CARA SEMAK ONLINE PEPERIKSAAN PTD M41 SESI MEI 2012

soalan%2520peperiksaan%2520ptd%2520m41 CARA SEMAK ONLINE PEPERIKSAAN PTD M41 SESI MEI 2012
Kepada mereka yang pernah memohon jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41, semakan panggilan untuk peperiksaan PTD sesi Mei 2012 boleh dilakukan secara online di laman web SPA Semakan Jadual Peperiksaan ini:
Peperiksaan bertulis PTD M41 ini akan diadakan pada 12 Mei 2012.
Menurut satu sumber tidak rasmi, dianggarkan hampir 40 ribu orang calon dipanggil untuk menduduki peperiksaan SPA Pegawai Tadbir dan Diplomatik gred M41 ini. Satu angka yang cukup besar, kan?. Sememangnya jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik ini merupakan jawatan yang direbut oleh ramai orang, tapi bilangan yang berjaya menjawat jawatan ini cukup sikit. 92.68% Gagal Dalam Peperiksaan Bertulis M41.

Buku rujukan peperiksaan PTD M41

combineAll CARA SEMAK ONLINE PEPERIKSAAN PTD M41 SESI MEI 2012

 

“Bahan bacaan ini ini adalah maklumat yang dijamin dapat membantu mereka yang mahu lulus peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik. Apabila ia dibaca, dan praktiskan terus”.

Ini adalah kata-kata yang dihimpunkan daripada para pembaca yang telah mengaplikasikan segala maklumat yang dikongsikan dalam e-book Tips PTD yang lepas.

Buat pengetahuan umum, e-book ini telah membantu orang ramai untuk tampil lebih berkeyakinan dan berilmu, semasa menduduki peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik yang akan berlangsung pada 12 Mei 2012.

review%2520pembeli%2520ebook%2520tips%2520ptd CARA SEMAK ONLINE PEPERIKSAAN PTD M41 SESI MEI 2012

Di bawah ini pula emel yang baru diterima dari calon peperiksaan PTD 12 Mei 2012 ini yang telah membeli dan membaca ebook Tips PTD ini :

testimoni%2520pembeli%2520ebook%2520tips%2520ptd%2520terbaru%2520untuk%2520peperiksaan%252012%2520Mei CARA SEMAK ONLINE PEPERIKSAAN PTD M41 SESI MEI 2012

E-book Tips PTD – Hanya Untuk Mereka yang Serius Mahu Lulus

Jelas sekali, e-book ini bukan untuk semua. Ia adalah untuk para pembaca yang betul-betul serius mahu lulus dan diterima bekerja sebagai Pegawai Tadbir Diplomatik.

Dalam e-book Tips PTD, anda akan memperoleh pakej-pakej maklumat seperti berikut:

  1. Contoh soalan dan jawapan – Contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik diberikan beserta dengan jawapannya.
  2. 14 Contoh esei – 7 contoh esei bahasa Melayu dan 7 contoh esei bahasa Inggeris. Membantu kita untuk menjawab soalan-soalan esei yang dikemukakan dalam peperiksaan 12 Mei 2012.
  3. Pecahan format setiap seksyen – Tim Tips PTD memberikan maklumat secara terperinci mengenai format untuk setiap seksyen.
  4. 180+ Contoh soalan matematik – Koleksi soalan Matematik Khas Peperiksaan Kerajaan. Harga sebenar untuk pakej ini adalah RM40 jika dibeli secara berasingan.
  5. Nota isu semasa 2011 dan 2012 – Nota isu semasa yang terkini yakni versi 2011/2012 yang diperoleh daripada sumber autoriti. Nota ini sangat penting untuk kita lulus dalam peperiksaan PTD 12 Mei 2012 ini.
  6. Kemaskni percuma (Selama 5 tahun) – Ini adalah tawaran gila yang ditawarkan oleh penulisnya, iaitu Tuan Muaz Hadi. Kita akan diberikan nota kemaskini percuma setiap kali peperiksaan PTD yang berlangsung setiap tahun.

Ini bermakna, apabila kita membeli e-book Tips PTD, kita sebenarnya telah menjimatkan ratusan ringgit dan berjam-jam masa untuk mendapatkan maklumat, bagi mempelajari cara yang betul supaya lulus dalam peperiksaan PTD.

Beli E-book Tips PTD Sekarang (Klik Di Sini)

E-book Tips PTD – Soalan Bocor, Langgar Undang-undang

Terdapat satu pertanyaan yang menarik daripada prospek yang berminat. Soalannya agak relevan memandangkan e-book ini telah terbukti banyak membantu orang ramai. Soalan itu adalah:

“Adakah e-book Tips PTD ini adalah soalan-soalan bocor daripada pihak SPA? Adakah e-book ini melanggar undang-undang?”

Bagi menjawab soalan ini, team Tips PTD yang diketuai oleh Tuan Muaz Hadi menulis kenyataan seperti berikut:

“E-book Tips PTD tidak mengandungi sebarang soalan bocor. Kami juga tidak memperoleh maklumat berdasarkan ‘kabel-kabel’ tertentu atau sumber dalaman.”

Tambah beliau lagi,

“Setiap maklumat yang dihimpunkan dalam e-book ini adalah hasil penilitian dan kajian team Tips PTD sendiri. Soalan-soalan tidak boleh didedahkan kerana tertakluk pada Akta Rahsia Rasmi (OSA).”

Namun begitu, apa yang ingin ditekankan di sini adalah, setiap isi kandungan yang dihimpunkan dalam e-book Tips PTD ini memberikan gambaran soalan yang seakan-akan sama dalam peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik yang bakal berlangsung 12 Mei 2012 ini.

 Beli E-book Tips PTD Sekarang (Klik Di Sini)

E-book Tips PTD – Jaminan Pulang Wang Semula

Mereka sudah membantu lebih 7,000 calon peperiksaan kerajaan sejak tahun 2009. Andai kata kita gagal dan tidak berpuas hati dengan e-book Tips PTD, terus minta semula wang kita serta merta.

Tuan Muaz Hadi dan seluruh team mereka berani membuat jaminan ‘berani mati’ ini. Kerana mereka percaya dengan jaminan “Pakej Sampai Lulus” yang ditawarkan selama 5 tahun. Beserta dengan kemaskini percuma untuk setiap edisi. Maksudnya kalau dah beli sekali, akan dapat update untuk setiap update terbaru selama 5 tahun dan kita boleh gunakan lagi ebook ini jika dipanggil lagi untuk peperiksaan gred 41.

Jadi, tidak ada sebarang kerugian yang berpihak pada pembeli. Semua risiko ditanggung oleh tim Tips PTD. Sekiranya kita sudah melakukan tindakan seperti:

  1. Beli (Klik di sini).
  2. Ulangkaji e-book.
  3. Hadir ke peperiksaan.

Kemudian anda dapati setiap maklumat yang dibekalkan langsung tidak membantu. Terus hubungi team Tips PTD untuk dapatkan semula wang kita 100%.

“Terima kasih atas tip dan bantuan yang diberikan mengenai peperiksaan awam Gred 41. Tip anda memang berguna dan membantu saya lulus dalam peperiksaan.” – Koh Pea Kee, pembeli e-book Tips PTD.

Ratusan pembeli e-book sebelum ini sudah memanfaatkan apa yang dikongsikan dalam e-book Tips PTD.Tuan Muaz Hadi memaklumkan bahawa jualan e-book ini akan ditutup pada 9 Mei 2012.

Pengalaman Menduduki Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Sedikit perkongsian dari pengalaman Sya Isya sendiri menduduki peperiksaan PTD ini pada 3 tahun lepas. Tapi masa tu tak tahu pun kewujudan buku ni. Nak baca buku apa untuk dijadikan rujukan pun tak tahu. So, masuk exam, blur je tak tahu jenis soalan yang bagaimana yang akan keluar. Setahun kemudian baru Sya terjumpa buku ini. Alahai… Beruntunglah calon peperiksaan PTD sekarang ni ada ebook rujukan lengkap untuk dijadikan panduan. Masa tu Sya rasa rugi juga sebab lambat tahu tentang kewujudan buku ini. icon sad CARA SEMAK ONLINE PEPERIKSAAN PTD M41 SESI MEI 2012 Sya tak nak anda jadi seperti Sya. Jadi, anda dah tahu tentang ebook ini, gunakanlah ia sebaiknya. Jika ilmu penuh di dada, anda akan dapat menjawab semua soalan dengan :D.

Beli sekarang, atau menyesal selepas 9 Mei 2012 11.59 malam (Jualan akan ditutup). Sebarang rayuan tidak akan diterima. Jangan jadi seperti mereka ini.

559564 3813764993608 1562049206 33219798 719478147 n CARA SEMAK ONLINE PEPERIKSAAN PTD M41 SESI MEI 2012

405217 3813701792028 1562049206 33219781 11511568 n CARA SEMAK ONLINE PEPERIKSAAN PTD M41 SESI MEI 2012

Beli Sekarang (Klik Di Sini).

 Lebih awal anda beli, lebih banyak masa anda ada untuk membaca, membuat latihan dan lebih tenang dan yakin untuk mengambil peperiksaan ini.

Rakan-rakan anda yang lain mungkin juga dipanggil untuk peperiksaan PTD pada 12 Mei ini. Jadi, apa kata kalau anda beritahu rakan anda maklumat ini dengan menekan butang FB share yang ada di bawah ini. Anda juga digalakkan untuk like FB syaisya.com untuk mendapatkan update-update yang akan datang. Mungkin akan datang Sya akan ceritakan pengalaman Sya Isya menduduki peperiksaan PTD dan juga menjalani ujian PAC (PTD Assessment Center).
1 comment

GAMBAR KAHWIN FASHA SANDHA DAN JEJAI (MAJLIS PERNIKAHAN)

Fasha Sandha dan Jejai kahwin. Alhamdulillah, Fasha Sandha dan Toh Muda Rizal Ashram (Jejai) telah selamat bernikah tepat jam 9.45 malam semalam dengan 2 kali lafaz. Majlis pernikahan Fasha Sandha dan Jejai telah diadakan di tingkat 30, Windows on KL, Crown Plaza Mutiara, Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur yang dihadiri oleh 300 orang tetamu terdiri daripada ahli keluarga, selebriti dan para media.

pelamin nikah fasha sandha dan jejai 225x300 GAMBAR KAHWIN FASHA SANDHA DAN JEJAI (MAJLIS PERNIKAHAN)

Penyampai radio Suria FM ditugaskan sebagai pengacara majlis untuk majlis akad nikah ini.

Anjing paling kecil di dunia

Fasha Sandha mengenakan baju kurung tradisional kontemporari rona putih hasil rekaan Rizman Ruzaini dan dimekap oleh jurumekap terkenal, Saidatulnisa.

baju pernikahan fasha sandha dan jejai 224x300 GAMBAR KAHWIN FASHA SANDHA DAN JEJAI (MAJLIS PERNIKAHAN)

Pihak lelaki telah menyerahkan tujuh dulang hantaran dan dibalas 9 dulang hantaran oleh Fasha Sandha.

Antara rakan artis yang hadir ke majlis pernikahan Fasha dan Jejai ini ialah Isma AF, Faradhiya, Tomok, Rebecca Nur Islam dan suami serta Nor Aliah Lee.
Majlis resepsi perkahwinan Fasha Sandha dan Jejai akan berlangsung di Bali dan akan dihadiri oleh 100 jemputan khas.
gambar fasha sandha dan jejai kahwin 300x300 GAMBAR KAHWIN FASHA SANDHA DAN JEJAI (MAJLIS PERNIKAHAN)

Fasha Sanda nikah

Tahniah Fasha dan Jejai. Semoga kekal bahagia hingga akhir hayat. Lebih banyak gambar akan diupload kemudian. Dah tengok gambar Volkswagen Polo Sedan?

Tekan share untuk berkongsi gambar kahwin Fasha Sandha dan Jejai ini dengan rakan-rakan anda yang lain di FB. Like FB page syaisya.com untuk update-update akan datang.
Sumber: Budiey.com
9 comments

SEMAKAN UJIAN MEdSI 2012 & TEMUDUGA PROGRAM PENDIDIKAN

mpm SEMAKAN UJIAN MEdSI 2012 & TEMUDUGA PROGRAM PENDIDIKAN

Ujian MEdSI ini hanyalah untuk calon-calon yang memohon program pengajian pendidikan di pilihan 1 atau pilihan 2 sahaja ketika mengemukakan permohonan kemasukan ke IPTA secara online.

Ujian MEdSI (Malaysian Educators Selection Inventory) adalah untuk mengukur kualiti intrinsik calon guru dari segi Personaliti, Minat Kerjaya, Nilai Integriti dan Kecerdasan Emosi. Maklumat yang diperoleh daripada pengukuran ini digunakan untuk memilih calon guru yang sesuai untuk kemasukan ke program pendidikan di IPTA.

Semakan Panggilan Ujian MEdSI

Semakan boleh dibuat mulai 20 April 2012. Semakan panggilan Ujian MEdSI boleh dibuat melalui laman web Majlis Peperiksaan Malaysia di ww.mpm.edu.my atau terus ke portal semakan MEdSI (http://webmpm.mpm.edu.my/medsiregter/). Hanya calon yang berjaya akan dipanggil temuduga.

Dapatkan contoh-contoh soalan ujian MEdSI di SINI.

Tarikh Ujian MEdSI dan tempat ujian

Ujian MEdSI akan diadakan pada 28 April 2012. Pusat Ujian MEdSI adalah seperti yang dipilih oleh calon sendiri semasa mengemukakan permohonan kemasukan ke IPTA secara dalam talian dahulu. Calon perlu membawa Slip Menduduki Ujian MEdSI yang boleh dicetak melalui laman web Majlis Peperiksaan Malaysia. Kegagalan membawa Slip Menduduki Ujian boleh menyebabkan calon dihalang daripada menduduki ujian.

Tarikh Temuduga Program Pendidikan

Mereka yang berjaya dalam Ujian MEdSI akan dipanggil untuk menghadiri temuduga pula. Panggilan temuduga dijangka boleh disemak pada 19 Mei 2012. Semakan boleh dibuat di link ini: https://online.mohe.gov.my/upu/tdugadidik/default.php

Untuk maklumat lanjut, rujuk laman web Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) seperti yang dinyatakan di atas. Atau boleh hubungi MPM di talian 03 6136 9663 atau faks 03 6136 1488 atau e-mel : ppa@mpm.edu.my

Sumber maklumat diambil dari laman eputra.

Like FB Page syaisya.com untuk update-update akan datang.

14 comments

SAMBUTAN HARI BELIA NEGARA 2012 PUTRAJAYA | 1 BELIA 1 MALAYSIA

Poster%2520Hari%2520Belia%2520Negara%2520%25202012%2520Mei SAMBUTAN HARI BELIA NEGARA 2012 PUTRAJAYA | 1 BELIA 1 MALAYSIA

 

APA ITU HARI BELIA NEGARA?

Sambutan Hari Belia Negara (National Youth Day) adalah untuk memberi penghormatan kepada belia negara kerana mereka telah memberi sumbangan besar kepada negara dan kerajaan. Mereka tidak harus dilihat sebagai beban tetapi mereka boleh menjadi aset berharga kepada negara kerana mereka adalah penentu ketahanan dan kekuatan sosial, politik dan ekonomi di masa hadapan.

Sebanyak 11.9 juta belia untuk dikembalikan kepada proses pembangunan negara dengan meletakkan mereka dalam arus perdana tanggungjawab nasional yang harus disokong oleh semua agensi kerajaan, sektor swasta dan NGO. Mereka perlu dididik untuk didengar dan dihargai oleh pelbagai pergerakan dan program yang sangat baik.

Konsep 1 Belia 1 Malaysia telah dapat menunjukkan potensi mereka dan mereka pula sentiasa perlu dipertingkatkan. Kejayaan Hari Belia Negara 2012 adalah titik perubahan ke arah membawa darah muda kepada aktiviti-aktiviti yang sihat dan berfaedah. Penyertaan belia dalam organisasi belia terus meningkat sebagai hasil daripada peningkatan motivasi untuk Hari Belia Negara 2012 hendaklah dikekalkan.

SAMBUTAN HARI BELIA NEGARA 2012 PUTRAJAYA

HARI BELIA NEGARA 2012 di Putrajaya kali ini akan disambut dengan lebih hebat lagi. Kementerian Belia dan Sukan (KBS) mensasarkan Hari Belia Negara 2012 ini sebagai antara 10 karnival tahunan terbesar di dunia.  Lebih 500 acara dan mampu memikat pengunjung tempatan mahupun antarabangsa.  Karnival ini adalah yang terbesar di Asia dan 10 terbesar di dunia.

Tarikh : 23 – 27 Mei 2012
Tempat : Dataran Putrajaya
Hari : Rabu – Ahad
Masa : 9.00pg – 5.00ptg

Bermula 23 Mei hingga 27 Mei, Putrajaya akan menjadi “LAUTAN BELIA” apabila lebih DUA JUTA belia akan membanjiri Putrajaya untuk menyaksikan berbagai pertunjukan, pameran, peluang pekerjaan, mempamerkan bakat dan menyaksikan bermacam persembahan dari pelbagai kumpulan muzik. Saksikanlah bagaimana meriahnya suasana apabila berpuluh pentas disediakan untuk persembahan termasuk persembahan sebuah kumpulan K POP dari Korea Selatan.

Salah satu program yang paling menarik minat aku adalah program Gerbang Kerjaya. Banyak manfaat boleh dapat dari Program ni.

PROGRAM GERBANG KERJAYA

Gerbang Kerjaya adalah program yang dianjurkan oleh Bahagian Pembangunan Kemahiran, Kementerian Belia dan Sukan dengan Kerjasama JobsMalaysia, Kementerian Sumber Manusia. Ia adalah salah satu program Hari Belia Negara – Himpunan Jutaan Belia 2012 yang akan diadakan di Putrajaya pada 23 hingga 27 Mei 2012.

karnival kerjaya%25202012%2520putrajaya SAMBUTAN HARI BELIA NEGARA 2012 PUTRAJAYA | 1 BELIA 1 MALAYSIA

Belia-belia lepasan SPM, Diploma dan Ijazah serta kelulusan lain yang diikhtiraf boleh berkunjung ke Gerbang Kerjaya bagi mendapatkan maklumat dan info serta khidmat nasihat yang berkaitan dengan kerjaya. Sebanyak 100 Booth pameran di mana melibatkan lebih 70 agensi / syarikat yang akan bersama-sama menyertai program ini.

Para pengunjung boleh mendapatkan segala info dan maklumat yang berkaitan seperti, bengkel motivasi kerjaya, panduan & khidmat nasihat kerjaya, kaedah menulis resume, kaedah temuduga & etika berpakaian dan sebagainya.

Gerbang Kerjaya juga turut menawarkan temuduga secara terbuka kepada semua selain daripada permohonan secara kaedah online. Bagi membantu para pengunjung yang hadir, JobsMalaysia turut menawarkan khidmat perunding kerjaya dan padanan kerjaya kepada bakal pekerja.

Kepada semua rakyat Malaysia dan bakal pekerja, datanglah beramai-ramai ke Himpunan Jutaan Belia 2012 di Gerbang Kerjaya untuk mendapatkan info dan maklumat berkaitan pekerjaan dan peluang kerjaya yang bakal ditawarkan kepada anda. Datanglah beramai-ramai di Presint 3 Putrajaya !!!

KARNIVAL TITIAN CINTA (LOVE LANE) 2012

Selain dari Gerbang Kerjaya, yang ni pun best juga. Program cintan-cintun. Hehe icon biggrin SAMBUTAN HARI BELIA NEGARA 2012 PUTRAJAYA | 1 BELIA 1 MALAYSIA Sesuai untuk pasangan kekasih, dan juga bagi mereka yang akan mendirikan rumahtangga.

bunga%2520ulang%2520tahun%2520perkahwinan SAMBUTAN HARI BELIA NEGARA 2012 PUTRAJAYA | 1 BELIA 1 MALAYSIA

 

Persandingan 1 Malaysia  

Persandingan 1Malaysia yang terbesar yang menggabungkan pelbagai kelompok masyarakat yang terdapat di Malaysia. Persandingan 1 Malaysia ini akan menjadi sejarah yang tidak dapat dilupakan kerana menggabungkan masyarakat Melayu, Cina dan India.

Persandingan paling ramai

Persandingan diadakan secara beramai-ramai di Putrajaya dan persandingan ini akan dimasukkan ke dalam “Malaysia Book of Records”

Fesyen pakaian pengantin

Pameran pelbagai fesyen pakaian pengantin yang unik dan cantik khas buat pasangan raja sehari yang bakal melangsungkan perkahwinan mereka.

Kursus Fotografi, Grooming dan Solekan

Khas buat mereka yang minat kursus fotografi, grooming dan solekan perkahwinan.

GADGET WORLD

lelong%2520rm%25201%2520gadget SAMBUTAN HARI BELIA NEGARA 2012 PUTRAJAYA | 1 BELIA 1 MALAYSIA

lelong gadget rm 1 sahaja

Bagi pencinta gadget dan mereka yang berminat untuk mendapatkan pelbagai gadget dengan harga yang berpatutan, bolehlah mengunjungi Segmen Gadget World. Di sini juga boleh mendapatkan beberapa barang elektronik dan gadget dengan harga lelong RM 1 sahaja setiap barang, pukul 1-2 petang. Datang lah beramai-ramai ke Karnival Hari Belia Negara ni. icon biggrin SAMBUTAN HARI BELIA NEGARA 2012 PUTRAJAYA | 1 BELIA 1 MALAYSIA

MACAM – MACAM ADA…..

fast%2520and%2520furious%2520putraja%2520karnival%2520belia%2520malaysia%25202012 SAMBUTAN HARI BELIA NEGARA 2012 PUTRAJAYA | 1 BELIA 1 MALAYSIA

Fast and Furious

Ada banyak sangat aktiviti menarik sempena sambutan Hari Belia Negara 2012. Kalau nak cerita semua kat sini, aku pun tak larat. Senang cakap, untuk mengetahui apa lagi aktiviti menarik yang akan diadakan, lawati je laman-laman web berikut:

Facebook : FB Hari Belia Negara 2012

Website : http://www.hbn.gov.my

Twitter : www.twitter.com/HariBelia2012

p/s: Macam best je ni. Aku pun rasa macam nak pergi je. Tapi cam jauh lah pula. Tapi kot kalau tiba-tiba aku rasa nak jalan-jalan, why not datang je sini, kan. Aku nak barang lelong RM1 tu. Hehe icon biggrin SAMBUTAN HARI BELIA NEGARA 2012 PUTRAJAYA | 1 BELIA 1 MALAYSIA

4 comments

PELUANG KERJAYA LEPASAN SPM – LALUAN DAN HALA TUJU

PANDUAN MEMILIH KERJAYA DAN HALA TUJU KERJAYA SELEPAS SPM 

Halatuju selepas SPM. Selepas SPM nak ke mana?. Apakah laluan kerjaya bagi lepasan SPM. Banyak pilihan yang ada dan boleh dipilih.

peluang%2520kerjaya%2520selepas%2520SPM%2520untuk%2520lepasan%2520SPM PELUANG KERJAYA LEPASAN SPM   LALUAN DAN HALA TUJU

Peluang kerjaya lepasan SPM

Dulu lepas SPM, Sya pun tak tahu nak ke mana juga. Mak galakkan anak-anak dapatkan pelajaran dan belajar ke peringkat yang lebih tinggi. Ayah pula lebih menitik beratkan kemahiran. Ayah kata kemahiran lagi penting, kelulusan tak penting. Mak pula berpendapat pendidikan dan pelajaran boleh mengubah nasib keluarga.

Sementara tunggu result SPM, Sya bekerja sebagai waitress dan juga cashier. Hehe..sempat lagi tu tukar pekerjaan. Jadinya, dah merasa juga lah kerja tanpa memerlukan kelulusan yang tinggi ni. Terlalu berbeza sebenarnya pekerjaan yang memerlukan kelulusan tinggi dan juga pekerjaan yang tanpa kelulusan.

Dapat tawaran Matriks, Sya pergi. Esok dah nak berdaftar, hari ni masih lagi kerja. Takde rehat banyak sangat pun. Lepas tu dalam tempoh tak sampai 24 jam, kehidupan aku dah berubah, dari kerja tiba-tiba dah jadi student semula. icon biggrin PELUANG KERJAYA LEPASAN SPM   LALUAN DAN HALA TUJU

Habis matrikulasi setahun, masuk U pula. Lepas 4 tahun setengah, jadi Engineer selama 3 tahun. Lepas tu sambung belajar buat Master pula. So, sekarang ni, jadi student lagi. Hehe… aku suka lagi jadi student berbanding kerja. Lepas ni nak sambung PhD pula. InsyaAllah.

Untuk adik-adik lepasan SPM yang tak tahu laluan kerjaya selepas SPM ni, di bawah ni ada beberapa tip memilih kerjaya yang adik-adik idamkan.

PEMILIHAN KURSUS PENGAJIAN DAN KERJAYA SELEPAS SPM 

laluan%2520kerjaya%2520selepas%2520SPM PELUANG KERJAYA LEPASAN SPM   LALUAN DAN HALA TUJU

Lepas SPM sebenarnya ada 2 pilihan besar. Yang pertama bekerja dan kedua melanjutkan pelajaran. Pilih yang mana satu sebenarnya yang kita nak. Tak semua orang minat belajar. Kena ikut juga kelayakan dan kebijaksanaan masing-masing. Ada juga yang tak pilih dua-dua pilihan di atas, tapi dia pilih kahwin dan jadi suri rumah sepenuh masa. Ni untuk perempuan lah. icon biggrin PELUANG KERJAYA LEPASAN SPM   LALUAN DAN HALA TUJU (Kalau jodoh dah sampai, apa salahnya, kan. Hehe ).

Bagi yang keputusan SPM bagus, lebih baik lanjutkan pelajaran keperingkat yang lebih tinggi. Bidang apa yang nak dipilih, bergantung kepada kerjaya apa yang kita pilih dan minat. Minat itu penting dalam melakukan sesuatu pekerjaan. Barulah kita akan rasa enjoy buat kerja yang kita suka. icon biggrin PELUANG KERJAYA LEPASAN SPM   LALUAN DAN HALA TUJU

Ada yang berminat nak jadi doktor?. Boleh baca entri Hidup Sebagai Doktor ni.

Nak sambung belajar di mana selepas SPM?

Nak sambung belajar, ada banyak cabang lagi:

  • Tingkatan 6
  • Matrikulasi
  • Diploma
  • Ijazah Sarjana Muda
  • Belajar ke luar negara
  • Dan lain-lain..

NAK KERJA APA LEPAS SPM?

Bagi yang tak minat belajar pula, boleh je kalau nak kerja. Tapi lebih baik dapatkan sijil sekurang-kurangnya kita ada certificate. Ada juga orang yang lemah dalam pelajaran tapi mempunyai kemahiran dalam bidang-bidang tertentu. Ada banyak institut yang menawarkan kursus kemahiran.
Bagi yang minat berniaga pula, rasanya lebih baik timba pengalaman dulu, sambil-sambil tu belajar selok-belok ilmu perniagaan. Dah cukup ilmu didada, boleh lah buat pinjaman bank atau sekarang ni pun ada banyak bantuan yang diberikan oleh pihak kerajaan untuk usahawan-usahawan muda bumiputera. Cuma kena rajin mencari dan kena alert lah untuk tahu peluang-peluang yang ada.
Bekerja tak semestinya perlu makan gaji. Tak semua orang suka makan gaji. Zaman sekarang ni ada orang kerja hadap laptop je. Hehe.. jana wang dengan internet. icon biggrin PELUANG KERJAYA LEPASAN SPM   LALUAN DAN HALA TUJU
kerjaya%2520selepas%2520spm%2520buat%2520duti%2520dari%2520internet PELUANG KERJAYA LEPASAN SPM   LALUAN DAN HALA TUJU

Macam mana nak tahu apa yang kita minat dan kerjaya yang sesuai?

Bagaimana untuk mengetahui minat atau kecenderungan diri? Secara ringkas, jawapan tersebut adalah berkait rapat dengan aktiviti bermanfaat apakah yang berhasil membuahkan kepuasan kepada diri sendiri setelah berjaya melaksanakannya.

Tetapi jika adik-adik ingin mengkaji minat serta personaliti diri secara mendalam, adik-adik boleh mengambil ujian personaliti diri daripada guru kaunseling ataupun internet serta buku-buku panduan kerjaya yang terkini. Keputusan ujian tersebut mungkin dapat mengaitkan personaliti sesuatu kerjaya itu dengan personaliti diri pelajar.

Namun, dua kaedah tersebut hanyalah sebahagian daripada kaedah dalam proses mengenali diri dan ia tidak semestinya memberi jawapan mutlak kepada kerjaya yang menyamai minat diri.

Proses penerokaan minat diri berlaku secara berterusan dan kadang kala pelajar akan menemuinya dalam fasa kehidupan di kampus mahupun setelah bekerja nanti.

Namun, kursus pengajian yang bakal diikuti selepas persekolahan menengah merupakan asas pengetahuan kepada apa jua kerjaya yang bakal diceburi kelak.

Seperkara juga yang perlu dikaji tentang sesuatu kursus itu ialah adakah ia diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) atau tidak. Hal ini penting agar sijil yang diterima setelah menamatkan kursus dapat diiktiraf oleh bakal majikan berdasarkan penarafan MQA.

TIP MEMILIH KERJAYA

  • Sentiasa mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH
  • Sentiasa mendapat restu dan sokongan dari ahli keluarga
  • Mempunyai minat yang mendalam dan cita-cita menggunung
  • Peluang pekerjaan secara global dan bergaji lumayan
  • Kurang persaingan tetapi punyai peluang yang cukup luas.

Berikut yang diterangkan adalah tips-tips dalam pemilihan kerjaya. Mungkin banyak tips lagi yang terdapat, tetapi Sya Isya rasa ianya cukup untuk menerangkan keseluruhannya. Ingat! Pilih kerjaya, bukan kerja!.

Klik SINI untuk mendapatkan rujukan Informasi Kerjaya Lepasan SPM yang terkini.

Good luck!. Semoga adik-adik berjaya dapat kerjaya yang diidamkan.

Kongsi tips memilih laluan kerjaya dan hala tuju selepas SPM ini dengan rakan-rakan anda yang lain di FB dengan menekan butang share ini.

Like FB Page Syaisya.com untuk update-update yang akan datang.

banner1 PELUANG KERJAYA LEPASAN SPM   LALUAN DAN HALA TUJU

28 comments

MEMBERKU HAWA TV3 (PELAKON DAN SINOPSIS)

Drama Memberku Hawa merupakan drama terbaru tv3 yang akan mula ditayangkan pada setiap hari Ahad 10.30 malam mulai 15 April 2012. Memberku Hawa dibawakan khas oleh Kotex. Sebelum ni drama Kisah Kaisara, kan. Isya dulu suka juga layan drama Kisah Kaisara tu. Hehe…suka tengok Norman Hakim dengan Kaisara.

Uiii.. best nya ada  yang nak taja percutian ke Italy percuma sebagai VVIP.

drama%2520memberku%2520hawa%2520tv3 MEMBERKU HAWA TV3 (PELAKON DAN SINOPSIS)

Memberku Hawa, tv3

PELAKON MEMBERKU HAWA

Faezah Elai (Hawa)

Nad Zainal (Kay)

Sharnaaz Ahmad (Ghaz)

Lash Mokhtar

Dazrin Kamarudin (Zal)

Christina Suzanne

>> Untuk mereka yang baru dapat result SPM 2011 <<

SINOPSIS MEMBERKU HAWA

Drama Memberku Hawa mengisahkan dua orang rakan baik (Hawa dan Kay) yang sedang mencari kerja. Tetapi, hanya Hawa sahaja yang mendapat pekerjaan yang baik manakala Kay tidak dapat pekerjaan yang diinginkannya. Hawa bekerja Network Engineer, Kay pula berminat dalam bidang fesyen. Kay berusaha untuk mendapatkan pekerjaan dan meyakinkan future employer. Sebelum ini Kay bekerja di hotel tetapi dipecat dan sebenarnya Kay dah banyak kali dipecat.

Satu hari, Kay telah menyelamatkan seorang makcik dari dilanggar kereta dan anaknya telah memberikan name card kepada Kay. Anaknya itu mempunyai butik dan menyuruh Kay menelefonnya setelah mengetahui Kay sedang mencari kerja.

KFC nak bagi diskaun 50% harga makanan untuk anda. Klik kalau anda mahukannya.

Hawa pula dilayan secara tak adil ketika temuduga kerja sebagai Network Engineer. Hawa belum ditemuduga lagi, tetapi bos syarikat tu dah ambil calon temuduga lain untuk bekerja.

Sya Isya ada terbaca kat blog CuteCarry.com yang Hanis Zalikha turut berlakon dalam filem Memberku Hawa ni. Rasanya mungkin akan ada scene modeling yang di shoot di butik Blook dan Musa, Bangsar. Hehe… blogger-blogger sekalian nak tengok Hanis Zalikha berlakon, tak?.

>> Minyak yang menjadikan enjen kereta anda 5 kali lebih bersih <<

Setakat ni sinopsis yang Sya dapat update selepas tengok episod pertama drama ni tadi. icon biggrin MEMBERKU HAWA TV3 (PELAKON DAN SINOPSIS)

Sumber gambar Nurizspace

5 comments