Tutorial Cara Mudah Jahit Boxy Pencil Box Tanpa Bias Binding

Tutorial Cara Mudah Jahit Boxy Pencil Box Tanpa Bias Binding

Banyak dah tengok tutorial kat youtube cara untuk buat boxy pencil case. Tapi ni lah tutorial yang paling aku suka. Nampak senang dan insyaAllah aku boleh follow. Lagipun, aku memang suka jahit beg yang tak ada bias binding. Lepas ni boleh lah on projek pencil box 🙂

Inilah hasil kejadiannya :

tutorial cara senang jahit boxy pencil box case tanpa binding bias

Sejak bulan 10 tahun lepas, aku mula menjahit beg. Dah jadi hobi dah sekarang ni menjahit. Tapi jahit baju belum belajar lagi. Tahu jahit beg je. Hihi… Alhamdulillah, dah macam-macam jenis dan pattern beg aku dah jahit 🙂 Nanti lah ye, lepas ni aku post kat blog ni pula beg-beg hasil tangan sendiri.

Jadi, lepas ni akan ada banyak tutorial menjahit beg yang akan diabadikan dalam blog ni. Senang untuk aku buat rujukan apabila nak menjahit nanti. Sekaligus boleh membantu orang lain yang juga mencari tutorial jahit beg dengan mudah.

Ok, that’s all update ringkas buat masa ni. Dah lama tak update blog ni. Dah rindu tahap gaban dah dengan blog ni. Almaklum. sibuk dengan bisnes baju kurung terkini. InsyaAllah, lepas ni akan rajin-rajinkan diri update blog ni.

I love blogging, I love sewing 🙂

Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19 – PTPO

Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19 – PTPO

Maklumat berkaitan kerjaya sebagai Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19 – PTPO :

  • Kumpulan: Pelaksana
  • Kem/Jab: Pelbagai Kementerian/ Jabatan / Pentadbiran Kerajaan Negeri Sembilan, Perlis, Melaka dan Pulau Pinang

Bidang Tugas Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)

  • Deskripsi Tugas:
    Menjalankan tugas-tugas perkeranian selaras dengan fungsi tugas Jabatan/Bahagian yang berkenaan seperti tugas-tugas penyelenggaraan fail/dokumen, pengiraan, penyediaan laporan bulanan, statistik serta penyediaan.

Gaji PTPO N19

GAJI MINIMUM GAJI MAKSIMUM KADAR KENAIKAN GAJI TAHUNAN
RM1,352.00 RM4,003.00 RM100.00

 

Syarat Lantikan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) :

    • Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:
      • warganegara Malaysia;
      • berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan
        • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
          (Gaji permulaan ialah pada Gred N19: RM1,352.00); atau
        • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
          (Gaji permulaan ialah pada Gred N19: RM1,408.40); atau
        • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
          (Gaji permulaan ialah pada Gred N19: RM1,464.80).
    • Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
  • Syarat Peningkatan Secara Lantikan:
    • Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Bentara Parlimen, Pemandu Kenderaan, Penghantar Notis dan Pembantu Operasi adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk Peningkatan Secara Lantikan ke jawatan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:
      • mempunyai kelayakan di perenggan i(c) di atas; atau
      • lulus Peperiksaan Khas; dan
      • had umur pelantikan:
        • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 55 atau 56 tahun; atau
        • berumur kurang dari 56 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 58 tahun; atau
        • berumur kurang dari 58 tahun pada tarikh lantikan bagi pegawai yang umur persaraan paksa 60 tahun.

Peperiksaan Online PSEE Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19

Calon-calon yang memenuhi kriteria lantikan di atas akan dipanggil menjalani peperiksaan secara online, bagi menapis calon-calon untuk ke peringkat seterusnya.

Jika anda dipanggil exam, anda perlu bersedia dan buat banyak latih tubi untuk membiasakan diri dengan bentuk-bentuk soalan exam online PTPO.

Anda boleh gunakan Rujukan Penuh Exam Online Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19 versi update terkini ini sebagai persediaan untuk exam nanti.

Klik Sini untuk Rujukan + Contoh Soalan Exam Online Pembantu Pegawai Tadbir N19 

 

Contoh Soalan PSEE Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 di JPN

Contoh Soalan PSEE Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 di JPN

MAKLUMAT BERKAITAN JAWATAN PENOLONG PEGAWAI PENDAFTARAN GRED KP29 DI JABATAN PENDAFTARAN NEGARA

  • Gred: KP29
  • Kumpulan: Pelaksana, Pengurusan dan Profesional (Skim Perkhidmatan Bersepadu)
  • Kem/Jab:Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia

 

Gaji Pegawai Pendaftaran KP29

  • GRED GAJI MINIMUM GAJI MAKSIMUM KADAR KENAIKAN GAJI TAHUNAN
    KP29 RM1,493.00 RM5,696.00 RM145.00

 

Deskripsi Tugas Penolong Pegawai Pendaftaran Gred KP29

  • Pelaksanaan dan Penguatkuasaan Undang-undang
  • Urusan Kad Pengenalan
  • Urusan Kelahiran, Kematian dan Anak Angkat
  • Urusan Kewarganegaraan
  • Urusan Perkahwinan dan Perceraian
  • Aktiviti Siasatan dan Pendakwaan

 

Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) Penolong Pegawai Pendaftaran Gred KP29

peperiksaan online kp29 penolong pegawai pendaftaran jabatan pendaftaran negara

 

Untuk menyandang jawatan Penolong Pegawai Pendaftaran, calon perlulah lulus peperiksaan online yang dijalankan terlebih dahulu. Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan dan tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Namun berdasarkan maklumbalas yang diterima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan pertama iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam Peperiksaan Penolong Pegawai Pendaftaran Gred KP29.

Tahukah anda yang peperiksaan Penolong Pegawai Pendaftaran yang diadakan oleh pihak SPA Malaysia bertujuan untuk menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan maklumat melalui latihan, akademik dan pengalaman.

Antara matlamat utama peperiksaan tersebut ialah untuk “menguji” calon dari pelbagai jurusan berbeza dengan set soalan PENOLONG PEGAWAI PENDAFTARAN yang telah ditetapkan.

Jadi, untuk lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin. Antara persediaan awal yang anda boleh lakukan ialah:

  • Menyesuaikan diri dengan contoh-contoh soalan peperiksaan PENOLONG PEGAWAI PENDAFTARAN
  • Bersedia dengan topik peperiksaan yang mungkin diajukan dalam peperiksaan.
  • Ketahui bagaimana hendak menjawab dan melengkapkan diri dengan skema jawapan.
  • Ketahui tugas anda sebagai seorang “PENOLONG PEGAWAI PENDAFTARAN KP29”.
  • Buat latihan sebanyak mungkin (latih tubi)

Secara asasnya itu antara persediaan yang calon boleh lakukan. Lebih dari itu, calon peperiksaan juga boleh mendapatkan rujukan dan panduan peperiksaan PENOLONG PEGAWAI PENDAFTARAN di bawah yang telah berjaya membantu calon terdahulu.

panduan peperiksaan online penolong pegawai pendaftaran kp29 di jpn

rujukan eaxm kp29 2019 membantu 2

Rujukan & Contoh Soalan KP29 Edisi 2019. Klik SINI

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEPERIKSAAN ONLINE KP29

Seksyen A : Daya Menyelesaikan Masalah 

Masa : 25 minit
Soalan : 20 (aneka pilihan)

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji calon dari aspek pengetahuan, Kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat.

1. Apakah S?

contoh soalan matematik peperiksaan online kp29 jabatan pendaftaran negara

A. 469
B. 220
C. 110
D. 55
Jawapan: A

Teknik Menjawab:
= 59 – 4 = 55x 2
= 117 – 7 = 110x 2
= 235 – 15 = 220x 2
= 469 – 29 = 440

.
2. Lee dapat menjawab 6 soalan Matematik Tambahan dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Matematik Tambahan yang boleh dijawab oleh Lee dalam masa 1 jam 15 minit?
A. 55
B. 50
C. 40
D. 45
.

3. Jumlah harga 40 biji tembikai ialah RM380. Berapakah harga purata sebiji tembikai?

A. RM 10.00
B. RM 9.00
C. RM 8.50
D. RM 9.50
Jawapan : D

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS KP29

Seksyen B:  Kefahaman Bahasa Inggeris 

Dalam seksyen ini calon akan diuji mengenai tahap kefahaman dalam Bahasa Inggeris. Soalan akan merangkumi satu (1) petikan pendek beserta 5 soalan kefahaman dan 15 soalan tatabahasa.

Masa : 20 minit
Soalan : 20 (aneka pilihan)

 

Malay food derives its flavor from the use of spices and ingredients such as lemon grass, shallots, ginger, coriander, tamarind and many others. Another ingredient commonly found in Malay cooking is santan ( coconut milk). The milk is squeezed from the flesh of grated coconut.

The staple food of Malays is rice, boiled to a white fluffy texture and usually served with dishes of meat (chicken or beef), fish and vegetables. Meat and fish are usually fried or prepared as a sambal (chilly paste) or curry dish. As far as Muslims are concerned, the meat used in their cooking must be ‘halal’ (slaughtered according to the Islamic rites).
.
Malay food is prepared and enjoyed by all races. A staple breakfast favourite is nasi lemak, a simple but satisfying meal of rice cooked in coconut milk with fragrance pandan leaves and accompanied by side dishes such as sambal ikan bilis, boiled egg, peanuts, sliced cucumber, prawns and fried fish.
.
The traditional Malay way of eating is by using the right hand. The use of the left hand is considered bad manners. However, those who are comfortable using the fork and spoon may do so if they want to. Using the right hand also applies to giving or receiving things.
.
In eating stalls or homes where the hand is used to eat, guests will be provided with a small pot of water to wash their hands before and after the meal. Remember, this water is not for drinking!
.

(Adapted from The Langkawi Tourism Newsletter)

1. From the passage below, we know that Malays
A use flavouring when they cook.
B use spices in their cooking.
C eat vegetables everyday.
D eat spicy food only.
Jawapan : B

 

2. The phrase ‘staple food’ (line 5) means
A main ingredient in a dish
B main food that a person eats
C food that is eaten by everyone
D Dfood that is everyone’s favourite
Jawapan : B

 

3. The main reason people take ‘nasi lemak’ for breakfast is that it
A has coconut milk in it
B has local ingredients
C is cooked with spices
D is simply delicious
Jawapan : A

.

PANDUAN PEPERIKSAAN ONLINE PSEE KP29 2019 

Dalam panduan ini, anda akan dapat :

√ Huraian format terkini Exam PENOLONG PEGAWAI PENDAFTARAN .
√ Nota Utama dan Contoh Soalan beserta Jawapan. (60++ Soalan)
√ Extra Seksyen A – Daya Menyelesaikan Masalah (50++ Soalan & Jawapan)
√ Extra Seksyen B – Kefahaman Bahasa Inggeris (40++ Soalan & Jawapan)
√ Formula Matematik
√ 120++ muka surat

 

Klik butang tempahan di bawah untuk terus ke laman jualan ;

Saya NAK Rujukan & Contoh Soalan Exam KP29 Edisi 2019

panduan peperiksaan online penolong pegawai pendaftaran kp29 di jpn

 

 

PERINGATAN : Contoh-contoh soalan yang dikongsikan di atas hanyalah sekadar gambaran sahaja, tidak mempunyai kaitan soalan ramalan atau bocor soalan. Untuk rujukan calon sahaja.

3 Perkara Ini Anda Perlu Tahu Sebelum Jawab Exam SPA PSEE

3 Perkara Ini Anda Perlu Tahu Sebelum Jawab Exam SPA PSEE

Untuk semua calon yang bakal menduduki peperiksaan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA),  sangat penting untuk anda tahu 3 perkara ini sebelum menduduki exam SPA – PSEE.
.
Tak kiralah apa jawatan yang anda pohon, jangan abaikan 3 perkara ini jika anda mahu lulus dalam exam online SPA .
.
Tahniah kerana dipanggil dan dipilih untuk exam. Ini bermakna, anda melepasi semua syarat kelayakan untuk menjawat jawatan kerajaan yang anda pohon.
.
Ramai lagi yang dah isi borang SPA8i tapi masih belum dipanggil. Jadi, jangan ambil mudah panggilan ini.
.
Buat sehabis baik dan tak sia-siakan peluang keemasan yang datang ini. Jika tidak, anda tak tahu bila lagi anda akan dipanggil.Gunakan contoh soalan exam untuk persediaan anda.
.

Jangan pandang ringan 3 perkara berikut :

1) Pastikan Faham Format Penilaian

.

Format sentiasa berubah. Contohnya penilaian SEPARA PERUBATAN sesi Mei 2019 yang lalu, ada seksyen penilaian Psikometrik pada SEKSYEN A. Tapi untuk sesi September, tiada lagi seksyen Psikometrik. Digantikan dengan SEKSYEN A: Pengetahuan Am!

Manakala untuk exam online SPA sesi oktober 2019, tiada lagi soalan psikometrik. Digantikan dengan Soalan Daya Menyelesaikan Masalah dan Soalan Bahasa Inggeris.

Jadinya pastikan anda study rujukan yang terkini dengan huraian format terkini! Sentiasa semak panggilan dan format yang diberikan bersama panggilan anda.

Jika anda studi melalui carian di internet, pastikan tarikh perkongsian itu adalah yang terkini dan bukan yang lama. Takut anda tersalah maklumat!

.

2) Pastikan Tahu Penilaian Setiap Seksyen

.

Perkara ini sangat penting. Dapatkan idea yang jelas aspek penilaian disebalik setiap seksyen.

Contohnya penilaian PENGETAHUAN AM. Ianya bukan sekadar pengetahuan am negara sahaja.

Mencakupi juga “pengetahuan am negeri“, “pengetahuan am jawatan” dan “pengetahuan am berkaitan perjawatan/kementerian“.

Nampak tak? Banyak pecahan walaupun ianya satu seksyen!

Bukanlah semua ditanya, tapi anda kena pastikan PENGETAHUAN AM itu berkaitan skop yang mana.

Gunakan rujukan yang betul.

Bukan apa, takut anda terbazir masa ulangkaji benda yang tak masuk dalam skop penilaian. Masa ulangkaji memang tak banyakkan?

Tengoklah biasanya exam ditetapkan dalam tempoh 2 minggu selepas diumumkan dan majoriti calon memang studi ‘last minute’ punya. Bila exam, terkial-kial nak menjawab sebab tak ready dan study sambil lewa 😛 Anda juga yang rugi, dah lepaskan peluang yang tak selalu datang ini begitu saja.

.

3) Pastikan Buat Latihan

.

Masih ingat tak masa kita ambil peperiksaan dulu seperti PMR ke SPM ke. Berapa banyak soalan Latih Tubi yang kita buat? Bukan soalan ramalan atau soalan ‘spot’, tapi latihan untuk mahirkan diri kita dengan soalan dan skop penilaian. Kita buat semaksimum mungkin contoh soalan exam tu. Betul tak?

Itu langkah ‘scorer‘. Itu langkah kita zaman tu kan? Yang akhirnya menjadikan kita sukses dalam exam tahun tu. Masih ingat? 🙂

Benda yang sama kita buat untuk sesi exam kerajaan ini juga. Buat latihan semaksimum mungkin. Tiada pun soalan bocor exam online SPA, tapi objektif kita adalah kita nak buat latihan secukupnya.

Jadi, pada hari peperiksaan, kita nak senyum sebab kita dah tahu bagaimana bentuk soalan ditanya dan kita dah buat latihan secukupnya!

Jika anda dah biasakan diri anda dengan bentul soalan, tak ada lah terkejut tengok soalan exam nanti. Lepas itu, panik tak tahu nak jawab apa. Pakai hentam je jawab. Rugi!. Bukan orang lain yang rugi, tapi andalah yang rugi.

Tapi, mana nak dapat contoh soalan banyak-banyak untuk buat latihan?

Anda boleh gunakan rujukan exam SPA di bawah :

.

Rujukan Exam SPA Oktober 2019

.

Bukan semua jawatan ada rujukan disediakan. Ini rujukan untuk beberapa sesi exam yang kita berikan contoh soalan exam setiap jawatan. Anda boleh gunakan rujukan ini dan study :

+ Contoh Soalan Pembantu Antidadah S19 (KLIK)

Contoh Soalan Exam Pembantu Antidadah S19 AADK

Contoh Soalan Exam Pembantu Antidadah S19 AADK

Artikel ini mengandungi Contoh Soalan Exam Pembantu Antidadah S19. Jika anda dipanggil ke peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam untuk jawatan Pembantu Anti Dadah Gred S19, anda telah tiba di tempat yang betul. Teruskan bacaan anda sehingga habis.

Exam dah dekat, jadi ramai yang sedang mencari rujukan berkaitan exam Pembantu Antidadah S19 ni. Tahniah sebab anda jumpa artikel ini.

Artikel ini hanya mengandungi format peperiksaan, contoh soalan dan rujukan peperiksaan online Pembantu Antidadah S19

contoh soalan pembantu antidadah S19 2022 terkini

DAPATKAN RUJUKAN EXAM PEMBANTU ANTIDADAH DI SINI

Anda boleh baca mengenai gaji, syarat kelayakan dan deskripsi tugas Pembantu Antidadah di artikel ini.

.

 

Format Peperiksaan Online Pembantu Antidadah 2022

Format 2022 untuk kebanyakan jawatan ambilan SPA sekarang dimasukkan komponen penilaian Kefahaman Bahasa Inggeris. Boleh dikatakan hampir semua penilaian bermula tahun 2019 menggunakan format ini.

Apa yang bagusnya dan satu ‘advantage’ untuk calon apabila format baru ini digunapakai, tiada lagi penilaian PENGETAHUAN AM yang menjadi keluhan kebanyakan calon sebelum ini. Calon-calon memaklumkan seksyen Pengetahuan Am ini mempunyai penilaian rambang dan tiada nota khusus yang tepat.

.

Format Pembantu Antidadah 2022

.

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Ok, jom kita tengok Contoh Soalan Pembantu Antidadah Gred S19.

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pembantu Antidadah (Seksyen A)

.

Seksyen A adalah berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah. Kebanyakan calon mengeluh yang masa yang diberikan sama sekali tidak mencukupi. Ini kerana terdapat konsep matematik yang perlu diingat semula dan soalan yang memerlukan pengiraan dengan pantas dalam masa yang singkat.

Soalan-soalan yang diajukan dalam seksyen ini adalah berkenaan kemahiran logik, menginterpretasi dan analisis data dan konsep Matematik yang hanya merangkumi silibus SPM.

Melalui pemerhatian yang dilakukan juga, kami cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

.

Contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah

.

contoh soalan matematik exam pembantu antidadah s19 2019 aadk 3

contoh soalan matematik exam online pembantu antidadah s19

.

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Pembantu Antidadah S19 (Seksyen B)

.

Seksyen penilaian Bahasa Inggeris pernah ada antara tahun 2009/2010 dan selepas itu dibuang. Tetapi bermula tahun 2019, seksyen ini umpama seksyen wajib dalam penilaian SPA dan dimasukkan dalam penilaian Pembantu Antidadah S19. Ianya tidak susah, cuma elok jika anda tahu bagaimana ianya dinilai juga.

Dalam seksyen ini, soalan terbahagi kepada 2, iaitu. soalan grammar dan juga soalan anda diberikan petikan dalam Bahasa Inggeris, dan perlu menjawab beberapa soalan berdasarkan petikan tersebut.

Saya berikan contoh soalan grammar sebagai rujukan anda :

.

11. Although he played _________, he still lost the game.
A ) good
B ) better
C ) the best
D ) well

12. They received the reply ____________ than expected.
A ) soon
B ) sooner
C ) the sooner
D ) soonest

.

RUJUKAN TERKINI PEPERIKSAAN ONLINE PEMBANTU ANTI DADAH S19

.

Harap anda dapat maklumat ringkas dan jelas bagaimana penilaian untuk 2 Seksyen ini bagi Exam Pembantu Antidah S19 ini. Serius, kami tak nak anda hadir exam dalam keadaan blurrr dan terkapai-kapai masa exam nanti.

Fahamkan dan semai dalam minda bagaimana soalan ini ditanya. Untuk rujukan penuh contoh soalan dan nota Pembantu Antidadah 2019  ini, klik butang “SAYA NAK RUJUKAN S19” di bawah :

contoh soalan pembantu antidadah S19 2022 terkini

SAYA NAK RUJUKAN S19

Pembantu Antidadah Gred S19 | Gaji, Tugas, Syarat Lantikan & Exam Online

Pembantu Antidadah Gred S19 | Gaji, Tugas, Syarat Lantikan & Exam Online

Pembantu Antidadah Gred S19

  • Kumpulan: Pelaksana
  • Kementerian / Jabatan : Agensi Antidadah Kebangsaan 

.

GAJI PEMBANTU ANTIDADAH S19

.

GAJI MINIMUM GAJI MAKSIMUM KADAR KENAIKAN GAJI TAHUNAN
RM1,352.00 RM4,003.00 RM100.00

.

DESKRIPSI TUGAS PEMBANTU ANTIDADAH S19

Mengendalikan pelaksanaan program pemulihan, program pencegahan, penguatkuasaan undang-undang berkaitan dadah dan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pegawai atasan.

.

SYARAT LANTIKAN PEMBANTU ANTIDADAH S19

    • Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:
      • warganegara Malaysia;
      • berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan
        • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
          (Gaji permulaan ialah pada Gred S19: RM1,352.00); atau
        • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
          (Gaji permulaan ialah pada Gred S19: RM1,408.40); atau
        • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
          (Gaji permulaan ialah pada Gred S19: RM1,464.80).
    • Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

.

EXAM ONLINE PEMBANTU ANTIDADAH S19

.

Calon yang berjaya melepasi syarat-syarat lantikan akan dipanggil menduduki peperiksaan online Pembantu Antidadah sebelum layak dipanggil temuduga.

Semakan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Antidadah Gred S19 Agensi Antidadah Kebangsaan boleh dibuat di web rasmi SPA. Kebiasaannya, setiap kali ada panggilan peperiksaan PSEE, pihak SPA akan mengumumkan di laman Facebook rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

.

NOTA RUJUKAN & CONTOH SOALAN PEPERIKAAN ONLINE PEMBANTU ANTIDADAH S19

.

Kebiasannya calon yang dipanggil menduduki peperiksaan tercari-cari contoh soalan Peperiksaan Pembantu AntiDadah Gred S19. Sebenarnya, ada nota dan rujukan yang telah membantu ramai calon peperiksaan SPA dapat menjawab soalan dengan baik ketika exam.

Ramai juga calon yang telah berjaya lulus exam online SPA.

Ini nota yang digunakan oleh calon-calon terdahulu yang berjaya dalam exam online SPA.

contoh soalan pembantu antidadah S19 2022 terkini

Dalam nota ini ada contoh soalan dan jawapan setiap seksyen, Disertakan sekali dengan jalan pengiraan untuk dapatkan jawapan.

Ini apa yang calon-calon terdahulu kata berkaitan nota dan rujukan :

aadk s19

pembantu antidadah s19 aadk

exam online pembantu antidadah

.

KLIK SINI UNTUK DAPATKAN NOTA RUJUKAN & CONTOH SOALAN EXAM PEMBANTU ANTIDADAH S19 Versi Terkini

.

error: Content is protected !!