CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27

 






NAK RUJUKAN LENGKAP Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib 12 Mei ini?

 

Masukkan nama dan emel anda untuk download rujukan peperiksaan ini! 

 CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

tip nota buku rujukan dan contoh soalan peperiksaan akauntan w41 CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 dicari oleh calon peperiksaan SPA yang dipanggil bagi jawatan Penolong Pegawai Arkib Gred S27 pada 12 Mei ini. Calon-calon peperiksaan yang dipanggil untuk menduduki peperiksaan ini telah mendapat surat panggilan dari Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). SPA sendiri ada mengeluarkan panduan umum untuk sesi peperiksaan ini tetapi ianya sangat asas.

Bagi calon baru yang masih belum tahu format soalan peperiksaan Penolong Pegawai Arkib, panduan ini mungkin sangat membantu. Tetapi percaya atau tidak, contoh soalannya amat sedikit, sekadar panduan umum untuk calon. Saya akan kongsikan contoh soalan nanti, tetapi perlu diingat, ianya bukanlah soalan bocor peperiksaan Pegawai Arkib S27.

Jawatan Penolong Pegawai Arkib S27 adalah jawatan yang diletakkan di bawah Jabatan Arkib Negara.  Jika anda mendapat panggilan ke sesi peperiksaan ini, jangan lepaskan peluang kerana ini adalah peluang keemasan untuk anda menjawat jawatan Penolong Pegawai Arkib.

Format Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib Gred S27

Ujian ini mengandungi 2 seksyen iaitu:

  • Seksyen A – Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling
  • Seksyen B – Matematik dan Penyelesaian Masalah

 

Tip Menjawab Soalan Penolong Pegawai Arkib S27

Tip Menjawab Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib #1

Calon perlu peka bahawa kesemua calon yang menduduki peperiksaan ini adalah dari pelbagai bidang akademik. Soalan-soalan yang dikemukakan juga meliputi kesemua bidang akademik. Oleh yang demikian terdapat beberapa soalan yang berkemungkinan sukar untuk individu tertentu menjawab kerana berada di luar bidang pengkhususan.

Soalan-soalan tersebut, walau bagaimanapun, mungkin sesuai untuk calon lain yang berpengetahuan dalam bidang tersebut. Oleh itu, jika terdapat soalan yang tidak boleh dijawab dinasihatkan agar calon tidak membuang masa dan terus menjawab soalan-soalan yang berikutnya. Tandakan bulat pada nombor soalan yang tak dapat dijawab. Apabila masa mengizinkan, kembali semula kepada soalan tersebut dan jawab.

Ini adalah kerana, masa yang diperuntukkan untuk menjawab soalan sangat suntuk. Untuk dapat menjawab semua soalan, calon tidak boleh buang masa berfikir panjang. Untuk satu-satu soalan, calon perlu jawab dalam masa kurang dari 1 minit.

Tip Menjawab Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib #2

 

Soalan berbentuk objektif  yang mengandungi 4 opsyen jawapan dan calon perlu memilih 1 sahaja jawapan yang tepat. Perlu diingat, jawapan yang dikehendaki bukan sahaja yang betul tetapi yang paling tepat.

Apabila membaca, anda perlu mengkaji ke semua opsyen yang dikemukakan kerana yang diperlukan adalah jawapan yang paling tepat. Cara yang lebih mudah, anda tanda pangkah pada jawapan-jawapan yang difikirkan salah terlebih dahulu. Dengan cara ini, opsyen jawapan akan berkurangan dan ini dapat membantu anda memilih jawapan yang tepat.

 

Tip Menjawab Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib #3

 

Bagi merekod jawapan, calon dibekalkan borang khas yang akan diproses menggunakan komputer. Ditegaskan agar calon menggunakan pensil 2B sahaja. Jika alatulis-alatulis lain digunakan, jawapan calon tidak diambilkira kerana komputer tidak dapat memprosesnya.

Jika calon perlu membuat perkiraan, jawapan contoh dan sebagainya, gunakan kertas lain atau buku soalan. Borang yang dibekalkan adalah khusus untuk merekod jawapan.

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27  #1

Jualan Syarikat Teras Uji Sdn. Bhd. Bernilai RM871,421, kos barang yang dijual berjumlah RM465,651 dan kos operasi RM233,562. Kirakan untung kasar bagi syarikat ini?

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27  #2

Syarikat Sya Isya Enterprise telah membeli sebuah kenderaan dengan kos perolehan sebanyak RM90,767. Aset ini dijangka mempunyai nilai sisa berjumlah RM5,000 selepas 5 tahun. Kirakan jumlah peruntukan susut nilai selepas tiga tahun asset ini dugunakan dengan kaedah garis lurus?

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27  #3

Pada 28 Julai 2013, Aziman membeli barang niaga berharga RM4,300 secara kredit dengan syarat 10% 5 hari; 5% 10 hari. Berapakah jumlah hutang yang perlu dibayar oleh Aziman pada 3 Ogos 2013?

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 #4

Manakah antara perkara berikut yang tidak diambil kira dalam menghitung susut nilai aset?

A. Kos Pembaikan

B. Harga Kos Belian

C. Nilai Skrap Aset

D. Jangka Usia Penggunaan Aset

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27  #5

8 pasukan bola sepak mengambil bahagian dalam sebuah pertandingan. Jika perlawanan diadakan secara liga (setiap pasukan mesti bertemu antara satu sama lain) berapakah jumlah permainan yang akan dilangsungkan dalam pertandingan tersebut?

A. 28

B. 49

C. 56

D. 62

Persediaan Penuh Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27

Untuk persediaan penuh, saya sarankan agar anda mendapatkan rujukan penuh yang disediakan oleh Tim Infokerjaya. Mereka telah membantu lebih 60,000 graduan dalam memasuki Skim Perkhidmatan Awam dengan rujukan dan panduan yang disediakan

Untuk peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27, anda boleh mendapatkan rujukan penuh beserta contoh soalan di;

[+] Rujukan Lengkap Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27

order CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Buat persediaan secukupnya bermula dari sekarang!. Apa yang paling penting adalah persediaan anda itu bukanlah persediaan rambang. Bersedia dengan rujukan dan panduan yang tepat.

Berikut adalah antara calon yang menggunakan rujukan lengkap kami dan LULUS pada peperiksaan yang lepas!.

SAYA LULUS PEGAWAI ARKIB S41 CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Kejayaan anda, kebanggaan kami!. icon smile CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Didoakan agar cita-cita anda untuk menjawat jawatan Penolong Pegawai Arkib S27  menjadi kenyataan. icon smile CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Tip Tambahan Lulus Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 :  Pilih rujukan yang tepat. Sepanjang pemerhatian dan pengalaman saya, rujukan yang disediakan dari Tim Infokerjaya ini adalah rujukan yang paling tepat untuk calon-calon peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 12 Mei ini. Kemudian, setelah dapatkan rujukan yang mengandungi contoh soalan dan jawapan Penolong Pegawai Arkib S27, buat latihan dan biasakan diri dengan contoh-contoh soalan ini. Setelah habis baca, anda bersedia dari segi mental,  fizikal dan emosi untuk menghadapi hari peperiksaan. Pada hari peperiksaan, jawab dengan tenang. InsyaAllah, anda akan lulus Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27 ini icon smile CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI ARKIB S27

Untuk mendapatkan Rujukan Lengkap Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27, klik link ini –>  Rujukan Lengkap Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib S27

p5rn7vb
0 comments

FORMAT, TIP, CONTOH SOALAN & RUJUKAN PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

tip, nota buku rujukan dan contoh soalan peperiksaan akauntan w41






NAK RUJUKAN LENGKAP Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib 12 Mei ini?


Masukkan nama dan emel anda untuk download rujukan peperiksaan ini! 

 FORMAT, TIP, CONTOH SOALAN & RUJUKAN PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

tip nota buku rujukan dan contoh soalan peperiksaan akauntan w41 FORMAT, TIP, CONTOH SOALAN & RUJUKAN PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan Gred W41 dicari oleh calon peperiksaan SPA yang dipanggil bagi jawatan Akauntan Gred W41 pada 6 Mei ini. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sendiri ada mengeluarkan panduan umum untuk sesi peperiksaan ini tetapi ianya sangat asas.

Bagi calon baru yang masih belum tahu format soalan peperiksaan Akauntan ini mungkin sangat membantu. Tetapi percaya atau tidak, contoh soalannya amat sedikit, sekadar panduan umum untuk calon. Saya akan kongsikan contoh soalan nanti, tetapi perlu diingat, ianya bukanlah soalan bocor peperiksaan Akauntan Gred W41.

Jawatan Akauntan W41 adalah jawatan yang diletakkan di bawah Jabatan Akauntan Negara (JANM). Mengikut rekod, tahun 2013, tiada peperiksaan ambilan untuk jawatan ini. Kali terakhir sesi peperiksaan adalah pada tahun 2012.  Jadi jika anda mendapat panggilan ke sesi peperiksaan ini, jangan lepaskan peluang kerana ini adalah peluang keemasan untuk anda menjawat jawatan Akauntan W41.

Format Peperiksaan Akauntan Gred W41

Ujian ini mengandungi 4 seksyen iaitu:

  • Seksyen A – Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling
  • Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
  • Seksyen C – Esei Bahasa Melayu
  • Seksyen D – Esei Bahasa Inggeris

Tip Menjawab Soalan Akauntan W41

Tip Menjawab Soalan Peperiksaan Akauntan W41 #1

Calon perlu peka bahawa kesemua calon yang menduduki peperiksaan ini adalah dari pelbagai bidang akademik. Soalan-soalan yang dikemukakan juga meliputi kesemua bidang akademik. Oleh yang demikian terdapat beberapa soalan yang berkemungkinan sukar untuk individu tertentu menjawab kerana berada di luar bidang pengkhususan.

Soalan-soalan tersebut, walau bagaimanapun, mungkin sesuai untuk calon lain yang berpengetahuan dalam bidang tersebut. Oleh itu, jika terdapat soalan yang tidak boleh dijawab dinasihatkan agar calon tidak membuang masa dan terus menjawab soalan-soalan yang berikutnya. Apabila masa mengizinkan kembali kepada soalan tersebut.

Ini adalah kerana, masa yang diperuntukkan untuk menjawab soalan sangat suntuk. Untuk dapat menjawab semua soalan, calon tidak boleh buang masa berfikir panjang. Untuk satu-satu soalan, calon perlu jawab dalam masa kurang dari 1 minit.

Tip Menjawab Soalan Peperiksaan Akauntan W41 #2

 

Soalan berbentuk objektif  yang mengandungi 4 opsyen jawapan dan calon perlu memilih 1 sahaja jawapan yang tepat. Perlu diingat, jawapan yang dikehendaki bukan sahaja yang betul tetapi yang paling tepat.

Apabila membaca, anda perlu mengkaji ke semua opsyen yang dikemukakan kerana yang diperlukan adalah jawapan yang paling tepat. Cara yang lebih mudah, anda tanda pangkah pada jawapan-jawapan yang difikirkan salah terlebih dahulu. Dengan cara ini, opsyen jawapan akan berkurangan dan ini dapat membantu anda memilih jawapan yang tepat.

 

Tip Menjawab Soalan Peperiksaan Akauntan W41 #3

Bagi merekod jawapan, calon dibekalkan borang khas yang akan diproses menggunakan komputer. Ditegaskan agar calon menggunakan pensil 2B sahaja. Jika alatulis-alatulis lain digunakan, jawapan calon tidak diambilkira kerana komputer tidak dapat memprosesnya.

Jika calon perlu membuat perkiraan, jawapan contoh dan sebagainya, gunakan kertas lain atau buku soalan. Borang yang dibekalkan adalah khusus untuk merekod jawapan.

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan Gred W41

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan W41  #1

Jualan Syarikat Teras Uji Sdn. Bhd. Bernilai RM871,421, kos barang yang dijual berjumlah RM465,651 dan kos operasi RM233,562. Kirakan untung kasar bagi syarikat ini?

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan W41  #2

Syarikat Sya Isya Enterprise telah membeli sebuah kenderaan dengan kos perolehan sebanyak RM90,767. Aset ini dijangka mempunyai nilai sisa berjumlah RM5,000 selepas 5 tahun. Kirakan jumlah peruntukan susut nilai selepas tiga tahun asset ini dugunakan dengan kaedah garis lurus?

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan W41  #3

Pada 28 Julai 2013, Aziman membeli barang niaga berharga RM4,300 secara kredit dengan syarat 10% 5 hari; 5% 10 hari. Berapakah jumlah hutang yang perlu dibayar oleh Aziman pada 3 Ogos 2013?

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan W41  #4

Manakah antara perkara berikut yang tidak diambil kira dalam menghitung susut nilai aset?

A. Kos Pembaikan

B. Harga Kos Belian

C. Nilai Skrap Aset

D. Jangka Usia Penggunaan Aset

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan W41  #5

8 pasukan bola sepak mengambil bahagian dalam sebuah pertandingan. Jika perlawanan diadakan secara liga (setiap pasukan mesti bertemu antara satu sama lain) berapakah jumlah permainan yang akan dilangsungkan dalam pertandingan tersebut?

A. 28

B. 49

C. 56

D. 62

Persediaan Penuh Peperiksaan Akauntan W41

Untuk persediaan penuh, dicadangkan agar anda mendapatkan rujukan penuh yang disediakan oleh Tim Infokerjaya. Mereka telah membantu lebih 60,000 graduan dalam memasuki Skim Perkhidmatan Awam dengan rujukan dan panduan yang disediakan

Untuk peperiksaan Akauntan, anda boleh mendapatkan rujukan penuh beserta contoh soalan di;

[+] Rujukan Lengkap Peperiksaan Akauntan W41






Anda dipanggil Peperiksaan Akauntan W41 6 Mei ini?.

Rujukan Lengkap Peperiksaan Akauntan W41 ini untuk anda!. 

Masukkan nama dan emel anda untuk download rujukan ini. 


We respect your email privacy

 FORMAT, TIP, CONTOH SOALAN & RUJUKAN PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

Buat persediaan secukupnya bermula dari sekarang!. Apa yang paling penting adalah persediaan anda itu bukanlah persediaan rambang. Bersedia dengan rujukan dan panduan yang tepat.

Berikut adalah antara calon yang menggunakan rujukan lengkap kami dan LULUS pada peperiksaan yang lepas!.

SAYA LULUS PEGAWAI ARKIB S41 FORMAT, TIP, CONTOH SOALAN & RUJUKAN PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

Kejayaan anda, kebanggaan kami!. icon smile FORMAT, TIP, CONTOH SOALAN & RUJUKAN PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

Didoakan agar cita-cita anda untuk menjawat jawatan Akauntan W41 ini menjadi kenyataan. icon smile FORMAT, TIP, CONTOH SOALAN & RUJUKAN PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

6 comments

2 IDEA BERNAS UNTUK YANG TAK TAHU NAK BELI APA DENGAN BAUCER BUKU (BB1M)

idea nak beli apa dengan baucer buku untuk yang tak tahu nak beli apa

2 Idea Bernas Nak Beli Apa Dengan Baucer Buku 1 Malaysia Untuk Yang Tak Tahu Nak Beli Apa

idea nak beli apa dengan baucer buku untuk yang tak tahu nak beli apa 2 IDEA BERNAS UNTUK YANG TAK TAHU NAK BELI APA DENGAN BAUCER BUKU (BB1M)

Ok, seperti yang dijanjikan dalam entri Pengalaman Beli Buku Di MPH Online dengan Baucer Buku 1 Malaysia sebelum ni, dalam entri kali ni aku nak kongsikan 2 idea bernas yang aku perolehi secara spontan untuk membantu mereka yang tak tahu nak beli apa dengan Baucer Buku 1 Malaysia ni.

Aku tahu ramai yang blur, tak tahu nak beli apa dengan baucer buku ni.

Ada juga yang rasa macam tah apa-apa je dapat baucer buku ni. Dapat duit lagi best!.

Kan…..

Aku tahu memang ada yang rasa macam ni. Ramai kot yang ada perasaan macam ni.

Kalau tanya aku, aku secara personal, memang suka je baucer buku ni. Boleh aku beli buku tanpa keluarkan duit sendiri. Kalau keluar duit pun, sikit je.

Lagipun memang aku suka membaca. Aku cintakan ilmu. Bagi aku, dengan ilmu yang aku dapat dari buku-buku ni, macam-macam yang aku boleh buat. Tapi, bukan maksud aku yang tak suka membaca ni tak cinta ilmu ya. Jangan salah faham pula. Mencari ilmu ni ada banyak cara, tak semestinya dengan membaca je. Cuma, “Membaca Jambatan Ilmu”. Zaman canggih sekarang ni, video youtube pun ada banyak ilmu yang kita boleh perolehi.

Aku pula, kalau tak ada baucer buku ni pun, aku memang tetap akan beli buku di kedai buku. Sebab, memang suka beli buku. Ngeh ngeh ngeh… icon biggrin 2 IDEA BERNAS UNTUK YANG TAK TAHU NAK BELI APA DENGAN BAUCER BUKU (BB1M)

Ok, berbalik kepada topik asal….

2 Idea Bernas Nak Beli Apa Dengan Baucer Buku Untuk Yang Tak Tahu Nak Beli Apa : 

1) Beli Al-Quran, kemudian waqafkan Al-Quran ini ke Masjid, Surau atau Maahad Tahfiz. Niatlah Kerana Allah Ta’ala.

2) Beli buku yang bermanfaat, contohnya, buku agama ke, buku motivasi ke… Kemudian, hantarkan buku-buku ini ke perpustakaan universiti masing-masing.

Kalau kat perpustakaan UTM ni, memang ada 1 box disediakan untuk book donation. Student boleh drop buku kat dalam box ni.

Dengan 2 cara ini, setiap kali orang baca Al-Quran dan buku yang disedekahkan ini, anda pun akan dapat pahala juga.

Walaupun anda dah check in 7 kaki bawah tanah pun, selagi buku dan Al-Quran ini orang baca, dan selagi orang-orang yang baca tu amalkan ilmu yang dibaca dari buku dan Al-Quran ini, selagi tu lah, anda juga akan dapat pahala. Nak pahala tak? Nak tak?.

Aku petik sikit ayat yang Prof. Dr. Muhaya selalu cakap – “Pencen Kubur”.

Ok?. Jelas?.

So, pada yang tak tahu nak beli apa dengan Baucer Buku 1 Malaysia ni, boleh lah pertimbangkan idea aku ni. icon smile 2 IDEA BERNAS UNTUK YANG TAK TAHU NAK BELI APA DENGAN BAUCER BUKU (BB1M)

Idea ni sebenarnya tercetus masa aku di Masjid kat universiti ni. Aku terpandang sebungkus plastik di atas rak Al-Quran. Aku pun tengoklah apa ada dalam plastik tu. Rupa-rupanya beberapa naskah Al-Quran yang diwakafkan.

Masa tu lah aku dapat idea. Ha…. Boleh guna baucer buku untuk beli Quran dan wakafkan di masjid-masjid, sekolah Tahfiz…

Ok, untuk idea ke-2 tu pula, aku dapat masa survey buku di Kedai Buku Harris Jusco Tebrau, JB.

Begitulah…. Aku cakap kat kawan aku idea ni, dia pun cakap “Tak terfikir pula nak buat macam ni”.

So, ni, aku share kan dengan korang semua, pembaca syaisya.com.

p/s: Yang ada anak, beli buku anak guna BB1M ni. Yang ada anak saudara, beli buku untuk anak sedara. Ada juga yang beli buku resepi untuk mak.

Begitulah…. Baucer Buku ni boleh juga beli buku untuk orang lain. Tak semestinya buku untuk diri sendiri je. icon smile 2 IDEA BERNAS UNTUK YANG TAK TAHU NAK BELI APA DENGAN BAUCER BUKU (BB1M)

Masih tak ada idea nak beli apa guna baucer buku 1 Malaysia ni?

Cer baca artikel – artikel berikut, mana tahu boleh dapat idea nanti :

Like page syaisya.com untuk mendapat update info-info akan datang.

Sumber gambar : Sean MacEntee

4 comments

PENGALAMAN BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

beli buku di mph online guna baucer buku 1 malaysia BB1M

Pengalaman Beli Buku Di MPH Online Guna Baucer Buku 1 Malaysia

beli buku di mph online guna baucer buku 1 malaysia BB1M PENGALAMAN BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

 

Hari ni nak kongsikan pengalaman aku beli buku di MPH Online menggunakan Baucer Buku 1 Malaysia (BB1M).

Seperti yang aku nyatakan dalam entri MPH Online Terima Baucer Buku 1 Malaysia, salah satu tempat yang boleh menggunakan Baucer Buku 1 Malaysia ialah MPH Online.

 

Memandangkan ini adalah baucer buku terakhir yang aku terima, kali ni, aku pilih dengan penuh teliti buku-buku bertuah yang bakal mendarat di tangan aku.

 

Jika baucer buku pertama dulu aku beli lebih banyak novel, ada juga aku beli sling bag, casing hard disk dan tumbler, baucer buku kedua pula aku banyak beli buku agama,  untuk baucer buku ke-3 ni pula, target aku lebih kepada buku buat duit di internet.  Jadi, buku bisnes lah yang aku beli kali ni.

 

Jika baucer buku pertama dan kedua aku banyak habiskan di Popular, tapi untuk kali ni, aku banyak habiskan di MPH.

 

RM 50 je aku gunakan di Popular. RM 50 aku gunakan di kedai buku MPH dan baki RM 150 aku beli di MPH Online.

 

Kenapa kali ni aku beli banyak di MPH Online pula?

 

Sebab kebanyakan buku yang aku nak beli ni tak terdapat di kedai-kedai buku MPH dan Popular. Dah banyak MPH dan Popular termasuk Harris aku survey, tapi buku yang aku nak ni tak ada pula.

 

Jadi, tiada pilihan lain, aku perlu beli di MPH Online juga. Tu pun nasib baik kat MPH Online ada jual. So, dapatlah aku memiliki buku-buku yang aku idamkan. icon smile PENGALAMAN BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

 

CARA BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA (BB1M)

 

Syarat untuk gunakan baucer buku di MPH Online ni, belian mestilah minima RM 100.

pengalaman beli buku di MPH Online guna baucer buku 1 malaysia PENGALAMAN BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

 

Kesemuanya 5 buku aku beli di MPH Online, jumlah keseluruhan RM 199. 60.

 

Tapi, aku hanya perlu bayar RM 9.60 sahaja dekat MPH Online.

 

Pembayaran RM 9.60 aku berikan kepada pakcik Poslaju tu. Memang baki kena bagi kat pakcik Poslaju semasa menerima buku. Masa nak ambil buku tu, perlu tunjukkan kad matrik dan juga baucer buku kepada pakcik poslaju tu. Kad matrik penting sebagai pengesahan.

 

Ok, mungkin ada yang pelik, kenapa harga total buku dekat RM 200, tapi aku cuma bayar RM 9.60 sahaja, sedangkan baucer buku yang aku gunakan cuma RM 150 sahaja!.

 

Sebenarnya aku gunakan rebate 20%. Sebab, bila kita nak beli buku di MPH Online, kena daftar dulu di MPH Online.

 

Untuk setiap pendaftaran baru, MPH Online akan bagi baucer diskaun 20%. Jadi, selepas tolak diskaun 20%, jumlah keseluruhan buku yang order ialah RM 159.60 sahaja. Cara nak masukkan kod diskaun, ada tertera di gambar di bawah.

 

cara guna baucer buku 1 malaysia beli buku di mph online 1 PENGALAMAN BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

 

Memang suka lah sebab aku dapat buku yang harganya dekat RM 200, tapi, duit aku keluar RM 9.60 je. Beli pula buku buat duit.. InsyaAllah, dengan ilmu yang ada dalam buku-buku tu, aku praktikkan, InsyaAllah, atas izin Allah, aku dapatlah generate lebih banyak duit lepas ni. icon smile PENGALAMAN BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

 

Salah 1 buku tu aku dah habis baca dah pun. Sehari je baca dah khatam. Satu lagi buku, baru separuh baca. Hehe… I like!.

 

Secara keseluruhannya, aku puas hati dengan MPH Online. Menepati masa yang dijanjikan iaitu 3-5 hari bekerja. Aku order hari Khamis, hari Ahad buku dah sampai.

 

Then, yang best nya lagi sebab penghantaran PERCUMA!.

 

Ok, lepas ni aku buat 1 entri, khas untuk pelajar yang tak ada idea nak beli apa dengan Baucer Buku 1 Malaysia ni ye.

 

Aku tahu, ramai juga yang tak tahu baucer buku ni nak buat beli apa. So, esok aku bagi idea nak beli apa ya.

 

Don’t worry. Idea tu totally tak sama dengan apa yang pernah aku tulis dalam blog ni. Dan idea ni juga mungkin korang tak terfikir pun nak beli gunakan Baucer Buku 1 Malaysia ni. icon smile PENGALAMAN BELI BUKU DI MPH ONLINE GUNA BAUCER BUKU 1 MALAYSIA

11 comments

CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT

cara back up dan pindah hosting blog wordpress

cara back up dan pindah hosting blog wordpress CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT

Alhamdulillah, selesai sudah memindahkan 4 blog ke hosting baru. Walaupun pindahkan dari hosting provider yang sama, cuma tukar ke pakej hosting yang lain sahaja. Ini kerana, pakej hosting baru yang aku beli 2 kali ganda lebih besar space dan juga bandwith. Juga, boleh memuatkan sehingga 15 domain. icon smile CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT

 

CARA BACK UP BLOG WORDPRESS

 

Untuk back up blog, aku minta tolong pihak hosting untuk buatkan back up. Ada juga aku buat back up sendiri menggunakan ‘back up’ dekat cpanel, tapi ada keluar 1 error pula untuk salah satu blog aku. So, play safe, minta je bantuan pihak hosting buatkan back up. So, nak back up blog wordpress ni tak susah mana pun sebab boleh gunakan je function yang ada kat cpanel. Ada juga blogger yang gunakan plugin untuk back up blog wp.

 

CARA PINDAH HOSTING BLOG WORDPRESS KE HOSTING BARU

 

Pada mulanya, aku takut juga nak buat kerja-kerja pindahkan hosting ni. Ye lah kan, karang salah buat, jadi masalah pula blog nanti. Tapi, setelah dah buat, senang je sebenarnya.

Proses pindah hosting ni secara asasnya ada 5 proses. Tak susah pun. Aku pindahkan hosting ni belajar dan follow video dari youtube ni je. Hehe…. Dalam 2 video youtube yang aku rujuk, aku paling suka dan yakin dengan cara yang dalam video ni tunjuk. So, video ni lah jadi video tutorial pindah hosting aku secara rasminya. icon smile CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT

Kalau ada yang nak pindahkan hosting blog dari satu hosting ke hosting yang lain, boleh lah rujuk video tutorial ni. Langkah yang ditunjukkan mudah diikut, sebab setiap langkah ditunjukkan dengan jelas, terang lagi nyata, gitu icon biggrin CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT  Omputih kata, step by step.

Sepanjang proses pindah hosting ni, ada lah juga beberapa masalah yang aku hadapi. Terutama masa nak pindahkan blog syaisya.com ni. Mungkin sebab blog ni paling tua dan paling banyak khazanah yang tersimpan, so proses nak pindahkannya pun mengambil masa.

Masa nak import sql database tu, beberapa kali juga aku buat tak jadi, sebail dia besar. Pastu, hantar emel ke hosting provider lah kan, apa lagi. Nasib baik pihak hosting berikan support on time. Aku tanya, dorang terus reply dan settle kan masalah aku.

Sepanjang pindah hosting ni memang tah berapa banyak emel aku hantar kat hosting provider ni. Kikiki… banyak tanya dan banyak tak tahu kan. But, last-last, berjaya juga transfer empat-empat blog ni. Pheeewwww….

Lepas ni memang hujung jari je lah kalau nak tukar hosting. First time je lah rasa susah kan. icon biggrin CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT

p/s: Walaupun boleh je minta tolong pihak hosting transfer hosting, tapi ramai blogger yang lebih suka untuk cuba pindahkan serndiri hosting. Sebab, ia adalah pengalaman dan ilmu yang berguna. Senang, lepas ni, nak pindahkan hosting boleh buat sendiri tanpa perlu bergantung pada orang lain. icon smile CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT

p/s/s : Setakat ni memang aku berpuas hati dengan khidmat dan pakej yang aku gunakan daripada pihak hosting ni. Dah 3 tahun juga lah aku gunakan khidmat mereka. icon smile CARA BACK UP BLOG DAN PINDAH HOSTING PALING MUDAH DAN SELAMAT

12 comments

CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

contoh soalan peperiksaan penolong pegawai teknologi maklumat f29






NAK RUJUKAN LENGKAP Peperiksaan Penolong Pegawai Arkib 12 Mei ini?


Masukkan nama dan emel anda untuk download rujukan peperiksaan ini! 

 CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

 

soalanf29 CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
Tahniah kepada anda yang dipanggil untuk menduduki peperiksaan bertulis Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 8 March 2014 ini.

 

FORMAT PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

 

Peperiksaan ini mengandungi tiga (3) bahagian iaitu:

a. Seksyen A – Pengetahuan Am
b. Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

c. Seksyen C – Sahsiah dan Minat

 

Semua seksyen ini, jawapan hendaklah dibuat dalam Kertas OMR.

 

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

 

Contoh Soalan Seksyen A (Pengetahuan Am) : 

1) Komponen asas komputer terdiri daripada empat bahagian iaitu Peranti Input, Peranti Output, Unit Storan atau Unit Ingatan dan Unit Pemprosesan.

Tetikus merupakan contoh bagi

A Unit Storan.
B Peranti Input.
C Peranti Output.
D Unit Pemprosesan

Jawapan: B

 

2)  Protokol utama yang digunakan dalam World Wide Web (WWW) untuk memindahkan maklumat ialah

A Internet Protocol.
B File Transfer Protocol.
C Hypertext Transfer Protocol.
D Anonymous File Transfer Protocol.

Jawapan: C

 

SEKSYEN B – DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

 

i) Kemahiran Menggunakan Logik

 

1)  Antara nombor-nombor berikut, yang manakah ganjil?

contoh soalan peperiksaan penolong pegawai teknologi maklumat f29 CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

 

A    64
B    54
C    49
D    4

Jawapan: B

Teknik Menjawab:

Kesemua nombor ialah hasil kuasa dua kecuali 54.

 

ii) Kemahiran Menginterpretasikan Data

 

1) Data di bawah menunjukkan bilangan pelanggan yang datang ke kedai serbaneka dari lima buah taman berhampiran pada satu bulan.

contoh soalan dan rujukan exam penolong pegawai teknologi maklumat f29 CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

Cari nilai kebarangkalian bagi seseorang pelanggan dari Taman Mewah yang datang ke kedai serbaneka tersebut.

A   18/33
B   8/35
C   8/33
D   3/8

Jawapan: C

 

Teknik Menjawab:

penerangan : 4000 / 4500 + 2300 + 2200 + 4000 + 3500 = 8/33

 

iii) Konsep Matematik

 

1. 8 pasukan bola sepak mengambil bahagian dalam sebuah pertandingan. Jika
perlawanan diadakan secara liga (setiap pasukan mesti bertemu antara satu
sama lain), berapakah jumlah permainan yang akan dilangsungkan dalam
pertandingan tersebut?

A 28
B 49
C 56
D 62

Jawapan: A

Teknik menjawab:

8 pasukan mengambil bahagian di mana setiap pasukan mesti bertemu antara satu dengan lain. Oleh itu, setiap pasukan perlu bermain sebanyak 7 kali. Ini bermakna terdapat 56 permainan. Tetapi setiap pasukan bertemu dengan pasukan lain hanya sekali, untuk mengelakkan pengiraan dua kali maka jumlah permainan ialah

8 x 7 / 2 = 28

Peringatan: 

Anda perlu cuba mendapatkan markah yang terbaik. Jika lulus, anda mungkin berpeluang untuk dipanggil temu duga. Hal ini bermakna peluang untuk dipertimbangkan ke jawatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 adalah lebih baik.

 

Download  lebih banyak contoh soalan dan jawapan Peperiksaan Penolog Pegawai Teknologi Maklumat di link berikut :

http://bit.ly/rujukanexampenolongpegawaiteknologimaklumat

 

DAPATKAN PAKEJ RUJUKAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

 

Untuk menjawab dengan baik soalan peperiksaan nanti, anda boleh mendapatkan panduan bertulis khas yang disediakan oleh Tim Infokerjaya khas untuk anda. Atas permintaan ramai, rujukan ini akan mula dibuka untuk jualan bermula 3 March.

 

Melalui panduan ini, anda dapat membiasakan diri dengan soalan peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 melalui nota yang disediakan. Selain dari itu, contoh soalan dan jawapan juga disediakan.

 

Mahirkan diri anda menjawab soalan peperiksaan ini dengan topik, soalan dan jawapan yang disediakan dalam panduan ini.

 

Panduan yang dikeluarkan ini telah terbukti membantu ramai calon untuk lulus peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29 yang lalu.

 

CARA UNTUK DAPATKAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT INI

Panduan boleh didapati bermula 3 March 2014. Untuk mendapatkan panduan ini, klik pada link di bawah :

http://bit.ly/rujukanPPTMF29

soalanf29 CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
All the best!

Klik like dan share untuk membantu rakan-rakan anda yang lain membuat persiapan peperiksaan. icon smile CONTOH SOALAN & TIP PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

1 comment