MELAYU BOLEH

MELAYU BOLEH

MELAYU BOLEH

 

Melayu Boleh!. Ya, Melayu Boleh!. Kenapa pula orang Melayu tak boleh maju?. Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukari kata, “Tiada sebab kenapa orang Melayu tak boleh maju”.

melayu boleh tan sri syed mokhtar al-bukhari

Tapi masalahnya orang Melayu ni banyak yang PHD. Bukan PhD Doktor Falsafah tu. Kalau PhD Doktor Falsafah tu memang bagus. Tapi ni PHD “Penyakit Hasad Dengki”. Memang tak bagus sama sekali.

Bila Nampak orang Melayu baru je nak buka bisnes, dah didoakanya orang tu gulung tikar. Kalau pun tak nak support bisnes orang tu, tapi sekurang-kurangnya doakanlah yang baik-baik. Ni satu masalah besar kenapa orang Melayu susah nak maju. Nampak orang Melayu nak maju sikit, siaplah didengkinya. Orang macam ni, Dr. Azizan Osman panggil “biawak”.

Hakikatnya, kalau nak berjaya, kita kena abaikan sikap biawak orang lain dan juga sikap biawak yang ada dalam diri sendiri. Ye lah, kadang-kala bila kita nak melakukan satu perkara kebaikan, dalam hati sendiri pun mulalah berkata-kata. “Eh, boleh ke aku buat macam ni. Nanti orang kata apa pula”.. bla..bla… blaa.. dan sebagainya. Maka, biawak dalam diri juga perlu dimansuhkan!. Nyah kau biawak! Pergi jauh-jauh!. Ya, orang Melayu boleh atasi sifat biawak ini.

Melayu Boleh Kata-kata hikmah motivasi Robert Kiyosaki

Melayu boleh!. Orang Melayu yang berjaya takkan takut dengan kegagalan kerana kegagalan adalah antara proses untuk berjaya. Kita kena bangkit dari kegagalan. Sekali gagal, tidak bermaknanya gagal selama-lamanya. Melayu boleh terus maju ke hadapan seiring dengan kejayaan dan kemajuan bangsa lain.

melayu boleh kata-kata motivasi irfan khairi

Ya, Melayu boleh. Jika orang Melayu terus berusaha tanpa memberikan alasan dan tidak mudah putus asa.

Melayu Boleh!. Hang Tuah kata, “takkan hilang Melayu di dunia”. Melayu Boleh!

2013 Giveaway from Farra Izzaty

2013 Giveaway from Farra Izzaty

Salam Ramadhan.

Ok, ni GA ke-2 aku join dibulan Ramadhan ni.

GA pertama GA ni yang telah selamat dijoin semalam. ^_^

Check it out GA ke-2 ni:

hadiah baju kurung peplum untuk raya

“Giveaway ini ditaja oleh ButikPinkkuBawalProjectLShopMamaAlyaBoutiqueButikEchaRoseAisyaSuperShopHolicButikSyafiqahSofeaZarithFavourCik AmalFarraIzzaty-“

Pemenang dipilih melalui Cabutan Bertuah dan Top Refferal.
Refferal tertinggi akan memenangi Sepasang Kurung peplum (untuk raya nanti) wehee. Suka tak? Suka tak? 🙂
Giveaway ni mula pada 8/7/2013 – 20/7/2013.
Nak join? Klik je banner di atas 😉 Mana tau ada rezeki boleh dapat baju raya free kan.
Giveaway Topup Ramadhan fyapelangi.com

Giveaway Topup Ramadhan fyapelangi.com

Lama dah tak join contest mahupun GA. Sekarang ni dah datang angin GA & Contest. InsyaAllah, akan join 1 persatu.
GA pertama merasmikan setelah beberapa bulan puasa dari GA dan Contest :

KLIK BANNER DAN SIAP.
HANYA UNTUK 7 HARI !
 
JOM JOIN BERAMAI – RAMAI !

 

Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim, yang maknanya :

 

” Apabila datangnya Ramadhan nescaya dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka dan diikat syaitan-syaitan “.

Salam Ramadhan Kareem 🙂

p/s: 40 orang pemenang akan dapat hadiah?. Nak menang hadiah? Klik banner di atas. Tak nak hadiah?. Tak payah buat apa-apa. Tengok je orang lain join dan menang ^_^

Contest berlangsung 10-16 Julai. Cepat join laju-laju. Bubbye.

PERTANDINGAN MENULIS SURAT 1 MALAYSIA 2013

PERTANDINGAN MENULIS SURAT 1 MALAYSIA 2013

Pertandingan Menulis Surat 1 Malaysia 2013

pertandingan menulis surat 1 malaysia 2013

Pertandingan Menulis Surat 1 Malaysia 2013

Pertandingan Menulis Surat 1 Malaysia 2013 kali ini berbeza berbanding Pertandingan Menulis Surat 1 Malaysia 2012. Tahun ini, Pertandingan Surat 1 Malaysia 2013 dibuka kepada rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas juga. Sebelum ini, pertandingan ini hanya dibuka kepada pelajar sekolah, kini ibu bapa atau seisi keluarga boleh menyertai. Asalkan, warganegara Malaysia.

Maklumat Pertandingan Menulis Surat 1 Malaysia 2013  :

maklumat pertandingan surat 1 malaysia 2013

Syarat-syarat Pertandingan Menulis Surat 1 Malaysia 2013

 terma dan syarat pertandingan menulis surat 1 malaysia 2013

JANGAN LUPA!

Jangan lupa, masa nak hantar surat yang dah ditulis tu, hantar sekali dengan sampul surat bersaiz A4, tulis alamat sendiri dan lekatkan setem RM0.80 kat sampul surat tu. Tujuannya supaya pihak urusetia pertandingan boleh hantar sijil kepada peserta.

TARIKH TUTUP Pertandingan Menulis Surat 1 Malaysia 2013 : 31 Julai 2013.

PERHATIAN:

Untuk penghantaran penyertaan melalui kiriman pos biasa, sila alamatkan kepada:

Pertandingan Menulis Surat 1Malaysia 2013
P.O Box 1000
50796 Kuala Lumpur

Untuk penghantaran penyertaan melalui kiriman PosLaju, sila alamatkan kepada:

Sekretariat Pertandingan Menulis Surat 1Malaysia 2013
Bahagian Komunikasi Korporat
Pos Malaysia Berhad
Tingkat 7, Ibu Pejabat Pos Malaysia
Kompleks Dayabumi
50670 Kuala Lumpur

Untuk borang penyertaan dan info lanjut mengenai pertandingan ini, sebarang pertantanyaan sila rujuk Facebook Pertandingan Menulis Surat 1 Malaysia 2013 dengan klik SINI.

Like FB page syaisya.com untuk dapatkan update-update terkini.

1st Giveaway By Emas Putih

1st Giveaway By Emas Putih

As-Salam
Hari ni uzu nak lancar 1st Giveaway kat blog uzu. Dijemput join dan support Giveaway uzu ye.
Mana tau rezeki korang kan. Mudah-IIan :)1st Giveaway akan berlangsung pada 04 April – 17 April 2013/11:59pm

SYARAT-SYARAT
1. Buat entry yang bertajuk 1st Giveaway By Emas Putih
2. Follow sponser, Like fanpage, Klik iklan, Klik G+ dibawah (wajib akan diperiksa)

3. PALING WAJIB Copy coding entry kat bawah dan Paste ke Html post






[1. klik pada Html 2. paste coding entry 3. tekan compose . 4 klik publish]

copy coding entry ini di credit kan ke Mia Liana


Follow blog Sponser
Banyak sangat nak follow? Anggap je korang sedang berblogwalking and sambil menang hadiah.
Tak rugi ape pun kan . Dont worry diorang akan follow korang balik.

Like Fanpage Sponser



Klik Iklan Sponser
(Tunggu sampai habis loading)



Follow G+ Sponser

 

 





HADIAH-HADIAH



Top Referral
1st Cash RM 30
2nd Topup RM10


Hadiah Random
Domain (com/net/my) x 3
Banner 300×90/sebulan berharga RM100 di Ping.jer x 1
Bisness Card x 1
Bedak Arab x 2
T-Shirt Terengganu x 2
Beg x 2
Shawl x 3
Tudung Bawal x 3
Maskara Fiber berharga RM45 x 1
1x BB Cream Skin79 5g x 1
Necklace Vintage x 3
10 broochs x 2
Topup RM5 x 15
Topup 3 x 1
Buku “Aku Terima Nikahnya” x 1
Buku Diary of a Wimpy Kid : The Third Wheel by Jeff Kinney berharga RM48.50 x 1
Buku Ilmiah x 1
Bookmarks Eksekutif x 5
Frame x 1


Klik untuk melihat –>GAMBARAN HADIAH

Terima kasih kepada sponser-sponser yang sudi menaja 1st Giveaway by Emas Putih ini.

error: Content is protected !!