i-CITY SHAH ALAM – APA YANG MENARIK?

i-CITY SHAH ALAM – APA YANG MENARIK?

i-city shah alam selangor malaysia

i-City dari perkarangan luar tempat parking kereta

i-City merupakan destinasi terakhir yang aku kunjungi untuk tahun 2011. Aku rasa tahun 2011 lah yang paling banyak aku jalan-jalan mengunjungi tempat-tempat menarik di Selangor dan juga tempat menarik lain di Malaysia seperti Melaka dan lain-lain. i-City yang terletak di Seksyen 7, Shah Alam ini juga merupakan tempat menarik di Selangor yang aku lawati selain dari tempat-tempat menarik yang lain sepanjang menjadi peserta MySelangorStory Contest.

Selalu aku tengok kat internet je gambar-gambar i-City ni. Tengok memang ler cantik membuatkan aku teruja nak pergi dan dah lama juga menyimpan hasrat untuk ke sini. Akhirnya. kawan aku mengajak aku ke sini.

Harga tiket masuk ke i-City Shah Alam:

6 pagi – 6 petang : RM 1.00 ( 1 kenderaan)

6 petang – 6 pagi : RM 10 ( 1 kenderaan)

Kalau pergi i-City ni pada tahun 2010, memang free je. Tapi sekarang dah kena bayar dah. huhu..

car park fee i-city shah alam

Car park i-City Shah Alam

Tempat parking yang disediakan memang luas. Dalam hati mula mencongak, kalau car park full, berapa agaknya kenderaan boleh dimuatkan dalam satu-satu masa?. Memang berkepoklah poket tauke i-City ni. Lumayan, lumayan. Hehe…

Apa yang ada di i-City?. Biarkan gambar-gambar pemandangan di i-City ni sahaja yang berbicara. Layan…zas!

gambar i-city shah alam malaysia

 

lampu di i-city shah alam selangor malaysia

 

i-city malaysia

 

old town white coffee i-city shah alam malaysia

old town white coffee

Apa yang menarik di i-City? Bagi aku, kalau nak rasa syok dan berbaloi datang ke i-City ni, haruslah menaiki cable car yang ada.

cable car di i-city shah alam

Cable car

Sebabnya, masa naik cable car ni, akan melalui satu bahagian di mana, kanan dan kiri kita ialah pokok yang berlampu. Sangat cantik pemandangan ni. Serius ni, memang cantik dan rasa waaahhhh! Cantiknya..! 😀 Barulah aku senyum dan rasa best. Kalau tak, aku dengan kawan aku rasa hambar je. Memang rasa nak naik lagi je cable car ni, sebab sekejap sangat tournya. Rasa tak puas.

paling cantik di i-city shah alam

Harga tiket cable car i-City Shah Alam:

RM 10 untuk 1 cable car dan 1 cable car maksimum 2 orang sahaja.

kaunter tiket cable car i-city shah alam

Kaunter tiket cable car i-City

Syarat-syarat menaiki cable car i-City Shah Alam:

syarat-syarat naik cable car i-City shah alam

Syarat-syarat menaiki cable car i-City, Shah Alam

Sila baca dengan teliti syarat-syarat untuk menaiki cable car di i-City Shah Alam ini, terutama sekali kepada ibu bapa yang membawa anak kecil, kerana ada had ketinggian untuk kanak-kanak yang mahu menaiki kereta ini.

Pastikan ketinggian anak anda melepasi syarat. Kalau yang dukung baby tu, memang tak payah lah susah-susah beli tiket dan beratur panjang untuk menaiki cable car ni, sebab bayi memang tak dibenarkan untuk menaiki cable car ini.

Masa aku nak naik cable car ni, beratur memanglah panjang. Makan masa sejam lebih juga beratur. Masa tu adalah kes 2 keluarga yang beratur dihadapanku, mereka tak dibenarkan membawa anak mereka menaiki kereta kabel ini, sebab kecil lagi. Ketinggian tak lepas.

beratur untuk naik cable car

beratur untuk naik cable car

So, berlakulah sedikit pertengkaran antara pengunjung dan pekerja di situ. Mestilah orang tak puas hati, dah beratur berjam-jam lepas tu tak boleh naik pula. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, adalah lebih baik kita membaca term and condition yang telah ditetapkan. Ianya ada dilekatkan di kaunter pembelian tiket dan juga di tepi tangga untuk menaiki ke bahagian cable car.

p/s: Tapi aku pun mula-mula takut juga naik kereta kabel ni. Huhu..rasa macam nak jatuh je, nak tangkap gambar pun rasa tak senang perut. Ngeh2..

beratur panjang nak naik cable car i-city

Fuuhhh..Q punyalah panjang

Oh ya, lagi satu, kalau tak nak beratur panjang sangat untuk naik kereta kabel ni, kenalah datang awal sikit, sebab, masa aku datang tu, awal pukul 8. Masa aku mula beratur, ada 2 barisan je, tapi, bila aku turun dari cable car, aku tengok dah jadi 3 barisan penuh. Fuuuhhhh! Pelik sungguh aku sebab sedangkan aku pergi hari Jumaat, malam Sabtu, dan hari Jumaat tu bukannya public holiday.

Tapi ramai betul manusia di i-City. Mungkin juga sebab time tu cuti sekolah dan kebetulan ada Karnival Sayangi Selangor. So, masa tu ada juga pancaragam dan konsert. Hehe.. Dengar suara orang nyanyi je, tapi aku tak pandang pun ke arah pentas, sebab tak pergi dekat dengan pentas. Pandang dari jauh, nampak orang kecil je kat atas pentas.

Apa ada di i-City Shah Alam?

1) Permainan untuk kanak-kanak:

Permainan untuk kanak-kanak memang banyak di i-City ni. Ini adalah antara permainan yang disediakan untuk budak-budak. Ada beberapa permainan ini, bersyarat iaitu kanak-kanak perlu melepasi had ketinggian yang ditetapkan. Tapi, ada juga yang tak bersyarat (agaknya lah..hehe… sebab aku tak bawa budak kecil time tu, so tak tahu sangat. Kawan aku yang baca dan tanya orang yang jaga permainan tu).

permainan kanak-kanak

 

game untuk kana-kanak

 

seronok betul kanak-kanak ni main lompat-lompat

seronok betul kanak-kanak ni main lompat-lompat

permainan kanak-kanak di icity shah alam

permainan keretapi kanak-kanak

Banyak, kan permainan untuk kanak-kanak. Jelous sungguh aku dengan budak-budak  ni boleh main macam-macam permainan. Tiba-tiba aku rasa nak jadi budak-budak semula. Hehe..tapi mana bisa, kan?. 😀

2) Snow Walk

pintu gerbang snowalk i-city shah alam

Pintu gerbang Snowalk i-City, Shah Alam

Aku rasa kalau tak masuk kat snowalk ni mesti rasa kurang best lah i-City ni kan. So, kalau nak rasa fun kat sini, silalah masuk ke dalam Snowalk  ni. Tapi aku dan kawan tak masuk sini, lagipun kitorang dah penat, seharian pusing-pusing Selangor sebab sesat. Hehe…Masa tu aku tak guna Papago lagi. 😛

Harga tiket SnoWalk i-City Shah Alam:

Dewasa : RM 25 seorang

Kanak-kanak : RM 20 seorang

Sewa boot : RM 10

Sarung kaki disediakan : Deposit RM 20 (wang dikembalikan)

Harga peralatan untuk snowalk yang ada dijual:

Ear Muff : RM 7 – RM 15

Gloves : Dewasa (RM 10 – RM 15), kanak-kanak (RM 7 – RM 10)

Scarf : RM 10 – RM 20

Snow cap : RM 10 – RM 20

Disebabkan aku dan kawan tak nak masuk dalam Snowalk ni, jadi ni aku ambil gambar pemandangan dalam Snowalk i-City, Shah Alam dari blog danarif khas untuk tatapan pembaca blog ni. Kalau nak tengok lebih banyak gambar dalam snowalk ni, boleh lawati blog danarif tu. Link aku dah letakkan.

snowalk i-city shah alam

Snowalk i-City, Shah Alam

Best atau tak bestnya i-City ni, terpulanglah pada individu itu sendiri. Masing-masing mempunyai pendapat yang tersendiri. Bagi aku, banyak lagi improvement yang boleh dilakukan. Kalau tak, pengunjung akan rasa datang dan sekadar tengok lampu aje. Pastu bergambar-gambar. Ramai juga orang yang aku tengok sekadar duduk dan melepaskan lelah. Huhu..mestilah penat berjalan, kan. Tapi tempat duduk pun takdelah banyak disediakan.

i-city shah alam malaysia

Ada yang duduk je melepaskan lelah

Sepupu aku pergi sini pun dia kata boring. Member aku pun kata boring juga sambil muka dia memang jelas terbayang kebosanannya. Best atau tak best, setiap individu ada persepsi masing-masing. Sebab tu lah aku kata kat sini, kalau nak rasa best, kena naik cable car dan masuk dalam Snowalk tu. 😀

Tapi, aku pasti, kanak-kanak memang akan rasa seronok datang i-City ni, sebab memang banyak permainan untuk kanak-kanak selain dari budak-budak pun memang suka tengok lampu. Hish! Memang aku rasa jelous kat budak-budak ni.

Untuk keluar dari i-City ni, masa tu, mak aih, punyalah panjang barisan kereta. Mahunya 45 minit aku terperuk dalam kereta, bergerak ke hadapan sikit-sikit untuk sampai keluar. Huhuhu.. letih aku. Kakilah letih nak tekan brek. Nasib ler kereta auto. Kalau manual, maunya rasa tercabut kaki ni. Kui kui kui…

p/s: Ada orang dah berkali-kali datang i-City ni. Bagi aku pergi sekali je dah lah. Cukuplah tu. Asalkan dah pernah jejakkan kaki. Lagipun, rumah aku dan i-City ni jauh, beratus-ratus kilometer. Hehe 😀

Info tambahan: i-City terletak berhampiran dengan Lebuhraya Federal (Federal Highway).

Alamat i-City:

Jalan Multimedia 7/A, City Park, i-City, 40000 Shah Alam, Selangor

Tel: +603 5521 8800

Peta i-City Shah Alam, Selangor

peta i-city shah alam selangor lokasi snow walk malaysia

Peta ke i-City Shah Alam

BLIND TRAIL DI AWANA GENTING HIGHLANDS GOLF AND COUNTRY RESORT

BLIND TRAIL DI AWANA GENTING HIGHLANDS GOLF AND COUNTRY RESORT

Selepas makan kenyang-kenyang dengan makanan laut yang super sedap, kami melakukan aktiviti berikutnya yang dikenali sebagai blind trail. Kami berjalan beramai-ramai ke dalam hutan sebelum diberikan sepotong kain putih dan sehelai tisu. Kami diarahkan untuk menutup mata kawan menggunakan tisu dan kain yang diberikan. Krew My Selangor Story Contest kemudiannya check ikatan yang telah dilakukan. Nak confirm kan yang kami tak betul-betul tak nampak.

Kredit foto: Tian Chad 

Duduk berbaris sementara menunggu giliran. Peserta dilepaskan seorang demi seorang dengan jarak sela masa yang ditetapkan.  Dah macam pendatang haram pun ada. Ada juga blogger yang kata dah macam tahanan perang. Hehe 😀

Bila dah tutup mata macam ni, lama-lama mata aku rasa pedih pula. Mulalah aku terfikir untuk melelapkan mata barang seketika, kerana pada fikiranku, mesti lambat nak tunggu giliranku sebab aku didik belakang sekali.

Tapi, baru je nak lelap, tiba-tiba aku rasa seperti ada tangan yang menarik-narik lengan sweater aku. Ish! suspense juga lah aku rasa. Teringat pula pesanan En. Zul (instructor) bahawa kalau ada tangan masa kat dalam hutan ni, jangan pegang sembarangan. So, aku ignore je lah. Lepas tu, terasa lagi lengan sweater ku ditarik-tarik 2 kali. Aku rasa macam nak tepis tangan tu, tapi tak jadi. Lepas tu aku beranikan diri bertanya “siapa pula ni”. Then, terdengar suara lelaki menjawab perlahan, “bangun-bangun”. Ok, sekarang aku faham, dah sampai turn aku. Rupanya mereka pilih peserta secara rawak. Tak ikut turutan. Ish, kacau betul. Baru ingat nak tidur.

Aku pun bangun dan ikut dia jalan. Kemudian, suara laki itu bertanya kepadaku:

Suara lelaki: Dari mana ni? Indonesia ke Malaysia?.

Aku: Malaysia lah, apa pasal ramai orang ingat saya orang Indonesia?.

Suara lelaki: Manalah tahu, ramai Indonesia kat sini. Pernah buat tak aktiviti ni?.

Aku: Tak.

Suara lelaki: Kalau gitu, susah sikit lah. Ok, pegang je cotton rope ni, ikut je. Kalau dia rendah, rendahkan badan, mungkin ada dahan ke kat atas, atau tanah rendah, ada sebab lah kenapa kita rendahkan tali tu.

Aku: Ok.

Selepas beberapa langkah, dia biarkan aku jalan sorang-sorang. Jeng! jeng! jeng!. Ikut jelah tali tu kan.

Macam-macam gaya ada. Keh2..kelakar kalau diingatkan balik trick yang ada dalam blind trail ni. Kredit foto: Tian Chad 

Dalam hal aku pegang tali tu, tiba-tiba tangan aku terlanggar macam badan orang. Lepas tu aku dengar suara orang cakap “jangan! jangan!”. Suara tu suara lelaki. Tapi aku tak nak lah bercakap dengan suara tu. Lepas tu aku dengar suara perempuan pula, tapi tak tahu apa dia cakap. Aku pun berhenti dan duduk menyangkung sambil pegang tali tu. Dalam hati aku, agaknya dah sampai kot kat check point yang terakhir (tempat semua peserta berkumpul).

2 suara itu masih lagi berbicara perlahan. Aku dengar suara je tapi tak dengar butir bicara. Tak lama kemudian aku rasa macam badan orang tu bangun, dan aku rasa tali tu dah ke atas. Oh, rupanya perjalanan masih diteruskan. Then aku pun bangun dan meneruskan perjalanan.

Sehingga ke 1 tempat, aku dengar suara perempuan menyuruh aku mempercayai kawan di hadapan, dan tanganku dialihkan ke bahu orang di depanku. Dalam hati aku, bahu siapalah yang aku pegang ni. Hantam sajalah labu. Janji aku selamat sampai. Aku follow je lah langkah orang di hadapan sehingga di suruh duduk.

Kemudian, ikatan mata dibuka dan aku melihat 5 orang lagi peserta lain dah berkumpul di situ. Aku gelak je.

Berkumpul beramai-ramai setelah teraba-raba di dalam hutan. Kredit foto: Rizma.

Baru tahu, bahu yang aku pegang ialah kepunyaan Helga. 😀 Didepannya Pamela. Rupa-rupanya, Pamela berjalan terlalu perlahan dan dia berhenti seketika, tu yang jadi kami bertiga menyangkung kat tengah-tengah hutan tu. Huhu…haru betul. Gelak je kalau diingatkan balik aktiviti ni.

Lepas tu, seorang demi seorang peserta tiba. Tengok gelagat masing-masing yang masih bertutup matanya, hikhik! ^-^. luculah. Macam-macam gelagat ada. Kami yang dah sampai lebih awal ni, mulalah memperdajalkan kawan-kawan. Buat bunyi-bunyian untuk takutkan kawan-kawan. Jahat sikitlah, mentang-mentang diri sendiri dah lepas. Hehe…

Kredit foto: Tian Chad 

Malam tu adalah malam yang banyak bintang. Sementara menunggu semua peserta berkumpul, Pamela menunjukkan kami horoskop yang terdapat langit dengan menggunakan handphonenya dengan menggunakan aplikasi Google Sky Map. Wohaa! Knowledge baru untuk. Best pula tengok buruj-buruj bintang ni. 😀 I like.

Sebenarnya, motif tersirat aktiviti ini ialah untuk membina keyakinan diri dan rasa percaya kepada diri sendiri yang anda boleh lakukannya!. Yup! Semua orang boleh lakukannya. Takde yang hilang ditengah-tengah hutan tu. Hehe..

Di akhir aktiviti, ada surprise birthday parti untuk Nigel. Dengan sengaja, Nigel dijadikan sebagai peserta terakhir yang akan dilepaskan. Apabila Nigel tiba, kami menyanyikan lagu “Happy birthday” untuknya. Happy birthday, Nigel!.

Kredit foto: Tian Chad 

Selepas bergambar beramai-ramai, kami pulang semula ke rumah panjang Awana untuk tidur. Tapi sebelum tidur, supper dulu di Pasar Ikan Bakar. Keesokan harinya, kami akan melakukan aktiviti yang lebih mencabar mental dan fizikal iaitu >> TEARS OF THE SUN <<

Peta Awana Genting Highlands Golf and Country Resort.

Awana Genting Highlands Golf and Country Resort
KM13, Genting Highlands
69000 Pahang Darul Makmur, Malaysia.
Telephone: (603) 6436 9000
Facsimile: (603) 6101 3535

Terima kasih kepada para penaja My Selangor Story Contest 2011:

Lembaga Pelancongan Rasmi: Tourism Selangor
Sistem penerbangan rasmi: Fly Firefly Sdn Bhd
Internet rasmi: The Cube
Restoran rasmi: The Mix
Kamera rasmi: Pentax
AKTIVITI SUKAN AIR DI PANTAI BAGAN LALANG

AKTIVITI SUKAN AIR DI PANTAI BAGAN LALANG

Hari ke2, pagi-pagi sesudah subuh, aku pergi ke hadapan Restoran Bila Bila untuk menikmati panorama matahari terbit. Inilah kali pertama aku dapat melihat matahari terbit dengan jelas sekali. Kelihatan jelas bagaikan bebola api melompat naik di kaki langit. Sebelum-sebelum ini, penat tunggu matahari, tapi tak nampak dengan jelas. Sememangnya My Selangor Story 2011 ini banyak memberikan pengalaman pertama untukku. I like! 😀

Kemudian, aku bersarapan di Restoran Bila Bila yang kedudukannya berdekatan dengan villa tempat tinggal kami. Ini adalah Restoran Bila Bila jika dipandang dari luar.

Pemandangan dalam restoran yang cantik dan menenangkan. Suasana yang amat selesa untuk menjamu selera.

 

Ada kolam renang di tepi restoran ni bagi yang suka berenang dan pandai berenang, yang pastinya!. Kalau tak pandai berenang lebih baik jangan terjun dalam kolam ni. Tiada pelampung disediakan. Hehe 😀

Selepas bersarapan, kami bergerak ke Pantai Bagan Lalang untuk aktiviti sukan air. Ni yang best ni!. Enjoy and fun!. 😀

Sebelum melakukan sebarang aktiviti, setiap peserta diminta untuk mendaftar dengan menulis nama di buku log dan menyarung jaket keselamatan terlebih dahulu sebagai langkah keselamatan.

Aktiviti pertama yang aku lakukan ialah sailing. Untuk sailing, pelatih di sini yang mengemudikan kapal layar. Kami hanya duduk sahaja dalam kapal ini dan belajar cara-cara untuk mengemudikan kapal layar ini. Satu kapal hanya boleh dinaiki oleh 3 orang sahaja termasuk pelatih. Untuk aktiviti ini, aku lakukan bersama Jard.

Dwi Andi dan Hijrah kelihatan begitu gembira melakukan aktiviti sailing.  Kredit foto:Hanis

Kemudian, aku dan Jard berkayak. Sebelum kami berkayak sesuka hati, beach boy di sini memberikan tunjuk ajar cara untuk berkayak. Pengalaman pertama juga aku berkayak, walaupun di universiti ada Kelab Kayak ni, tapi aku tak pernah join. Huhu…Terima kasih MSS 2011 dan semua penganjur dan sponsor. Kerana anda, semua aktiviti sukan air ni dapatku lakukan.

Aku, Jard dan beberapa blogger MSS 2011 seronok berkayak. Kredit gambar: Hanis, Tian Chad & Shaleh Drehem.

Tak tahu berenang dan takut air?. Tak perlu risau kerana ada beach boy yang menjaga keselamatan anda dan akan datang untuk menyelamatkan. Keselematan pengunjung menjadi aspek utama kepada Smiley Beach. Aku sendiri pun tak pandai berenang, tapi tetap teruja untuk melakukan aktiviti sukan air ni semua.

Mereka menjaga keselamatan anda. Boleh jadi Baywatch versi Malaysia ni. Hehe 😀 Gambar kredit: Tian Chad

Salah seorang peserta MSS 2011, Pamela sedang bermain Windsurfing. Kredit foto: mohdzaid

Pantai Bagan Lalang menyediakan beberapa aktiviti sukan air seperti kayak, sailing, stand up paddle, windsurfing, cart sailing, speed sailing, bocce ball, bola sepak pantai, sepak takraw dan bola tampar pantai. Kesemua aktiviti ini boleh dilakukan dari jam 9.30 pagi hingga 6.30 petang.

Setelah bermain bersama pantai dan ombak, beberapa blogger mengadakan perlawanan persahabatan bola tampar pantai.

Foto kredit: Feeq

Setelah puas bermain, kami kembali ke bilik kediaman masing-masing sebelum makan tengahari di Restoran Bila Bila. Aktiviti seterusnya ialah berbasikal mengelilingi kawasan kampung. Bersambung di entri berikut >> Aktiviti berbasikal dan lawatan air surut (Low Tide Tour) <<

Golden Palm Tree Iconic Resort Dan Spa ini terletak di Kampung Sungai Pelek, Bagan Lalang.

Berminat untuk ke sini?. Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi:

Golden Palm Tree Resort & Spa Sdn Bhd (637783-W)
No. 67, Jalan Pantai Bagan Lalang,
Kg Bagan Lalang,
43950 Sungai Pelek,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia

No. Tel: +603 3182 3600

Fax: +603 3182 3700


Terima kasih kepada para penaja My Selangor Story Contest 2011:


Lembaga Pelancongan Rasmi: Tourism Selangor
Sistem penerbangan rasmi: Fly Firefly Sdn Bhd
Internet rasmi: The Cube
Restoran rasmi: The Mix
Kamera rasmi: Pentax
MENGINAP DI SEPANG GOLD COAST | GOLDEN PALM TREE ICONIC RESORT AND SPA

MENGINAP DI SEPANG GOLD COAST | GOLDEN PALM TREE ICONIC RESORT AND SPA

Malam pertama, kami menjamu selera di Restoran Sepoi Sepoi. Teringat perkataan yang selalu diucapkan “Sepoi-sepoi bahasa”, “angin bertiup sepoi-sepoi”. :D. Restoran ini beroperasi mulai 10.00 pagi sehingga 10.30 malam pada hari Isnin-Jumaat. Manakala pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum, dibuka mulai 9.00 pagi sehingga 10.30 malam.

 

Ketika menunggu makanan sampai (perlu order makanan mengikut citarasa sendiri – A la Carte), Amelia Tan memberikan sim kad data dari The Cube (Celcom) agar kami boleh twit apa yang sedang kami lakukan sepanjang menjalankan aktiviti.

Setiap starter pack didatangkan dengan RM5 kredit. Kami diberitahu yang kami akan diberikan kredit RM30 keesokan hari, tetapi akhirnya kami dapat top up RM50 seorang. Hoorey! Terima kasih, The Cube! kerana menghubungkan kami dengan dunia luar sepanjang kami di pantai dan keluar masuk hutan.

Setelah menjamu selera, aku, Bella dan Fie mengambil keputusan untuk berjalan kaki sahaja untuk ke bilik kami. Walaupun ada buggy untuk menghantar kami ke bilik, tapi kami saja je nak exercise. Di resort ini, buggy disediakan sebagai pengangkutan utama untuk ke bilik penginapan dan ke lobi kerana jaraknya yang jauh.

Kami yang konon-kononya nak exercise ni berasa penat berjalan kaki. Baru kami sedar yang jaraknya memang jauh. Sebelum berjalan, pekerja resort sudah beritahu jauh, tapi nak adventure kan, so jalan kaki lah. Tapi best juga, baru ada feel, menghirup udara segar di malam hari. 😀

Bella dan Fie sedang berjalan sambil borak-borak 😀

Akhirnya, kami tiba di bilik. Bilik aku bernombor 508. Sebaik sahaja menjejakkan kaki ke bilik, waah! Teruja dengan suasa dan interior bilik yang cantik dan kelihatan esklusif. Resort 5 bintang lah katakan. 😀

Bilik ini dikenali sebagai Canary Palm Villa, berkeluasan 82 sentimeter persegi. Terdapat 2 buah bilik, 1 bilik ada 2 single bed, manakala bilik lagi 1 ada 1 katil queen size. Inilah bilikku.

Design toilet juga tidak sama untuk setiap bilik. Toilet dalam bilikku mempunyai bahagian shower yang dipisahkan oleh dinding kaca. Dalam toilet ni juga mempunyai hair dryer. Kedua-dua ciri ini tiada dalam toilet di bilik lagi 1. Toilet bilik satu lagi pun lebih kecil dari ni.

Bath gel, syampu dan losyen di sini berunsurkan serai. Tapi aku lebih suka mandi menggunakan sabun di sini, kerana apabila menggunakan bath gel serai ini, terasa seperti badanku masih lagi licin walaupun dah bilas beberapa kali. Tapi ada juga orang yang suka pakai bath gel serai ni. Citarasa masing-masinglah, kan 😀

Jika dilihat dari udara, resort ini berbentuk seperti pokok kelapa sawit. Golden Palm Tree Iconic Resort and Spa ini merupakan resort pertama di dunia yang eco-friendly, juga merupakan pemenang Anugerah Harta 2 CNBC Asia Pasifik 2008 dan Anugerah Hiasan Dalaman Terbaik 2008.

Gambar pandangan dari udara ini diambil dari website Golden Palm Tree Iconic Resort Dan Spa.

Resort ini terletak di Kampung Sungai Pelek, Bagan Lalang.

Peta lokasi Golden Palm Tree Iconic Resort Dan Spa.

Untuk ke sini, jika menggunakan jalan darat, perjalanan mengambil masa:

15 minit memandu dari  Sungai Pelek
35 minit memandu dari Sepang International F1 Circuit
41 minit memandu dari Sepang
41 minit memandu dari Low Cost Carrier Terminal (LCCT)
43 minit memandu dari Morib
46 minit memandu dari Kuala Lumpur International Airport (KLIA)
47 minit memandu dari Port Dickson
57 minit memandu dari Banting
62 minit memandu dari Cyberjaya
64 minit memandu dari Putrajaya
85 minit memandu dari Kuala Lumpur

Oleh kerana dah penat, kerana perjalananku bermula sejak 6.20 pagi lagi, maka tidurku benar-benar lena dengan tilam dan bantal yang empuk, ditambah pula dengan suasana bilik yang romatik dan ekslusif.

Teruskan membaca pengalamanku sepanjang bersama My Selangor Story 2011 Blogger Competition untuk aktiviti keesokan harinya >> Sukan Air di Pantai Smiley <<.

Terima kasih kepada para penaja My Selangor Story Contest 2011:

Lembaga Pelancongan Rasmi: Tourism Selangor
Sistem penerbangan rasmi: Fly Firefly Sdn Bhd
Internet rasmi: The Cube
Restoran rasmi: The Mix
Kamera rasmi: Pentax
error: Content is protected !!

Fatal error: Allowed memory size of 268435456 bytes exhausted (tried to allocate 2097152 bytes) in /home/eertoado/public_html/wp-includes/functions.php on line 625