Contoh Soalan Exam Pembantu Antidadah S19 AADK

Contoh Soalan Exam Pembantu Antidadah S19 AADK

Contoh Soalan Exam Pembantu Antidadah S19 untuk sesi exam 7 November 2019. Itu yang anda Google kan? Exam dah dekat, jadi ramai yang sedang mencari rujukan berkaitan exam Pembantu Antidadah S19 ni. Tahniah sebab anda jumpa artikel ini. Ini adalah posting terbaru untuk format exam baru tahun 2019 ini.

Jika anda perasan, format soalan Pembantu Antidadah sebelum ini lain dari format exam sesi kali ini. Cuba semak semula format panggilan anda tahun ni dan bandingkan dengan apa yang anda jumpa di Google (selain blog ni la).

Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dah lakukan perubahan untuk tapisan ambilan kali ini. Tujuannya hanya satu iaitu untuk dapatkan calon yang betul-betul berkualiti untuk berkhidmat dalam perkhidmatan awam ini.

Tugas Pembantu Antidadah

.

Seperti yang dinyatakan oleh pihak SPA di laman rasmi mereka, jawatan ini adalah di bawah Agensi Antidadah Kebangsaan dalam kategori pelaksana.

Tugasan utama dalam perjawatan adalah;

“Mengendalikan pelaksanaan program pemulihan, program pencegahan, penguatkuasaan undang-undang berkaitan dadah dan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pegawai atasan”

Dengan gaji permulaan RM1,352 dan maksimum RM4,003 (kemaskini Oktober 2019) dibuka untuk calon yang berkelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. Tetapi menjadi bonus untuk calon yang mempunyai Sijil Kemahiran Malaysia dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.

Anda boleh baca lebih lanjut mengenai gaji, syarat kelayakan dan deskripsi tugas Pembantu Antidadah di artikel ini.

Format Pembantu Antidadah 2019

Format 2019 untuk kebanyakan jawatan ambilan SPA sekarang dimasukkan komponen penilaian Kefahaman Bahasa Inggeris. Boleh dikatakan hampir semua penilaian bermula tahun 2019 ini menggunakan format ini.

Apa yang bagusnya dan satu ‘advantage’ untuk calon, tiada lagi penilaian PENGETAHUAN AM yang menjadi keluhan kebanyakan calon sebelum ini. Mereka maklumkan sesksyen ini mempunyai penilaian rambang dan tiada nota khusus yang tepat untuk seksyen Pengetahuan Am ini.

.

Format Pembantu Antidadah 2019

.

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris\

Alhamdulillah, untuk penilaian kali ini pihak SPA dan buang bahagian PENGETAHUAN AM dan digantikan dengan seksyen yang lebih bermakna bagi kami di Tim Infokerjaya dalam nak bantu calon exam Pembantu Antidadah 2019 atau spesifik Pembantu Antidadah S19 Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

Ok, jom kita tengok Contoh Soalan Pembantu Antidadah S19.

Contoh Soalan Matematik Pembantu Antidadah (Seksyen A)

.

Seksyen A adalah berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah. Kebanyakan calon mengeluh yang masa yang diberikan sama sekali tidak mencukupi. Ini kerana terdapat konsep matematik yang perlu diingat semula dan soalan yang memerlukan pengiraan dengan pantas dalam masa yang singkat.

Soalan-soalan yang diajukan dalam seksyen ini adalah berkenaan kemahiran logik, menginterpretasi dan analisis data dan konsep Matematik yang hanya merangkumi silibus SPM.

Melalui pemerhatian yang dilakukan juga, kami cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

.

Contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah

.

contoh soalan matematik exam pembantu antidadah s19 2019 aadk 3

contoh soalan matematik exam online pembantu antidadah s19

contoh soalan matematik exam online pembantu antidadah s19 AADK

.

Contoh Soalan Bahasa Inggeris Pembantu Antidadah S19 (Seksyen B)

.

Seksyen penilaian Bahasa Inggeris pernah ada antara tahun 2009/2010 dan selepas itu dibuang. Tetapi tahun 2019 ini seksyen ini umpama seksyen wajib dalam penilaian SPA dan dimasukkan dalam penilaian Pembantu Antidadah S19. Ianya tidak susah, cuma elok jika anda tahu bagaimana ianya dinilai juga.

Kami berikan contoh soalan soalan dalam seksyen ini :

.

11. Although he played _________, he still lost the game.
A ) good
B ) better
C ) the best
D ) well

12. They received the reply ____________ than expected.
A ) soon
B ) sooner
C ) the sooner
D ) soonest

13. That was __________ flood in many years.
A ) worse
B ) worse than
C ) the worse
D ) the worst

Question 15 – 19
Read the passage below and answer the questions that follow.

Tipping is not a norm in our country because at most places, we would have already forked out a significant amount of money under ‘service charge’, and it can be extremely nerve wrecking when you have little choice but to hand over good money for bad service. Like many of our fellow countrymen, we have our share of complaints about the often- appalling service in Malaysia. We are not sure if it is due to the culture of our society, to the accelerating crime rate or just a general fear of coming across as vulnerable, but many of us seem reluctant to act on our instincts.

From a very young age, we have been taught to think before we speak and act. We are encouraged to rationalize and make practical decisions that benefit us in the short and long run. Therefore, we are crafting the perfect shield that prevents us from making hasty decisions that we may regret in future.

So, when we see a beggar on the street, we learn to ignore the sight of him holding out his bowl for money. After all, he may be part of a syndicate out to swindle money from the general public. We couldn’t help but wonder when we had learnt to ignore our conscience and allowed caution, suspicion and selfishness to cloud kindness and compassion.

At the very core of it, most Malaysians have good intentions. After all, we are known for our friendliness and warmth. We just have to learn not to be too selective on whom we bestow that upon. Many a time we have the urge to say something or help someone, but we hesitate and the moment passes us by. When we reflect, we are left with the feeling of slight regret, a feeling that we learn to quickly brush aside.

If you feel like doing something nice, kind and generous, don’t think too much or analyse it for too long because before you know it, the moment will be gone and the chance is lost.

15. Why isn’t tipping a norm in Malaysia

A. Because tipping is similar to bribing
B. Because Malaysians are not sure of an amount to give as a tip
C. Because it is frustrating to give money over a poor service
D. Because an amount of money is given through service charge

16. Many of us seem reluctant to act on our instincts is probably because we are

A. Afraid
B. excited
C. nervous
D. confused

17. What would be the best title for the passage?

A. Let’s not make tipping a practice
B. Society Norms versus Instincts
C. Customer is always right
D. Human complications

18. According to the passage, the following statements are true about Malaysians except

A. most of them have good intentions
B. they are known for their friendliness and warmth
C. They like to make hasty decisions
D. They seem reluctant to act on their instincts

19. The phrase ‘to hand over good money for bad service’ means that

A ) to pay for a bad service
B ) to pay for a good service
C ) to reward service with money
D ) to reward regardless of the quality of the service

.

RUJUKAN

.

Harap anda dapat maklumat ringkas dan jelas bagaimana penilaian untuk 2 Seksyen ini bagi Exam Pembantu Antidah S19 ini. Serius, kita tak nak anda hadir exam dalam keadaan blurrr dan terkapai-kapai masa exam nanti.

Fahamkan dan semai dalam minda bagaimana soalan ini ditanya. Untuk rujukan penuh contoh soalan dan nota Pembantu Antidadah 2019  ini, terus semak di sini :

 

Nota & Contoh Soalan Pembantu AntiDadah S19 AADK
(Versi Update & Terkini 2019)

 

Daftar Percuma Nama & Email Anda di Bawah Untuk Mendapatkan Hebahan Jualan Panduan Peperiksaan Pembantu Tadbir S19.

Hebahan Hanya akan Diberikan Terus ke Emel Calon Yang Mendaftar Sahaja :

 

.
rujukan panduan exam pembantu antidadah aadk s19KLIK SINI UNTUK DAPATKAN PANDUAN, NOTA & CONTOH SOALAN EXAM S19 AADK

FORMAT, TIP, CONTOH SOALAN & RUJUKAN PEPERIKSAAN AKAUNTAN WA41

FORMAT, TIP, CONTOH SOALAN & RUJUKAN PEPERIKSAAN AKAUNTAN WA41

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan dicari-cari oleh calon peperiksaan Akauntan Gred WA41. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sendiri ada mengeluarkan panduan umum untuk sesi peperiksaan ini tetapi ianya sangat asas.

Saya akan kongsikan contoh soalan peperiksaan online Akauntan di sini. Tetapi perlu diingat, ianya bukanlah soalan bocor peperiksaan Akauntan Gred WA41. Bukan juga soalan ramalan.

Jawatan Akauntan WA41 adalah jawatan yang diletakkan di bawah Jabatan Akauntan Negara (JANM).

Kali terakhir peperiksaan akauntan gred WA41 adalah pada tahun 2017. Sebelum itu, pada tahun 2014. Kini, tahun 2020, sekali lagi SPA mengadakan peperiksaan online Akauntan WA41. Nampaknya, 3 tahun sekali peperiksaan Akauntan diadakan. Jadi, jika anda dipanggil ke peperiksaan Akauntan, jangan lepaskan peluang. Study betul-betul, lulus exam dan layakkan diri anda ke temuduga,.

Untuk memudahkan anda study untuk lulus peperiksaan online Akauntan, anda boleh dapatkan Nota Rujukan Lengkap Peperiksaan Online Akauntan WA41 di bawah ini :

contoh soalan dan jawayan Akauntan WA41 2020 download

SAYA NAK RUJUKAN AKAUNTAN NI

Format Peperiksaan Akauntan Gred WA41

Ujian ini mengandungi 4 seksyen iaitu:

  • Seksyen A – Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling
  • Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
  • Seksyen C – Kefahaman Bahasa Inggeris

 

Tip Menjawab Soalan Akauntan WA41

Tip Menjawab Soalan Peperiksaan Akauntan WA41 #1

Calon perlu peka bahawa kesemua calon yang menduduki peperiksaan ini adalah dari pelbagai bidang akademik. Soalan-soalan yang dikemukakan juga meliputi kesemua bidang akademik. Oleh yang demikian terdapat beberapa soalan yang berkemungkinan sukar untuk individu tertentu menjawab kerana berada di luar bidang pengkhususan.

Soalan-soalan tersebut, walau bagaimanapun, mungkin sesuai untuk calon lain yang berpengetahuan dalam bidang tersebut. Oleh itu, jika terdapat soalan yang tidak boleh dijawab dinasihatkan agar calon tidak membuang masa dan terus menjawab soalan-soalan yang berikutnya. Apabila masa mengizinkan kembali kepada soalan tersebut.

Ini adalah kerana, masa yang diperuntukkan untuk menjawab soalan sangat suntuk. Untuk dapat menjawab semua soalan, calon tidak boleh buang masa berfikir panjang. Untuk satu-satu soalan, calon perlu jawab dalam masa kurang dari 1 minit.

Tip Menjawab Soalan Peperiksaan Akauntan WA41 #2

 

Soalan berbentuk objektif  yang mengandungi 4 opsyen jawapan dan calon perlu memilih 1 sahaja jawapan yang tepat. Perlu diingat, jawapan yang dikehendaki bukan sahaja yang betul tetapi yang paling tepat.

Apabila membaca, anda perlu mengkaji ke semua opsyen yang dikemukakan kerana yang diperlukan adalah jawapan yang paling tepat. Cara yang lebih mudah, anda tanda pangkah pada jawapan-jawapan yang difikirkan salah terlebih dahulu. Dengan cara ini, opsyen jawapan akan berkurangan dan ini dapat membantu anda memilih jawapan yang tepat.

 

Tip Menjawab Soalan Peperiksaan Akauntan WA41 #3

Jawab dengan cepat dan tepat. Anda tidak ada banyak masa untuk fikir semasa peperiksaan kerana masa peperiksaan sangat suntuk. Untuk membolehkan anda menjawab dengan cepat dan tepat, anda perlu buat banyak latih tubi. Latih diri anda jawab soalan-soalan peperiksaan online SPA. Anda boleh gunakan himpunan koleksi contoh soalan Akauntan WA41 yang boleh anda download di bawah : 

DOWNLOAD CONTOH SOALAN JAWAPAN AKAUANTAN WA41

KLIK & DOWNLOAD CONTOH SOALAN & JAWAPAN AKAUNTAN  

CONTOH SOALAN AKAUNTAN GRED WA41

contoh soalan akauntan wa41 download jawapan ebook rurukan akauntan

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan W41  #1

Jualan Syarikat Teras Uji Sdn. Bhd. Bernilai RM871,421, kos barang yang dijual berjumlah RM465,651 dan kos operasi RM233,562. Kirakan untung kasar bagi syarikat ini?

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan WA41  #2

Syarikat Sya Isya Enterprise telah membeli sebuah kenderaan dengan kos perolehan sebanyak RM90,767. Aset ini dijangka mempunyai nilai sisa berjumlah RM5,000 selepas 5 tahun. Kirakan jumlah peruntukan susut nilai selepas tiga tahun asset ini dugunakan dengan kaedah garis lurus?

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan WA41  #3

Pada 28 Julai 2013, Aziman membeli barang niaga berharga RM4,300 secara kredit dengan syarat 10% 5 hari; 5% 10 hari. Berapakah jumlah hutang yang perlu dibayar oleh Aziman pada 3 Ogos 2013?

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan WA41  #4

Manakah antara perkara berikut yang tidak diambil kira dalam menghitung susut nilai aset?

A. Kos Pembaikan

B. Harga Kos Belian

C. Nilai Skrap Aset

D. Jangka Usia Penggunaan Aset

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan WA41  #5

8 pasukan bola sepak mengambil bahagian dalam sebuah pertandingan. Jika perlawanan diadakan secara liga (setiap pasukan mesti bertemu antara satu sama lain) berapakah jumlah permainan yang akan dilangsungkan dalam pertandingan tersebut?

A. 28

B. 49

C. 56

D. 62

Rujukan Lengkap Peperiksaan Akauntan WA41

Untuk persediaan penuh, dicadangkan agar anda mendapatkan rujukan penuh yang disediakan oleh Tim Infokerjaya. Mereka telah membantu lebih 60,000 graduan dalam memasuki Skim Perkhidmatan Awam dengan rujukan dan panduan yang disediakan

Untuk peperiksaan Akauntan, anda boleh mendapatkan rujukan penuh beserta contoh soalan di;

[+] Rujukan Lengkap Peperiksaan Akauntan WA41

Buat persediaan secukupnya bermula dari sekarang!. Apa yang paling penting adalah persediaan anda itu bukanlah persediaan rambang. Bersedia dengan rujukan dan panduan yang tepat.

contoh soalan dan jawayan Akauntan WA41 2020 download

Nota Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan WA41

Kejayaan anda, kebanggaan keluarga!. 🙂

Semoga contoh soalan Akauntan WA41 yang kami kongsikan ini dapat membantu anda membuat persediaan peperiksaan nanti. Didoakan agar cita-cita anda untuk menjawat jawatan Akauntan W41 ini menjadi kenyataan. 🙂

error: Content is protected !!