ABSEILING DI AWANA GENTING HIGHLANDS GOLF AND COUNTRY RESORT

ABSEILING DI AWANA GENTING HIGHLANDS GOLF AND COUNTRY RESORT

Hari ke-3 (hari terakhir kami di Golden Palm Tree Iconic Resort And Spa), selepas bersarapan di Restoran Bila Bila, kami pulang ke bilik masing-masing untuk mengemas barang. Destinasi kami berikutnya ialah Awana Genting Highlands Golf And Country Resort.

Semua peserta berkumpul di lobi pada jam 11.30 pagi untuk proses pemulangan kunci. Seperti biasa, kami bergambar beramai-ramai di hadapan lobi resort sebelum bergerak keluar dari resort untuk makan tengahari di gerai yang berdekatan. Kami makan mee mamak.

Selepas makan, kami bertolak ke Awana. Ketibaan kami agak lewat sedikit kerana kesesakan jalan raya. Ketibaan kami disambut meriah dengan bunga manggar.

Kami kemudian ke Lobby Lounge untuk majlis perasmian dan taklimat aktiviti yang akan dijalankan. Setibanya di Lobby Lounge, kami dihidangkan dengan jus cherry sebagai welcome drink.

Di dinding, terbentang banner mengalu-alukan kedatangan kami, para peserta My Selangor Story Contest 2011.

Ucapan kata-kata aluan disampaikan oleh Syahrul Zuhara ( Pengurus PR ) dan diikuti dengan ucapan dari Dato’ Anthony Yeo (Senior VC – Hubungan Awam dan Komunikasi). Menurut Dato’, Awana Genting Highlands merupakan antara tempat tumpuan untuk Eco-tourism negeri Selangor. Menurut beliau juga, 20% dari Genting Hinglands terletak di kawasan Selangor dan selebihnya ialah Pahang.

Selepas ucapan dari Dato’ Yeo dan YB Elizabeth Wong, kami bergambar beramai-ramai di hadapan banner yang ada di sini.

Makan petang kami kali ini sedikit ringan kerana selepas ini kami perlu melakukan aktiviti fizikal. So, tak boleh makan berat-berat.

Selesai makan dan melihat video slideshow yang disediakan oleh pihak Awana untuk overview tentang aktiviti yang bakal dijalankan, kami bergambar beramai-ramai sekali lagi di hadapan banner My Selangor Story yang terdapat di luar lobby lounge ( Hehe..gambar lagi!. Asyik bergambar je kerjanya. Anyway, semua orang pun suka bergambar. Senyum je 😀 )

Saat untuk bersantai sudah semakin ke penghujungnya. Kami kemudian di bawa ke satu bilik untuk taklimat mengenai aktiviti mencabar sebentar lagi. Euuwww…macam scary je bila En. Najib Ariffin (Ketua Unit Fun & Adventure) ni terangkan kepada kami apa yang bakal kami hadapi.

Ni pula En. Zul, instructor kami untuk aktiviti yang akan dijalankan sepanjang kami di Awana Genting Highland Golf and Country Resort ini.

Selepas mendengar briefing yang menakutkan ni, kami mula bergerak keluar dari resort mendaki bukit untuk ke tempat abseiling.

Top 24 blogger gigih mendaki gunung menuju ke tempat untuk abseiling. Kredit foto: TianChad dan Feeq.

Kami akhirnya tiba di destinasi yang dituju. Perlatan untuk abseiling dah tersedia di hadapan mata dengan platform abseiling yang berkecerunan 45 darjah, dan berketinggian 7 kaki tersergam gah di hadapan mata kami.

Aku teruja sebenarnya nak melakukan aktiviti abseiling ni, kerana ni lah pertama kali aku melakukannya. Memang banyak pengalaman pertamaku sepanjang bersama MSS ni. Setelah mendengar sedikit taklimat dan pringatan dari Encik Zul, instructor kami, kami diarahkan untuk memakai harness, topi keledar dan sarung tangan untuk tujuan keselamatan. Masih ku ingat lagi, ketika En. Zul memakaikan harness di pinggangku, beliau mengucapkan ayat ini “Too slim. Terlebih diet ni”. Alamak!, segan aku bila lelaki cakap macam tu kat aku!. Dia cakap macam tu sebab dah banyak kali dia tarik tali harness tu, tapi still lagi longgar dipinggangku, sehingga akhirnya talipinggang harness tu terpaksa dilipat ke belakang.

Kami melakukan aktiviti abseiling ini dengan dua cara, iaitu secara ke membelakang (backward) dan juga secara menghadap ke hadapan (forward). Mula-mula nak turun tu cuak juga lah. Tapi lepas dah tahu tekniknya, oh..easy peasy. Laju je aku turun ke bawah. Best. seronok! Seronok!.

Setelah masing-masing berjaya melawan rasa takut (selesai menjalankan aktiviti), semua blogger kelihatan ceria. Lalu terhasillah gambar group yang terlebih bersemangat ni. Paling semangat menjerit En. Zul lah, barisan depan kat tengah-tengah tu (bukan yang meniarap tu eh). Dia lah yang menjerit paling kuat ketika proses pengambaran ini dilakukan. Dalam hati aku “semangat betul!”. Hehe.. Jangan marah, En. Zul, marah nanti kena jual. 😀

Untuk pengetahuan, aktiviti outdoor abseiling ini berharga RM 30 (untuk dewasa/seorang) dan RM 20 (untuk kanak-kanak/seorang).

Kemudian kami turun semula, menuju ke tempat penginapan kami. Penginapan kami pada malam ini bukanlah di hotel mahupun resort 5 bintang, tapi sebaliknya di Rumah Panjang Sarawak. Kisah rumah panjang dan aktiviti kami pada malam hari akan diceritakan kemudian di entri berikutnya. >> BERMALAM DI RUMAH PANJANG AWANA & MAKAN SEAFOOD SEDAP DI PASAR IKAN BAKAR <<

Terima kasih kepada para penaja My Selangor Story Contest 2011:

Lembaga Pelancongan Rasmi: Tourism Selangor
Sistem penerbangan rasmi: Fly Firefly Sdn Bhd
Internet rasmi: The Cube
Restoran rasmi: The Mix
Kamera rasmi: Pentax
BERBASIKAL DAN LAWATAN AIR SURUT DI PANTAI SMILEY

BERBASIKAL DAN LAWATAN AIR SURUT DI PANTAI SMILEY

Selepas puas bermain dengan ombak dan pantai, kami berbasikal mengelilingi kawasan kampung berdekatan pada sebelah petang. Inilah kali pertama aku mengayuh basikal setelah kali terakhir aku mengayuh basikal 7 tahun yang lalu, ketika aku tahun pertama di universiti.

Inilah dia wajah-wajah ceria para peserta My Selangor Story Contest yang telah bersedia dan tak sabar-sabar menyahut cabaran lawatan berbasikal. 😀 Sebelum itu, semua peserta dikehendaki mendaftar nama dan memakai topi keledar sebagai langkah keselamatan. Kami juga dibekalkan dengan 1 botol mineral untuk menghilangkan dahaga ketika perjalanan berbasikal.

Suasana ketika kami berbasikal. Di sebelah kanan dan kiri pandangan dihidangkan dengan suasana kampung yang damai tidak seperti hiruk-pikuk kota. Sambil mengayuh basikal, sambil menghayati suasana kampung dan udara segar.

Kepada mereka yang tidak tahu mengayuh basikal, jangan risau dan bersedih hati. Di sini terdapat basikal yang boleh dikayuh oleh 2 orang.

 Ahah! Membonceng pun best juga. Kredit foto: Jard

Untuk aktiviti berbasikal ini, terdapat dua pakej lawatan iaitu pakej untuk beginner dan juga advance. Untuk pakej beginner, lawatan berbasikal hanya sekitar kampung yang berdekatan dan mengambil masa dalam 30 minit sahaja. Manakala, untuk pakej advance, perlu berbasikal selama sejam. Aku berada dalam kumpulan 1 dengan pakej beginner.

Selepas penat berbasikal dan terasa lenguh kaki ni, kami makan aiskrim yang dibelikan oleh krew My Selangor Story. Emmm..Nyummy!

Pendapat peribadiku, adalah jauh lebih elok jika melakukan pemanasan badan terlebih dahulu sebelum berbasikal untuk mengelakkan sakit kaki. Kepada mereka yang biasa dengan aktiviti lasak dan bergerak aktif, mungkin tiada masalah. Tapi bagi mereka yang banyak duduk di pejabat sahaja dan duduk di tempat berhawa dingin, lebih baik warm up terlebih dahulu. Mungkin juga para pelatih di Golden Palm Tree Iconic Resort & Spa yang bertugas boleh memasukkan aktiviti pemanasan badan dalam aktiviti ini. Ini bertujuan agar para pengunjung rasa lebih seronok melakukan aktiviti ini, kerana tidak semua orang bergerak aktif dalam kehidupan seharian.

Selain daripada itu, perlu diingatkan bahawa basikal yang terdapat di sini mempunyai gear yang perlu ditukar mengikut kelajuan basikal. Setiap kali berhenti, perlu tukar gear ke gear 1. Kalau tak, alamatnya sakit kaki bergandalah lepas tamat aktiviti berbasikal ni kerana inilah yang berlaku pada rakan bloggerku. Huhu..

Selepas makan aiskrim dan berehat sebentar, kami ahli kumpulan 1 melakukan aktiviti ‘Lawatan Air Surut’ yang dikendalikan oleh pemandu pelancong, Kak Rozi.

Kami berkaki ayam je untuk aktiviti ini kerana perlu berjalan menyelusuri pantai. Ketika itu cuaca agak panas, terasa panas sikit tapak kaki ni tapi rasa best juga. Ala-ala spa semulajadi gitu. Tak payah rendam kaki dalam sebaldi air suam. Hehe 😀

Cuba teka tapak kaki siapa ini?

Ketika air surut, adalah, pengunjung boleh melihat banyak ketam kecil yang bergerak ke tepi pantai. Dari jauh kelihatan comel je ketam-ketam ni berjalan beramai-ramai. Sangat menakjubkan pemandangan ini.


Kredit foto:  Tian Chad

Ketam-ketam kecil yang dipanggil Geramak ini membentuk lubang-lubang kecil sepanjang pantai untuk menyembunyikan diri, terutama sekali apabila mereka merasa gegaran hentakan kaki manusia. Lubang-lubang kecil di pantai ini bagaikan membentuk lukisan semulajadi (nature art).


Di sini juga, kami ditunjukkan cara untuk menangkap pepahat yang sememangnya unik. Terdapat tiub yang dikeluarkan oleh pepahat untuk bernafas. Tiub ini akan disumbat dengan kapur agar pepahat ini tidak boleh bernafas dan seterusnya ia akan keluar dari tempat persembunyian.

Kredit foto: Tian Chad

Keadaan bahagian bawah lobi resort ketika air surut di waktu petang.

Pasir di bahagian bawah lobi resort ini terasa sejuk dan nyaman tetapi lebih berlumpur berbanding dengan pasir yang terdedah kepada matahari. Malah, di bawah lobi ini, terdapat lumpur laut yang elok untuk orang lelaki. So, orang lelaki, pijak lah kaki anda lama-lama dalam lumpur laut ini ya jika anda sampai ke sini.  😀

Kredit foto: feeq

Lawatan Air Surut (Low Tide Tour) ini berlangsung lebih kurang 1 jam. Kemudian, kami berjalan kaki ke Restoran Sepoi Sepoi untuk menerima kamera Pentax yang dipinjamkan kepada kami untuk merakam detik-detik terindah sepanjang My Selangor Story 2011 Contest ini.

Setelah percubaan untuk menerima kamera Pentax yang kalis air tak berjaya, akhirnya aku berjaya mendapatkan kamera DSLR yang berwarna lain dari yang lain, iaitu warna merah jambu. Pink lagi tu!. 😀 Review tentang kamera DSLR ini akan menyusul kemudian. 😀 Apa yang aku boleh katakan, kamera ni best!. Apa yang best?. Tunggu review khas untuk Pentax DSLR ini nanti.

The pink Pentax DSLR is coming to me. Yeah!

Aktiviti berikutnya iaitu makan malam terakhir di Golden Palm Tree Iconic Resort & Spa yang dikenali sebagai >> Malaysian Night <<.

Golden Palm Tree Iconic Resort & Spa terletak di Kampung Bagan Lalang, Sungai Pelek.

Berminat untuk ke sini?. Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi:

Golden Palm Tree Resort & Spa Sdn Bhd (637783-W)
No. 67, Jalan Pantai Bagan Lalang,
Kg Bagan Lalang,
43950 Sungai Pelek,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia

No. Tel: +603 3182 3600

Fax: +603 3182 3700

 

Terima kasih kepada para penaja My Selangor Story Contest 2011:

Lembaga Pelancongan Rasmi: Tourism Selangor
Sistem penerbangan rasmi: Fly Firefly Sdn Bhd
Internet rasmi: The Cube
Restoran rasmi: The Mix
Kamera rasmi: Pentax
AKTIVITI SUKAN AIR DI PANTAI BAGAN LALANG

AKTIVITI SUKAN AIR DI PANTAI BAGAN LALANG

Hari ke2, pagi-pagi sesudah subuh, aku pergi ke hadapan Restoran Bila Bila untuk menikmati panorama matahari terbit. Inilah kali pertama aku dapat melihat matahari terbit dengan jelas sekali. Kelihatan jelas bagaikan bebola api melompat naik di kaki langit. Sebelum-sebelum ini, penat tunggu matahari, tapi tak nampak dengan jelas. Sememangnya My Selangor Story 2011 ini banyak memberikan pengalaman pertama untukku. I like! 😀

Kemudian, aku bersarapan di Restoran Bila Bila yang kedudukannya berdekatan dengan villa tempat tinggal kami. Ini adalah Restoran Bila Bila jika dipandang dari luar.

Pemandangan dalam restoran yang cantik dan menenangkan. Suasana yang amat selesa untuk menjamu selera.

 

Ada kolam renang di tepi restoran ni bagi yang suka berenang dan pandai berenang, yang pastinya!. Kalau tak pandai berenang lebih baik jangan terjun dalam kolam ni. Tiada pelampung disediakan. Hehe 😀

Selepas bersarapan, kami bergerak ke Pantai Bagan Lalang untuk aktiviti sukan air. Ni yang best ni!. Enjoy and fun!. 😀

Sebelum melakukan sebarang aktiviti, setiap peserta diminta untuk mendaftar dengan menulis nama di buku log dan menyarung jaket keselamatan terlebih dahulu sebagai langkah keselamatan.

Aktiviti pertama yang aku lakukan ialah sailing. Untuk sailing, pelatih di sini yang mengemudikan kapal layar. Kami hanya duduk sahaja dalam kapal ini dan belajar cara-cara untuk mengemudikan kapal layar ini. Satu kapal hanya boleh dinaiki oleh 3 orang sahaja termasuk pelatih. Untuk aktiviti ini, aku lakukan bersama Jard.

Dwi Andi dan Hijrah kelihatan begitu gembira melakukan aktiviti sailing.  Kredit foto:Hanis

Kemudian, aku dan Jard berkayak. Sebelum kami berkayak sesuka hati, beach boy di sini memberikan tunjuk ajar cara untuk berkayak. Pengalaman pertama juga aku berkayak, walaupun di universiti ada Kelab Kayak ni, tapi aku tak pernah join. Huhu…Terima kasih MSS 2011 dan semua penganjur dan sponsor. Kerana anda, semua aktiviti sukan air ni dapatku lakukan.

Aku, Jard dan beberapa blogger MSS 2011 seronok berkayak. Kredit gambar: Hanis, Tian Chad & Shaleh Drehem.

Tak tahu berenang dan takut air?. Tak perlu risau kerana ada beach boy yang menjaga keselamatan anda dan akan datang untuk menyelamatkan. Keselematan pengunjung menjadi aspek utama kepada Smiley Beach. Aku sendiri pun tak pandai berenang, tapi tetap teruja untuk melakukan aktiviti sukan air ni semua.

Mereka menjaga keselamatan anda. Boleh jadi Baywatch versi Malaysia ni. Hehe 😀 Gambar kredit: Tian Chad

Salah seorang peserta MSS 2011, Pamela sedang bermain Windsurfing. Kredit foto: mohdzaid

Pantai Bagan Lalang menyediakan beberapa aktiviti sukan air seperti kayak, sailing, stand up paddle, windsurfing, cart sailing, speed sailing, bocce ball, bola sepak pantai, sepak takraw dan bola tampar pantai. Kesemua aktiviti ini boleh dilakukan dari jam 9.30 pagi hingga 6.30 petang.

Setelah bermain bersama pantai dan ombak, beberapa blogger mengadakan perlawanan persahabatan bola tampar pantai.

Foto kredit: Feeq

Setelah puas bermain, kami kembali ke bilik kediaman masing-masing sebelum makan tengahari di Restoran Bila Bila. Aktiviti seterusnya ialah berbasikal mengelilingi kawasan kampung. Bersambung di entri berikut >> Aktiviti berbasikal dan lawatan air surut (Low Tide Tour) <<

Golden Palm Tree Iconic Resort Dan Spa ini terletak di Kampung Sungai Pelek, Bagan Lalang.

Berminat untuk ke sini?. Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi:

Golden Palm Tree Resort & Spa Sdn Bhd (637783-W)
No. 67, Jalan Pantai Bagan Lalang,
Kg Bagan Lalang,
43950 Sungai Pelek,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia

No. Tel: +603 3182 3600

Fax: +603 3182 3700


Terima kasih kepada para penaja My Selangor Story Contest 2011:


Lembaga Pelancongan Rasmi: Tourism Selangor
Sistem penerbangan rasmi: Fly Firefly Sdn Bhd
Internet rasmi: The Cube
Restoran rasmi: The Mix
Kamera rasmi: Pentax
error: Content is protected !!