Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/eertoado/public_html/wp-content/plugins/similar-posts/languages/en/stemmer.php on line 296

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/eertoado/public_html/wp-content/plugins/similar-posts/languages/en/stemmer.php on line 296

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/eertoado/public_html/wp-content/plugins/similar-posts/languages/en/stemmer.php on line 308

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/eertoado/public_html/wp-content/plugins/similar-posts/languages/en/stemmer.php on line 309

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/eertoado/public_html/wp-content/plugins/similar-posts/languages/en/stemmer.php on line 310
Tip berkaitan Keputusan Malaysia vs Vietnam 2014 | Syaisya.com
Pengajaran Keputusan Malaysia vs Vietnam Aff Suzuki Cup 2014 Semi Final 12 Dec

Pengajaran Keputusan Malaysia vs Vietnam Aff Suzuki Cup 2014 Semi Final 12 Dec

keputusan malaysia vs vietnam aff suzuki cup 2014 semi final 11 december

Malaysia vs Vietnam. Malaysia menang agregat 5-4

Keputusan Perlawanan Malaysia vs Vietnam semi final Piala Aff Suzuki 2014 memang mengujakan ramai pihak. Di kala Vietnam dan penyokongnya yakin dapat melangkah ke final, Malaysia menang 4-2 pada perlawanan semi final 2nd leg di Hanoi malam tadi bagi menebus kekalahan 2-1 pada perlawanan semi final 1st leg di Shah Alam Ahad lalu.

Misi Mustahil Malaysia ke Final Aff Suzuki Cup 2014

Kedatangan Harimau Malaya ke Hanoi untuk Perlawanan semi final AFF Suzuki Cup 2014 dilihat sebagai misi mustahil bagi sesetengah pihak.

Namun, bagi peminat-peminat sukan bola sepak, ramai yang kata “Bola Itu Bulat, Anything Can Happen”.

Yup, itulah yang terjadi. Harimau Malaya telah mengaum seawal minit ke-3 di Stadium My Dinh malam tadi dan mampu menyebabkan penyokong-penyokong Vietnam terdiam.

Separuh masa pertama menyaksikan 4 gol berjaya disumbat termasuk gol sendiri untuk gol ke-3, berbalas 1.

Penjaring gol Malaysia vs Vietnam 11 Dec 2014

Safiq Rahim – 4″ (Penalti)
Mat Yo – 16″
Dinh Tien Thanh – 30″ (Gol sendiri)
Shukor Adnan – 43″

Separuh masa ke-2, skuad Harimau Malaya lebih banyak bertahan dan terus bertahan. Sehingga akhirnya pada 10 minit terakhir, mereka kelihatan sudah penat. Namun, gawang Malaysia digegarkan oleh jaringan gol oleh Cong Vinh, penjaring gol terbanyak Vietnam.

Selepas gol tersebut, perlawanan menjadi rancak kembali. Vietnam bersungguh-sungguh menyerang, Malaysia pula tak kasi peluang, bersungguh-sungguh mematahkan serangan Vietnam walau sudah penat. Tapi, semangat mempertahankan gawang dan semangat ingin menempah tiket ke final mengalahkan rasa penat.

Perlawanan yang mendebarkan akhirnya menjadi lega setelah pengadil meniupkan wisel penamat. Alhamdulillah. Allah izinkan Malaysia menang dan masuk final Aff Suzuki Cup 2014 untuk kali ke-3. Tahniah, pasukan Malaysia!.

Pengajaran di Sebalik Perlawanan Malaysia vs Vietnam Piala AFF Suzuki 2014



Sebenarnya, sewaktu menonton perlawanan Malaysia vs Vietnam ini, aku sempat refleksi diri.

Misi mustahil?.

Sebenarnya tak wujud!

Mustahil atau tidak, kita yang kata. Kita yang pilih, nak menang atau kalah. Nak teruskan berjuang atau nak mengaku kalah sebelum berjuang.

Perlawanan malam ni, benar-benar reflek diri sendiri.

Sebab…

Aku teringat…

Beberapa bulan lalu, saat aku dikejar rapat oleh 1 otai dalam 1 cabaran affiliate yang aku sertai, aku terus mengaku kalah. Aku tak teruskan berlawan, pasrah je. Sebab rasa, tak kan lah aku boleh menang dengan otai. Mesti aku kalah.

Walaupun masih ada masa lagi dalam 10 jam untuk berjuang, aku asyik melayan letih. Aku berhenti berusaha. Ibarat mengaku kalah walau wisel penamat masih belum ditiup.

Masih ada masa lagi, tapi asyik melayan letih. Tiada semangat!

Akhirnya, selepas cabaran tamat, aku hanya ketinggalan 1 sales sahaja!

Lalu ranking aku jatuh, dari tempat ke-3, turun 1 anak tangga.

Allah, 1 sales je rupanya dia tinggalkan aku?.

Aku fikirkan aku akan kalah teruk, tapi rupanya kalah tipis.

Itulah, semangat juang Harimau Malaya patut dicontohi.

Nak kalah atau menang, sendiri yang pilih. Mengaku kalah sebelum berjuang, jangan sekali. Penat takkan terasa kalau kita bersemangat untuk capai matlamat kita!. Itu yang dapat aku pelajari dalam perlawanan Malaysia lawan Vietnam malam tadi.

Orang tenang selalu menang!. Jangan cepat melatah walau pesaing sedang follow rapat. Aku ingatkan diri sendiri.

p/s: Cabaran affiliate adalah satu program yang sering dianjurkan oleh pemilik produk. Biasanya produk digital. Dalam cabaran yang aku sertai ini, aku promote ebook. Buat duit dengan affiliate adalah salah satu pendapatan pasif yang aku bina dalam usaha untuk memiliki multiple stream income dan financial freedom sebelum usiaku cecah 35 tahun. Itu target aku. Doakan aku berjaya, ya 😀


error: Content is protected !!