CIRI-CIRI ORANG YANG KUAT CEMBURU

CIRI-CIRI ORANG YANG KUAT CEMBURU
23 Flares 23 Flares ×

Cemburu boleh membawa kepada pergaduhan.

Bagi insan-insan yang berkasih-sayang, perasaan cemburu terhadap pasangan adalah perkara normal. Namun, jika perasaan cemburu terlampau atau lebih dikenali sebagai cemburu buta boleh meretakkan hubungan dan seterusnya membawa kepada perpisahan. Berikut adalah beberapa ciri-ciri yang ada pada mereka yang kuat cemburu.

1. Duduk di rumah sahaja

Duduk di rumah sahaja menyebabkan mereka ini tidak terdedah kepada persekitaran dan pengaruh luar. Ini boleh menyebabkan fikiran mereka selalu memikirkan perkara-perkara yang tak elok tentang pasangan. Adegan di televisyen juga boleh menimbulkan rasa cemburu terhadap pasangan.

2. Terlalu mudah menuduh pasangan tak jujur dan curang

Walaupun hanya melihat dan mendengar hal-hal yang kecil, mereka mudah menuduh pasangan berlaku curang dan tak jujur. Tuduhan yang tak bernas ini akan menyebabkan pasangan berasa tak selesa dan tertekan dan boleh menyebabkan pasangan melakukan perkara yang dituduh untuk membuktikan bahawa tuduhan anda adalah benar.

3. Mangsa penceraian

Orang yang pernah mengalami sejarah hitam dalam hidup seperti ibu bapa bercerai atau pernah ditinggalkan oleh pasangan, akan menyebabkan diri berasa terancam dan  bimbang peristiwa yang sama akan berlaku padanya dan berulang kembali.

Sifat kuat cemburu perlu diatasi kerana ini akan merosakkan hubungan yang sedia ada.

Psst: Adakah anda seorang yang kuat cemburu terhadap pasangan?. Jika ya, anda boleh mengatasi rasa kuat cemburu anda CARA MENGATASI PERASAAN KUAT CEMBURU.

 

Cemburu tandanya sayang, tapi kalau cemburu buta, sayang melayang!

3 Comments

 1. Salam, cemburu sikit2 sudah ler ye..alhamdulillah setakat ini semuanya ok..minta dijauhkan dari benda2 macam tu, tp mmg parah tu klu cemburu buta. apa yg pnting dlm hubungan kena ada sikap saling mempercayai dan sentiasa berfikiran positif, kena fikir bila pasangan keluar rumah adalah untuk mencari rezeki…apa pun semuanya dari niat kita..waulahualam 😛

  Reply
 2. cemburu tandanya sayang…tetapi jangan cemburu buta…

  Reply
 3. @yanmie: betul tu kak yan. kena sentiasa think positif, baru kita akan jadi insan yang positif.

  @noreed: yup! cemburu buta sayang melayang!

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. CARA ATASI PERASAAN CEMBURU BUTA TERHADAP PASANGAN | syaisya.com - [...] Pasangan akan mula rasa rimas dan akan cuba mengelakkan diri dari pasangan yang cemburu buta. Jika anda adalah seorang yang …

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

23 Flares Twitter 0 Facebook 23 Google+ 0 23 Flares ×
%d bloggers like this: