CELOTEH AKU SEORANG BLOGGER

CELOTEH AKU SEORANG BLOGGER

celoteh aku seorang blogger

Entri ini adalah kesinambungan entri contest SEO Aku Seorang Blogger yang dipublish sebelum ini. Contest ini anjuran 2DayBlogger.

Aku seorang blogger yang suka berceloteh. Blog personal ini pada asalnya cerita tentang kehidupan aku seorang blogger je lah. Haha..pendek kata, pada awal pembabitan aku sebagai seorang blogger, memang aku ni betul-betul berkonsepkan aku seorang blogger personal.

Tapi, setelah 10 bulan berblog, aku seorang blogger personal sudah mula beralih arah. Dari berblog yang hanya tahu menceritakan perihal peribadi, aku seorang blogger mula meng’explore‘ dunia blog dengan lebih mendalam. Semakin di’explore‘, semakin seronok ku rasakan. Yalah, mana taknya, dunia internet ni terlalu luas dan tanpa sempadan.

Aku seorang blogger yang sememangnya suka berceloteh. First impression, orang mungkin akan mengatakan aku ni seorang yang pendiam. Pada hal, sesiapa yang benar-benar dah kenal rapat dengan aku, takkan kata yang aku ni pendiam. Kalau aku diam, kawan akan bertanya “kau demam ke?”. Haish! Sabar jelah. Ada ke patut diorang boleh kata macam tu?. Yelah, kawan-kawan akan berasa pelik kalau aku diam aje.

Aku seorang blogger masih lagi teringat, ketika semester akhir di universiti, kami mengadakan Dinner beramai-ramai. Senang cakap, farewell dinner lah. Ni majlis formal, siap jemput pensyarah-pensyarah sekali. Di akhir majlis ni, ada penyampaian anugerah, di mana setiap orang akan mendapat gelaran masing-masing.

Semasa proses menyiapkan anugerah ini di bilik rakan, aku terpeganglah 1 kad anugerah yang tertera perkataan ‘non-stop’. Aku pun tanyalah kawan aku yang merupakan organiser dinner ni. ‘Non-stop’ ni siapa?. Member aku jawab “adalah”.

Aku tengok macam-macam perkataan yang tertera pada kad anugerah tu. Ngilai Kuntilanak, Pencinta Wanita, Mami Jarum, Alzhemir dan macam-macam lagi yang tertera di kad. Setiap kad tu sudah ada pemiliknya.

Akhirnya, ketika majlis makan malam tu, tau-tau, rupa-rupanya aku lah si ‘non-stop’ tu. Ceh! Sabaw je lah. Tu lah, pasal mulut aku ni, kalau dah bercerita memang tak boleh stop. Kawan sampai dah ngantuk-ngantuk mata dah pejam celik pun kena layan aku bercerita pula. Keh keh..bukan aku tak perasan, tapi nak buat camne, susah nak stop, beb!.

OK lah, aku stop sampai sini je lah. Dah lama aku tak berceloteh pasal perihal aku seorang blogger ni.  Asyik buat entri pasal drama je. Sesekali nak juga mendramakan kisah kehidupan sendiri dalam blog ni. Nak buat camne, kan. Dah memang aku seorang blogger yang suka berceloteh. Kalau tak berceloteh tu, rasa lain macam je 😛

“Contest SEO ini telah dianjurkan oleh Blog 2DayBlogger.Com dengan kerjasama blog upprofits,  lepak dan broframestone. Manakala hadiah telah disponsor oleh2DayBlogger,upprofits,broframestone , MJ,MySuperKids , Muje,Puan Bee ,Ellen, DenaiHati,k-worlds,hairulazni,ummihanie,dinsblog“.

Gambar kredit: guecoaction.blogspot.com

AKU SEORANG BLOGGER

AKU SEORANG BLOGGER

cartoon from www.weblogcartoons.com

Ini merupakan entri contest SEO yang telah tertangguh untuk disiapkan sejak sebulan yang lalu dan contest ini akan berakhir hari ini tepat jam 11.59 malam. Jam kini menunjukkan angka 11.06. Jelas di sini menunjukkan yang aku seorang blogger yang suka menangguh kerja dan siapkan kerja disaat-saat terakhir.

Aku seorang blogger separuh masa yang terjebak dalam dunia blogging tanpa disengajakan dan tidak dipaksa oleh sesiapapun mahupun keadaan. Maknanya, aku berblogging secara suka rela dan dengan senang hatinya nak mengendalikan satu blog dengan niat suci murni untuk berkongsi ilmu yang diperolehi  kepada umum dari sebarang bahan bacaan yang dibaca terutama ilmu agama.

Namun, blog yang sepatutnya dijadikan sebagai tempat untuk berkongsi ilmu telah bertukar menjadi sebuah blog yang menghimpunkan koleksi entri-entri peribadi yang menceritakan perkara yang berlaku dalam kehidupan seharian aku seorang blogger. Tatkala itu, blog dijadikan sebagai tempat untuk melepaskan perasaan yang terbuku dihati. Cewah! 😀

Dengan berplatformkan blogspot, setiap hari, pulang dari kerja, aku akan menambahkan 1 ciri-ciri dalam blog tersebut. Oleh kerana perasan yang diri ini ibarat merpati, maka url blog diberi nama akumerpatiputih.blogspot.com dengan tagline Hidup Adalah Anugerah. Dengan penuh ketekunan, akhirnya, sebuah blog lengkap terhasil dalam tempoh 2 minggu. Maka, dengan itu, bermulalah kehidupanku sebagai aku seorang blogger separuh masa.

Perkenalan dengan blogger lain bermula di GengBlogger. Dari situ, aku mula membaca blog-blog blogger lain. Aktiviti ini dinamakan blogwalking. Dari situ, aku mula seronok meng’explore‘ tip blogging terbaik hanya dengan tujuan untuk menghasilkan blog yang lebih baik. Macam blogger lain juga, kalau baca balik entri sulung masing-masing, mesti akan senyum sorang-sorang kan. 😛

Saat paling indah dan aku merasakan kepuasan sebenar aku seorang blogger bermula sekitar bulan 10, 2010. Waktu itu aku merasa puas sangat apabila entri aku mengenai sukan mendapat perhatian peng’google‘. Seronok apabila membaca komen dari pembaca yang mengucapkan terima kasih kepadaku kerana selalu memberikan update yang terkini dan ada beberapa di antaranya yang mengaku, tidak pergi ke blog lain, sebab semua maklumat yang dikehendaki ada di sini. Aku seorang blogger rasa berbesar hati apabila terasa hasil tulisannya dibaca dan dihargai. Saat itu, aku merasakan seronoknya blogging dan terasa seperti tidak syok sendiri berblog.

Setelah setengah tahun berblog, aku seorang blogger mula terpengaruh dengan paparan earning yang ditayangkan oleh blogger-blogger lain. Walaupun niat asal berblog bukan untuk buat duit dengan blog, tapi akhirnya aku mula terfikir untuk merebut peluang buat duit dengan blog. Tapi ni secara suka-suka je. Cuba-cuba. Takde lah mengharap sangat untuk buat duit dengan blog dan mendapatkan pulangan yang lumayan setiap bulan.

Tapi Alhamdullah, sehingga kini masih mendapat duit dari blog, walaupun tak lah sampai ke tahap dapat cek setiap bulan. Setakat ni baru 3 kali je dapat duit dari Nuffnang. Setakat ini, aku belum cuba lagi teknik lain buat duit dengan blog selain dari syarikat pengiklanan PPC ni.

Aku seorang blogger yang tidak setia pada yang satu. Naluri ingin tahu dan ingin mencuba sentiasa ada dalam diriku. Beberapa kali aku menduakan Nuffnang, tapi akhirnya, aku nampak setakat ni Nuffnang lah yang paling lumayan berbanding syarikat pengiklanan yang lain.

Aku seorang blogger mula terasa blog ini adalah sesuatu yang berharga buatku, lebih-lebih lagi setelah aku berdomain dan hosting sendiri 4 bulan lalu dan memilih nama domain syaisya.com. Beli domain dan hosting ni pun hasil dari cek Nuffnang. InsyaAllah, setiap tahun, aku akan membuat renewal menggunakan hasil blogging juga.

Walaupun aku hanyalah seorang blogger separuh masa, terlalu banyak perkara yang aku pelajari setelah setahun lebih menjalani hidup aku seorang blogger. Pahit manis, masam manis, banyak dah yang aku rasa.

Apapun, aku seorang blogger merasakan tiada banyak perbezaan di antara dunia nyata dan dunia maya. Di dunia nyata, manusia yang menjadi penerajunya. Dalam dunia maya juga, manusialah penerajunya. Sifat manusia dalam dunia nyata dan dunia maya takde apa pun bezanya. Kalau nak bergaduh, bukan di alam nyata sahaja. Di alam maya, tanpa mengenali antara satu sama lain dan tanpa bersua muka pun boleh bergaduh. Aku seorang blogger, lebih suka memilih untuk menjadi pemerhati dan pembaca sahaja, memilih untuk bersikap berkecuali.

Aku seorang blogger yang suka menangguhkan kerja ini terpaksa memberhentikan jari-jemari dari terus mengetuk-ngetuk papan kekunci memandangkan jam di dashboard telah pun menunjukkan anga 11.42 malam.

“Contest SEO ini telah dianjurkan oleh Blog 2DayBlogger.Com dengan kerjasama blog upprofits,  lepak dan broframestone. Manakala hadiah telah disponsor oleh2DayBlogger,upprofits,broframestone , MJ,MySuperKids , Muje,Puan Bee ,Ellen, DenaiHati,k-worlds,hairulazni,ummihanie,dinsblog“.

error: Content is protected !!

Fatal error: Allowed memory size of 268435456 bytes exhausted (tried to allocate 31457312 bytes) in /home/eertoado/public_html/wp-includes/class-wpdb.php on line 1756