLEKSI RAYA 2013 BAJU MELAYU KANAK KANAK LELAKI BM 05 (coklat/merah)

baju melayu budak lelaki plain 06 KOLEKSI RAYA 2013 BAJU MELAYU KANAK KANAK LELAKI BM 06 (kuning jagung)

baju melayu baby lelaki 07 KOLEKSI RAYA 2013 BAJU MELAYU KANAK KANAK LELAKI

BM 07 (merah jambu)

baju melayu baby lelaki plain 08 KOLEKSI RAYA 2013 BAJU MELAYU KANAK KANAK LELAKI BM 08 (coklat)

Saiz baju melayu kanak-kanak lelaki :

saiz baju melayu budak KOLEKSI RAYA 2013 BAJU MELAYU KANAK KANAK LELAKI

B – Bulan , T – Tahun

Harga : RM 65.00

Penghantaran Percuma ( Menggunakan Pos Laju )

Untuk order : SMS / Wasap : 019-6263820

Order diterima selewat-lewatnya 2 Ogos 2013.

Kemain lagi budak-budak ni bergaya, kan icon smile KOLEKSI RAYA 2013 BAJU MELAYU KANAK KANAK LELAKI

p/s: Zaman sekarang ramai orang suka baju melayu moden kan. Zaman modern ni kan. Tapi design tradisional masih lagi tak dilupakan. icon smile KOLEKSI RAYA 2013 BAJU MELAYU KANAK KANAK LELAKI

>> Promosi Raya Shawl Halfmoon Double Layer <<

5 comments

BUFFET RAMADHAN 2013 DI HOTEL GRAND PARAGON JOHOR BAHRU SEDAP & BANYAK PILIHAN

Ahad dan Isnin lepas aku berpeluang menikmati hidangan buffet Ramadhan di Grand Paragon Hotel, Johor Bahru. Peluang ni tak datang selalu. Aku memang tak biasakan diri makan buffet Ramadhan di hotel ni. Tapi ni kenapa aku makan buffet Ramadhan kat Hotel Grand Paragon pula tu?. Heee… Tak lain dan tak bukan sebab orang belanja. Siapa belanja?. Sifu aku belanja icon smile BUFFET RAMADHAN 2013 DI HOTEL GRAND PARAGON JOHOR BAHRU SEDAP & BANYAK PILIHAN

buffet ramadhan sedap di hotel grand paragon johor bahru JB BUFFET RAMADHAN 2013 DI HOTEL GRAND PARAGON JOHOR BAHRU SEDAP & BANYAK PILIHAN

Kenapa aku kurang gemar makan buffet kat hotel?. Sebabnya ada dua je. Pertama sebab mahal. Kedua sebab tak sedap. Ha ha ha…. Jadi, bila sifu kata dia belanja kami makan di hotel ni, dalam fikiran aku dah set, mesti tak sedap. Tapi kan, jauh meleset tau sangkaan aku ni. Sedap ok. Sedap. Diulangi sekali lagi, makanan buffet Ramadhan kat Hotel Grand Paragon JB ni memang sedap.

Dah lah tu, makanannya banyak pula tu. Dekat ball room tempat makan tu, dari pintu sehingga ke hujung dinding bilik tu, sepanjang-panjang tu ada makanan. Macam-macam ada sampai aku pun tak snap gambar-gambar makanan yang beratur tu.

Masa hari kedua, ada orang lain selain dari kami perserta-peserta seminar tu, aku dengar dia cakap “Banyaknya makanan. Ni sampai sahur”. Aku senyum je dengar. Since aku dah makan hari ke-2, so tak terperanjat tengok makanan yang macam-macam ada tu. Ni sebahagian je makanan yang diambil. Kena ambil makanan secara berperingkat. Kalau tak, tak muat meja.

buffet ramadhan 2013 di hotel yang sedap BUFFET RAMADHAN 2013 DI HOTEL GRAND PARAGON JOHOR BAHRU SEDAP & BANYAK PILIHAN

1st day tu, siap member aku cakap, esok pun mesti menu yang sama. Biasalah, hotel kan. Tapi sekali lagi sangkaan kami meleset. Menu tak sama. Ada yang sama, ada yang tak. Waahhh! Impressive. Dan yang paling penting, sedap. icon smile BUFFET RAMADHAN 2013 DI HOTEL GRAND PARAGON JOHOR BAHRU SEDAP & BANYAK PILIHAN

Bila makan buffet kat hotel ni, memang kena pandai susun strategi makan. Supaya tak membazir bayar mahal-mahal, tapi makan sikit je. So, group aku, kami makan dulu, then berhenti pi solat, lepas solat sambung balik makan. Makan nasi last sekali. Kalau makan nasi dulu, jawabnya dah tak boleh makan menu yang lain. Makan slow-slow. Jangan gelojoh, nanti cepat kenyang. Aku memang stay sampai pukul 8.45 malam. Hehe…. Memang aku buat rekod juara orang terakhir habis makan untuk dua-dua hari tu. Don’t worry, guna teknik ni perut tak rasa penuh sangat pun. Aku OK je. Makan slow-slow je kan icon biggrin BUFFET RAMADHAN 2013 DI HOTEL GRAND PARAGON JOHOR BAHRU SEDAP & BANYAK PILIHAN

Itupun, tak semua makanan aku rasa. Ada juga yang aku tak sempat rasa. Banyak sangat makanan kan. Last sekali aku makan ais krim lah kan. Sebagai penutup. Satay pun ada, cuma satay ayam liat sikit, tapi satay daging lembut dan sedap. Mushroom soup, memang sedap. Durian goreng memang marvellous.  Apa lagi?. Udang sambal, lala.. sedap. Macam-macam lah ada. Tak terkira.

Memang pandai sifu aku pilih tempat untuk belanja kami. Dia dah buat survey, hotel mana kat JB ni buffet Ramadhan paling sedap dan best ada banyak pilihan. Sebab tu dia belanja kami makan buffet Ramadhan di Hotel Grand Paragon ni. Ammak!. Aku rasa sangat berbaloi dengan harga.


Harga Buffet  Ramadhan di Hotel Grand Paragon

Dewasa – RM80++/seorang

Kanak-kanak (4-12 tahun) – RM40++/seorang


Alamat HOTEL GRAND PARAGON SDN BHD

 18, Jalan Harimau,

Taman Century, 80250,

Johor Bahru, Johor, Malaysia.

Untuk tempahan / pertanyaan :

Tel : +607-268 5222 Fax : +607-268 5333

8 comments

Ramadhan Giveaway by ZZ

Semalam selamat join GA ke-5.

So, now GA ke-6 pula.

Penutup. Cukuplah ni 6 GA. Lepas ni siapkan entri contest pula. icon biggrin Ramadhan Giveaway by ZZ

cats Ramadhan Giveaway by ZZ

Hadiah untuk pemenang:

Pemenang Pertama: Baju Muslimah (RM55-RM60)

Pemenang Kedua: Tudung Awning (RM45-RM50)

Pemenang Ketiga: Shawl atau Tudung Bawal (RM35-RM40)

Pemenang Keempat: Shawl atau Tudung Bawal (RM25-RM30)

Pemenang Kelima: Shawl atau Tudung Bawal (RM15-RM20)

5 pemenang saguhati: Topup bernilai RM10

PEMENANG DIPILIH SECARA RANDOM.ORG.

*Giveaway ini akan terbatal sekiranya peserta kurang dari 100*
So, taglah ramai rakan anda.

Giveaway ini berlangsung dari 12 Julai 2013 sehingga 30 Julai 2013

Pemenang akan diumumkan pada 31 Julai.

Ramai dah join. Don’t worry.

Nak join? Klik je banner tu. Macam biasalah kan ^_^

4 comments

GA Ramadhan Abylla

Ok, GA ke-4 settled.

Now join GA ke-5:

1044829 10151528933344607 641197055 n+copy GA Ramadhan Abylla

GA yang ni senang je. Takde kena like dan follow banyak-banyak blog or page macam GA lain yang aku join.

MULA : 12 Julai 2013 (00:00AM)
TAMAT : 30 Julai 2013 (00:00PM)

Pemenang akan di umumkan pada 2 Ogos 2013

Nak join?. Macam biasa klik je banner di atas tu.

4 comments

SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

shawl adreena tudung shawl half moon double layer

Shawl Adreena ni sebenarnya tudung shawl half moon double layer. Ianya labuh walaupun dah dililit di kepala. Tahap labuh boleh diadjust.  Memang senang nak menggayakan tudung ni. Aku tak risau sangat kalau bila lilit dia jadi pendek ke, sebab memang tudung ni besar, 175 cm x 64 cm.  Dah lilit pun masih menutupi dada, belakang pun tak pendek.

tudung%2520shawl%2520half%2520moon%2520double%2520layer%2520labuh%2520cara%2520pakai SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Cara pemakaian shawl adreena ni tak susah, sekali lilit je pun. Actually, macam-macam cara boleh gayakan shawl ni. Yang lagi best, tudung ni dijahit double layer. So, boleh flip sama ada nak pakai warna depan atau warna belakang. Kalau warna depan jadi ada 2 layer lah, kalau warna belakang, jadi 1 layer je. Tudung ni didatangkan dengan 10 kombinasi warna.

Material: Chiffon Silk

Shape: Halfmoon (Double Layer)

Size:  + – 175 cm x 64 cm

ADC III 001 Black+Royal Green SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Color: Black & Royal Green

Code: ADC-III-001 (SOLD OUT)

ADC III 002%2520Dark%2520Cream%2520%252B%2520Maroon SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Color: Dark Cream + Maroon

Code: ADC-III-002 (SOLD OUT)

ADC III 003%2520Royal%2520Blue%2520%252B%2520Grey SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Color : Royal Blue + Grey

Code : ADC-III-003 (SOLD OUT)

ADC III 004%2520Mint%2520Green%2520%252B%2520Peach SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Color : Mint Green + Peach

Code : ADC-III-004 (SOLD OUT)

ADC III 005%2520Soft%2520Pink%2520%252B%2520Baby%2520Blue SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Color : Soft Pink + Baby Blue

Code : ADC-III-005 (SOLD OUT)

ADC III 006%2520Dark%2520Turquoise%2520%252B%2520Deep%2520Purple SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Color : Dark Turquoise + Deep Purple

Code : ADC-III-006 (SOLD OUT)

ADC III 007%2520Dark%2520Choc%2520%252B%2520Light%2520Brown SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Color : Dark Choc + Light Brown

Code : ADC-III-007 (SOLD OUT)

ADC III 008%2520Light%2520Yellow%2520%252B%2520Turquoise SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Color : Light Yellow + Turquoise

Code : ADC-III-008 (SOLD OUT)

 

ADC III 009%2520Light%2520Purple%2520%252B%2520Apple%2520Green SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Color : Light Purple + Apple Green

Code : ADC-III-009 (SOLD OUT)

ADC III 010%2520Peach%2520%252B%2520Greyish%2520Brown SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Color : Peach + Greyish Brown

Code : ADC-III-010 (SOLD OUT)

.

.

Scroll ke bawah untuk stok terbaru!

Owh, ok. Tudung ni dapat sambutan yang hangat sangat. Ramai yang suka pakai tudung ni. Stok untuk tudung shawl halfmoon adreena yang kat atas ni semua dah habis. (Sold Out).

Sekarang ni ada stok baru, halfmoon double layer juga, tapi cara pemakaian dia sama macam tudung bawal, just pin di bahagian kanan dan kiri bahu. Simple je. Lebih simple dari Shawl Adreena di atas ni. Aku bab-bab pakai tudung simple-simple ni memang aku suka.

Meh tengok koleksi halfmoon double layer ni. Diperbuat daripada kain Chiffon juga. Harga pun murah. Memang mampu milik.

Ada 3 saiz iaitu M, L dan XL.

——-
Saiz
——-

M (Dagu ke bawah 17 Inci) – RM 65
L (Dagu Ke bawah 19 Inci) – RM 65
XL (Dagu ke bawah 21 inci) – RM89

Postage = RM 6.

PERCUMA postage jika order 2 helai ke atas.

tudung%2520halfmoon%2520double%2520layer%2520plain%2520pink%2520fareehan SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Kod : Halfmoon Labuh 001

tudung%2520halfmoon%2520double%2520layer%2520plain%2520light%2520pink%2520dark%2520pink%2520fareehan SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Kod : Halfmoon Labuh 002

tudung%2520halfmoon%2520double%2520layer%2520plain%2520light%2520purple%2520dark%2520purple%2520fareehan SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Kod : Halfmoon Labuh 003

tudung%2520halfmoon%2520double%2520layer%2520plain%2520lilac%2520pink%2520fareehan SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

 Kod : Halfmoon Labuh 004

tudung%2520halfmoon%2520double%2520layer%2520plain%2520oren%2520fareehan SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

 Kod : Halfmoon Labuh 005

tudung%2520halfmoon%2520double%2520layer%2520plain%2520coklat%2520dark%2520coklat%2520fareehan SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

 Kod : Halfmoon Labuh 006

tudung%2520halfmoon%2520double%2520layer%2520plain%2520kelabu%2520hitam%2520fareehan SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

 Kod : Halfmoon Labuh 007

tudung%2520halfmoon%2520double%2520layer%2520plain%2520kelabu%2520purple%2520fareehan SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Kod : Halfmoon Labuh 008

tudung%2520halfmoon%2520double%2520layer%2520plain%2520pink%2520biru%2520fareehan SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUH

Kod : Halfmoon Labuh 009

——–

HARGA

———

M (Dagu ke bawah 17 Inci) – RM 65

L (Dagu Ke bawah 19 Inci) – RM 65

XL (Dagu ke bawah 21 inci) – RM89

Postage = RM 6.

PERCUMA postage jika order 2 helai ke atas.

p/s: Inner dijual berasingan. Model menggunakan inner magik.

Minat nak menggayakan tudung ni?

SMS/Wasap <Kod Tudung> ke 019 – 626 3820

untuk pertanyaan dan urusan pembelian ^_^.

2 comments