Cara Promote Bisnes Jahitan Baju di Instagram (Khas Untuk Tailor)

Cara Promote Bisnes Jahitan Baju di Instagram (Khas Untuk Tailor)

Jika anda seorang tailor dan berniat untuk mempromosikan bisnes jahitan baju anda di Intagram, tahniah kerana anda mengambil keputusan yang bijak. Menggunakan Instagram untuk mempromosikan perkhidmatan jahitan baju anda adalah pendekatan yang bijak kerana ia adalah platform yang sangat visual dan sesuai untuk mempamerkan hasil jahitan anda. Berikut adalah beberapa langkah dan tip yang boleh anda ikuti:

Cara Promote Bisnes Jahitan di Instagram

1. Membina Profil Instagram:

  • Nama Pengguna (Username): Pilih nama pengguna yang mudah dikenali dan relevan dengan perkhidmatan jahitan anda.
  • Bio: Pastikan anda mempunyai bio yang jelas mengenai perkhidmatan yang anda tawarkan, contohnya: “Jahitan baju custom Kuala Lumpur. DM untuk pertanyaan.”

2. Kandungan (Content):

  • Gambar Berkualiti: Pastikan anda mempamerkan gambar baju yang telah dijahit dengan kualiti tinggi. Guna pencahayaan yang baik dan latar belakang yang sederhana untuk menonjolkan baju.
  • Video: Buat video pendek mempamerkan proses jahitan atau hasil kejadian baju anda. Instagram Stories atau Reels adalah platform yang sangat sesuai untuk ini.
  • Ulasan Pelanggan: Jika ada pelanggan yang berpuas hati, minta mereka memberi ulasan atau testimoni. Anda boleh mempamerkannya di Stories atau sebagai post biasa.

3. Interaksi dan Komuniti:

  • Balas Komen & DM: Pastikan anda sentiasa berinteraksi dengan pengikut anda, sama ada melalui komen atau mesej terus (DM).
  • Collaborate: Kerjasama dengan influencer atau profil lain yang berkaitan boleh meningkatkan jangkauan anda.
  • Hashtag: Guna hashtag yang relevan dengan industri jahit dan lokasi anda untuk mencapai lebih banyak pengguna.

4. Promosi & Iklan:

  • Promosi Khas: Buat tawaran atau promosi khas dari masa ke masa, contohnya “diskaun 10% untuk 5 pelanggan pertama pada bulan ini”.
  • Iklan Berbayar: Pertimbangkan untuk guna iklan berbayar di Instagram untuk menjangkau lebih ramai pengguna.

5. Konsistensi:

  • Posting Secara Berkala: Elakkan daripada tidak aktif terlalu lama. Buat jadual untuk memposting kandungan anda secara konsisten, contohnya 3 kali seminggu.

6. Analisa & Adaptasi:

  • Instagram Insights: Guna alat analisa yang disediakan oleh Instagram untuk memahami jenis kandungan yang paling diminati oleh pengikut anda.
  • Adaptasi: Berdasarkan maklum balas dan data, sesuaikan strategi pemasaran anda.

7. Kelas & Workshop:

  • Tawarkan kelas atau workshop jahitan untuk mereka yang berminat belajar. Ini bukan sahaja boleh menarik lebih banyak orang ke instagram anda, tetapi juga memberi nilai tambah kepada komuniti anda.

8. Naikkan Follower Dengan Cepat:

Selain daripada cara di atas untuk menaikkan bisnes anda di Instagram, satu perkara yang paling penting dalam pemasaran di Instagram ialah follower. Ini kerana, apabila anda post content di Instagram, followers anda lah yang akan tengok post anda itu.

Jadi, followers yang ramai sangat penting. 

Tapi, macam mana nak dapat followers dengan cepat?

Ok, Sya dah sediakan video tutorial ni. Tonton video di bawah sehingga habis cara untuk tambah followers dengan cepat di Instagram:

Jika anda nak followers IG naik dengan laju dengan mudah dan cepat, boleh gunakan software Prozta ini dengan klik butang kuning di bawah: 

SAYA NAK NAIKKAN FOLLOWERS IG

Akhir kata, kejayaan di Instagram memerlukan kesabaran, konsistensi, dan kualiti. Jangan putus asa jika tidak melihat keputusan segera, teruskan usaha dan fokus pada menghasilkan kandungan yang bermakna dan ada value untuk pengikut anda. Semoga berjaya dalam perniagaan yang anda ceburi!

Jika anda nak lebih banyak lagi tip bisnes dan marketing, join group WhatsApp ini. Anda juga akan dapat join kelas bisnes percuma jika anda join group ini. Tekan butang hijau di bawah untuk join : 

JOIN GROUP TIP & KELAS BISNES PERCUMA DI SINI

[irp posts=”14100″ ]

.

error: Content is protected !!